Alapvető különbség köztünk ennek megítélése. A történelem során ez mindig így történt,
de szerinted az elkövetkezendő 5-10 év pont az a kivétel lesz, ahol nem egy külső hatalom által felkarolt diktátor fogja átvenni a hatalmat. Szerintem meg igen. Tálibok kivételek? Lehet. De én eddig úgy tudtam, hogy az öböl államok pénzelik, bin Laden a szaúdi elitben született.
Pakisztán tudtommal (erősíts meg
@tong djagbu ) az elmúlt 20 évben jó apja volt a tálib mozgalomnak. És amint kitették a lábukat az amerikaiak, megdőlt az általuk támogatott bábkormány és
azonnal elismertette magát a talibán Kínával és Oroszországgal. Létkérdést csináltak belőle, hogy meg tudnak-e felelni valamelyik nagyhatalomnak.
Ja, de mondjuk ennek te nem mondtál ellen. Csak annyit állítottál, hogy Maliban, meg úgy a Száhel-övezetben és Észak-Afrikában pont kivételesen másként történne bármi.
Elég rendesen bele mentél a magyar belpolba. Tőled nem szokatlan módon. Összefoglalom azt, amit írtál. Az ottani urbánus városiak vágynak a demokráciára és a humanizmusra, ahogy a Budapesten élők. És az ottani írástudatlan vidékiek nem, ahogy az idehaza élő vidékiek sem.
OFF
Biztos csak én értettem félre. Szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy az illegális migrációról kiírt népszavazás eredményéből kiindulva a választók hány százalékát kellene elvinnie a hazai ellenzéknek az urnákhoz, hogy kormányt alakítson azzal a programban
demokratikusan és nem egy erőszakos hatalomátvételt vizionálva, hogy ők leszarják a népszavazás eredményét és majd megcsinálják a "mi látjuk a békés migránsokat". (Majdnem 100%-osnak kéne lennie és elvinni nem csak azt a pár százalékot, akik nemmel szavaztak, hanem még vagy 45% választópolgárt meggyőzni, akik leszarták anno a népszavazást és nem egyértelműen az igenre voksoltak.)
Személyes meggyőződésem jelenleg a szavaid alapján, hogy még csak halvány fogalmad sincs arról, mi a baja nem csak a vidéknek, hanem az ország közel egész lakosságának az
illegális migárcióval és csak fröcsögsz minden tudóként. Szent meggyőződésem, hogy
nem, téged a kínai gyorskajáldában nem az illegális bevándorló ebédeltet.
Amikor te azt mondod, hogy határon, nagykövetségeken és afrikai telepeken be kéne vizsgálni a kérelmeket és azt beengedni, aki nemzetbiztonságilag megfelel és akinek szakértelmére, munkaképességére szükség van; egyszer mondjuk ki és többet ne vitatkozzunk róla, te ekkor a magyar jobb-közép kormány
hivatalos álláspontját mondod el.
Lehet itt fröcsögni a vidéki műveletlen emberekre és dicsőíteni Nagyfalu (sokkal több paraszt, hogy Kisfalunak nevezhessük) felvilágosult, demokráciára vágyó, diktatúrával szemben álló népét. Nézd vissza, mit írtam. Azt mondtam, hogy ők vágynak az európaibb életre. Első sorban az európai jóléthez akarnának (akár csak egy picivel) közelebb kerülni. Csak én (úgy látszik veled ellentétben) az egész népre értettem. Nem egy városi szűk többségre.
Többször kértünk már, hogy lehetőleg ne ragadtasd magad túlzott politizálásra, de mindig kéred a pofont.
ON
Nem, nem Izrael létrejötte teremtette meg a szélsőséges iszlámot, mint olyat. Ezeket az alapvetően antiszemita nézeteket szerintem jobb lenne elfelejtened. Talán nézz utána az őrült al-Hakim imámnak, meg úgy általában a Fatimida-dinasztia uralkodásának!
A Szent Sír lerombolása, a zsidók és keresztény lakosságnak olyan előírások, hogy nem ülhetnek lovon utazásnál, hanem csak öszvéren és azt is fordítva kell megülniük, elindította a logikus válasz reakciót, az I. keresztes hadjáratot. És tetszik, nem tetszik, a keresztesek Szentföldről való kivonulása után záros határidőn belül Bizánc és mi, magyarok pofánkba megkaptuk az iszlám radikalizmust. És nem, ne jöjjön senki azzal, hogy a Török Birodalom világi volt! Semmiben nem állt szemben az iszlám radikalizmus akár legmodernebb értelmezésével is. Kemál Atatürk alapította meg a modern, világi Törökországot és az áll szemben az iszlám radikalizmussal.
Nem állhat érdekében a népünknek (ha tétlenséggel is) támogatni Mali iszlám radikálisok kezére jutását. És lehet mérsékelt vallási nézetekkel és világi államot felépíteni. Nézzük meg a hidegháború alatt Szíriát! Igen, igazad van abban, hogy az Arab Tavasszal épp ezt a világi (de amúgy tényleg diktatúrát) kúrtuk szét és jött létre helyette ugyan azzal a vezetővel egy másik diktatúra, ami viszont nekünk nem kedvező, hogy vallási szélsőséges lett.
Ugyan úgy tudnám példának hozni Egyiptomot, az őrül imám országának jelenkori megvalósulását. Arab Tavasznál jöttek a dzsihadisták, hatalomra kerültek, elkezdtek felégetni keresztény templomokat, néhol 100 felett volt a bent égő kopt emberek száma. A hadsereg megszüntette nem a túlkapásaikat, hanem gyökerestől az egész hülyeségüket. Ilyen emberekre nincs szükség. És azóta újra stabil a Nílus Ajándéka. Nincs problémája -90%-ban muzulmán országként- a dzsihadizmussal, mert nincs szüksége a dzsihádra. Néhány helyen vannak harcok, de az ország egésze békés.
Bármennyire is szeretnéd úgy látni, hogy nálunk vidéken égnek a máglyák és boszorkányokat égetünk, ahogy szerinted törvényszerűen így kell lennie ennek Maliban, nincs szükségünk boszorkányüldözésre és vallási fanatikusokra. Mert amit ott hagyunk, az holnap a pofánkba fog szakadni.
Nem tudsz kivonulni a katonáiddal az országból, ha a központi kormány nem képes ellensúlyozni az iszlamistákat. Remélve, hogy a mi távozásunkkal a gondok majd csak úgy maguktól megoldanak.
Ahogy Filter is mondta.
Van egy kis difi a történelmi fejlődésükben. Nekik első sorban arra van szükségük, hogy egy stabil akár diktatúra jöjjön létre, amely képes gazdaságilag tervezni, elkezdi megalapozni azokat az infrastruktúrákat, amivel
nagyon sok idő alatt fel tudnának zárkózni. Ami most hiányzik a Takuba terveiből, hogy akár véres kézzel is,
de az általunk támogatott kormánynak ezt meg kell csinálnia! De ez nem megy úgy, hogy mi eldobjuk az európai kézben lévő bányákat, nekünk nem kell semmi onnan, és a jelenlegi fejlettségüknél több évszázaddal korábbra visszaküldjük őket egy tuareg lázadással 1096-ba! (Igen, a mindent eldobunkban benne van az, hogy a gazdasági érdekeket is.)
Jelenleg nem a XXI. században élnek, de a lakosság legnagyobb része jobban áll, mint a tuareg törülközőfejűek jelenleg.