1. Despota alatt azt értem, hogy a magyar népléleknek folyamatosan szüksége van egy kimagaslóan erős vezetőre, aki mindenkinek odab@sz, meghúzza a határokat, megmondja, hogy miről hogyan kell gondolkozni, megmondja, hogy mi fog következni Magyarországon és a világban, és megmondja, hogy ki/mi a jó és ki/mi a rossz. Mindezt a végletekig leegyszerűsített módon. És az ország eköré a vezető köré épül fel. Ha ő bukik, akkor káosz alakul ki. A karizmatikus vezetővel az a baj, hogy a társadalom mindig tőle várja mindennek a megoldását, és eredendően kiírtja a társadalmi önszerveződést. Szerintem egy országnak nem karizmatikus vezető kell, hanem olyan okos vezető, aki nem konkrét ügyekben, hanem rendszerek mentén gondolkozik, amiket úgy alakít ki, hogy a társadalom önmagától működteti őket, a vezető nélkül is. Mi ettől egyre távolabb kerülünk, nálunk minden egy embertől függ. És mivel a társadalom nagy többséggel megszavazza ezt, ezért a társadalomra ez jellemző. Nyilván nem mindenkire, de a többségre igen, különben nem szavazná meg ilyen nagy aránnyal.
2. A kisstílűséggel nap, mint nap találkozom. Ezt látom a magyar kkv-knál, és a legjobban sajnos az államgépezetben, annak legkülönbözőbb bugyraiban. Ha valaki együttműködik, kompromisszumot köt, hogy előmozdítson valamit, az gyengének van kikiáltva. Ha valaki jómódban él, az vagy tolvaj, vagy csak beleszületett, vagy jókor volt jó helyen, de az semmiképpen sem lehet, hogy jól teljesít. Ha valaki hibázik, akkor indul a nagy kárörvendés, a minek fogott bele, minek ment oda típusú megközelítés. Ezt értem kisstílűség alatt. Lehet, hogy nem a legjobb szó erre, de ez jutott eszembe. Ez alól is természetesen sok kivétel van, de attól még ez is jellemző tulajdonság ránk. Sokkal jobban, mint más népekre, és ez tükröződik a politikában is. Erről írtam, és ez más országokban egyszerűen nem így van.
3. Tanulatlan: AZ EU -ban csak Romániának és Olaszországnak van kevesebb diplomása lakosságarányosan, és ez a szám nálunk egyre csökken. Az oktatásunk mindenestül romokban hever, a tanári pálya régóta parkolópálya. Az egyetemeink nincsenek a világ élvonalában (kivéve az orvosképzést), meg sem közelítik azt. Talán TOP 1000-ben (lehet, hogy 500-ban) van a legjobb. (Megjegyzem, ezt szép teljesítménynek tartom). A szakmunkásképzés gyakorlatilag megszűnt, a tankötelezettséget 16 évre csökkentettük, ezzel tömegével kerülnek az utcára képzetlen fiatalok, akiknek nagyon nehezített pálya az élet. A világ a PISA tesztet fogadja el, mint hiteles kompetencia mérési eszközt, nálunk a PISA tesztek eredménye régóta siralmas képet mutat az összes fontos területen (szövegértés, matek, természettudományok) és az eredmény egyre rosszabb. Az OECD szerint 10% ponttal teljesítünk rosszabbul, mint azt a gazdasági fejlettségünk indokolná. Ez rengeteg. Ezt tetézi, hogy rendkívül alacsony az idegen nyelve(ke)t beszélők aránya, és a nyelvvizsga kötelezettség eltörlésével ez már a diplomásokra is egyre jellemzőbb lesz. Ez két szempontból is káros. Egyrészt az anyanyelvünk annyira elszigetelt, hogy semmilyen más nép nyelvét még egy kicsit sem értjük a magyarra támaszkodva (szemben sok más nyelvvel), másrészt ezzel bezárjuk az ablakot a világra. Mi nem értjük a világot, és az sem ért minket. Ez természetesen nem mindenkire jellemző, de megint csak nagy tömegekre elmondható, és jobban jellemző ránk, mint másokra. Nem vitatom, vannak remek tanulmányi verseny eredmények nemzetközi szinten, de abból sajnos nem lehet az általános, átlagos állapotokra következtetni. (Párhuzamként: azért, mert sok olimpiai érmünk van, jó az élsportunk, attól még a tömegsport és a lakosság általános fizikai fittsége elég rossz képet mutat). A kiművelt emberfők gondolata messze van a mai magyar valóságtól, és ez megint csak tükröződik a politikai kurzusban is.
4. A nyelvünk, az igen, az gyönyörű, komplex és nagyon nehéz. Ezzel nem tudok és nem is akarok vitába szállni.
Mielőtt belemennétek a magyarságképem elemzésébe, kérlek olvassátok vissza, hogy mire írtam azt, amit írtam. Annyit írtam, hogy a politikusaink azért olyan nyomorultak amilyenek, és azért választjuk meg őket mégis mindig újra és újra, mert pont olyanok, mint maga a magyar nép, és itt jött a sok vitatott jellemvonás. De a szövegértés és a kontextusba helyezés úgy látom, nem csak a PISA teszteken nem megy....
Nem az összképemet fejtettem ki a magyarságról, bármennyire is jó ezen csámcsogni. Amúgy Magyarország 10 millió ember hazája, nem egy homogén massza, és természetes, hogy van mindenféle ember. Legfeljebb bizonyos tulajdonságok nagyobb arányban jelennek meg nálunk, mint máshol. Erről írtam, csak sokan ilyenkor már vért akarnak inni, hogy íme, egy újabb hazaáruló....