A jelenlegi franciák elleni tiltakozások megértéséhez itt egy múlt év októberi blog bejegyzés egy amerikai kultúrantropológus blogjából aki Bamakóban él...
Van egy régi francia kifejezés ,
cherchez la femme – szó szerint: „keresd a nőt”. Az 1850-es években Alexandre Dumas regényíró ezt a kifejezést használta annak érzékeltetésére, hogy bármilyen feszültség vagy konfliktus támad is az emberek között, valahol a gyökere egy nő lesz. Később ez egyfajta irodalmi közhely lett több nyelven, különösen a detektív-fikcióban – meglehetősen szexista megfelelője az újabb drámai és újságírói közmondásnak: „Kövesd a pénzt”. Az ilyen kifejezések redukcionista perspektívája azt sugallja, hogy bármilyen bonyolultnak is tűnik egy helyzet, valójában egyetlen mögöttes okra vezethető vissza. Az 1930-as években a dél-szudáni szarvasmarhát terelő nuer nép körében végzett terepmunka során EE Evans Pritchard brit antropológus adaptálta a
cherchez la vache kifejezést., és úgy írja le, mint „a legjobb tanácsot, amely azoknak adható, akiknek az a feladata, hogy megértsék egy nuer viselkedését”.
Mali államügyeinek és politikai diskurzusainak megértéséhez 2021-ben alázatosan
ajánlom a cherchez la France című filmet . Engedjék meg, hogy elmagyarázzam.
Amikor Choguel Maïga miniszterelnök szeptemberben beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésén, és
tiltakozott Franciaország azon döntése ellen, hogy a saját eszközeire hagyja Malit, egy jól bevált stratégiát követett, amellyel Mali bajait egykori gyarmatosító tetteire vezette vissza.
PM Maïga
Amikor a hónap elején Maïga miniszterelnök
azzal vádolta Franciaországot, hogy „terroristákat képez ki” Mali északi részén, ez különösen azért volt figyelemre méltó kijelentés, mert a mali tisztviselők ritkán fogalmaznak meg ilyen vádakat nyilvánosan. De Maïga csak azt ismételgette, amit a hétköznapi maliak, valamint a közéleti személyiségek, például Salif Keita énekes évek óta mondanak.
Ahogy Keita két évvel ezelőtti, széles körben elterjedt megjegyzései nyomán írtam , az az elképzelés, hogy „északon nincsenek dzsihádisták”, és hogy Franciaország áll a régió bizonytalansága mögött, nem perem hiedelem Bamakóban. Újra és újra hallani ezt a város lakói között, tanult és tanulatlan emberektől, férfiaktól és nőktől, muszlim ideológusoktól és lelkes világiaktól.
Amióta először éltem Maliban, az 1990-es évek végén, tisztában vagyok a Franciaországgal szembeni erős kritika áramlatával a helyi diskurzusban. A maliaknak akkoriban sok rossz emlékük volt a gyarmati uralomról, és széles körben nehezményezték az afrikai bevándorlók Franciaországban történő fokozódó fellépését. Keita 1995-ös slágere, a „
Nou pas bouger ”, amelyet még mindig gyakran játsszák néhány bamakói rádióállomáson, azt kérdezi, hogy a fehéreket miért látják szívesen Afrikában, de az afrikaiakat miért nem a fehérek hazájában.
Az ilyen kritikákat nem szabad összetéveszteni a Franciaországgal vagy a franciákkal szembeni általános ellenszenvvel. A francia emigránsok továbbra is zavartalanul élnek Bamakóban. A mali elit tagjai továbbra is felkarolják a francia nyelvet, francia iskolákban oktatják gyermekeiket, és francia kórházakban kérnek kezelést. A legtöbb bamakoinak van egy rokona, vagy legalább ismer valakit, aki Franciaországban él, és sokan a bevándorlók gazdasági hazautalásaitól függenek. Az 1998-as világbajnokság alatt meglepődve tapasztaltam, hogy szinte az összes mali, akit ismertem (akkor Sikassóban éltem), Franciaországnak szurkolt Brazília ellen a döntőben; A dél-dél szolidaritás látszólag keveset számít.
De a maliak kapcsolata egykori gyarmati gazdájukkal bonyolult. A 2002-es világbajnokság alatt ugyanazok a srácok, akik a
les Bleust és a világbajnoki diadalukat szurkolták, örültek annak, hogy Franciaország az első körben vereséget szenvedett Szenegáltól és korán kiesett (
egyetlen rúgott gól nélkül! )
. Lehet, hogy a maliak csodálják a francia értékeket és irigykednek a francia életszínvonalra, de azért néha-néha örömüket lelik egy hatalmas világhatalom megaláztatásában. Ahogy azt tették, amikor az Egyesült Államok hadserege néhány héttel ezelőtt sietve elhagyta Afganisztánt – bár némi
aggodalommal, hogy Maliban hasonló káosz alakulhat ki .
Igen, a bamakóiak örültek a francia csapatok érkezésének a földjükre 2013-ban. De ma, amint az egy
nemrégiben végzett közvélemény -kutatásból kiderül , nagyon negatívan vélekednek a Malival és az országukban folytatódó külföldi katonai jelenléttel kapcsolatos francia politikáról. Bamakois környékén vigyorogva elfogyasztott csésze tea mellett, a közösségi médiában és a rádiótelefon-műsorokban nagyon bírálja a Barkhane hadműveletet, amelyet sokan egy baljós francia összeesküvés részének tekintenek országuk felosztására és természeti erőforrásai ellopására. Pletykák keringenek a dzsihadisták és a gyűlölt tuareg lázadók titkos francia támogatásáról. A francia katonai beavatkozás célja – írta nemrég egy mali férfi a
Malilink fórumon„Mali balkanizálása volt, hogy megragadja az ország ásványi és energiaforrásait, hogy általánosságban a Nyugat és különösen Franciaország javát szolgálja”. Az övéhez hasonló nézetek mindig is jelen voltak a mali közvéleményben, de korábban kisebbségben voltak. Manapság azt gyanítom, hogy többségük van – vagy legalábbis a leghangosabb hangúak többsége. Elfogadásuk nemzeti büszkeséggé vált.
Évekig vitattam az ilyen ,
Franciaország ellen irányuló
elméleteketés a „nemzetközi közösségként” ismert amorf entitás. Ezek az elméletek túl lazán játszanak a tényekkel: nem láttam bizonyítékot arra, hogy Franciaország hasznot húzna a mali ásványkitermelésből, sem arra, hogy bármilyen érdeke lenne Mali destabilizálásának és kormányozhatatlanná tételének. Ugyanakkor megértem, miért maradnak fenn ezek az elméletek. A francia hadsereg 2013 eleji egyoldalú döntése, miszerint kitiltja a mali biztonsági erőket Kidal városából, indokoltnak tűnhetett a francia tisztek és civil tisztviselők számára, akik attól tartottak, hogy civileket lemészárolják, ha a mali katonák visszafoglalják a tuareg szeparatizmus fellegvárát. De ismerjük fel ennek a döntésnek a hosszú távú költségeit: egy ország, amely továbbra is megosztott, egy lázadás, amely folyamatosan nő, és a maliak példátlan mértékű gyanakvása a francia indítékokkal szemben a régióban.
Macron elnök őszinte ígéretében, hogy visszafogja a francia katonai jelenlétet Maliban? Bármi is történik, számítanunk kell arra, hogy a francia légicsapások folytatódnak az országban, és a francia bakancsok ezen a földön maradnak, még ha kisebb számban is. De a francia-mali kapcsolatok állapota jelenleg rossz , és nem lennék meglepve, ha a maliak még jóval az utolsó külföldi csapatok távozása után is érzékelnék az országukban működő francia manipulációt. Bamakóban mindenesetre a közvélemény egyre inkább egyesül a korábban szélsőségesnek tartott nézőpontok körül – ezt a dinamikát „ellenzéki konformitásnak” nevezhetnénk.
Cherchez la France csak egy tény miatt vált erőteljes tendenciává: Franciaország már rég elvesztette az információs háborút Maliban.
2021. október
life in a budding West African metropolis
bridgesfrombamako.com