Nem vagyok energetikai szakember, úgyhogy pontos számokat, terveket ne várj tőlem.A földgáz alternatívája ... a földgáz?
Engem az érdekelt volna, hogy a következő peremfeltételekkel te milyen alternatív energiahordozókat vizionálsz, amelyek nagy mennyiségben, kiépített infrastruktúrán fogják kiváltani az orosz eredetű földgázt és kőolajat:
- orosz eredetű földgázt és kőalajat az EU bevallottan NEM szeretne már vásárolni
- vélhetően az ellátás "érdeklődés hiányában" így meg is fog szűnni (= elzárják a csapokat)
- az igény a szénhidrogénekre legalábbis szinten marad (fűteni kell, áramot kell termelni, műanyagot és egyéb vegyipari anyagokat gyártani kell)
- +1 az általad említett alternatív fűtési módok (pl hőszivattyú) miatt az áramfogyasztás vélhetően megnő, amely jelen pillanatban nagyrészt szénhidrogének segítségével termelődik az EU-ban.
Nekem ez egy nagy sötét folt most, és bevallom őszintén, semennyire se bízom az eurokratákban, hogy ezt jól fogják megoldani. Ahhoz előbb kellett volna az infrastruktúrát építeni/bővíteni és utána hisztizve felrúgni a szerződéseket az oroszokkal.
Tehát, mégegyszer, milyen energiahordozókat vizionálsz a fenti peremfeltételek esetén, amelyek kiváltanák az orosz eredetű szénhidrogéneket? Mondjuk 2022 év végéig.
Miért lenne nagyobb az energiabiztonság így?
Mely olajjal az EU szintén nem rendelkezik "házon belül".
Az áramnak is kell egy infrastruktúra, hogy eljusson hozzád, illetve az se a semmiből keletkezik (ld. fent).
Attól még, hogy áramra váltanánk, és a gázvezetékeket elfelejtenénk, semmivel se lennénk nagyobb "energiabiztonságban".
Ha építenének hirtelen sok atomerőművet az EUban, na akkor igen. De az meg nemkívánatos technológia (nekik).
Hidrogént lehet még, úgy tudom.
Nyugat Európa nem függ annyira az orosz szállításoktól mint mi, ezért náluk ez kezelhetőbb probléma. Ott jóval kisebb az orosz energia aránya. Ezen kívül több pénzük van, ez szintén könnyebbé teszi a váltást. Valószínűleg nem lesz egyetlen üdvözítő megoldás. Növelik az LNG importot, a szén alapú energia termelést, gáz helyett a nagy fogyasztókat átállítják olajra stb.