OLED/QLED paneleket hazait gyártanak? Gazdaságosan, olcsóbban, mint a "nyugati" márkák? Forrást adj kérlek, a gyártásra, mert még a vezető LG-nek és Samsung-nak is egészen a közelmúltig gondjai voltak a gazdaságos gyártással (ezért is olyan az ára az LCD-hez képest)...
Import kínai panelekre tippelnék inkább, vagy kevésbé nyűgös technológiára. (Hisense, TCL panelek)
(a saját OS kisebb súlyú eredmény, de fontos, és attól még becsülendő. A WebOS-ért és Android TV-ért gulág járna...)
OFF
Most nézek utána, a Yandex legelső modelljei még kínaiak, ha lehet hinni az egyik tesztelőnek. Igazából konkrétan semmit nem találtam azzal kapcsolatban, hogy, honnan vannak a QLED panelek. Amit megtaláltam az az, hogy Kalugában a Samsungnak volt QLED TV gyára, amíg ki nem vonult. Csak példaként mondom, hogy a MAN-nak is volt teherautógyára Oroszországban. Az is kivonult, beköltözött a helyére az üzembe az orosz BAZ teherautógyár. A Yandex TV-vel kapcsolatban annyit találtam, hogy jelenleg Voronyezsben és Zelenográdban a "Kvant" vállalatnál készülnek teljes egészében. A Yandex számára ugyanígy gyárt még TV-ket Alisza MI asszisztenssel felszerelve a Kalinyingrádi VEKTA vállalat. Ez utóbbi cég mindenféle háztatrási elektronikát gyárt, leginkább mikrohullámú sütőket, 2017-es alapítású cég, úgyhogy ők is a szankciók eredményei. A VEKTA tv-i egyébként az Android 9-re épülnek, arra mehet az Alisza MI asszisztens és a YaOS yandex-féle op.rendszer. A YaOS maga is Android alapú, de rengeteg mindenben különbözik az Android TV-től. Viszont tud kommunikálni az Androidos telefonokkal például. De nincs Google play hozzáférése sem például. Aztán van még a YaOS X op rendszer, ami csak egyes TV-ken érhető el, a Yandex egyéb okos eszközeire viszont rákerült már. A felületében nem különbözik a YaOS-tól, de kiegészül a YandexGPT nevű alkalmazással.
A VEKTA televíziókhoz találtam egy gyártási engedélyt,("megfelelőségi taúsítványt" amiben az van leírva, hogy az összes részegység és a komplett TV készülék gyártása is engedélyezett. Vagy 30 féle TV készüléket gyártanak, a típusengedély az Eurázsiai Gazdasági Únió teljes területére érvényes. А tesztvideók alapján a Yandex TV-k a KSF QLED technológiát használják, amiről fogalmam nincs, kihez köthető.
Itt:
https://myvekta.ru/upload/iblock/54e/54ef8205c5f2f943a9d4e0a76181ba17.pdf
Kvant TV gyár honalpon az egyik Yandex okos tv. Részletesen le van írva, mit tud:
tvkvant.ru
De ettől sem lettem okosabb. Miért? Azért mert ahogyan a Yandex, úgy a később említésre kerülő Sberdevices is komplett okosotthonokban gondolkodik, aminek az okos TV csak egy eleme. . A Sber-nél van vállaltan Kínában gyártott cucc, de a TV-ik "teljes egészében" Fehéroroszországban és Oroszországban készülnek. A QLED panelekről nem sikerült kiderítenem, honnan vannak.
A Szaljut TV operációs rendszer viszont teljesen a nulláról történő saját fejlesztés, hogy konkurencia legyen az Android TV-nek,WebOS-nek és társainak. A Sber ezen kívül már miniLED-es TV-ket is gyárt, azok már nagyon drágák. A Szaljut TV oprendszert a Sber saját fejlesztésű Gigachat nevű MI egészíti ki. A Sber TV-ket a Vityebszki "Vityaz" és a minszki "Horizont" TV gyárban készítették, az oroszoszági, novgorodi megyében lévő gyáruk nevét nem találtam meg és a honlapját sem. A "Horizont" gyár egyébként az orosz MTSZ telefontársaság számára is gyárt okos TV-ket. "Kion-TV" néven. Azért Kion, mert az MTSZ filmes streaming platformjának ez a neve.
A Vityaz honlapja (YaOS-al ellátott tv-ket is gyártanak):
Корпоративный сайт
www.vityas.com
Horizont honlapja(nekem nem működik):
Ennyit találtam, illetve nem találtam. (lehet, hogy jobb helye volna a PC-s, konzolos, stb fórumtopicban, mint itt)
ON