<blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="boki"><blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="boki">A puccs után tértek át az ukránok az amerikai (illegálisan lemásolt orosz futoanyag, tehát sokkal gyengébb minoségu) futoanyagra. Ha gyorsan osszeszámolom kb 20 uzemzavar volt azóta az ukrán atomeromuvekben.
Hát most úgy néz ki, az eredetit fogják gyártani az USA-ban a Roszatommal együtt. Aztán Ukrajna megveheti onnan.
Így tulajdonképpen az USA és Oroszország megoldják együtt Ukrajna üzemeltetését, amíg a cirkusz, amibe az EU beledöglik, lemegy.
</blockquote>
A szovjet/orosz reaktorokba más uzemanyag megy mint a nyugati reaktorokba.Az oroszok japánnal egyuttmukodve gyártanak uzemanyagot a nyugati reaktorokba.</blockquote>
Nem erről szól a cikk.
Bemásolom mégegyszer, mert félreviszed a témát.
----
<b>A Roszatom "ТВС-Квадрат" nevezetű, nyugati reaktorokhoz tervezett nukleáris fűtőanyagával lép
az amerikai piacra.</b>
A szerződést a Roszatom, a JSC TVEL és Global Nuclear Fuel-Americas (amely a GE Hitachi leányvállalata) július 19-én írták alá.
"Hiszünk a projekt sikerében. Tudunk fűtőanyagot gyártani, amelyet már sikeresen használnak nyugat-európai atomreaktorokban, vagyis nem üres kézzel lépünk az amerikai piacra. Fontos számunkra, hogy a GE Hitatchi-val való együttműködésünk terén a szavak helyett a tettek mezejére lépjünk", — mondta az állami vállalat igazgatója, Szergej Kirijenko.
Szó esett a helyi gyártás beindításáról is, Észak-Karolinában hoznának létre egy üzemet a ТВС-Квадрат fűtőanyagok gyártására.
A nukleáris fűtőanyagok kívül esnek az USA által Oroszország ellen bevezetett szankciókon.
http://finobzor.ru/show-17344-yadernye-boegolovki-rf-snova-sozhgut-aes-ssha.html
http://www.sdelanounas.ru/blogs/78197/
----
</blockquote>
Olvastam a cikket kb 2 napja. Arra válaszoltam , hogy nem azonosak a szovjet/orosz reaktorok a nyugati reaktorokkal, tehát az uzemanyag is más -így nem lehet az usában gyártott uzemanyaggal ellátni Ukrajnát mivel szovjet reaktorokkal rendelkezik. </blockquote>
Ezt én is tudom. De a cinikus megjegyzésem, hogy "hajrá Ukrajna vegyél Amerikából orosz fűtőanyagot" arra vonatkozott, hogy hiába állítják át Ukrajna reaktorait "amerikai" fűtőanyagra, valójában véve orosz fűtőanyagot fog kapni Ukrajna, pontosan úgy, ahogy az a "német" gáz is orosz gáz, amit mi Németo.-ból kapunk.
De az egész lényege számomra egyébként az volt, hogy jé, az USA és Oroszo. megint együttműködnek, a nukleáris fűtőanyagok gyártása terén is. És hogy-hogynem, erre pont megint nem vonatkoznak a szankciók.
Megj.: egyébként én nem bánom, ha végül az USA és Oroszo. szövetségre lépnek egymással, főleg, ha a végén Oroszo. nem felejti el úgy átb@szni az USA-t, mint ahogyan az USA tette azt anno Gorbacsovval