<blockquote rel="phaidros">Kifejtenéd, hogy miben termelnek gyenge minőséget?
Évekkel ezelőtt olvastam, hogy a komolyabb magyar éttermek Bécsből szerzik be az alapanyagok nagy részét, mert itthon se minőségben, se megfelelő rendszeres mennyiséget nem tudnak beszerezni. Ha ez javult is, biztosan nem annyit mint kéne. El tudom képzelni, hogy az amúgy szerencsére megszaporodott Michelin-csillagos éttermeink honnan szerezhetik be az alapanyagokat. Nem állhattunk annyira jól a rendszerváltáskor, ha még most is gondjaink vannak ezzel. A szaktudás nem csak a minőséget jelenti, hanem hogy megfelelő mennyiséget, rendszeresen tudjunk előállítani.
Szerintem alapvetően a minőséggel nincs probléma, hanem a feldolgozóipar van nagyon rossz helyzetben, rossz kézben, vagy éppen nincs is.
Hát igen. Rendes gazdasághoz a termelés-feldolgozás-értékesítés minél nagyobb részét hazai tulajdonba kell vonni. Ehhez kell pénz, tudás és összefogás.</blockquote>
Hát, az a helyzet, hogy jelentős részt a magyar marhára csurgott (
video 8. pertől) a gurmék nyála, csak itthon nem fizetik meg a jó minőséget, illetve volt benne kis áfa okoskodás is, na meg mi a menőbb, Bécsből, vagy Kiskunborzasztóból beszerezni a marhát? No meg a leselejtezett öreg tehenet is el kell adni valahova, a magyar meg ár és nem minőség érzékeny, jó a szar, ha olcsó. Juhot alig fogyasztanak itthon, ezért az szinte teljesen az olasz igényekre van ráállva. (Magyar bárányt, olasz felvásárolja, kiviszi, ott meg esélyesen magyar hentesek dolgozzák fel.) Sertés meg cirkál Belgium és Magyarország között, nyilván hozzák be a minőségi friss félsertést...
De víziszárnyasból is igen ott voltunk -A rendszerváltás előtt közvetlenül a legmodernebb gyártósor volt, prémium termékek mentek már akkor nyugati exportra, aztán privatizálás, amortizáció, nem fktettek be, meg ugye tök véletlen négymancs, meg állatvédelem blabla- pl. a franciáknál, de van kóser vágás is. Ha már franciák ... igen jelentős a csiga exportunk.
Ez csak az állatok, amiből tudunk viszonylag állandó mennyiséget és minőséget exportálni, csak általában alacsony feldolgozottság mellett. És kb ugyan ennyit lehetne mondani a fűszer/gyógynövény és egyéb ipari növényekről is.