Én évente 3-4-szer megyek ki Kárpátaljára. Sok Orosszal és Ukránnal beszéltem ott MAGYARUL. Olyan folyékonyan káromkodnak Magyarul, hogy öröm hallgatni és Magyarországra járnak bevásárolni. Azért tanultak meg Magyarul, mert a Magyarok nem hajlandóak megtanulni Ukránul (és igazából az Ukránok nem Románok, azt mondják, hogy ha nem tudsz az ország nyelvén, az a te dolgod, old meg ahogy akarod).
Több olyan Orosszal és Ukránnal beszéltem, akik azért vettek fel Magyar állampolgárságot, hogy az EU-ba mehessenek dolgozni (nem ide, hanem tovább nyugatra).
Kárpátalját magasról letolja Kijev. Olyan messze van ez a terület Kijevtől, hogy oda semmi nem jut el (főleg a pénz és a beruházások nem), ott Budapest közelebb van, mint a saját fővárosuk (ez Ukrajna Borsodja, csak nem keletre, hanem nyugatra van).
Ukrajnában éppen ezért természetesen nem Kárpátaljának, hanem a Kárpátokon túli területeknek hívják.
Ha valahol spórolni kell (pl.: áramot, vagy gázt elzárni), akkor mindig Kárpátalja az első, ahol lekapcsolják a szolgáltatást.