A Mali küldetésnek a Honvédség szempontjából szerintem annyi pozitívuma lehet, hogy újabb tényleges katonai tapasztalatot szerezhet az állomány...
Akkor ebben egyetértünk, hogy ez egyértelmű pozitív hozadéka a történetnek, ha és amennyiben nem darálóba küldik stratégiai tervezés nélkül és nem hullazsákokban jönnek haza veteránok, hanem harckész állapotban. (Ehhez fejben az egész európai vezetésnek fel kell zárkóznia, hogy hogyan is kéne megtervezni egy ilyen akciót, ha Washingtonban lennének. És nem leszarni, hogy valaki más majd kitalálja a tutit.)
csak az Egyesült Európai Államok létrejöttével valósítható az meg
Remélem, soha nem valósul meg.
Ebben tényleg nem valószínű, hogy egyetértenénk. Szerintem nem csak a magyar nép eltűnésével lehet szolgálni a francia és német birodalmi érdekeket. Amikor Bécsben így gondolkodtak, akkor az ország gyenge volt. Amikor azt mondták, hogy Bécs és Budapest közösen gyakorolja a hatalmat, amikor nem erőltették a német nyelvre átállást a latin kivezetése után, hanem legyen akkor nektek magyar, nekünk német, tucatnál is több nemzet kapta meg a jogot, hogy saját nyelvén intézze a közigazgatást,
akkor az ország erős volt és minden alkotó nemzete fejlődött.
Nem hiszem, hogy nekünk el kell tűnnünk, fel kell olvadni a germán és a szláv tengerben vagy épp a német és francia birodalmi törekvésekben.
OFF
A migráns válság alatt a V4-ek és Ausztria rengeteg dologban találta egymással szemben magát. Nem pendültünk egy húron, Bécsből elég kemény beszólogatásokat is kaptunk. Ettől függetlenül összehasonlíthatatlanul több dologban találtunk közös megoldást -
és működnek a mai napig ezek a megoldások-, mint amennyiben Brüsszel a tagállamokkal. És ennek volt (és van) egy Balkánra vetülő ága is. Az elején nagyon feszült volt a magyar-szerb viszony.
Ehhez képest, rávettük Belgrádot, hogy töröljük el a limitet, ami a visszatoloncolható migránsok számára vonatkozott egy nap. A magyar fegyveres erők bementek az ország területére és segítettek intézkedni egy válság kapcsán. (Ezért 1914-ben egy világháborút kirobbantott a két nép, hogy szerb területre monarchia fegyveres testülete ne lépjen be!) Mi is beengedtük őket és a magyar kerítésnél közös járőrözések is történtek.
Nekem személy szerint nem tetszik, hogy titkosszolgálati eszközökkel szétkúrták ezt az együttműködést. A németek Bécsben legalább két kormányválságot kirobbantottak, csak hogy ne a nemzetállamok megoldásai domináljanak a migráció kezelésében, hanem a birodalmi tervezés.
Nem látok semmi eredményt az Európai Egyesült Államok koncepció nyomán kidolgozott migrációs tervekben. Ezzel szemben a nemzetállamok Európája által kiszenvedett megoldásaink számos ponton előre lépést jelentettek. Szerintem Sebastian Kurz egy nagyon tehetséges politikus... lett volna. És fiatalon az élre került. Olyan pályát járhatott volna be, mint Orbán Viktor, aki fiatalon kezdte és 40 éve gyűjti a politikai ismerőseit az európai arénában és a tapasztalatát. Elképesztően nagy előnyt jelentett volna egy kis országnak, hogy OV távozása után egy hosszútávú futás előtt állt volna.
Értem én, hogy te ennek szurkolsz, de szerintem nem kellett volna őt megbuktatni és a politikából kicsinálni. Stratégiailag nem ütközött Ausztria sem Berlin érdekeivel, sem Budapestével. Egyszerűen egy fasz "aki nem lép egyszerre" mentalitással nem akartak egy nemzetállamok együttműködésében gondolkodó, karizmatikus embert. És birodalmi felsőbbrendűségből a Szolgálatok félre rakták.
Nem tudok hinni abban, amiben te; de nem tudjuk meggyőzni egymást.
Szíriában továbbra is ott tartunk, hogy amiért nem is akarunk harcolni, az nem is tud a miénk lenni. Jól mondod, a rezsim vereségre állt.
Nem, nem azért lett győzelem, mert az oroszok tudták, hogy ki mögé kell beállni! Nézd meg most a franciákat Maliban! Van bármi távlati elképzelésük? Katonai győzelemről katonai győzelemre akarnak vergődni.
Nem tudják megmondani, hogy mitől erősödne a politikai támogatottsága egyik szereplőnek vagy mitől gyengülne egy másiknak. Csak abban gondolkodnak, hogy mennyi tűzerő kell egy csatatérre, tovább nem látnak, mint taktikai katonai igények. Még csak azt sem látom, hogy stratégiai katonai tervek. Majd amikor ott leszünk, majd látjuk a helyzetet...
A jövőt illetően már akkor sem volt válaszuk, mikor egyedül voltak és nem kellett európai partnerekkel vesződniük. Orbán Viktor
semmiben nem gátolja a francia titkosszolgálatokat, katonai tiszti kart, minisztériumi szakértőket, hogy elkészítsenek egy reális tervet a konfliktus rendezésére.
Nem Orbán Viktor miatt és nem a magyarok miatt
hülyék a franciák ahhoz, hogy add 1, előre meg kellene határozni a kilépési pontot a válságövezetből, még mielőtt odamegyek add 2, semmit nem hallottam arról, hogy a tuaregek miért nem fognak a jelenlegi kormány ellen a végtelenségig harcolni.
Szíriában a megbékélési központ tényleg jó kommunikációs húzás volt. Mindenki tisztában van vele az elejétől fogva, hogy senki nem fog megbékélni.
De Aleppóban az emberek nem akkor fordultak a dzsihadisták ellen, mikor fegyveresen elfoglalta az SAA a területeiket. Akkor fordultak velük szemben, mikor kinyitották az egykori lázadó bázisokat. A lakosok füvet ettek és a pocsolyából ittak az utolsó hónapokban. És ott állt halomra a Nyugat által küldött sok élelmiszerszállítmány. A felkelők még csak ki sem rakták a segélyszervezetek dobozaiból, zacskóiból, át sem csomagolták.
Az üzenet egyértelmű volt. (És a jelek szerint eljutott a fülekhez, mert nem hallasz robbantásokról Aleppóban.) Mi keresztény országként is küldünk élelmiszert, ha az éhenhalás fenyeget. Annyit mindenképpen, hogy tömeges éhhalál ne legyen... Ők nem engedték kiosztani a nektek küldött ajándékot. Megtartották maguknak.
Volt egy másik jó húzása is a megbékélés projektjüknek. Ezeket nem kellene neked mondanom, mert tudod. Ti szélsőségesként is akár, ne harcoljatok a halálotokig. Ha nincs remény már az összeomlás elkerülésére, tegyétek le a nehéz fegyvereket, a kézi fegyvereket még el is vihetitek. Települjetek át Idlibbe. És... ott úgy is szétlövitek egymást, ha túl kevés lesz a terület eltartóképessége és túl sok fajta frakció zsúfolódik össze.
Ezeket a stratégiai gondolkodásokat nem látok
nyomaiban sem a franciák szervezésén.
De ez nem orosz sajátosság, ha bárkinek az jött volna le, ahogy elmondtam. Az amerikai hibrid háborúkban ugyan ilyen strukturális elemzések vannak. De nem csak a hibrid háborúkban. A '90-es években kitört a nagy Világ Béke. Miért? Mert a Kovács Lászlókkal esélye sem lett volna, hogy a Pentagon hírszerzése tartja magát az oroszokkal szemben. Annak a generációnak ki kellett kopnia a rendszerből, részben át kellett nevelődnie a neked is tetsző européerekre.
Nézzük meg, hogy micsoda pénzek fognak ebben az évtizedben a hadseregbe ömleni csak a keleti tagállamokban! (És táplálják az USA hadiparát.) Tökéletesen tudták, hogy 20-30 évig nem szabad túl közel menni a határhoz és nem szabad végzetesen provokálni. Hányszor hallottam régen, hogy "ennek a generációnak teljesen ki kell halnia és akkor lesz majd a jó világ"!
ON
Kicsit elszaladtunk ezzel az állandó Európai Egyesül Államokozással. Én nem hiszek benne. Hallottam már más területen is, hogy "én vagyok az okos, de azért nem sikerülnek a dolgaim, mert a másik nem engedi, mert a másik nem úgy csinálja, ahogy én mondom neki".
Én az ilyen emberekre nem sokat adok.