Azért akkoriban sem volt fenékig tejfel a dolog. Én történetesen részt vettem ebben. Nagy kinkeservesen tudott az akkori Top 1 laktanya Tata osszekaparni egy zászlóalj harccsoportnyi embert. Kb jó egy hónap készülődés kellett akkor hozzá, és szervezés. Sikerült levinni lábon a jobb állapotú kerekes járműveket hozzá, talán csak egy teherautó a harckocsizóke robbant le Szfehervar előtt. A többi cucc vonaton jött.
Nem volt lenn kb 400 ember sem, egy századnyi hk, tizenvalahany Bmp-1, 4-6 D-20, meg talán Gvozgyokabol egy uteg. A többi elláto, javito, kommendans, híradós és tiszt.
Természetesen az elején egy kis fejetlenség, aztán szépen bevalt minden, lőszert is hoztak valahonnan, emlékszem azokban a kicsi konténerekben volt amik a szoci rendszerben voltak hasznalatosak.
Régi civil SKODA teherautóval hozták aztán egy helyen taroltak, természetesen alcahaloval letakarva.
Kalocsa mellett gyülekezett ez a had Csornapusztan. Az volt a terv ha a jugok megtámadnak a bombázások miatt akkor majd mi innét mélységbol oda megyünk ahova kell. Kalocsaiakat egyszer sem láttunk, logyakorlatok voltak miután pár nappal erkezesunk után megjött a lőszer. Állítólag valahol a Dunantulon volt egy másik ilyen gyülekezet is.
Jöttek helikopterek párszor, meg még egyszer egy pár 29-es is. Na meg egy rakás idegen fejes vendégségbe.
Sosem felejtem el hogy vonalat kértek egyszer, de a zaszlosunk épp a családdal telefonált ezért nem adtunk, a kérő meg jó mérgesen beleszolt dehat Havril András vezerornagy vagyok, ki beszél ezen a vonalon?
Ott csoveztunk vagy két hónapig a birkanyajak közt, úgy beallt minden de teljes igénytelenség, az egyetlen látványosságot a munkaidő (3-4 óra) után félmeztelenül itt ott napozó vagy dugó szerződéses nők kifigyelese jelentette.
A fejeseket vagy kétszer is elvitték le a határhoz délre, emlékszem beoltoztettek őket régi M 51 alcaruhaba, mindenki tudta hova mennek. Ez volt akkor amikor még volt nagyjából ember, és volt valamennyi technika.
A Hatarorseg persze lent volt a határon, meg a Határvadász századok is, mi azért voltunk hogy megallitsuk a nagyobb betörést. Ez már akkor is édeskeves lett volna a szerbek ellen.
Persze a laktanyaban maradtak meg katonák, kb jó a fele, ők lettek volna második indítási csoport, csak azt nem tudom mivel jöttek volna, mert ott csak a roncsok maradtak és a krém levonult. Na meg persze voltak még más laktanyak is, de mire azok megmozdultak volna...
Az a baj már akkor is egy szetberhelt valami volt a Honvédség a sok átszervezés és megszüntetés miatt.
Tíz évvel korábban ami volt hacsak Honvéd kolléga elmondásat veszem alapul... Na ahhoz képest... Na meg most...
Most meg nincs olyan tábornokunk aki le tudna vezényelni pár tucat tank meg ifv mozgását a terepen mert életében nem látott annyit. Akkoriban még éltek és rendszerben voltak olyan tisztek akik 90 T-72 hadgyakorlatat látták Szomodon vagy a Bakonyban.