Nem tudom, de elég hülye lehetett, mert a NATO már így is elég keményen bánik Oroszországgal katonai téren, tegnap is két B-52 rárepült a Baltikumra, manapság már mindennaposak az ilyen provokációk a NATO részéről Oroszország ellen. Ennél keményebb katonai viselkedés már azonnali háborút eredményezne.
Ezeken olyan jókat szoktam röhögni.
-Páros napon az oroszok verik a mellüket, hogy a légvédelmük bealáz mindent a világon, lelőnek mindent, amit csak akarnak, ővék a csúcs AD, senki sem menekülhet az S-XXX aktuális csodacsillagvédeli raksiktól...
-Aztán páratlan napon kiverik a hisztit egy lassan 100 éves csotrogánytól, amit Vlagyivosztokból is látnak, mert az közel repül hozzájuk és jajj megsemmisíti az országukat. (Persze az már nem jön át, hogy a B-52 az pont akkor veszélyes, ha nincs közel, tekitve technikailag egy első fokozat a moder CM/HS eszközöknek).
Srsly... annyira lehet ezt komolyan venni, mikor a NORAD veszélyről beszél a ruszki bombázók átrepülései miatt. Szól a lakusoknak - de ezen a fórumon ne tegyük már a hülyét, ok?
Mi lenne, ha Trump kivonná az USA-t a NATO-ból? Nézzetek a térképre. Kb. ugyanaz, mint az I. vh. előtt. Fűszerezve azzal, hogy Britannia már nem AZ a Britannia és Európa már nem AZ az Európa. Az oroszok és a törökök - nem győzöm hangsúlyozni, hiába most az összeborulás -, stratégiai ellenségek. Az arabok a sunnyogó hadviselésben jók, forró háborúban egy rakás kiváló fegyvert hagynának az ellenfeleknek a csatatéren. Ami változatlanul forró pont, az a Balkán, Moldáviától Albániáig. Nincs meg a Monarchia sem, de katonai erejét talán a V4 leképezi. Nyugat-Európa semmi muszlimellenes háborúban nem vesz részt, mert az otthon azonnali anarchiát teremtene.
Ergo szerintem NAGY háborúra nincs kilátás, ellenben elszigetelt helyi összecsapások ki fognak itt-ott törni.
USA visszavonulna világból? Na akkor aztán lehetne gatyába rázni minden haderőt. Csak néhány problemás helyszín kiemelve, a teljesség igénye nélkül:
-Kína bedarálná pár éven belül a Csendes Óceán nyugati részét, DK, Japán elszigetelve, blokád alatt, kiéheztetve és szarrálőve, Délkelet Ázsia szintén letaposva. India retteghetne, ausztrália dettó (üres kontinens tele kínaival).
-Törökök megbasznák a görögöket, szíreket, indulna a területfoglalás mindenfelé.
-A Balkán Albánia központal vérfürdőbe süllyedne.
-Oroszok gazdagodnának egy Ukrajnával, miközben izzadva szemlélnék Szibériában az 50% fölötti kínai népességet.... (Kínának 17!!! országgal szemben vannak területi követelései)
-Közelebbről csak románok említve, akik mennének bármerre, amerre csak egy fikarcnyi esélyt látnának a sikerre némi területért,
-A Közel keletet azt hagyjuk, Afrikával egyetemben ki sem részletezem, Apokalipszis reloaded....
-Stb...
És ezek csak az érdekesebbek. Tetszik vagy sem, az USA hozott egy olyan balanszot, ami egy példátlan békekort hozott nekünk, nyugatiaknak. Ha ez megszűnik (és attól félek megfog szép lassan) - akkor mondjuk úgy nem leszünk annyira a bolygó nyertesei. Vagyis a háború nem valami távoli szörnyűség lesz, amin lehet sajnálkozni a híradásokban - hanem valami sokkal közelebbi.
Szóval a NATO meg úgy az USA minden gondjával együtt maradjon. Nekünk jó, ha másnak szar is. De engem csak a mi kényelmünk érdekel, mások kárán is. Mert vagy mi vagyunk az erősebbek, és mások szívnak, vagy mi leszünk szivatva. És nem, nem szemét vagyok, hanem realista.