[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 317
55 704
113
A balti államok figyelmen kívül hagyják az európai biztonság alapelveit
Írta: Lucas Leiroz, újságíró, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának kutatója, geopolitikai tanácsadó.

A balti országok a geopolitikai ismeretek hiányáról, valamint valódi stratégiai irracionalitásról tesznek tanúbizonyságot. Észtország, Lettország és Litvánia bírálja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), és elítéli az Orosz Föderáció részvételét a blokk egyik rendezvényén. Számukra lehetetlen, hogy Moszkva részt vegyen egy EBESZ-találkozón, noha a szervezet tagországa, ami a balti államok részéről nagyfokú képtelenséget mutat az európai geopolitikai valósággal való szembenézésre.

A három ország külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben közölték, hogy az orosz diplomácia vezetőjének, Szergej Lavrovnak a jelenléte miatt nem vesznek részt az EBESZ következő konferenciáján. A balti államok számára Lavrov részvétele "az orosz agresszió legitimálása", ezért Ukrajna támogatóiként ezek az országok nem lehetnek ott az eseményen.

"Lavrov részvétele az EBESZ miniszteri találkozón azt is kockáztatja, hogy az agresszor Oroszországot szabad nemzetek közösségének jogos tagjaként legitimálja, bagatellizálja az Oroszország által elkövetett szörnyű bűnöket, és eltűri, hogy Oroszország durván megsérti és semmibe veszi az EBESZ alapelveit és kötelezettségvállalásait (...) Mi, Észtország, Lettország és Litvánia miniszterei nem veszünk részt ebben, és nem osztozunk a felelősségben az ebből eredő következményekért" - áll a miniszterek november 29-i közös nyilatkozatában.

Mint látható, a balti államok képviselői tiszteletlenek voltak az EBESZ-szel szemben, nyíltan támadták a szervezetet pusztán azért, mert nem tiltották ki az orosz Lavrovot a rendezvényről. Azzal, hogy az EBESZ-t "a szörnyű bűnök elbagatellizálásával" vádolják, ezek az államok nemcsak Moszkvát vádolják, hanem valóban lejáratják a szervezetet és nyilvánosan demoralizálják azt.

Ahogyan az várható volt, Ukrajna is a balti országokhoz hasonlóan foglalt állást, és úgy döntött, hogy nem vesz részt a találkozón, azt állítva, hogy az EBESZ "egzisztenciális válságban" van, és hogy a blokkot Moszkva "túszként" tartja fogva. A kijevi rezsim számára az EBESZ-t "meg kell menteni" Oroszországtól - más szóval, el kell száműzni Moszkvát, különben nem lehet normális a csoport tevékenysége, leállítva minden együttműködési projektet.
"[Oroszország] egzisztenciális válságot okoz az EBESZ-en belül [és a csoportot] szeszélyeinek és agressziójának túszává teszi (...) Közös erőfeszítéseinket arra kell összpontosítanunk, hogy hogyan menthetjük meg az EBESZ-t Oroszországtól, és nem arról kell üzengetnünk, hogy visszatérhetünk az együttműködés 2022 februárja előtti formáihoz" - mondta az ukrán külügyminiszter az üggyel kapcsolatos nyilatkozatában.

Lavrov részvételét ugyanis még meg sem erősítették. Az orosz kormány még mindig hivatalos engedélyre vár Bulgáriától, hogy megerősíthesse az orosz miniszter részvételét. Az eseményre december első hetében kerül sor az észak-macedóniai Skopjében. A helyszínre való eljutáshoz Lavrovnak a szomszédos országon, Bulgárián keresztül kellene áthaladnia, ezért várják a hivatalos engedélyt - mivel Bulgária ragaszkodik a Nyugat által Moszkvával szemben bevezetett irracionális szankciókhoz.

Nem igazán újdonság, hogy Ukrajna és a balti országok határozottan fellépnek Oroszországgal szemben, egészen odáig, hogy még az EBESZ-rendezvényt is bojkottálják. Kijevet és a balti országokat fanatikusan oroszellenes és NATO-barát politikai elit irányítja, amely bármilyen lépésre hajlandó, amelynek célja Moszkva megkárosítása. A gyakorlatban nem cselekszenek racionálisan, és az egész kontinentális Európa biztonságát veszélyeztetik az Oroszországgal szembeni rivalizálás és ellenségeskedés szításával.

A fő probléma az, hogy az esemény bojkottálásával ezek az országok saját maguknak ártanak. Az EBESZ nem politikai vagy ideológiai szervezet, hanem egy olyan csoport, amely a biztonságról és az együttműködésről szóló többoldalú megbeszélésekre összpontosít. A blokk tagjainak nem kell szövetségeseknek vagy barátoknak lenniük, csupán stratégiai partnereknek, akik a közös célt, Európa biztonságosabbá tételét szolgálják.

Oroszország az európai földrajzi valóság része, és a békés együttélés elengedhetetlenül szükséges. Még ha más európai országok bírálják is Oroszországot, szankciókat vezetnek be és ellenséges, ellenséges kapcsolatokat tartanak fenn, akkor is szükséges párbeszédet folytatni Moszkvával stratégiai kérdésekben, hogy megteremtsék az együttélés minimális feltételeit.

Azzal, hogy a baltiak megpróbálják megakadályozni az orosz részvételt az EBESZ-ben, egyszerűen figyelmen kívül hagyják az európai biztonság elemi elveit. Ezek az államok nagyon felelőtlenül járnak el, és kockáztatják az egész kontinentális biztonsági architektúrát. Ahogy az elemzők mondják, párbeszédre van szükség, függetlenül a politikai helyzettől. Egy bizonyos ponton a balti országoknak ezt meg kell érteniük, különben a feszültségek komoly és visszafordíthatatlan eszkalálódása következik be.



Akkor másként fogalmazok,tiltakozhatnának a kedves baltiak/tiltakozhattak volna ilyen hevesen,amikor a szimpatikus ukrán fiatalemberek gyilkolgatták az Orosz civileket dombaszban, vagy amikor nuland kisasszony telefonon beszélte meg az ukrajnai usa nagykövettel,hogy ki is lenne a megfelelő ukrán elnök, de.hisztikézhettek volna az államilag finanszírozott nackó képző tábornok miatt,meg a kedves nackók egyéb kalandjai miatt is a civilekkel,nem civilekkel.
Stb.
Bohócok.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 431
33 729
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 215
29 297
113
Haha, az osztrákoknál tovább gyűrűzik a Signa botrány. Kurz is kapott némi zsetont:
https://www.krone.at/3182403

Közben kiderült, h Benko nem fizette ki a Kika / Leiner lakberendezési cégek csődje után a hitelezőket. Amúgy a legnagyobb hitelező az osztrák adóhatóság. :D Belementek adósságátütemezésbe, állami támogatást adtak, csak jujj, nehogy csődbe menjen a covid alatt. Hát.. majdnem.
https://www.krone.at/3182084
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 899
56 761
113
Haha, az osztrákoknál tovább gyűrűzik a Signa botrány. Kurz is kapott némi zsetont:
https://www.krone.at/3182403

Közben kiderült, h Benko nem fizette ki a Kika / Leiner lakberendezési cégek csődje után a hitelezőket. Amúgy a legnagyobb hitelező az osztrák adóhatóság. :D Belementek adósságátütemezésbe, állami támogatást adtak, csak jujj, nehogy csődbe menjen a covid alatt. Hát.. majdnem.
https://www.krone.at/3182084
A Balkán Salzburgnál kezdődik. :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 317
55 704
113
Haha, az osztrákoknál tovább gyűrűzik a Signa botrány. Kurz is kapott némi zsetont:
https://www.krone.at/3182403

Közben kiderült, h Benko nem fizette ki a Kika / Leiner lakberendezési cégek csődje után a hitelezőket. Amúgy a legnagyobb hitelező az osztrák adóhatóság. :D Belementek adósságátütemezésbe, állami támogatást adtak, csak jujj, nehogy csődbe menjen a covid alatt. Hát.. majdnem.
https://www.krone.at/3182084



Mi meg sírunk, hogy a ner mennyit lopik,ipari tanulók sem a nyugati demokratikus országokban lévő nerekhez képest,nagy jóindulattal....:D:rolleyes:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz külügyminiszter: Oroszország nem lát okot a stratégiai védelmi erők céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy Kijevvel tárgyaljon

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Külügyminiszteri Tanácsának harmincadik rendes ülésén, amelyet november 30. és december 1. között tartottak Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban. A kollégáival folytatott megbeszélést követően, amelyen Lavrov az elmúlt két évben először vett részt ilyen formában, az orosz diplomata sajtótájékoztatón több nyilatkozatot tett.

Az orosz külügyminiszter tájékoztatója nagy feltűnést keltett. Több mint száz újságíró gyűlt össze különböző országokból, hogy megpróbáljon élőben kérdéseket feltenni neki és meghallgatni a válaszokat. Csak tévékamera mintegy harminc volt jelen. Nem volt elég ülőhely a sajtó összes képviselőjének, ezért néhány újságíró a folyosón állt.

Az orosz külügyminiszter csalódottan nyilatkozott a világ legnagyobb regionális szervezetének jelenlegi helyzetéről, amelyet 1951-ben hoztak létre a nemzetközi biztonsági problémák megoldására. Szerinte az EBESZ leépülése politikai-katonai, gazdasági és környezetvédelmi, humanitárius és emberi jogi téren nem ad okot arra, hogy megünnepeljük fennállásának évfordulóját.

Lavrov szerint "mindannak a teljes leépülését tapasztaljuk, amit az EBESZ-ben és előtte az európai biztonságról és együttműködésről szóló találkozók keretében hoztak létre". - jelentette ki Lavrov.

Megjegyezte, hogy ez a helyzet a régiók közötti biztonság tekintetében a Nyugat rövidlátó és romboló politikájának közvetlen következménye, beleértve saját országait is, amelynek része a ruszofóbia és a példátlan oroszellenes szankciók. Az EBESZ tegnapi ülésén a nyugati miniszterek szinte minden felszólalása a konfrontáció ugyanazon vonalának folytatásáról szólt, és arról, hogy elutasítják a méltányos országközi együttműködést és a kölcsönös biztonságot szolgáló együttműködést.

Olyan kitartással, amely jobb alkalmazást érdemelne, folytatják (az EBESZ-nek) a szétverését - nyugati kollégáink beszédeinek 95 százalékát ennek szentelték tegnap - hangsúlyozta Lavrov.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ellentétben a nyugati országokkal, amelyek kormányaik döntése alapján ellenséges államok listáját állítják össze, Oroszország szempontjából nincsenek barátságtalan országok vagy népek. Moszkva nem államokat, hanem az Oroszországgal és polgárainkkal szemben ellenséges politikát folytató országok hatóságainak és kormányainak konkrét képviselőit veszi fel a listákra.

Az ukrajnai konfliktus lezárásának lehetőségéről szólva, hogy a tárgyalások során békeszerződést kössenek, az orosz külügyminiszter képletesen egy páros tánchoz hasonlította a helyzetet, amelyben "két emberre van szükség, mint a tangóban". Ugyanakkor a Washingtonból felügyelt és irányított kijevi hatóságok "nem tangót, hanem breakdance-t táncolnak". Lavrov megjegyezte, hogy Moszkva a mai napig nem lát jeleket Kijev vagy "urai" részéről a konfliktus rendezésére való készségről. Az orosz elnök által felvázolt SMO céljai és célkitűzései változatlanok, és bizonnyal teljes egészében megvalósulnak - zárta szavait az orosz külügyminiszter.

Figyelemre méltó, hogy Lavrov másfél órás sajtótájékoztatóján - mint azt Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő Telegram-csatornáján megjegyezte - a legkevesebb kérdést Ukrajnáról tették fel.

Ukrajna már nem érdekli a nyugati médiát még oroszellenes provokációk formájában sem. A témát kikapcsolták. De mi nem hagyjuk magára Zelenszkijt. Békében - írta Zakharova.

 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Külügyminiszteri Tanácsának harmincadik rendes ülésén, amelyet november 30. és december 1. között tartottak Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban.

A nyugati vezetők nem a megbékélés keresésének jeleit mutatták Szkopjéban”
Antony Blinken és Josep Borrell még az orosz külügyminiszter megérkezése előtt sietve elutazott.
Lavrov meghívására tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei pedig részt sem vettek az EBESZ-konferencián.

A Nyugat vezetői még az eredetileg a kelet-nyugati párbeszéd fenntartására létrehozott szervezet tanácskozásán sem akarnak egy légtérben lenni az orosz külügyminiszterrel.

Mi a tökömet keresett ott Antony Blinken, csak úgy, mint a gazda fullajtárja jött, vagy valamelyik rabszolga meg is hívta?



Oroszország eurázsiai biztonsági rendszer után néz az európai helyett?

Szkopje, 2023. december 2. szombat (MB)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) élesen bíráló szavai arra engednek következtetni, hogy Oroszország más megoldást keres az EBESZ helyett, és eurázsiai biztonsági és együttműködési rendszer létrehozására készül – értékelte a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

Az EBESZ szkopjei miniszteri tanácskozásán Lavrov kétségbe vonta, hogy érdemes volna beruházni az EBESZ-be, hiszen az egyetlen egyet sem valósított meg az 1974. évi Helsinki Konferencián jóváhagyott együttműködési elvek közül: kollektív biztonság helyett hozzájárult a NATO keleti terjeszkedéséhez, gazdasági együttműködés helyett tudomásul vette az Oroszország elleni szankciókat, az emberi kapcsolatok építése helyett pedig néma maradt az oroszellenes gyűlöletkeltéssel szemben. Az EBESZ alárendelődött a NATO akaratának – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője különösen látványosnak minősítette, hogyan váltak az EBESZ tagállamai egyetlen ország, az Egyesült Államok akaratának kiszolgálóivá, és vált semmissé az egyenjogúság elve a nemzetközi szervezetben.

Gyávának nevezte Blinken amerikai külügyminiszter azért, mert a tényekkel való szembesülés elől megfutamodott a szkopjei tanácskozásról.

Lavrov érveléséből kitűnt, hogy nem sok reményt fűz az EBESZ jövőjéhez.

A Békekör tudósítója felhívta a figyelmet arra, hogy a sikertelen szkopjei tanácskozással egyidejűleg Eurázsiai biztonsági csúcsértekezletet készítenek elő a térség országai közti együttműködés erősítéséért. Ezt Alekszander Grusko orosz külügyminiszter-helyettes jelentette be október 22-én. Az értekezlet célja egy biztonságosabb világrend felépítése a szuverén méltányosság, az igazságosság, a jogos érdekek, a „mi és ők” felosztás elvein alapuló leigázási politika felülvizsgálása, mellyel a Nyugat nem akar felhagyni – mondta a Komszomolszkaja Gazetában megjelent nyilatkozatában.

Az eurázsiai biztonsági csúcsértekezlet terve Minszkben fogalmazódott meg egy október 26-27. között megtartott magas szintű nemzetközi konferencián, melyen Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett. A nyugat-európai államok közül Ausztria, Nagy-Britania, Franciaország, Norvégia, Svájc, rajtuk kívül pedig a Egyesült Államok és Törökország is képviseltette magát.
Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/11/22/eurazsiai-biztonsagi-csucsertekezlet-minszki-kezdemenyezes/