Nem tudom volt-e már ...
"
Említette, hogy munkaerőhiány van. Ön foglalkoztatna bevándorlókat?
Először is, a hetedik kerületben nőttem fel, ami régen Magyarországon a világháborús időben a zsidó gettó volt. A legtöbb vásárlónk zsidó volt, mi ebben nőttünk fel. Mindig mondták ránk, hogy az arab család.
Dolgoztattam én már mindenkit, csak legyen olyan ember, aki tisztességesen akar dolgozni. Csakhogy nehéz volt ilyen embert találni az elmúlt évek bevándorlói között.
Most is dolgoztatunk bevándorlókkal, akik letelepedtek itt. Van köztük olyan, aki tud dolgozni, mások nem.
Mi a különbség? Aki az elmúlt években jött a tömeges migrációs hullámban, azok kevésbé alkalmasak a munkapiacon?
Pont itt volt a különbség. Akik az elmúlt években jöttek – az katasztrófa.
Kritikán aluli minőségű emberek jöttek be az országba, akikkel nem lehet semmit kezdeni.
Egy fejfájás, egy igazi probléma ez munkáltatóként. Idejön, elkezd dolgozni, de egy hét múlva már ő akar a cégtulajdonos lenni. Különben be sem jön többet dolgozni. Vagy kábítószerezni kezd, bűnözésbe, erőszakbűncselekményekbe keveredik. Számos kényes helyzetünk volt. Jött olyan ember a céghez, akit ajánlottak nekünk, mondták, hogy itt él Magyarországon, rendes ember, segítsünk neki munkával, mert hiszen én is külföldi, arab származású magyar cégtulajdonos vagyok. Voltak sokszor ilyen alapítványok is, akik ezt szorgalmazták, adtunk is lehetőségeket. A tapasztalatunk azonban kritikán aluli.
Kiderült, hogy bűnözők is munkát kaptak?
Nem csak bűnözők, hanem problémás mentalitású emberek.
Nem jártak be munkába, egyesek drogoztak.
Volt olyan, hogy erőszakos nemi bűncselekményt követett el egy bevándorló az egyik belvárosi étteremben. Ezért én nagyon vigyázok erre, nagyon kiszűröm ezt, nagyon kerüljük ezt az egész szegmenst. Mert ez egy nagyon negatív világ. A tapasztalatok szerint 85-90 százalékban a magyar emberekkel tudtam magam jól megértetni. Tudtuk egymás nyelvét, tudja mindenki a dolgát. Aki meg az elmúlt pár évben jött általában azt sem tudta, hogy mit akar. Instabil, zűrös emberekről beszélünk szerintem.
Aki otthagyja a családját, attól egy munkahelyen sem várhatunk sokat.
Ők ráadásul azt hitték, hogy eljönnek Európába és itt munka nélkül lehet boldogulni. Hálátlanságot láttam, ami nekem nem tetszik.
Nagyon sok vitám volt az ilyen bevándorlókkal, akik mondták, hogy Magyarország egy csöves ország.
Mondtam neki, hogy ne haragudjon, engem ez rosszul érint. Itt vannak a gyerekeim – Leila, Ahmed, Omar és Viktor –, mindenem. Miért jött ide, ha csöves ország, miért nem megy vissza? Mert mennek Svédországba, sok eurót kapnak és ingyen lakást. Tehát az a céljuk, hogy kapjanak fizetést arra, hogy otthon alszanak. És azzal kell szembesülniük, hogy idejönnek és egy konyhában bizony dolgozni kell. Ha ő megy Svédországba és kap pénzt, az is valamiféle hálátlanság, mert azzal a céllal megy, hogy kihasználja a helyzetet.
Mondták nekem, hogy ha tudják, hogy Magyarországon ennyit kell dolgozni, akkor nem is jöttek volna. Pedig senki sem erőltette.
Azt hiszi, hogy idejön, automatikusan megkapja minden hónapban a fizetést, a szállást. Ráadásul vannak olyan emberek, akik szemében minden magyar nő rossz nő, lenézik az európai nőket. Ez bánt, nekem is magyar feleségem van.
A tömeges hullámban nem is jöttek magasabb végzettségű, munkára alkalmas emberek?
Voltak az elmúlt évek bevándorlói között is értelmesek, de nagyon minimális számban. A java zűrös volt tapasztalataim alapján. Ingyen élni, munka nélkül pénzt kapni és ezt hazavinni – ezt szerették volna.
Németország milliókat engedett be. Lesz ebből még problémájuk?
Olyan lesz hamarosan Németország, mint Franciaország gettórészei, ahol már nem tudnak mit kezdeni az algírokkal, mert már kialakult a munkanélküliség, a bűnözés ördögi köre. Az arab világ egy nagy világ, de
nem azok jöttek, akik a munkapiacon értékes emberek.
Az értelmesebb emberek minden országban maradnak, ők nem menekültek össze-vissza, otthagyva mindent maguk után. Ők felelősséget vállalva, nem használják ürügynek, hogy háború van. Ha háború van, az ember nem hagyja csak úgy ott a hazáját.
Probléma mindenhol van, de ezt helyben kell megoldani.
Ez lenne a normális. Probléma van, de az egész világnak azért nem kell jobbra-balra vándorolnia. Magyarországon is volt háború, mindenhol vannak nehézségek. Amikor először jöttek be a migránsok tömegével Magyarországra is, akkor még
naivan azt hittem, hogy rászorulók, vittem nekik kaját.
Sok pizzát sütöttek nekik?
Rengeteget. És úgy voltunk, hogy háborúból jöttek, segítsünk, mert a média ezt nyomta az egész világban. De aztán ráébredtünk a valóságra. Mert én ismerem annyira az arab világot arab emberként, hogy a tömeg teljesen vegyes népességből állt. Láttam, hogy emberek azt hazudják, hogy szíriaiak, pedig nem azok. Én csak ki tudom szűrni. Mindenféle ember jött, olyan országokból, ahol még háború sincs. Átlátok ezen: kitalálja, hogy ő szír és menekült. Csak lehetőséget láttak, mert Európa beharangozta, hogy beengedi őket."
Többet kaptam, mint amit adtam – vélekedik Magyarországról Melhem Saad, aki 30 évvel ezelőtt, kisgyerekként került az országba. Tavaly az élete és a cége is veszélybe került, ezért is tartja gusztustalannak, amikor politikusok emberéleteket nem nézve uszítják a kormány járványügyi intézkedései...
makronom.mandiner.hu