<blockquote rel="zotyek78">Megvilágosodtam, már tisztán látom, hogy mi a gond Mo.-on...
Panzer és Rózsa Sándor...
Panzert és Rózsa Sándort, ha már szóbakerültek példaként használtam arra, hogy mi a probléma. Az átlag magyar számára Rózsa Sándor egy hős és az azzal való szembenézés, hogy egy hasznavehetetlen bűnöző volt csak olyan reakciót vált ki, hogy dehát az oláhok meg a rácok is!
Nem, ezek rossz válaszok. A mi hibáinkhoz semmi közük az oláhoknak és rácoknak, a hiba továbbra is bennünk van és növekszik, ha nem foglalkozunk vele és a Betyársereg esetleges szerepével egy konfliktushelyzetben példát is hoztam rá, hogy milyen következménye lehet ennek.
A magyar ember legközönségesebb reflexe, ha szóba kerülnek a hibái, hogy mutatni kezd valamilyen más irányba, hogy ott nagyobb hibák vannak, ne az övéivel foglalkozzunk. Ez politikai és gazdasági téren az egyik legjelentősebb oka annak, hogy ez az ország egy szarkupac, ezért nincs ugyanis változás, változtatási szándék. Mindahányszor a felelősséget firtatjuk előkerül valaki más, aki sokkal inkább felelős, de ennek a felelősségnek a hangoztatása nem megoldja az aktuális problémát, hanem a megoldás helyett, eltereli annak felelőseiről a figyelmet és ezzel a megoldás lehetőségét szünteti meg.
Ezt a hozzáállást testesíti itt feljebb meg Panzer tökéletesen. Ez egy konkrét példa, ami kapcsán beszéltünk a magyarok egyik legnagyobb hibájáról, a gerinc teljes hiányáról, ami megakadályozza a magyart abban, hogy a saját hibáit számba vegye, így javítson a saját hozzállásán, de legalább a jövőben a régi hibákat ne kövesse el újra. És mégegyszer, a példában nem az volt a hiba, hogy lemészároltak néhány tucat szerencsétlen és ártatlan oláh parasztot. Hanem az, hogy időt és erőforrást fecséreltek arra alkalmatlanok bevonásával, akiknek közreműködése miatt csak azért nem történt nagyobb baj, mert éppen szerencsénk volt.</blockquote>
Tudom, hogy nagyon eltert a beszelgetes a tematol, de nem birtam mar tovabb hallgatni.
1. Az olahok mar 1848 oktobereben elkezdtek az etnikai tisztogatasokat. Nem 36 embert, hanem tobb ezret oltek meg.
2. Az Ezeresi eset novemberben volt, az is lehet, hogy bosszu volt az elozo verrengzesekre. Eroszak eroszakot szul. Rozsa Sandor tettet elitelem, de 48-ban igenis a romanok kezdtek az egeszet.
3. Rozsa Sandor csapatait feloszlattak, ok tudom, hogy ez enyhe buntetes volt (ha egyaltalan lehet annak nevezni), de volt kovetkezmenye a tetteinek. Mig pl. Avram Iancut hosse nyilvanitottak. A szulofalum melletti varosban is van egy szobra, pedig a szobortol nehany kilometerre szazaval olte le a magyarokat annakidejen. Szoval a magyar kormany elejet vette az ujabb atrocitasoknak, de a romanok honapokig folytattak ezt. Egyebkent nem csak 48-ban csinaltak ezt az olahok, 1919-ben is elkovettek ugyanezt. A falumban 91 magyart gyilkoltak meg, minden indok nelkul.