Nézd, szerintem nem kell különösebb társadalom ismeret, de talán még jelentősebb külföldi tartozkodás se ahhoz, hogy lássuk, a népek, régiók közti kulturális különbségeket. Ezek oka a földrajzi elhelyezkedés, klíma, a különböző történelmi fejlődés, stb. Ezek hatásai nyomán szocializálódik egy népcsoport, alakul ki egy nemzet viselkedési mintáit, legyen szó munkamorálról, vezetési kultúráról, temperamentumról, stb. Már csak ennek okán se látom, miért lenne ez alól kivétel a korrupció, és miért állítod, hogy márpedig mindenhol ilyen mértékű mint nálunk.
Egyes nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésen végigment országok ugyan annyira lennének korruptak, mint a volt Szovjet befojás alatt lévők, ahol generációk nőttek fel gyakorlatilag a 'mutyira' a 'megoldjuk okosba' mentalitásra nevelve? Aligha.
Korrupció mindenhol elfőfordulhat, de a mértéke, gyakorisága, különösen az egyén szintjén jelentős különbségeket mutat tőlünk keletre, és nyugatra.
Direkt nem cibáltam ide a megannyi erre vonatkozó statisztikai adatot, mert ezt megérteni, szükség sincs rá.
Az, hogy te külföldön is gyakran tapasztaltál korrupciót, és ebből azt a következtetést vonod le, hogy lám ugyanaz mint Magyarországon, kb annyira valid, mintha én meg azzal érvelnék, hogy 'én meg alig tapasztaltam, ergo külföldön nem is ismerik.