Két-három órán át kínozták magatehetetlen áldozatukat, de a tíz (!) elkövetőből mindössze egyetlen egynek kell börtönbe vonulnia.
mandiner.hu
Beleolvastam kicsit az ügy sajtójába, van ott olyan pszichiátriai vélemény, amely szerint végül is ez azért van, mert a szegény fiúk rosszul érzik magukat, és így vezetik le a feszültséget. Ehem.
Megnéztem a magyar szabályozást: “A szexuális erőszak súlyos (nagy tárgyi súlyú) bűncselekménynek számít. Az alapeset büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.”
Ennek alapján a kiszabott 2 év nyolc hónap egy enyhe, de törvényes ítélet lenne.
Kérdés, hogy a bíróknak milyen mértékben kell figyelembe venniük a pillanatnyi társadalmi környezetet, milyen irányban, és mekkora szabadságuk van ebben.
Mert ha figyelembe vesszük az elkövetők szociális hátterét, akkor szerintem figyelembe kellene venni az ítélet társadalomra gyakorolt hatását is. Ebből a szempontból ez egy katasztrófálisan rossz ítélet, mert a szociális hátteret enyhítő körülményként figyelembe véve azt az üzenetet közvetíti, hogy ilyet szabad.
És ezeknél a figyelembe vételeknél kezd el számítani a bíró személyes beállítottsága.
Amit nem értek egyébként, az a bírónő nyilatkozata: ”nem láttam a szemükben megbánást, csak dühöt”.
Egy ilyen nyilatkozat után én direkt szigorúbb ítéletet várnék, ha valaki részletesebben követte az ügyet, feloldhatná ezt az ellentmondást nekem.
Mert attól függetlenül, hogy szerintem az ilyen esetekben maximális szigorúsággal kell eljárni, van ennek az egésznek egy olyan oldala is, hogy a baloldali sajtóhoz hasonlóan a jobboldali sajtó sem hófehér bárányka. Csinálnak ők a vizibolhából repülőgép hordozót, ha az növeli az olvasottságot.
Vannak, kellene legyenek, az ilyen problémáknak (hibás bírói döntések vagy hibás törvények) hivatalos jelzési módjai, fórumai. A nagy társadalmi figyelmet kapó ügyeknél pedig érdemes lehet összetettebb döntési folyamatot beiktatni vagy jobban kommunikálni a döntés hátterét.
Abban a pár cikkben, amit átfutottam nem volt link a bíróság oldalára, ahol el lehetett volna olvasni az ítélet konkrét indoklását. Ennek hiányában pedig legalább akkora hibának érzem a wokeság miatti felháborodást, mint magát a döntést.
A PC/woke/LGHDTV/stb ideológiákkal nem az alapgondolat a gond. A gond az alkalmazási mód, mely szerint minden más gondolatot el kell törölni, mert az rossz.
Nem kellene abba a hibába esnünk, hogy ezt a megközelítést átvesszük. Nem a beállítottsággal és a véleménnyel van a gond, hanem az elvakultsággal és az agresszív gondolati elnyomással.