[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van.
Code:
Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium.
A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

A paraszt azt termeszt, amit megvesznek. Ha a minőséget fizetik meg, abból tud megélni, akkor azt állít elő, ha a mennyiséget, akkor azt. De még a dinnyét, paradicsomot, csirkét, tejet, akármit súlyra veszik, addig semmi érdeke, hogy minőséget termeljen. A sújt meg nem a nyomelemek, vitaminok nyomják, hanem a víz.

</blockquote>

A múltkori esetünk: régi hagyományosnak mondható magyar uborkatermelő vidéken megveszik a bp-i nagykerből a spanyol uborkát és befóliázzák és majd eladják <b>helyi </b>terméknek...
Ha ez neked helyes út, akkor kívánok jó étvágyat hozzá.
Csak ne panaszkodj, hogy íztelen minden ...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
<blockquote rel="Eltorro">Csirkének olyan szar a minősége, hogy a McDonald's a teljes kelet-EU térséget magyar szárnyasokkal látja el...

A bolti csirke az az ipari hulladék kategória, mindegy hogy brazilból ,Kínából hozzák be vagy hazai. Gusztustalan, ízre, állagra egyaránt, főleg az előpanírozott xarok. Aki azt megeszi megérdemli a sorsát. A boltinak pl ronda vörös, görbe és rövid csontja van, a sajátnak egyenes ,hosszú és csontszínű. Ettől függetlenül csirkéből jól megvagyunk, sőt ennél sokszor többet is tudnánk nevelni. Még emlékszem hogy apámék abból 3600 csirkének a hasznából épültek anno amik háznál bérbe híztak fel turnusonként a 80-as években. De volt gyöngytyúk is pár ezer egy időben. Szóval lehetne még hova fejlődni, jó kis másodállás volt egy időben. </blockquote>

A bolti tojás is. "Tyúkjóléti" intézkedésekkel körülbástyázott baromfik, etetve olyan tápokkal amelyek multiérdekek kényszerítettek ránk .. Hallisztes, kókuszreszelékes, tengerentúli azonosítatlan szemétből készített anyagokkal etetve.
És csodálkozunk hogy iszonyat ízük van...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
<blockquote rel="Eltorro">Csirkének olyan szar a minősége, hogy a McDonald's a teljes kelet-EU térséget magyar szárnyasokkal látja el...

Meg krumpliból is igen jelentős beszállítói vannak -tudtommal.
</blockquote>

A burgonya a lengyelektől érkezik. De felőlem jöhetne Szváziföldről is, sokat mondok, ha egy évben ha egy alkalommal fanyalodok gyorséttermi "kosztra".
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 735
12 261
113
Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van. Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium. A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

Szarul csinálják. Én ettem már olyan támasztóközegben nelevt paprikákat, amik kifejezetten jók voltak. Üvegházban, integrált növényvédelemmel kezelve.
Normálisan rá kell állítani a számítógépet, hogy rendesen adagoljon, és megfelelő legyen a tápoldat pH-ja.
A tökre oltásnak pedig az az oka, hogy ellenállóbb lesz a dinnye, emellett nagyobbra is nő, stb. Mondják, hogy tökízű lesz tőle, passzolom, ehhez még nem volt szerencsém.
Apropó, a gyümölcsfákat is oltják.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van.
Code:
Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium.
A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

A paraszt azt termeszt, amit megvesznek. Ha a minőséget fizetik meg, abból tud megélni, akkor azt állít elő, ha a mennyiséget, akkor azt. De még a dinnyét, paradicsomot, csirkét, tejet, akármit súlyra veszik, addig semmi érdeke, hogy minőséget termeljen. A sújt meg nem a nyomelemek, vitaminok nyomják, hanem a víz.

</blockquote>

A múltkori esetünk: régi hagyományosnak mondható magyar uborkatermelő vidéken megveszik a bp-i nagykerből a spanyol uborkát és befóliázzák és majd eladják <b>helyi </b>terméknek...
Ha ez neked helyes út, akkor kívánok jó étvágyat hozzá.
Csak ne panaszkodj, hogy íztelen minden ...</blockquote>

Jó, hát kis túlzással makói hagyma sincs, meg a fűszerpaprikát is tönkretették. Ez van. Tetszik, vagy sem.
Nem mondtam, hogy ez a helyes út, de valahogy soha nem a kereskedő van ilyen téren cseszegetve, hanem a termelő. Itt -a beszélgetés folyamán- nem az jött elő, hogy a termeltetés, felvásárlás a silány, hanem, hogy a magyar paraszt által előállított termék. De minek termeljen minőséget, mennyiség helyett mikor azért is ugyan annyit kap? Erre kérném a választ.
Nem panaszkodom, nekem nem kell mindenáron a sz@rt is megvenni-megenni.
(Aki meg uborkát csomagol át, és ez a jogszabályba ütközik, azt meg kell büntetni, de ő sem termelő, ő sem paraszt, attól, hogy annak adja ki magát.)
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van. Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium. A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

Szarul csinálják. Én ettem már olyan támasztóközegben nelevt paprikákat, amik kifejezetten jók voltak. Üvegházban, integrált növényvédelemmel kezelve.
Normálisan rá kell állítani a számítógépet, hogy rendesen adagoljon, és megfelelő legyen a tápoldat pH-ja.
A tökre oltásnak pedig az az oka, hogy ellenállóbb lesz a dinnye, emellett nagyobbra is nő, stb. Mondják, hogy tökízű lesz tőle, passzolom, ehhez még nem volt szerencsém.
Apropó, a gyümölcsfákat is oltják.</blockquote>

Én viszont ettem, olyat ami itteni palántából, gondozott földben termett. Nem számítógép érlelte, hanem a nap.
Ízben pedig köszönö viszonyban sincs hozzá a tápoldatos csodapaprika.
Tudom, hogy azért oltják tökbe mert így nem pusztul el a termés, kibírja az aszályt, de olyan is. Azt a funkciót tölti be, egyedül, hogy van valami a fogaid között. Itt is a pénz a lényeg.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="Eltorro">Csirkének olyan szar a minősége, hogy a McDonald's a teljes kelet-EU térséget magyar szárnyasokkal látja el...

Meg krumpliból is igen jelentős beszállítói vannak -tudtommal.
</blockquote>

A burgonya a lengyelektől érkezik. De felőlem jöhetne Szváziföldről is, sokat mondok, ha egy évben ha egy alkalommal fanyalodok gyorséttermi "kosztra".</blockquote>

Jó, lehet, én úgy hallottam, hogy itthonról (Szeged környékén valamelyik falut mondták).

(Én két éve próbáltam utoljára ilyen jellegű gyorsétteremben enni, de miután nem voltak hajlandó hamburgert adni, csak reggelit, és jöttek a hülyeséggel, hogy gyere vissza tíz után, már egyszer sem megyek.)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
<blockquote rel="borisz"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van. Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium. A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

Szarul csinálják. Én ettem már olyan támasztóközegben nelevt paprikákat, amik kifejezetten jók voltak. Üvegházban, integrált növényvédelemmel kezelve.
Normálisan rá kell állítani a számítógépet, hogy rendesen adagoljon, és megfelelő legyen a tápoldat pH-ja.
A tökre oltásnak pedig az az oka, hogy ellenállóbb lesz a dinnye, emellett nagyobbra is nő, stb. Mondják, hogy tökízű lesz tőle, passzolom, ehhez még nem volt szerencsém.
Apropó, a gyümölcsfákat is oltják.</blockquote>

Én viszont ettem, olyat ami itteni palántából, gondozott földben termett. Nem számítógép érlelte, hanem a nap.
Ízben pedig köszönö viszonyban sincs hozzá a tápoldatos csodapaprika.
Tudom, hogy azért oltják tökbe mert így nem pusztul el a termés, kibírja az aszályt, de olyan is. Azt a funkciót tölti be, egyedül, hogy van valami a fogaid között. Itt is a pénz a lényeg.
</blockquote>

Teljesen igazad van!

Kb 20 éve mesélte volt tanárnőm, hogy volt Franciaországban, és milyen szép volt -meg drága- a paradicsom. Vett is belőle egyet, de élményszámba mesélte, hogy semmi íze nem volt. Mi kicsit kételkedtünk. -Felzárkóztunk a nyugathoz.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 356
11 347
113
Akit komlyabban érdekel a mg.-i téma, nézegesse a talakmegújító mezőgazdaságról szóló blogot! Hogy megy tönkre a termőföld a vegyszerezéstől és a forgatástól, hogy mennyire semmit nem tud/akar/ az agrár"tudomány" a talajról. Atalajmegújíto mg. pedig egy lehetőség a termőerő megőrzésére, javítására.
Csak el ne késsünk....
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 735
12 261
113
<blockquote rel="borisz"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van. Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium. A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

Szarul csinálják. Én ettem már olyan támasztóközegben nelevt paprikákat, amik kifejezetten jók voltak. Üvegházban, integrált növényvédelemmel kezelve.
Normálisan rá kell állítani a számítógépet, hogy rendesen adagoljon, és megfelelő legyen a tápoldat pH-ja.
A tökre oltásnak pedig az az oka, hogy ellenállóbb lesz a dinnye, emellett nagyobbra is nő, stb. Mondják, hogy tökízű lesz tőle, passzolom, ehhez még nem volt szerencsém.
Apropó, a gyümölcsfákat is oltják.</blockquote>

Én viszont ettem, olyat ami itteni palántából, gondozott földben termett. Nem számítógép érlelte, hanem a nap.
Ízben pedig köszönö viszonyban sincs hozzá a tápoldatos csodapaprika.
</blockquote>

Nem érted.
A számítógép a tápanyag adagolást irányítja.
Mivel üvegházban van, ezért itt is a Nap, így, nagy N-el, végzi.
Ezt is lehet jól csinálni, csak megfelelő szellőztetés kell hozzá, körültekintő fajta/hibrid választás, meg figyelembe venni, hogy nem érvényesül a talaj pufferoló hatása, mert nincs talaj, csak támasztó közeg.
Pontosan kimutatható, hogy mi van az adott talajban, az is pontosan kimutatható, hogy mit vesz fel a növény, az ízt meg lehet kísérletezni. De elárulom, az öntözésben nem csak a mennyiségre kell figyelni, az sem mindegy, hogy milyen időközönként, és hogyan juttatják be. A talaj/támasztóközeg pH-ja pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen tápanyagot és hogyan képes felvenni a növény gyökere.
Lehet ezt jól, meg rosszul is csinálni.

Igen, jól látod, a gazdálkodó pénzre megy. Ha nem pénzre menne, akkor hobbi tevékenységet folytatna.
Itthon egészen egyszerűen nem fizetik meg a minőséget. A multik nyomott áron tudják behozni azt, amit Nyugaton nem lehet eladni, tán még támogatást is kap rá a vég, vagy a gazda, itthon meg olyan szar a támogatási rendszer, hogy ihaj.
Olyan sokan akartak szabad piacot, tessék, ez az. Azt termelnek, amire van fizetőképes kereslet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 968
113
<blockquote rel="antigonosz"><blockquote rel="Eltorro">Csirkének olyan szar a minősége, hogy a McDonald's a teljes kelet-EU térséget magyar szárnyasokkal látja el...

A bolti csirke az az ipari hulladék kategória, mindegy hogy brazilból ,Kínából hozzák be vagy hazai. Gusztustalan, ízre, állagra egyaránt, főleg az előpanírozott xarok. Aki azt megeszi megérdemli a sorsát. A boltinak pl ronda vörös, görbe és rövid csontja van, a sajátnak egyenes ,hosszú és csontszínű. Ettől függetlenül csirkéből jól megvagyunk, sőt ennél sokszor többet is tudnánk nevelni. Még emlékszem hogy apámék abból 3600 csirkének a hasznából épültek anno amik háznál bérbe híztak fel turnusonként a 80-as években. De volt gyöngytyúk is pár ezer egy időben. Szóval lehetne még hova fejlődni, jó kis másodállás volt egy időben. </blockquote>

A bolti tojás is. "Tyúkjóléti" intézkedésekkel körülbástyázott baromfik, etetve olyan tápokkal amelyek multiérdekek kényszerítettek ránk .. Hallisztes, kókuszreszelékes, tengerentúli azonosítatlan szemétből készített anyagokkal etetve.
És csodálkozunk hogy iszonyat ízük van...
</blockquote>

Bolti tojásból nem tudtam rendes rántottát csinálni. Pár éve vettem egyszer 10db-ot mikor télen keveset tojtak a sajátok, többet soha, inkább tartok több tyúkot... Van egy piacos ismerős aki ketrecesen tart otthon és a piacon eladja a jó "falusi tojást" aztán mikor neki se tojnak épp irány Pest és telirakja a transzportert, másnap meg piac.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 968
113
<blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.

Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van.
Code:
Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium.
A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

A paraszt azt termeszt, amit megvesznek. Ha a minőséget fizetik meg, abból tud megélni, akkor azt állít elő, ha a mennyiséget, akkor azt. De még a dinnyét, paradicsomot, csirkét, tejet, akármit súlyra veszik, addig semmi érdeke, hogy minőséget termeljen. A sújt meg nem a nyomelemek, vitaminok nyomják, hanem a víz.

</blockquote>

A múltkori esetünk: régi hagyományosnak mondható magyar uborkatermelő vidéken megveszik a bp-i nagykerből a spanyol uborkát és befóliázzák és majd eladják <b>helyi </b>terméknek...
Ha ez neked helyes út, akkor kívánok jó étvágyat hozzá.
Csak ne panaszkodj, hogy íztelen minden ...</blockquote>

Jó, hát kis túlzással makói hagyma sincs, meg a fűszerpaprikát is tönkretették. Ez van. Tetszik, vagy sem.
Nem mondtam, hogy ez a helyes út, de valahogy soha nem a kereskedő van ilyen téren cseszegetve, hanem a termelő. Itt -a beszélgetés folyamán- nem az jött elő, hogy a termeltetés, felvásárlás a silány, hanem, hogy a magyar paraszt által előállított termék. De minek termeljen minőséget, mennyiség helyett mikor azért is ugyan annyit kap? Erre kérném a választ.
Nem panaszkodom, nekem nem kell mindenáron a sz@rt is megvenni-megenni.
(Aki meg uborkát csomagol át, és ez a jogszabályba ütközik, azt meg kell büntetni, de ő sem termelő, ő sem paraszt, attól, hogy annak adja ki magát.)

</blockquote>

Ismerősömék csinálták aránylag nagyban. Aztán egyre kevesebbet adtak érte évről évre,a végén már közel 20km-re kellett elszállítani 2 naponta mert nem ment le a felvásárló, hát befejezték inkább, kinek hiányzik ez a macera, Az uborka mag sincs ingyen, 6ft/db volt mondta, plusz a többi. 30 éve meg még a fél falu uborkázott, mi is, osztályoztam gyerekként azon a lyukméretes funérlapon. Talicskán meg kullón vitték a helyi Áfész felvásárlóhoz. Aztán megszűnt ez is, de uborka meg mégis csak van valahogy a polcon.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.

Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van.
Code:
Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium.
A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.

A paraszt azt termeszt, amit megvesznek. Ha a minőséget fizetik meg, abból tud megélni, akkor azt állít elő, ha a mennyiséget, akkor azt. De még a dinnyét, paradicsomot, csirkét, tejet, akármit súlyra veszik, addig semmi érdeke, hogy minőséget termeljen. A sújt meg nem a nyomelemek, vitaminok nyomják, hanem a víz.

</blockquote>

A múltkori esetünk: régi hagyományosnak mondható magyar uborkatermelő vidéken megveszik a bp-i nagykerből a spanyol uborkát és befóliázzák és majd eladják <b>helyi </b>terméknek...
Ha ez neked helyes út, akkor kívánok jó étvágyat hozzá.
Csak ne panaszkodj, hogy íztelen minden ...</blockquote>

Jó, hát kis túlzással makói hagyma sincs, meg a fűszerpaprikát is tönkretették. Ez van. Tetszik, vagy sem.
Nem mondtam, hogy ez a helyes út, de valahogy soha nem a kereskedő van ilyen téren cseszegetve, hanem a termelő. Itt -a beszélgetés folyamán- nem az jött elő, hogy a termeltetés, felvásárlás a silány, hanem, hogy a magyar paraszt által előállított termék. De minek termeljen minőséget, mennyiség helyett mikor azért is ugyan annyit kap? Erre kérném a választ.
Nem panaszkodom, nekem nem kell mindenáron a sz@rt is megvenni-megenni.
(Aki meg uborkát csomagol át, és ez a jogszabályba ütközik, azt meg kell büntetni, de ő sem termelő, ő sem paraszt, attól, hogy annak adja ki magát.)

</blockquote>

Ismerősömék csinálták aránylag nagyban. Aztán egyre kevesebbet adtak érte évről évre,a végén már közel 20km-re kellett elszállítani 2 naponta mert nem ment le a felvásárló, hát befejezték inkább, kinek hiányzik ez a macera, Az uborka mag sincs ingyen, 6ft/db volt mondta, plusz a többi. 30 éve meg még a fél falu uborkázott, mi is, osztályoztam gyerekként azon a lyukméretes funérlapon. Talicskán meg kullón vitték a helyi Áfész felvásárlóhoz. Aztán megszűnt ez is, de uborka meg mégis csak van valahogy a polcon. </blockquote>

Ismerős. Azzal lett befejezve az uborkabiznisz, hogy anyám kijelentette, hogy ha ennyire válogatósak a németek, akkor termeljék meg maguk.:)
Amúgy pár dolgot kipróbáltunk, kipróbáltam én is, de a rendszer (gépesítés, felvásárlás etc.) nem a kistermelőket támogatja (amit részben meg is értek), ha meg kicsiben, de jól akarja az ember csinálni, netán vegyszer nélkül, akkor meg olyan szűk a piac és annyira fizetőképtelen, hogy nem éri meg a bele ölt plusz élőmunka.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 710
113
Panzerfaust!
Annyira tipikusan a szennylapok "mainstream"-je által megfogalmazott megalapozatlan, hozzá nemértő de hangos állításokat írsz. Nem muszáj enni, a választás a Tiéd!
Annyit azért nem árt tudnotok, hogy az EU a teljes költségvetésének közel 40 (negyven) %-át arra fordítja, hogy agyontámogassa a környezetvédelmi és (sokszor felesleges és inkább ártalmas) állatvédelmi előírásai miatti gazdaságtalan termelést. Ebből nagyon sok visszaélés van és természetesen csalások vannak. És pont a nyugati termelők tesznek nagy ívben és sokszor következmények nélkül az előírásokra, mert tarthatatlan.
Amint kiszállna vagy csökkentené az EU a támogatásait, el lehet képzelni, hogy mi történne az élelmiszer árakkal, amit főleg a keleti árérzékeny piacok éreznének meg (min. 2x-es árak).

Van egy érdekes és a laikusok számára teljesen elfogadhatatlan, de tudományosan igazolt és logikus tény. Minél intenzívebb egy mg-i rendszer, annál kevésbé környezetszennyező.
Persze lehet külterjesen csetvás tyúkot nevelgetni háztájon szép egyenes csontozattal, mert az biztos, hogy nem fog elferdülni a nem létező izomtömeg miatt, és jó ha fél éven belül lesz belőle valami levágható izé, amiből egy ember ha jóllakik és ezidő alatt telesz@rja az udvart jelentősen emelve a P terhelését a termőföldnek és megemelni a vizek NO2, NO3 tartalmát, a városi és egyéb nem gazdálkodó lakosságot (a lakosság 90%-a) pedig lehet hagyni éhenveszni (persze ezáltal mindenki meg fog) és elmondhatom, hogy én fasza bio vagy milyen király igazi nagy Magyar csávó vagyok. Ja, és közben csalok de lenyúlok mindenféle támogatást mert bio-ból csak a sógorok tudnak hasznot húzni mert marhajó terméshozamú alpesi legelőik vannak, amik nem égnek ki augusztusra. És még sorolhatnám...
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy a téli időszakban drágán kapható /üvegházi/ paradicsom vízízű, a paprika meg fűízű. Pár éve még lehetett venni marokkói szabadföldi paprikát, melyet betiltottak az EU-ban tiltott növényvédőszer használata miatt. /Mondván ha valaki egyszerre megeszik 50 kg paprikát, az megárthat. - Szerintem egyszerre 50 kilót csak 1 elefánt tudna megzabálni!!!/
Így most télen csak ehetetlen zöldség vásárolható.
Ja, és szerintem a témát a "kantinban" kéne kitárgyalni!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 094
113
borsiz

<i>"Nem érted.
A számítógép a tápanyag adagolást irányítja.
Mivel üvegházban van, ezért itt is a Nap, így, nagy N-el, végzi.
Ezt is lehet jól csinálni, csak megfelelő szellőztetés kell hozzá, körültekintő fajta/hibrid választás, meg figyelembe venni, hogy nem érvényesül a talaj pufferoló hatása, mert nincs talaj, csak támasztó közeg.
Pontosan kimutatható, hogy mi van az adott talajban, az is pontosan kimutatható, hogy mit vesz fel a növény, az ízt meg lehet kísérletezni. De elárulom, az öntözésben nem csak a mennyiségre kell figyelni, az sem mindegy, hogy milyen időközönként, és hogyan juttatják be. A talaj/támasztóközeg pH-ja pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen tápanyagot és hogyan képes felvenni a növény gyökere.
Lehet ezt jól, meg rosszul is csinálni."</i>

Ez így van. Ha valaki ért hozzá akkor az nagyon jó minőségű terméket képes előállítani.
És hozzátenném, az ilyen külső környezettől elszeparált növények nem veszik fel a környezetükből a méreganyagokat. Továbbá ha úgy van kialakítva a rendszer akkor permetezni sem szükséges őket. Ezek nem kis előnyök.
Az más kérdés, hogy a magyar parasztok jelentős része semennyire nem ért a mezőgazdasághoz.
(Hozzá tenném, hogy a magyar vállalkozások nagy része is azért döglődik, mert a vezetőik hülyék egy cég irányításához, így a szakértelmük hiányát a dolgozóik kizsákmányolásával kompenzálják)
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 688
246
83
Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy a téli időszakban drágán kapható /üvegházi/ paradicsom vízízű, a paprika meg fűízű. Pár éve még lehetett venni marokkói szabadföldi paprikát, melyet betiltottak az EU-ban tiltott növényvédőszer használata miatt. /Mondván ha valaki egyszerre megeszik 50 kg paprikát, az megárthat. - Szerintem egyszerre 50 kilót csak 1 elefánt tudna megzabálni!!!/
Így most télen csak ehetetlen zöldség vásárolható.
Ja, és szerintem a témát a "kantinban" kéne kitárgyalni!
....., és mégis! Mindegyik bevásárlóközpont forgalmazza a marokkói paprikát.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Panzerfaust!
Annyira tipikusan a szennylapok "mainstream"-je által megfogalmazott megalapozatlan, hozzá nemértő de hangos állításokat írsz. Nem muszáj enni, a választás a Tiéd!
Annyit azért nem árt tudnotok, hogy az EU a teljes költségvetésének közel 40 (negyven) %-át arra fordítja, hogy agyontámogassa a környezetvédelmi és (sokszor felesleges és inkább ártalmas) állatvédelmi előírásai miatti gazdaságtalan termelést. Ebből nagyon sok visszaélés van és természetesen csalások vannak. És pont a nyugati termelők tesznek nagy ívben és sokszor következmények nélkül az előírásokra, mert tarthatatlan.
Amint kiszállna vagy csökkentené az EU a támogatásait, el lehet képzelni, hogy mi történne az élelmiszer árakkal, amit főleg a keleti árérzékeny piacok éreznének meg (min. 2x-es árak).

Van egy érdekes és a laikusok számára teljesen elfogadhatatlan, de tudományosan igazolt és logikus tény. Minél intenzívebb egy mg-i rendszer, annál kevésbé környezetszennyező.
Persze lehet külterjesen csetvás tyúkot nevelgetni háztájon szép egyenes csontozattal, mert az biztos, hogy nem fog elferdülni a nem létező izomtömeg miatt, és jó ha fél éven belül lesz belőle valami levágható izé, amiből egy ember ha jóllakik és ezidő alatt telesz@rja az udvart jelentősen emelve a P terhelését a termőföldnek és megemelni a vizek NO2, NO3 tartalmát, a városi és egyéb nem gazdálkodó lakosságot (a lakosság 90%-a) pedig lehet hagyni éhenveszni (persze ezáltal mindenki meg fog) és elmondhatom, hogy én fasza bio vagy milyen király igazi nagy Magyar csávó vagyok. Ja, és közben csalok de lenyúlok mindenféle támogatást mert bio-ból csak a sógorok tudnak hasznot húzni mert marhajó terméshozamú alpesi legelőik vannak, amik nem égnek ki augusztusra. És még sorolhatnám...

Ember. Amiket leírtam azok <b>tapasztalati</b> tények.
Semmi közöm a "mainstreamhez" a médiájához főleg, mert elég szelektíve olvasom.
Vidéken élek a "parasztok" között, és ezeket látom.
Hozzá nem értő ? Ne személyeskedj, hanem cáfold meg azokat amiket közöltem.
Azt gondolom, neked pedig le kéne menni egy kicsit a való életbe az iroda és a labor elméleti, patikatisztaságú szintjéről. Mert lehet hogy kandidátus vagy biológiából, de az egyszerű emberek szintjén ez nem így működik.