[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
Nem olyan rossz ez egy egyetemi csapattól.
Felszíni célpont ellen ez tud cs 15 km et.
Kisebb konstrukciós módosítással ( és irányzás) az már mlrs rakéra.
A palessztinoké se jobb sokkal.

Jól írtad! Ebben egyetértek Veled, nem is ezeket vitatom.
Az egyetemistáktól nagyon is jó, siker! :)
A politikai vezetéstől kudarc!

Várom a hibák gyors javítását ezen a területen is! ...12+ éve! :hadonaszos:

.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and tomcat1

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 899
113
Az ukrajnai háború Orbán szerint...

Itt az eredeti, németeseknek. Igény esetén fordíthatok, de gyors nem leszek:
https://www.tichyseinblick.de/tichys-einblick/waffenstillstand-ukraine-russland-orban/
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
688
1 702
93
népsz@ra f0sline

327994289_1921709461543411_8016354747662330225_n.jpg


Hont:
Szóval tényleg nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy ezt egy nevetős fejjel osszák meg.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 915
113
Itt az eredeti, németeseknek. Igény esetén fordíthatok, de gyors nem leszek:
https://www.tichyseinblick.de/tichys-einblick/waffenstillstand-ukraine-russland-orban/
Nem rossz az index kivonat, a lényeg benne van.


A JÄGER ZÁSZLÓALJ VÉGE MEGRÁZTA MAGYARORSZÁGOT

Új Afganisztán lesz Ukrajna tűzszünet nélkül?
ÍRTA: ROLAND TICHY
2023. január 28., szombat
Magyarország ismét elszakad a közös ukrajnai fronttól – Orbán miniszterelnök kényelmetlen kérdéseket tesz fel a NATO- és az EU-stratégiáról, és még mélyebben összeveszett a keleti szomszéddal. A fegyverszünet a kiút a háborúból?



IMAGO/Xinhua
Orbán Viktor az Európai Tanács brüsszeli ülésén, Belgiumban, 2022. december 15-én
Az Ukrajna és Oroszország közötti lövészárokháborúban az évforduló táján gyakorlatilag kiirtottak egy ukrán egységet - a 128. hegyi gyalogzászlóaljat Munkácsból, a Magyarország délnyugati határvidékén fekvő, mintegy 90 ezer lakosú városból. Ez nem egy jelentés, amely eljutott volna a nyugati médiához. Ez egy gyilkos háború mindennapja; és mégis különleges jelentése van.

A halottak közel fele azonban magyar. Kárpátalja régiót a második világháború után csatolták a Szovjetunióhoz, majd a létrejött Ukrajna része lett. Mint mindig az ilyen európai határ menti területeken, most is a határon innen vagy odaát lakik, mindenesetre rokonai, barátai vannak a határ mindkét oldalán. A Jäger zászlóalj kegyetlen vége sokkolja Magyarországot, amely magát ukrajnai honfitársai védelmező erejének tekinti. A háború közeledik, érzelmileg megragadja egy uniós ország polgárait.

Ukrajna behívja a magyar nagykövetet
Napjainkban fokozódik a feszültség Magyarország és Ukrajna között. Orbán Viktor miniszterelnök " elfogadhatatlan" kijelentéseket tett Ukrajnával kapcsolatban , ezért Kijev beidézte a magyar nagykövetet. Ezt Oleh Nikolenko ukrán külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Ahogy Nikolenko a Facebookon írja, Orbán újságírók előtt Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát, és "senki országának" nevezte.

A szavak órákon belül diplomáciai gubancokhoz vezetnek. „A nagyköveti beidézés bejelentése új mélypontot jelent a két szomszéd viszonyában, Magyarország többször is bírálta az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit , azt állítva, hogy azok nem gyengítették jelentősen Moszkvát , miközben az európai gazdaság tönkretételével fenyegetőztek. Szóba került az is, hogy Magyarország rá akarja-e kényszeríteni az európaiakat, hogy engedjenek el támogatást Budapestnek” – írja a Der Spiegel .

A Der Spiegellel ellentétben a TE az újságírók szűk körében volt jelen a beszélgetés során, amelyben a problémás kifejezéseket használták. Ilyen alkalmakkor Orbán kifejezetten felmenti. Nincsenek olyan sajtóstábok, mint Berlinben, akik arra kényszerítik az újságírókat, hogy szigorúan "3 alatt" kezeljék az átélteket, ami azt jelenti, hogy sem a tartalmat, sem a beszélőt nem lehet megnevezni. Így csinálod az újságírókat buta bizalmassá. Legjobb esetben a „2 alatt” megengedett – a tartalom igen, a forrás nem. Amikor Orbán aggodalmáról kérdezik, Orbán kifejezetten „Egyet” mond: „Én kitartok amellett, amit mondok, miért ne írhatná meg?”

Mit mond tehát egy kormányfő az "Egy" alatt egy olyan országban, amelyet azért szidnak, mert állítólag megakadályozzák a sajtószabadságot Európában?

Nincs remény Oroszország kimerült vereségére
Orbán lerombolja a reményt, hogy Putyin előbb-utóbb feladja a háborút. Elvégre elnökválasztások jönnek, és a háború vesztesei nem nyerik meg a választásokat, még akkor sem, ha elcsalják őket. Oroszország is közömbös a nyugati elszigeteltség iránt; inkább azt az érzést erősíti meg, hogy a világ nem érti Oroszországot, és az ország önmagában áll. Oroszország pedig mostanra háborús gazdasággá alakította gazdaságát. Folyik a fegyver- és lőszer utánpótlás, beindult a hadigépezet. A magyar miniszterelnök nem az az oroszbarát ember, akiként szereti, ha ábrázolják. Azt mondja, ismeri a kegyetlenségüket; végül is 1956-ban az oroszok felakasztották Nagy Imre akkori miniszterelnököt és elődjét. De az ellenfél ismerete többet segít, mint a tükrözetlen önbizalom.

folyt.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 915
113
Az elemzés része az is, hogy semmi jele nincs orosz gyengeségnek. A történelem csak ismétli önmagát. A háborúkban Oroszország kezdetben gyenge - a korrupció, a hanyagság, a hozzá nem értő parancsnokok, a szörnyű taktikai hibák eredménye. De hamarosan forduljon Oroszországhoz körül, mozgósítsa erejét, és gyorsan tanuljon. Ezt a tapasztalatot a német Wehrmachtnak is meg kellett szereznie a szenzációs kezdeti sikerek után. Ukrajnának kezdetben hatalmas vereségeket is sikerült mérnie Oroszországra. De most Oroszország a második szakaszba lép, amelyet ipari hadigépezete és alkalmas lakossága támogat. Most sok katonát képes és fog is mozgósítani – többszörösét annak, amire Ukrajna önmagában a létszámot tekintve nem képes. Oroszország mindig az időre játszik, és ebben a háborúban is a maga oldalán látja az időt. Természetesen a csúcstechnológiás fegyverek értékesek – de a háború végül a földön lévő csizmával dől el.

Orbán ebből az elemzésből vonja le következtetéseit. Sem az Egyesült Államoknak, és természetesen az EU-nak sem volt más észrevehető stratégiája, mint Ukrajna legitim ellenállásának erősítése. "Először 5000 sisak volt, most tankok" - gúnyolja a Scholz-kormány fokozatos eszkalációját. Már keresik a vadászgépeket. Logikus, hogy ha Ukrajnában előbb vagy utóbb kifogynak az emberek, a szárazföldi csapatok végül elkerülhetetlenek lesznek.

Mi Oroszország haditerve?
De mi is Oroszország háborús terve? Ukrajna meghódítása nem – és ez a szó, ami feldühíti Kijevet: Ukrajna meghódítását azonnal könyörtelen gerillaháború követné. A háború borzalmai leromboltak Ukrajnában minden hajlandóságot az Oroszországtól függő bábrendszer elfogadására. „És akkor Ukrajna nem tartozik senkihez. Afganizáció zajlik.” Oroszország éppen Afganisztán orosz csapatok általi megszállása után élte át legkeserűbb vereségét a brutális, önpusztító gerillaháborúban – amely már az 1950-es évekig tartott a szovjet megszállás ellen. A háborús célok – mondja Orbán – a háborúban fejlődnek. Oroszországnak fel kellett adnia kezdeti céljait.

Oroszország most egy ütközőzónát céloz meg nagyjából a donbászi érintkezési vonal mentén, ami most vitatott. A teljes pusztulás, szó szerint felperzselt föld, brutális pusztítás és pusztítás, valamint az orosz hadsereg beásása és erődítései jelzik. Egyfajta „halálzóna” egyrészt Nyugat-Ukrajna és a NATO, másrészt Oroszország között?

Orbán ebben lehetőséget lát, és azonnali tűzszünetet szorgalmaz. Aztán a dolgok unalmassá válnak, az előkészítő csoportok, az ENSZ és a bölcsek vezetik a tárgyalásokat. Meg kellene határozni a területeket, a feltételeket megfogalmazni és megtárgyalni, garanciákat ígérni – ez több mint hónapos folyamat.

Egy ilyen tűzszünetet azonban kizárt Kijev, amely az Oroszország által megszállt területek visszafoglalását tűzte ki célul - ahogy jelenleg az ellenségeskedéstől távol álló USA is. Európában viszont Németország a keserű vesztes: olcsó vezetékes gáz helyett drága LNG-t kell vásárolnia az USA-ból; elvesztette kiváltságos helyzetét az Egyesült Államok partnereként Lengyelországgal szemben. Ott virágzik a gazdaság, míg Németországban összeomlik. Németország szenved. Nemzeti érdeke egyértelmű, de nem tudja követni. Azért is, mert a zöldek bebizonyították, hogy "Amerika legjobb barátai a német történelemben".

A nemzeti érdekben
Orbán kifejezetten hivatkozik Klaus von Dohnanyira és a Nemzeti érdekek című könyvére .
„Nem Európa számít egy orosz támadás esetén, csak az Egyesült Államok biztonsága! Nem kérnek minket! Európa teljes pusztulásának valós veszélye abból fakad, hogy Európa elsősorban az Egyesült Államok geopolitikai érdeke. Egy orosz támadás esetén az amerikai és a NATO stratégia szerint Európa lenne a háború egyetlen színtere, anélkül, hogy közvetlen kockázatot jelentene a hazája, USA számára. Németország azonban, mint feltehetően központi ellátóbázis, azonnali rakétatámadásoknak lenne kitéve. Ma katonai szervezetként a nukleáris NATO nem garancia Európa integritására.”

Orbán meglehetősen elszigetelt az EU-ban végzett elemzésével, pedig a napokban a magyar Gripen vadászgépek még Szlovákia légterének biztonságát is átvették, mert a szlovákiai orosz MIG-gépek már nem működnek orosz technikusok nélkül.

Mit jelent Magyarországnak az EU?
Orbán elutasítja a vágyott uniós egységes államot, és kitart a szuverén államok uniójának eredeti koncepciója mellett. A migráció szempontjából nem akar részt venni a tömeges bevándorlásban, mint Németország vagy Franciaország; és elutasítja a szociálpolitika szexuális kisebbségekre és kiváltságaik felé orientálódását, valamint a gender-politikát a családorientáció mellett. Elutasítja az EU iránti vak lelkesedést, valamint a kilépést. Itt a gúnyolódásai még hevesebbekké válnak. Az EU-ban rendbontónak tartják, és a Bizottság általi elbocsátását nyilvános ellenségeskedés kíséri. Brüsszelben ki veszi komolyan a választási eredményeket?

Az Ukrajnával fennálló feszültség a tűzszünetre vonatkozó megújult állásponttal fokozódik. Ukrajna legutóbbi törvényei nemcsak az orosz nyelv használatát tiltották meg, hanem a magyar nyelv használatát is, amely Ukrajnában mintegy negyedmillióan honos. Ezzel a témával azonban csak a háború után lehetett foglalkozni. Mintha nem is lett volna más baj, Kijev leszereltette a magyar földön a legendás „Turult”, a sólyom és a sas egyfajta csodamadarat, népszerű emlékművet. A legendás állat Magyarország alapító mítoszát jelképezi. Ukrajnában semmi sem emlékeztethet a történelmi eredetre. Az ukrán háború újra fellángolja a régi konfliktusokat, miközben fiatal katonák halnak meg. A sírban mindenki egyformán néma.

---------------------------------------------------
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
Kilóg a lóláb. A többpólusú világrend rossz, Oroszország, India, Kína törekvései rosszak, mert törekvései csak az USA-nak lehetnek ezen a világon.
Mindenki más csak autoriter terrorista.
Tehát, ha a globális egyenlőségnek egy pólusa van csak, az lesz az egyenlők között a mégegyenlőbb.
Ez ugyanaz az egyre kevésbé burkolt világuralmi őrület, mint a WEF-vezér víziója a magántulajdon eltörléséről.
Mert ha a jövőben mindenki csak bérli az életét, akkor ott kell lennie egy bérbeadónak is.

Ahol egyenlőség van, ott nincs szabadság.
Amikor még a Hidegháború zajlott, a szabadságpártiak attól féltek, hogy a két pólusból nehogy a Szovjetúnió nyerje meg a világuralmat.
Most az USA globális hegemóniájával már nincs bajuk. Pedig semmi különbség nincs a kettő közt.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Kilóg a lóláb. A többpólusú világrend rossz, Oroszország, India, Kína törekvései rosszak, mert törekvései csak az USA-nak lehetnek ezen a világon.
Mindenki más csak autoriter terrorista.
Tehát, ha a globális egyenlőségnek egy pólusa van csak, az lesz az egyenlők között a mégegyenlőbb.
Ez ugyanaz az egyre kevésbé burkolt világuralmi őrület, mint a WEF-vezér víziója a magántulajdon eltörléséről.
Mert ha a jövőben mindenki csak bérli az életét, akkor ott kell lennie egy bérbeadónak is.

Ahol egyenlőség van, ott nincs szabadság.
Amikor még a Hidegháború zajlott, a szabadságpártiak attól féltek, hogy a két pólusból nehogy a Szovjetúnió nyerje meg a világuralmat.
Most az USA globális hegemóniájával már nincs bajuk. Pedig semmi különbség nincs a kettő közt.
Az a szomorú amúgy, hogy làzadó gondolataink mellett nàlunk màr bevezették a bérelt élet alapszintjét. Ha a tb jàrulékot tekinted, azt nem a munkàd utàn vonja màr az àllam, hanem a léted utàn. Automatikusan tartozol, mert vagy és nem felejtenek el a bankokhoz hasonló rendszer szerint nyomasztani ezzel ha esetleg nem éreznéd ezt úgy mint ôk. Szóval itt van nàlunk és közben elhisszük, hogy csak majd lesz ez. A szankcionàlàsa pedig szintén erôsen jozefita szisztémàjú, hiszen nemcsak a az egészséged és épséged aéapvető ellátását tagadja meg tőled, hanem egyre növekvő tartozást is generál, amit fegyveres szervvel is rendelkező állami intézet tart számon. Csak és kizárólag azért mert létezel.

Ezen lehet kisemberien vitatkozni, hogy a munka alapú társadalomban szükségszerűen a munkához köt, így akármilyen szart elvállalsz hirtelen, akkor is, ha amúgy nem tennéd miután megszűnt bármilyen okból a munkaviszonyod. Mert ha bekövetkezett, akkor bizony bevételi forrás nélküli az élethez szükséges kiadások mellett, csak azért mert létezel, egyre nagyobb adósságod van. Csak úgy. Amit egy munkahelyen történt kezdés esetén munkabérből banki hiteltartozás egyenértékűen akár a béredből is levonnak, ezzel még nehezítve egy esetleg nehéz helyzetű ember (polgár, csak nem felszabadított :rolleyes: ) víg napjait.

Szóval egy prototípus teszt, aminek van előnye társadalmilag, van hátránya is társadalmilag, de emberileg elfogadhatatlan aljassággá tud körülötted változni minden általa. És ez így lesz, nem fogják életbérlési adónak nevezni mert arra a nép reagálna. TB járulék fizetési kötelezettség lesz, vagy bármi hasonló amit az emberek egyszercsak a bőrükön fognak érezni, de egyéni sorskét bár mindannyiukra hatni fog, így a. nem lesz olyan kommunikációja ami miatt lámpavasaznák a tervezőit, b. nem lesz társadalmi együttérzés, mert egyéni sorscsapássá lesz téve és a kimaradó örül, hogy őt nem ejtette rabul ennek a fogalomnak a kiütközően negatív része, c. látni fog pozitív hozadékot az amúgy renitensen társadalomellenes körökben általa, tehát amíg őt magát el nem éri, még pozitív megítélése is lehet.

A hasznos idióta pedig csak hasznos idióta mindenhol, mindenkor. Azok akik rendre hangoztatják, hogy inkább az USA alatt lennének rabszolgák és adják el magukat elavuló kütyükért, azok eladnak téged is, engem is a gyávaságuk mások által biztosított biztonságérzetéért (és tényleg csak az érzetért, ráadásul direkt hamis érzetért) és egyáltalán nem érdekli őket az önálló szabadság, miközben istenítenek miatta másokat. Ugyanezek, miként a dörgedelmes erkölcsöket prédikáló bírók, egy rendszerváltás esetén megtalálják, hogy miért kell azt szolgálniuk és megbaszniuk bárki más életét a saját elképzelésük miatt. Ha az oroszok fogják meghatározni a jövőben a kontinens alapvetéseit, akkor ezek nemsokára bő nyállal azt fogják fröcsögni ugyanezzel a retardált komisszár stílussal, mint most az USA érdeket a hazájukkal szemben.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 899
113

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113

"...A társaság szerint Magyarország jól járt az uniós tagsággal. A legfrissebb adatok 2021-ből származnak, azok szerint Lengyelország körülbelül 13 000 millió euró pluszpénzben részesült, de lakosságarányosan Litvánia járt a legjobban, egy főre vetítve majdnem 600 euróban részesült a balti ország.

Egy főre vetítve Magyarország a 4. helyen szerepelt, tavalyelőtt nagyságrendileg 450 euróban (aktuális árfolyamon számítva 175 ezer forintban) részesült minden magyar állampolgár. „2021-ben Magyarország körülbelül 4300 millió euróban részesült az EU operatív működési költségvetéséből” – jelezte Horváth Sebestyén, az Oeconomus junior elemzője..."


Ez megint az EU-bürokrata primitív buta matek. Nekik köszönhetjük a tömegarányos fogyasztás bevezetését is.
A lakosság létszámával nettó elosztani az országba bejövő támogatást már csak azért is teljesen fals, mert ez a pénz legnagyobb hányada nem a lakosságnak van címezve, hanem cégeknek. És elsősorban nyugati cégeknek, akik így technikailag tisztára mosva, profitként teszik zsebre a közös európai adókból bejövő úniós pénzeket. Ez maga a mechanizmus és ebbe rondít bele a kis magyar lefölözés. Mert amit a nagy német, olasz, francia stb cégeknek szánnak az EU-ban lehalászásra, azt idehaza a magyar (és Lengyelországban a lengyel) gazdasági entitások vágják zsebre.
De hangsúlyozom, hogy ez nem lakosság bérezése, így bár szépen hangzó bullshit, a lakosság lélekszámának megfeleltetni ezt a szép támogatósdit azt a látszatot kelti, minta valakik tőlük rabolnák el a jussukat.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 814
113
Nem tudsz egy mesterségesen felszteroidozott tudatmódosult agresszív entitással mit kezdeni és versenyezni
Szia,

De: atlagos NATO tag maradva.

Jobb esetben atlag folotti NATO tagga valva, mondjuk elerve a lengyel hozzaallast es a lengyel hadsereg harcertekenek az 1/4-t. Na jo, ennyire ne akarjunk nagyon almodni, inkabb a harcertek 1/10-t es a hozzallas felet - de nekunk ez is elerhetetlen alom; kulonosen a hozzallas felenek elerese.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
512
1 430
93
Szia,

De: atlagos NATO tag maradva.

Jobb esetben atlag folotti NATO tagga valva, mondjuk elerve a lengyel hozzaallast es a lengyel hadsereg harcertekenek az 1/4-t. Na jo, ennyire ne akarjunk nagyon almodni, inkabb a harcertek 1/10-t es a hozzallas felet - de nekunk ez is elerhetetlen alom; kulonosen a hozzallas felenek elerese.
A lengyelek érdekesek. Nem annyira gazdag és nem is annyira nagy ország, hogy Európa legerősebb hadseregét tartsák fenn. A harci kedvük most nagyon nagy, hatalmas a jelentkezés az orosz-ukrán eszkaláció óta náluk a hadseregnél. Kicsit az első vh. előtti Monarchia jut eszembe róla, ahol minden 18+-os fiú háborúsdit akart játszani mindaddig, amíg ki nem kerültek a frontra. Aztán hamar rájöttek, hogy a háborúban semmi hősies nem volt, helyette viszont volt haslövés, tífusz meg érzéstelenítés nélküli végtag amputáció. A kedve elég gyorsan elment mindenkinek tőle. Félek, hogy a lengyelek is ezen az úton haladnak. Sem a gazdaságuk nem fogja ezt bírni, sem a harci kedvük nem marad meg, ha összeakadnak a medvével.