[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 602
28 297
113
Miért nem Alaszkaban építenek maguknak repteret ha ennyire háborúzni akarnak?
Mert ahogy az első hidegháborút, úgy a másodikat is Európában akarják megvívni. A "korlátozott atomháború" egy máig ismeretlen mértékben amerikai-szovjet koncepció volt Európa kárára. Európa lett volna a hadszíntér és a háború vagy a Rajnánál vagy a Visztulánál ér véget a letarolt kontinensen, de a győztes vagy vesztes, ámde hazai területén nukleáris holokausztot megúszó USA és Szovjetúnió győzelmével vagy vereségével. Elvesztenek pár millió katonát és a köztes területen minden vazallust. De ennyi. Az egyik győz, a másik veszít, de lényegében megmaradnak, csak véget ér az európai patthelyzet és a potenciális hadszíntér helyét a valóságos senkiföldje veszi át, ami immár tartósan elválasztja egymástól a két szuperhatalmat. És ez egyben megszünteti a közvetlen érintkezést és érdekellentétet, ami csökkenti az újabb összecsapásuk lehetőségét.

Ez egy borzalmas koncepció volt a nyugatiak számára, de előnyös az amerikai és szovjet feleknek. Hogy anno mennyire boltoltak le azt nem tudjuk. Azt sejtjük, hogy a szovjetek nem bíztak az amerikaiakban és ezért inkább a békére tették a tétjeiket (egy idő után ők is hangoztatni kezdték, hogy a korlátozott atomháború hülyeség). A keleti vazallusoknak nem volt beleszólásuk, de a nyugatiaknak igen. Ezért tettek meg mindent, a saját atomütőerő kifejlesztésére azok, akik megtehették és próbálkozott vele mindenki más is és ezért akadályozták ezt az amerikaiak még a briteknek is, akik nélkül az amerikai bomba se lett volna meg olyan simán. Azt, hogy saját hatáskörben csapást mérhessenek a szovjet hátországra, ezzel sakkban tartva az USA-t, hogy csak ne akarjon korlátozott atomháborút vívni Európában, annak az angol meg francia atomcsapások miatt lehetetlenné váló lehetősége miatt, amit egyértelműen masszív szovjet csapás követne immár mindenre -hanem lehetőleg tartózkodjon a gondolattól is! Ezért hangsúlyozták orrba-szájba az európai NATO szövetségesek, hogy a korlátozott atomháború lehetetlen, mert az eszkaláció gyors lesz (ők voltak az eszkaláció), mert számukra a halált jelentette volna a szovjet hátország bevonásának elmaradása, méghozzá egy adott esetben bekövetkező halált, hiszen az USA-nak és a Szovjetúniónak nem, így nagyobb esélye volt a harmadik világháborúnak, mintha nem tudták volna bevonni őket, ami sakkban tartotta a két szuperhatalmat is (MAD doktrína).

Na Európát azóta leszerelte az USA és engedelmes vazallussá tette, amely kontinens komprádor vezetői immár simán aláírják a saját halálos ítéletüket, ahogy azt gazdaságilag meg is teszik éppen most a szemünk láttára. Az oroszoknak meg már nincs kit leszerelniük, nem maradt pufferzónájuk, ezért háborúznak kétségbeesetten Ukrajnában. Így azért kellenek az olyan atomtámaszpontok, mint a most kiépítendő Kecskemét vagy a román Konstanta, hogy legyen honnan kezdeni az előretolt csapássorozatot immár az orosz hátországra (ezért tartanak az oroszok is annyira Konstantától és az ottani elvben csak légvédelmi silóktól, ahonnan mást is lehet indítani, méghozzá baromi közelről az orosz célokhoz), mert a cél immár Oroszország elpusztítása. Ez egy forgatókönyv az USA számára, hogy Kínát elrettentse mindentől és visszaszerezze a vezető pozícióját a világban. A megnyerhető atomháború masszív hagyományos és korlátozott, de az oroszokat végleg leradírozó nukleáris csapássorozattal. Nem először téma ezen a fórumon se. Ezért nem épülhet meg Kecskemét semmilyen körülmények között és nem állomásozhat vagy raktározhat az USA nálunk semmit, sehol. Mert különben nem tudunk kiugrani még időben! Hanem párologni fogunk, amikor az agytröszt megnyomatja a piros gombot egy Biden vagy Kamala kvalitású féleszűvel.

Namost a politika vezetésünk még annyira sincs felkészülve, mint Horthy volt anno! Azok mégiscsak művelt arisztokraták voltak, az Orbán-rendszer meg kontraszelektált féleszűek, akik már a DCA-nál se fogták fel mit tettek és most is azt hiszik, vagy legalábbis hazudják a népnek, hogy még szuverénk. Ha megépül a kecsói amerikai létesítmény, akkor itt már nem lesz semmi más, csak az a létesítmény és a valóságos helytartóvá avanzsáló ambassador, akivel szemben nem lesz apelláta. Aztán meg egyre növekvő eséllyel a nukleáris holokauszt nekünk. Ha ki is ütik az orosz interkontinentális ütőerő javát vagy egészét, a közepes hatótávolságút nem fogják tudni lenullázni. A válaszcsapás Közép-Európáig tart. Talán ezért is fontos annyira, hogy a német ipar áttelepülésre hajlandó részét az USA-ba vigyék még időben, hogy ott majd az is őket erősítse Kínával szemben, amikor már csak Kína maradt ellenfélnek. Ha most Izrael lerendez minden keleti kisellenséget némi amerikai segítséggel, akkor jöhet akár már egy éven belül. Egy stratégiai készletei (cirkálórakéták, közép hatótávolságú ballisztikus rakéták) javától megfosztott Oroszország ellen. Merthogy az oroszok is nagyon sokat ellőttek olyan készletből is, ami már necces.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 602
28 297
113
Ez persze csak egy forgatókönyv a lehetséges sokból, amik párhuzamosan futhatnak éppen történelem néven, amit mi az életünknek nevezünk. Nekünk csak annyi a lényeges ebből, hogy semmilyen körülmények között amerikai csapatok ne kerülhessenek házon belülre. Ne legyen itt semmilyen létesítményük, ha pedig ilyesminek a létesítése folyamatban van, azt belpolitikai eszközökkel megakadályozzuk.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
840
2 959
93
Eddig oké, ez alapján korlátlanul lehet ide amerikai nukleáris fegyvereket hozni, mert soha nem alkottunk jogszabályt atomfegyverek szállítására, tárolására és alkalmazására másik fél számára (legkorábban a Párizsi-béke tiltja nekünk a sajátot). Nincs például jogi alapja a HM kijelentésének, nem véletlenül nem is hivatkoztak jogszabályra. Igaz államközi egyezménnyel szemben a jogi hierarchia miatt az már nem is lenne olyan egyszerű! De nincs saját.

Oké, hogy most azt gondolja a magyar fél, hogy erről nem volt szó, de az egyezmény azt is kimondja pontosan itt, hogy ez kevés. Nemhogy jogilag alaptalan, de ha nem az lenne, akkor is csak a mi nézetünk lenne (az erre vonatkozó jogszabályunk elvi lehetősége, mert valóságosan nincs ilyen) és a másik felét is figyelembe kell venni. Az amerikai felét.
A vita azon is alapul, hogy többek szerint mellébeszélés, hogy a HM atomfegyverek behozataláról, tárolásáról beszélt. Miközben a hivatkozott iromány atomfegyver hordozására alkalmas F-15-ösök (ezt csak a Telexesben látom) jövőbeli állomásoztatásáról (tárolásáról???) beszél. Ill. nem tudom, mert az eredeti elolvasásához úgy látom, minimum regisztrálni kellene a Telegraph oldalán, de a cím szerint: "US expands Nato base storing nuclear-capable jets in Hungary", ill. a még olvasható sor szerint "The United States is planning to expand a European military base to accommodate nuclear-capable fighter jets to counter the threat from Russia..."
@nyugger is leírta, hogy egy csomó jelenlegi típus atomfegyver hordozására képes, az általad megjelölt B61-re pl. az F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35, Tornado, B-1, B-2, B-52.
Szerintem is részben mellébeszélés, a HM vélhetően azért fogalmazott így, mert nyilván a repcsik kapcsán nem akart mondani olyat, ami mondjuk nem kristályosodott ki, vagy ami még nem ismert. Nem is mondott inkább semmit.
Ugyanakkor a másik oldalról megvizsgálva viszont szerintem egy kategorikus, egyértelmű kijelentés, így nem értem a rugózásodat az atombombákon, amikor pont ebben a kérdésben fogalmaztak egyértelműen.

Ide tartozik szerintem az állomásoztatás kapcsán (Alaptörvény):

"Döntés katonai műveletekben való részvételről
47. cikk
(1) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők határátlépéssel járó csapatmozgásairól.
(2) Az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt – a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról, külföldi állomásozásáról, valamint a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, magyarországi állomásozásáról.
(3) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők (2) bekezdés szerinti, az Európai Unió, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vagy az Országgyűlés által törvényben megerősített nemzetközi védelmi és biztonsági együttműködési szervezet döntésén alapuló alkalmazásáról, valamint más csapatmozgásáról."
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 679
71 756
113
Elszállt az agyad???

Taszár soha nem volt amcsi reptér, ahogy Kecskemét sem. Itt a NATO keleti tagországok katonai repülőtereinek modernizációját vállalta az egyik tagország, amelyhez természetesen a saját haderő részére kért települési lehetőséget. Nos ezeket Románia és Bulgária is megadta. Mi nem (ami egyébként nem probléma szerintem is helyes, hogy országgyűlési határozat lenne szükséges idegen fegyveres erők magyarországon lévő állomásoztatásához (hadd ne írjam le, hogy innen folytatandó a bevetésükhöz).. Sajnos ezt napjainkban a rendeleti kormányzás is seggberúgja, mivel az egyeteln EU és NATO tagország vagyunk ahol már több mint fél évtizede vészhelyzet van....
Tehát végülis maguk miatt építik, hogy használni tudják ha épp akarják.
Viszont nem az ő repteruk lesz szétlöve így.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 602
28 297
113
Igazából kontinentális léptékben sok szempontból úgy néz ki a dolog, ahogy az kinézett a XVI. század óta. A XIII-XV. századig terjedő időkben Európa nagy konfliktusait Itáliában vívták meg, onnantól kezdve viszont Közép-Európában, konkrétan a Német-Római Birodalom területén. Ez a német egyesítésig tartott, akkor ez a konfliktustér kitágult és az Atlanti óceántól a Nyugatorosz síkságig terjedt és máig úgy maradt, mert a fő szereplők ezen túl találhatóak. A második világháború bebizonyította, hogy Oroszország a Volgánál kezdődik és egy hatalmas távolságokkal és elmaradott infrastruktúrával rendelkező síkság-pajzs választja el a konfliktuszónától, ami orosz szempontból pufferzóna csak, míg az USA-t az óceánpajzs. Az ukrán projekttel kelne át az USA a síkságpajzson, ezért kritikus ez stratégiailag az oroszoknak, hogy ez ne történjen meg.

Hogy miért feltételezem a "korlátozott atomháború" koncepciójának realitását az pontosan ez, hogy mit sem változott a helyzet amit jól mutat, hogy a fő konfiktust a klasszikus konfliktuszónában vívja a két azon kívül álló érdekelt fél. Ahogy azt a középkor óta teszik az európai hatalmak, majd teszik az európai és az orosz hatalom több felvonásban Nagy Péter óta. Ennek a szituációnak alapja, hogy konfliktuszóna pusztuljon, de a perifériális helyzetű uralkodó hatalmak egymást kímélve akaszkodjanak össze szigorúan a konfliktuszónán belül. Annyira evidens, annyira ősi, a megkerülhetetlenül szükségszerű, hogy a legvalószínűbb zajló forgatókönyv történelem néven ma is ez lehet. Hogy mit látunk a zajló történelemből az nem evidens nekünk az érintett megfigyelőnek, mert nincs külső pozíciónk, különösen a zajló történelem nagyszínpadán, ahol ha akarunk se tudunk közönség lenni, mert játszunk a saját drámánkban. Csak a történelem, mint tapasztalat alapján tudjuk felbecsülni a zajló folyamatok hátterét. Abban pedig nincs semmi biztató ránk nézve az eddigiek alapján.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 889
29 956
113
A vita azon is alapul, hogy többek szerint mellébeszélés, hogy a HM atomfegyverek behozataláról, tárolásáról beszélt. Miközben a hivatkozott iromány atomfegyver hordozására alkalmas F-15-ösök (ezt csak a Telexesben látom) jövőbeli állomásoztatásáról (tárolásáról???) beszél. Ill. nem tudom, mert az eredeti elolvasásához úgy látom, minimum regisztrálni kellene a Telegraph oldalán, de a cím szerint: "US expands Nato base storing nuclear-capable jets in Hungary", ill. a még olvasható sor szerint "The United States is planning to expand a European military base to accommodate nuclear-capable fighter jets to counter the threat from Russia..."
@nyugger is leírta, hogy egy csomó jelenlegi típus atomfegyver hordozására képes, az általad megjelölt B61-re pl. az F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35, Tornado, B-1, B-2, B-52.
Szerintem is részben mellébeszélés, a HM vélhetően azért fogalmazott így, mert nyilván a repcsik kapcsán nem akart mondani olyat, ami mondjuk nem kristályosodott ki, vagy ami még nem ismert. Nem is mondott inkább semmit.
Ugyanakkor a másik oldalról megvizsgálva viszont szerintem egy kategorikus, egyértelmű kijelentés, így nem értem a rugózásodat az atombombákon, amikor pont ebben a kérdésben fogalmaztak egyértelműen.

Ide tartozik szerintem az állomásoztatás kapcsán (Alaptörvény):

"Döntés katonai műveletekben való részvételről
47. cikk
(1) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők határátlépéssel járó csapatmozgásairól.
(2) Az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt – a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról, külföldi állomásozásáról, valamint a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, magyarországi állomásozásáról.
(3) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők (2) bekezdés szerinti, az Európai Unió, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vagy az Országgyűlés által törvényben megerősített nemzetközi védelmi és biztonsági együttműködési szervezet döntésén alapuló alkalmazásáról, valamint más csapatmozgásáról."
A linkelt archive.ph anyagban láthatod egészben a cikket regisztráció nélkül, onnan idéztem

 
  • Tetszik
Reactions: Hortator

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
840
2 959
93
Az A-10-esek kiemelését amúgy nem igazán értem, mire nagyjából itt kész lesz a bővítés olyan szinten, hogy jönnek az első fecskék (sasok), a Warthog tényleg és végleg kivonásra kerül.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 602
28 297
113
A vita azon is alapul, hogy többek szerint mellébeszélés, hogy a HM atomfegyverek behozataláról, tárolásáról beszélt. Miközben a hivatkozott iromány atomfegyver hordozására alkalmas F-15-ösök (ezt csak a Telexesben látom) jövőbeli állomásoztatásáról (tárolásáról???) beszél. Ill. nem tudom, mert az eredeti elolvasásához úgy látom, minimum regisztrálni kellene a Telegraph oldalán, de a cím szerint: "US expands Nato base storing nuclear-capable jets in Hungary", ill. a még olvasható sor szerint "The United States is planning to expand a European military base to accommodate nuclear-capable fighter jets to counter the threat from Russia..."
@nyugger is leírta, hogy egy csomó jelenlegi típus atomfegyver hordozására képes, az általad megjelölt B61-re pl. az F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35, Tornado, B-1, B-2, B-52.
Szerintem is részben mellébeszélés, a HM vélhetően azért fogalmazott így, mert nyilván a repcsik kapcsán nem akart mondani olyat, ami mondjuk nem kristályosodott ki, vagy ami még nem ismert. Nem is mondott inkább semmit.
Ugyanakkor a másik oldalról megvizsgálva viszont szerintem egy kategorikus, egyértelmű kijelentés, így nem értem a rugózásodat az atombombákon, amikor pont ebben a kérdésben fogalmaztak egyértelműen.
Füllentettek egy nagyot. Nincs alapja a HM kijelentésének.
Ide tartozik szerintem az állomásoztatás kapcsán (Alaptörvény):

"Döntés katonai műveletekben való részvételről
47. cikk
(1) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők határátlépéssel járó csapatmozgásairól.
A DCA, mint államközi egyezmény az alaptörvény fölött áll. Soha nem merte a magyar Országgyűlés az elmúlt évek Brüsszellel való vitái során az Alaptörvényünk primátusát a kimondani a nemzetközi jog rovására.
(2) Az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt – a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról, külföldi állomásozásáról, valamint a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, magyarországi állomásozásáról.
Itt a harmadik bekezdés lesz a mérvadó:
(3) A Kormány dönt a Magyar Honvédség és a külföldi fegyveres erők (2) bekezdés szerinti, az Európai Unió, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vagy az Országgyűlés által törvényben megerősített nemzetközi védelmi és biztonsági együttműködési szervezet döntésén alapuló alkalmazásáról, valamint más csapatmozgásáról."
Ahol az Országgyűlés lemondott a DCA-ban a döntésről és csak tájékoztatást vár el csapatok és felszerelések mozgatása, állomásoztatása és tárolása terén. A kormány itt már így nem is játszik.

Ezeket végigzongoráztam, mielőtt a feljebbi kijelentéseket tettem, hogy a DCA, tehát a 2019. évi LI. törvény a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya közötti, a védelmi együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről maradt az egyetlen mérvadó jogforrás az atomfegyverek behozatala, tárolása kapcsán Magyarországon. Ez hirdeti ki ugyanis az egyetlen atomfegyverek szállítására és tárolására vonatkozó magyar jogszabályi ratifikációt. Semmilyen más jogaanyagunk nincs erre a témára jelenleg, ez viszont olyan tág értelemben fogalmaz hadfelszerelésről és annak szállítása, tárolása és alkalmazásához szükséges személyzete kapcsán, hogy abban nem bőven, hanem alapvetően értendő bele az amerikai nukleáris arzenál bármely eleme.

Akárki is segített megírni a cikket a Telegraph újságírójának, volt forrása az információinak, az magától érthetődően számol Kecskemét esetében nukleáris fegyverek tárolásával és azok alkalmazásához szükséges fegyvertrendszerek és személyzet jelenlétével. Ennek az evidenciának kerestem a forrását jogilag. Ez tiszta és világos, nincs apellátánk a DCA aláírása óta ez ellen, legföljebb csak most szembesülnek akár még a kormányzat hülyéi is azzal, hogy ezt írták többek közt alá és ezt bizony érvényesíteni fogják az amerikaiak, evidenciaként kezelik ezt a lehetőséget.

A nemzetközi jogon belül már nincs hierarchia, de vannak megfelelő súlyú szuverén döntések, amik érvényesíthetők. Például az atomfegyvermentesség, ezért írtam feljebb, hogy az erról szóló népszavazás lenne a legoptimálisabb megoldás a DCA méregfogának kihúzására. Tehát annak kizárása, hogy amerikai nukleáris fegyverek és azok hordozására alkalmas fegyverrendszerek (például az amerikai légierő harci gépeinek döntő többsége) kitiltásra kerüljön Magyarország területéről. Addig pedig megakadályozásra a légibázis bővítése, ott az amerikai létesítmény létrejöttének hátráltatása addig, amíg az atomfegyvermentesség deklarálása okafogyottá nem teszi annak létrehozását.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and L.O.B

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 602
28 297
113
Nem lehet, hogy pont ezt látjuk 2021 óta? (kb akkor merült fel a bázisbővítés asszem, de majd kijavítotok).
Lehet, de nem megoldás egy ponton túl. Hamarosan Trumptól fogunk ellentmondást nem tűrő parancsot kapni a bázis megépítésére, az atomfegyverek tárolásának tudomásulvételére, ahogy kaptuk a GDP százalékos ultimátumot is -amit azóta se tartunk be és ez -a zárolások és elvonások révén papíron megadott, majd elkummantott GDP százalék- azonnal feltűnik majd Trumpnak, ha ellenkezni merünk holmi atombombák kapcsán, ami neki csak egy nevetséges apróság lesz, de mégiscsak fontos, amikor rájön, hogy nem fogja tudni amerikai szempontok szerint lezárni Putyinnal az ukrán-háborút, mert már nincs Amerika abban a pozícióban, így erőt akar majd mutatni a komplett térségben Oroszországgal szemben és simán fogja eltaposni Orbánt, mint egy csikket, ha bármiben ellenkezni mer! Kamalát meg ne is emlegessük, ha megnyeri a választásokat, mindenképp eltaposás jön: Orbán már gyilkos diktátor abban a közegben.

Szóval hacsak válunk atomfegyvermentes övezetté elsőnek Európában, akkor lesz atombomba Kecskeméten, az ottani amerikai bázison, aminek -ha tesszük is- akkor már nem fogjuk tovább tudni húzni a kivitelezését. Szükségszerű az eszköztelepítés során egy bizonyos kapacitássűrűség. Lengyel-román vonal mentén mi középen nem tudunk kimaradni a nukleáris frontvonalból puszira, csak drasztikus eszközökkel. Mint az atomfegyvermentesség deklarációja. Az viszont politikailag belecsapna az európai lecsóba egy egyre kiéleződő nukleáris szembenállás keretei között, ahol doktrínákat lazítanak és fenyegetnek manifeszt. Olyan példát indíthat el, ami lavinához vezethet kelet-közép európai országok egy részében! Aláásva a feszültség fokozását, egyfajta détente-t elindítva, ha például szolgálunk más érintett országonak is!
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
840
2 959
93
...
A DCA, mint államközi egyezmény az alaptörvény fölött áll. Soha nem merte a magyar Országgyűlés az elmúlt évek Brüsszellel való vitái során az Alaptörvényünk primátusát a kimondani a nemzetközi jog rovására. ...
Magában az Alaptörvényben van benne ennek az ellenkezője.
Nemzetközi szerződés alapvetően megjelenik magyar jogszabályi formába transzformálva, az általad hivatkozott DCA konkrétan törvényben - de vannak pl. kormányrendeleti szinten kihirdetett nemzetközi szerződések is -, tehát a jogforrási hierarchiában az Alaptörvény alatt áll, másrészt eleve egy nemzetközi szerződés esetében előzetes normakontrollban vizsgálható (Alkotmánybíróság hatásköre) az Alaptörvénnyel való összhangja, és ha bibi van, addig nem transzformálható a magyar jogba, amíg a bibit ki nem küszöbölik.
Utólagos normakontrollban is vizsgálható ugyanúgy, és ha ütközés lenne pl. a DCA és más törvény közt, megint csak az AB mondja meg, milyen módon legyen feloldva, de ha Alaptörvény-ellenes lenne, akkor nincs kérdés, hanem a megsemmisítés a sorsa a belső jogba transzformáló, kihirdetett jogszabálynak (vagy egy gyors Alaptörvény-módosítás is befigyelhet... :D), ill. magának a nemzetközi szerződésnek a felülvizsgálata, újratárgyalása a feladata utána az Országgyűlésnek/Kormánynak.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 801
11 459
113
Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges.
A kormány ilyen engedélyt nem adott és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni!"

Ebben mi a félrebeszélés?
Az azokat hordozni képes USAF gepek allomasoztatasarol egy szót nem szól, az.

Praktikusan, ha F-15E/EX meg F-35 nemhogy fogadására, de allomasoztatasara is készen lesz a reptér, akkor az már mindegy, hogy lesz-e krízishelyzetben magyar engedély vagy sem, az amerikaiak egyetlen masodpercet sem fognak azzal törődni, hogy mit szól majd Szijjártó stb, egyszerűen egyik reggel átrepül velük egy szállító az olaszoktol két óra alatt, amiről rogton felszerelik a gépekre és mehetnek is bevetésre. Mire a HM feleled, mar javaban zajlik WWIII.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 801
11 459
113
Magában az Alaptörvényben van benne ennek az ellenkezője.
Nemzetközi szerződés alapvetően megjelenik magyar jogszabályi formába transzformálva, az általad hivatkozott DCA konkrétan törvényben - de vannak pl. kormányrendeleti szinten kihirdetett nemzetközi szerződések is -, tehát a jogforrási hierarchiában az Alaptörvény alatt áll, másrészt eleve egy nemzetközi szerződés esetében előzetes normakontrollban vizsgálható (Alkotmánybíróság hatásköre) az Alaptörvénnyel való összhangja, és ha bibi van, addig nem transzformálható a magyar jogba, amíg a bibit ki nem küszöbölik.
Utólagos normakontrollban is vizsgálható ugyanúgy, és ha ütközés lenne pl. a DCA és más törvény közt, megint csak az AB mondja meg, milyen módon legyen feloldva, de ha Alaptörvény-ellenes lenne, akkor nincs kérdés, hanem a megsemmisítés a sorsa a belső jogba transzformáló, kihirdetett jogszabálynak (vagy egy gyors Alaptörvény-módosítás is befigyelhet... :D), ill. magának a nemzetközi szerződésnek a felülvizsgálata, újratárgyalása a feladata utána az Országgyűlésnek/Kormánynak.
Ez mind igaz, viszont az is egyertelmu, hogy egy olyan krizishelyzetben, amikor katonai osszecsapasra kerul sor a NATO es mondjuk az oroszok kozott, es mondjuk elrettentesul atomtoltetekkel ellatott gepeket akarnak a levegoben tarttani, akkor qrvara senkit nem fog erdekelni egy 10M meretu, onmagat egyedul megvedeni keptelen NATO tag esetleges kereskedelmi-politikai aggodalma ennek engedelyi hattererol. Sorry, de azon a ponton a katonai terveket fogjak kovetni es leszarjak majd, mit orbakol mondjuk Szijjarto - es ez, ismerjuk be, igy is logikus a NATO reszerol.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 801
11 459
113
Nekem csak egy kérdésem van. Miért kell az amcsiknak Kecskemét amikor több tucat európai bázisuk van már?
Pont azért. Mert a tobbi nem a southern flanken van, és nem ilyen mélységben.
A románok az egyetlen hasonló ezen a szarnyon,eg majd a bolgarok lesznek egyszer, talán, de őket várhatóan az első pár órában rommá lövik-bombazzak, kell mélység is a repterekben, bazisokban. Nem feltétlenül lesz használva, de legyen ready a magyar is.