A vita azon is alapul, hogy többek szerint mellébeszélés, hogy a HM atomfegyverek behozataláról, tárolásáról beszélt. Miközben a hivatkozott iromány atomfegyver hordozására alkalmas F-15-ösök (ezt csak a Telexesben látom) jövőbeli állomásoztatásáról (tárolásáról???) beszél. Ill. nem tudom, mert az eredeti elolvasásához úgy látom, minimum regisztrálni kellene a Telegraph oldalán, de a cím szerint: "
US expands Nato base storing nuclear-capable jets in Hungary", ill. a még olvasható sor szerint "
The United States is planning to expand a European military base to accommodate nuclear-capable fighter jets to counter the threat from Russia..."
@nyugger is leírta, hogy egy csomó jelenlegi típus atomfegyver hordozására képes, az általad megjelölt B61-re pl. az F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35, Tornado, B-1, B-2, B-52.
Szerintem is részben mellébeszélés, a HM vélhetően azért fogalmazott így, mert nyilván a repcsik kapcsán nem akart mondani olyat, ami mondjuk nem kristályosodott ki, vagy ami még nem ismert. Nem is mondott inkább semmit.
Ugyanakkor a másik oldalról megvizsgálva viszont szerintem egy kategorikus, egyértelmű kijelentés, így nem értem a rugózásodat az atombombákon, amikor pont ebben a kérdésben fogalmaztak egyértelműen.
Ide tartozik szerintem az állomásoztatás kapcsán (Alaptörvény):
"Döntés katonai műveletekben való részvételről
47. cikk
(1)
A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a
külföldi fegyveres erők határátlépéssel járó csapatmozgásairól.
(2)
Az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával
dönt – a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról, külföldi állomásozásáról, valamint
a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, magyarországi állomásozásáról.
(3)
A Kormány dönt a Magyar Honvédség és
a külföldi fegyveres erők (2) bekezdés szerinti, az Európai Unió, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vagy az Országgyűlés által törvényben megerősített nemzetközi védelmi és biztonsági együttműködési szervezet döntésén alapuló alkalmazásáról, valamint más csapatmozgásáról."