[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
"Az amerikai diplomácia küldetése, hogy megváltoztassa a világot"
Ez határozottan sikerült nekik. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Valóban, az hogy a szovjetek egy elég komoly haderővel hazánkban állomásoztak, szükségtelenné tette a közvetlen kontrollt az amúgy államosított cégeknél. Ezért ez tényleg fals összehasonlítás.

Manapság a legnagyobb hazánkban megtelepedett amerikai cégek élén magyarok vannak, míg ugyanez a német és francia cégekről már nem feltétlen mondható el, ez utóbbi nézőpontból egyetértek a felvetéssel.
De csak ezért még nem kell idegen megszállásnak tekinteni azt, hogy egy globális piacra nagyban dolgozó multi főnöke külföldi. Azt a piacot ugyanis nálunk jóval potensebb országokból irányítva szerzik meg, míg mi ennek csak örülhetünk.
Mondhatnám azt is, hogy az orbáni "merjünk nagyok lenni" szlogent csak így, idegen tollakkal ékeskedve tudjuk összehozni...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Aki már felnőttként megélte a rendszerváltást és most épp egy multinacionális nagyvállalatnál dolgozik, tökéletesen átlátja a különbségeket.
Bizony abban az egykori Magyar mezőgazdaságos, Magyar iparos világban, sok minden volt, hogy aztán minden tulajdonképpen veszteséget termeljen, ne legyen hatékony.
Termékeink lényegében versenyképtelenek voltak a világpiacon, csak "házon belül" kereskedhetünk, rubelben, amivel aztán alapvetően mindig ráfizettünk.
Az egykori szocialista világ nem annyira a népek szabadságvágya okán, hanem inkább az adott országok teljes gazdasági összeomlása miatt bukott meg és pusztult el.
Aki az akkori munkamorálban, munkakultúrában szocializálódott és nem bírja elfogadni a nyugati módszereket, azok bizony ma rabszolgatartásról beszélnek.
Pedig csak a multik elvárják hogy munkaidőben dolgozzon a munkavállaló, nem tűrik el az alkoholos jelenlétet és a munkahelyi lopást.
Ugyanakkor adnak is sok mindent, persze cégektől függ, hol mit mennyit, a dolgozóknak.
Össze sem hasonlítható és már a rendszerváltáskor sem volt az, a két világ munka és termelékenységi hatékonysága.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Tekintetbe véve hazánk összefonódását és kitettségét gazdaságilag az EU és a nyugati világnak, úgy gondolom, minden mellékzöngéje ellenére ez a helyes út és talán az egyetlen, amit józan ésszel választhatunk helyzetünkben.
Fordulat várható a külpolitikában.

http://hvg.hu/itthon/20141112_Orban_igazodik_a_nemetekhez_fordulat#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
<blockquote rel="laudarage">Magyarországon csak magyar cégek legyenek, magyar tulajdonban, magyar menedzsmenttel. A munkahelyen magyarul lehessen beszélni (nem angolul, nem németül stb.).
????????
Hogy finom legyek: Nem hiszem, hogy ezt átgondoltad ....</blockquote>

De. Átgondoltam. Ezt a rendszert valóban nem úgy hívják, hogy kapitalizmus.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 633
113
Tekintetbe véve hazánk összefonódását és kitettségét gazdaságilag az EU és a nyugati világnak, úgy gondolom, minden mellékzöngéje ellenére ez a helyes út és talán az egyetlen, amit józan ésszel választhatunk helyzetünkben.
Fordulat várható a külpolitikában.

http://hvg.hu/itthon/20141112_Orban_igazodik_a_nemetekhez_fordulat#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Ami azt jelenti, hogy a jenkikhez.

**** nem örülök.
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
laudarage 09:17
Ez álom. A kis nemzeti piacok nem versenyképesek, vagy csak kevés területen lehetnek azok. A magyar földhöz ragaszkodni kell, mert ha kivásárolják alólunk (részben már van ilyen a nyugati határszélen) nem lesz hazánk. Az állam első és legfontosabb ismérve a területi integritás. (azt hiszem, ezt Nógrádi is elmondja az Iszlám Állammal kapcsolatban. Lehet, hogy nem ő.) A modern ipar viszont globalizált méretekben működik jól. Lásd autógyártás, űrkutatás stb.
Az említett országokkal történő összefogás Németország nélkül nem megy: népességszám, gazdasági fejlettség, tőke mértéke,stb.
Az iparunk most is szervesen kapcsolódik a német iparhoz.
Ha nem fog össze Európa, bedarálnak bennünket a nagy nemzetek gazdaságai.

Rendben van, fogjunk össze.

De.

Miért nem elég versenyképes Európa, hogy ha egy magyar vállalat beszállítóként pl. futóműveket exportál Németországba?

Miért csak akkor versenyképes Európa, ha ez a magyarországi cég
- német tulajdonban van,
- német menedzsmenttel rendelkezik,
- és a munka nyelve is inkább a német mint a magyar?

(német helyére amerikai, angol, francia is behelyettesíthető, tetszés szerint)

Másik példa:

Miért nem elég versenyképes Európa, hogy ha magyar családi gazdaságok termelnek az EU-s belső piacra,

miért csak akkor versenyképes Európa, ha holland földtulajdonos dolgoztatja a magyar napszámosok tömegeit vidéken?

Mert így, azok, akik Európa versenyképességéért aggódnak, tulajdonképpen nem mást kérnek, minthogy lássuk be, hogy:

"mindenkinek jobb lesz, ha önként felszámoljuk saját magunkat".

Már csak arra sem veszik a fáradságot, hogy katonailag lerohanjanak, és halomra öljenek minket!
Hanem ehelyett szépen megkérnek, hogy legyünk szívesek önként pusztulni!

Másrészt miért aggódjak Európa versenyképességéért, hogy bedarálják-e más országok, hatalmak Európát,
<b>ha</b> annak első lépése, hogy Európa megőrizze versenyképességét az, hogy Európa bedarálja Magyarországot?

Ezenkívül még egy dolgon tűnődöm:

vállalnád-e/vállalnátok-e, hogy gyerekeitek, unokáitok anyanyelvként egyáltalán NE tanulják meg a magyar nyelvet?
Hanem tanuljanak születésük után rögtön angolt vagy németet?

Provokatív a kérdés?

Az! Viszont növelné Európa versenyképességét, nemde?

A magyar nyelv tanulására elpocsékolt időt a gyerekek hasznosabb nyelvek ill. ismeretek tanulására fordíthatnák, amely növelné Európa versenyképességét...

...tulajdonképp ezt kéred, amikor azt válaszolod nekem, hogy "Ez álom."
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
Valóban, az hogy a szovjetek egy elég komoly haderővel hazánkban állomásoztak, szükségtelenné tette a közvetlen kontrollt az amúgy államosított cégeknél. Ezért ez tényleg fals összehasonlítás.

Nem fals, mert én éppen azt mondom, hogy az a fajta kontroll jobb volt mint a jelenlegi.

Miért?

Mert a szovjet típusú (politikai-katonai) kontroll (de gazdasági önállóság) mellett fennmaradt ill. továbbra is fennmaradt volna Magyarország (egy tömbben lévő) kulturális egysége, és így maga Magyarország is.

Ellentétben a jelenlegi globalizációs folyamatokkal és a kapitalista rendszerrel, amely összekeveri a kultúrákat,
- a magyarokat külföldre száműzi,
- Magyarországra pedig a világ minden tájáról bevándorlókat enged, sőt, mi több, csábít.

A jelenlegi folyamatok Magyarország (és a többi kisállam) teljes pusztulásához vezetnek.

Persze erre könnyű legyinteni, mondjuk Londonban egy jól fizető állásban dolgozva, hogy ugyan kit érdekel!

De egészen biztos vagy benne, hogy akkor is legyintenél erre, ha mondjuk holnaptól Magyarország eltűnne a térképről, és nem lenne hova hazajönni?

És Magyarország alatt nem a földrajzi fogalmat értem, az országot, hanem a magyar népet...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Nem lessz fordulat.
Attol hogy nem csak az eu val meg usaval vannak lesznek kapcsolataink az még nem jelenti a másik ut felégetését.
Akkord luxust az elkövetkezökben nem engedhetünk meg magunknak hogy csak nyugattal legyen kapcsolat vagy csak kelettel.
Középen vagyunk ha tetszik ha nem mindkétoldalra nyitottnak kell lennünk és a maradék két föirányba is.
Ezen az uton nem is olyan rég szerencsére elindultunk.
Hogy ez sérti az eddigi egyeduralkodó nyugat érdekeit csak természetes.

Ha nem indulunk meg az uton sohasem jutunk el a célba.

Se az unioból se a natobol nemfognak kirakni minket mert kereskedünk kelettel. (külömben lengyelország görög dánia francia ect már rég repültek volna)
Az hogy féltik a piacaikat normális (csak mi voltunk olyan nemnormálisak hogy önként feladtuk a piacainkat).

Hogy feszült a helyzet jelenleg... Legalább nagyobb lessz a sulyunk.

Ha a kis ilyegetésektöl megilyedünk bedarálnak minket.

Kormányt buktatnak... Ugyanmár... Ki lenne az uj kormánypárt a Jobbik (ezzel mindenki tisztába van) öket nem fogja hatalomra segiteni a nyugat ...
Ergo van mozgástere a kormánynak
Nem lesz itt gazdaságbedöntö puccs
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
Na ez már tényleg olyan, amitől ökölbe szorul az ember keze...

"<b>Az elűzött ukrán elnökhöz hasonlítják Orbánt</b>"

"A magyar és az ukrán társadalom motivációja alapvetően különböző.
...
A magyar lakosság azonban az elmúlt 25 évben már megtapasztalta a szabadságot, ezért meghökkentő, hogy most ennyi időn át együtt tudnak élni egy autoritáriusba hajló rendszerrel.
...
A magyarok úgy érzik, hogy <b>elbánt velük a történelem</b>. A XX. század elején a trianoni szerződés valósággal felszabdalta az országukat. A területük jelentős része, az ott élőkkel együtt idegen országokhoz került. Bár ez Európában a vesztes háborúkat követően mindig is megszokott jelenség volt, a magyarok azóta is sértettnek érzik magukat.
...
Párhuzamot keresve rögvest <b>Oroszország merül fel</b>, amely ugyancsak sértve érzi magát, mióta a Szovjetunió szétesésekor jelentős területeket vesztett, s mely szintén egyfajta „szuverén demokráciát” épít...
...
Magyarország, eltérően Ukrajnától, az Európai Unió és a NATO tagja. Márpedig e két szövetség intézményrendszerének elegendőnek kellene lennie, hogy gátat vessen a revansizmusnak. Mégsem ez történik.
...
Magyarországon többpártrendszer van, a választások rendben zajlanak, az EU pedig megfelelő visszatartó erőként van jelen. <b>Ki tudja, mi volna, ha a magyarok nem lennének e szervezeteknek a tagjai. Lehet, hogy már olyannyira militarizált állam volna, mint Németország a 30-as években.</b>

Jelenleg Magyarország kénytelen visszafogni magát, miközben <b>az orosz expanzióban reménykedik</b>, amiért az unió és a NATO bőven kritizálja is.
...
Magyarországon ráadásul egyre erősödnek az EU-ból való kilépést sürgető hangok. Az Európai Parlament törvényhozói ezért válaszút elé akarják kényszeríteni a magyarokat: vagy megváltoznak, vagy el kell hagyniuk az uniót.
...
De vajon sor kerülhet-e Magyarország kizárására az EU-ból?

Minden kétséget kizáróan. Mégpedig pont a fentebb felsoroltak miatt. Ennek az eljárási menete rég ki van dolgozva. És nem azért történhet meg, mert az illető ország nem tartja be a költségvetési hiányra vonatkozó megállapodásokat, hanem mert a demokráciára, a pártokra, a gyülekezési vagy a sajtószabadságra vonatkozó követelményrendszereket. Ezek ugyanis a legfőbb feltételek, melyeket ideig-óráig meg lehet ugyan szegni, <b>ám mindennek van határa</b>."

http://www.origo.hu/nagyvilag/20141112-az-eluzott-ukran-elnokhoz-hasonlitjak-orbant-1.html
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
magyarhirlap.hu Hájek: Puccs készülhet Budapesten
"Washington buktatta meg tavaly Petr Necas volt kormányfőt, miután moszkvai útján egyértelműsítette, hogy fair verseny lesz a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderen – mondta a Híradónak adott interjúban Petr Hájek, a volt cseh államfő, Václav Klaus egykori szóvivője.

Az amerikaiak mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy a beruházást az oroszok nyerjék, ezért lecserélték az amerikai nagykövetet, aki ezt nem tudta volna elérni, utódja pedig már határozott feladattal érkezett Prágába. Hájek szerint az Orbán-kormánynak is van félnivalója, hiszen jóval függetlenebb döntéseket hoz Necasnál, akinek megpuccsolása idején nem volt ukrán válság, amely most háromszorosára növeli az Európai Unió és az Egyesült Államok számára a tétet. Úgy fogalmazott, a mostani budapesti tüntetések már „részei a forgatókönyvnek”, amelynek lényege, hogy kirobbantanak egy évekig eredménytelenül húzódó korrupciós botrányt, amelybe közben belebukik a kormány.

A terv része az is, hogy feszültséget keltenek a társadalomban, kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik. Hájek szerint ezt a módszert alkalmazták az amerikaiak a Bársonyos Forradalom, az Arab Tavasz, Szíria és Ukrajna esetében is.

A cseh bennfentes múlt pénteken először a Magyar Nemzetnek adott interjúban fogalmazott meg hasonló gondolatokat, akkor úgy nyilatkozott: „Budapesten is van amerikai nagykövetség, az utcai tiltakozások élén egy amerikai diplomata áll”. "
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
Aki az akkori munkamorálban, munkakultúrában szocializálódott és nem bírja elfogadni a nyugati módszereket, azok bizony ma rabszolgatartásról beszélnek.
Pedig csak a multik elvárják hogy munkaidőben dolgozzon a munkavállaló, nem tűrik el az alkoholos jelenlétet és a munkahelyi lopást.

Ha esetleg véletlenül Magyarországon jársz majd alkalomadtán, talán megnézhetnél egy-két munkahelyet. Nem ilyen rabszolgatartónak nevezettet, csak sima multi céget. ;)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
hendrick
"Azzal, hogy hazazavarod a külföldieket meg a külföldi tőkét, semmit nem oldasz meg."
Azért van különbség egy audi és egy suez között...

"Magyarországon is élnek etnikai kisebbségek, az ő nyelvgyakorlási jogaikat is megszüntetnéd? "
Meg éltek is korábban is. Voltak akik önként beolvadtak a magyarságba és voltak akik nem. Ez utóbbiak vitték az ország kétharmadát...

"Svájcban négy hivatalos nyelv van..."
De egyik sem a svájci nyelv mert olyan nincsen. Csak saját dialektusuk van és nem pedig saját nyelvük. Ez azért rohadt nagy különbség. Persze hogy mindegy nekik.

"A szocializmus alatt oroszul kellett tanulni. Most angolul/németül kellene tanulni de elég döcögve megy ez is, ment az is ... "
Meg akkor sorold fel az összes indoeurópai nyelvet amit még nehéz megtanulnunk. Könnyű egy svédnek angolul, vagy egy ukránnak oroszul megtanulnia. Még egy albánnak is egyszerűbb megtanulnia perzsául mint nekünk például angolul. Nem beszélve arról, hogy itt a német, az orosz és az angol pár évtizeden belül váltották egymást.
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
A nyelvtanulásról annyit, hogy én például sokszor jobban megértem magamat angolul, mint magyarul és vagyok olyan szinten az angol nyelvvel hogy nem kell lefordítanom amit olvasok, milyen ugyanúgy olvasom mintha magyar lenne, probléma nélkül.
Én nem érzem problémának ezt, mivel egy + nyelv még senkit sem vágott haza, ellenben könnyebb megérteni a külföldi forrásokat illetve a legtöbb szakmában is + jelent.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 515
14 971
113
Hatodik Leninnel szinte semmiben nem értek egyet, de egyben igen..... a társadalom fejlődésének kulcsa: tanulni, tanulni, tanulni.....
 
D

danielblack

Guest
Hatodik Leninnel szinte semmiben nem értek egyet, de egyben igen..... a társadalom fejlődésének kulcsa: tanulni, tanulni, tanulni.....

Az meg már megint egy másik kérdés, hogy a taníttató ország fejlődik-e, vagy az az ország amelyik elszívja a friss diplomásokat :D
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 633
113
<b>Orbán lépéskényszerben van, Amerika ideges</b>

http://index.hu/belfold/2014/11/13/meg_mindig_orban_van_lepeskenyszerben/
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 633
113
<blockquote rel="Littlejohn">Hatodik Leninnel szinte semmiben nem értek egyet, de egyben igen..... a társadalom fejlődésének kulcsa: tanulni, tanulni, tanulni.....

Az meg már megint egy másik kérdés, hogy a taníttató ország fejlődik-e, vagy az az ország amelyik elszívja a friss diplomásokat :D</blockquote>


Sajnos ez egyjogos kérdés...
 
Status
Not open for further replies.