Lukasenko arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg kérte az Orosz Föderációt, hogy mentsék meg a Krímet a NATO-tól
Lukasenko: 2014-ben az ukrán hadsereg arra kérte Oroszországot, hogy mentse ki a Krímet a NATO-tól
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte, hogy a Krím az ukrán hadsereg ellenállása nélkül került Oroszországhoz, mivel megállapodás született az orosz hadsereggel.
A köztársasági elnök szerint a Krím-félszigeten szolgáló ukránok, tartva a NATO-csapatok félszigeti telepítésétől, maguk ajánlották fel orosz kollégáiknak, hogy vegyék át a terület ellenőrzését, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentettek.
„Ők (az ukrán katonaság. - A szerk.) megkeresték az oroszokat, ez nem volt a legmagasabb szinten... Volt egy beszélgetés és figyelmeztették az oroszokat, hogy a Krím nem lesz orosz, ha nem teszünk meg bizonyos lépéseket. Ukrán sem lesz. Akkor milyen? NATO. Aztán a NATO-t bebetonozzák a Krím-félszigeten. És egy újabb találkozás után az oroszokkal... azt javasolták, mondja meg az elnökének, hogy a Krím-félsziget ügyét meg kell oldani. Információim szerint jelentették Oroszország elnökének" – mondta Lukasenko a RIA Novosztyinak adott, december 1-jén megjelent interjújában.
Fehéroroszország elnöke szerint az amerikaiak már megtervezték a szevasztopoli laktanyát.
„Ezért azok, akik ott szolgáltak a Krímben, látták, ukrán, volt szovjet tábornokok és tisztek. És felajánlották az oroszoknak... És információim szerint az [RF] elnöke ragaszkodott a probléma jogi megoldásához. Teljesen támogatta. Ismerem Putyin álláspontját – semmi esetre sem lehetnek NATO-csapatok a Krímben” – mondta Lukasenko.
Éppen ezért – magyarázta a fehérorosz vezető – „egy lövés sem dördült el” a félszigeten.
"Mert előre megállapodtak abban, hogy meg kell menteni a Krímet, majd, ahogy én tudom és értem, Putyin ragaszkodott a népszavazáshoz" - tette hozzá.
November 30-án Lukasenko bejelentette, hogy Szevasztopolból utazást kíván indítani a Krím-félszigetre, elismerve Oroszország részeként való elismerését.
A város kormányzója, Mihail Razvozsaev elmondta, hogy Lukasenkát Szevasztopolban várják, történelmi helyeket mutatnak meg neki, sétálnak vele új parkokon és kimennek a tengerre.