[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/10/30/leallitotta-a-gazprom-a-lengyelorszagon-at-torteno-gazszallitast/
"LEÁLLÍTOTTA A GAZPROM A LENGYELORSZÁGON ÁT TÖRTÉNŐ GÁZSZÁLLÍTÁST
A Gazprom a hét elején drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást, szombaton pedig Oroszország teljesen leállította a gáztranzitot, írja a Korrespondent.
Október 30-án, szombaton délelőtt teljesen leállt az orosz gáz tranzitja a Jamal–Európa-gázvezetéken keresztül – jelentette TASS orosz hírügynökség a Gascadra, a német szállításirendszer-üzemeltető adataira hivatkozva.
A rövid közleményben megjegyezték, hogy a gáznyomás helyi idő szerint 9:00 órakor kezdett esni a rendszerben, és 11:00-ra pedig teljesen leállt. Ezt követően kisebb mennyiségben elkezdett visszafelé áramolni a gáz a vezetékrendszerben.
A Gazprom egyelőre nem kommentálta a lépést. A hét elején azt jelentették, hogy a Jamal-Európa vezetéken keresztül a lekötött 31 millió helyett napi 8 millió köbméterre csökkent a gázszállítás. Ugyanakkor az orosz gázvállalat azt közölte, hogy novembertől megkezdik az európai gáztározók feltöltését, miután az orosz tározókat már feltöltötték."
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 419
25 006
113
"OKTÓBER 30., 11:40
Az orosz haditengerészet amerikai rombolóhajót követ a Fekete-tengeren
Az amerikai hatodik flotta korábban közölte, hogy a USS Porter megkezdte északi irányú tranzitját a Fekete-tenger felé, hogy a NATO szövetségeseivel és partnereivel együttműködjön a régióban."

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 419
25 006
113
"
WASHINGTON, október 30. /TASZSZ/. Az amerikai haditengerészet 6. flottája bejelentette, hogy a NATO-erőkkel közös gyakorlatra a Fekete-tenger vizeire küldte zászlóshajóját, a Mount Whitney-t - derül ki az amerikai flotta sajtóirodájának közleményéből.

"Az amerikai hatodik flotta és a haditengerészeti csapásmérő és támogató erők NATO - STRIKFORNATO [Naval Striking and Support Forces NATO] állománya a SIXTHFLT [6. flotta] parancsnoki és irányítóhajó USS Mount Whitney LCC 20, 2021. október 29., október 29." - áll a közleményben.

"Az út alatt a Mount Whitney és a fedélzetre szállt állományok a NATO-szövetségesek és partnerek mellett fognak tevékenykedni a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren, együtt dolgoznak a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében" - áll a közleményben.

"A közös művelet és gyakorlatozás bizonyítja a NATO elkötelezettségét a nemzetközi vizeken való hajózás szabadságának fenntartása mellett minden nemzet számára" - tette hozzá a nyilatkozat."


Jelenleg a Messinai szorosban van. :)

 

Berzin

Active Member
2017. november 16.
163
124
43
Hányingerem van a nyugat intrikáitól, cselekedetitől , és persze a kettős mércétől.
Kik ök, hogy mindenbe bele ütik a fejüket, m,i ez a mérhetetlen orosz ellenesség. Miért??? Addig piszkálják a medvét amik oda nem fog kapni.
Az ukránok drónoznak, még se jelent meg , hogy megsértették a tűzszünetet, Amcsi britt hajók akarnak behatolni orosz felség területre. meddig lehet ezt még folytatni????
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Hányingerem van a nyugat intrikáitól, cselekedetitől , és persze a kettős mércétől.
Kik ök, hogy mindenbe bele ütik a fejüket, m,i ez a mérhetetlen orosz ellenesség. Miért??? Addig piszkálják a medvét amik oda nem fog kapni.
Az ukránok drónoznak, még se jelent meg , hogy megsértették a tűzszünetet, Amcsi britt hajók akarnak behatolni orosz felség területre. meddig lehet ezt még folytatni????
Az a lényeg, hogy ne ők kezdjék a háborút. Akkor lehet a sajtójukat teljes erőből izzítani és így tudnak majd önkéntes 100000 et besorozni. Normál esetben a kutya sem jelentkezne a seregeikbe a jólétből.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
980
2 792
93

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 143
113
Mondjuk mit csodálkoznak? Az is úgy Oroszország történelmileg mint Márianosztra… Stratégiailag meg nyilván fáj a szomszédoknak.

Kalinyingrád piszkálása, a Krím körüli állandó NATO katonai felvonulás repülőgépekkel, hajókkal, az orosz légtér és felségvizek sorozatos megsértése, vagy a szakadár területek lövetése az ukránokkal pont ugyanúgy az oroszok háborúba rángatását célozza, mint Tajvan piszkálása a kínaiak ellen.

Egyébként a gondolatmeneted alapján én sem értem, hogy mit csodálkoztak az USA-ban, amikor a japánok megtámadták Hawaiit. Hiszen az akkor még csak nem is volt az USA része. Csak 1959-ben lett tagállam. Történelmileg nagyon nem tartozik az amerikai kontinenshez (mondjuk történelmileg az USA is az indiánoké). A népesség etnikailag a legkevésbé sem volt amerikai és 1941-ben a lakosság majdnem 40%-a japán származású volt. Ők voltak bőven a legnépesebb etnikai csoport. 1897-ben pont a japánokkal versengve szállták meg a jenkik a szigeteket és a 1941-ben is még csak katonai megszállónak minősültek, semmi másnak. Ráadásul az USA az embargójával gyakorlatilag kikényszerítette a japán támadást. Stratégiailag is legalább annyira fájt a japánoknak Hawaii USA megszállása, mint Kalinyingrád fáj most
bárkinek.

Ehhez képest Kalinyingrádhoz az oroszoknak messze-messze több közük van. Nem megszállt terület, hanem Oroszország része, mindenki által elismertem. A II. VH utáni békeszerződéseket az összes érdekelt aláírta és most is Oroszország részének ismeri el Németország, Lengyelország és Litvánia is. Jelenleg 86% az orosz népesség aránya. Az 1950-es években Hruscsov - aki a Krímet is az Ukrán SZSZK-hoz csatolta egy jogilag erősen kifogásolható döntéssel - Kalinyingrádot is felajánlotta a Litván SZSZK-nak, de azok pont azért nem fogadták el, mert nem akarták, hogy az orosz nemzetiségűek meghatározóvá váljanak a Litván SZSZK-n belül.

Amúgy történelmileg minden exklávé és tengeren túli terület megkérdőjelezhető. A görögök és törökök Ciprusától, az angolok Gibraltárján, Falklandján, tengeren túli területein, a francia tengeren túli területeken, a spanyol exklávékon át, egészen Alaszkáig, vagy az említett Hawaii-ig, illetve a Puerto Ricoig és az amerikai fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigetekig.

Az oroszok is felvethetnék mondjuk Alaszka esetében az 1867-es szerződés érvényességét egyenlőtlenségi, értékaránytalansági alapon, hiszen Alaszka eladásával közel egyidőben New York belvárosában egyetlen háromemeletes épület többe került a New York-i államkincstárnak, mint amennyit az USA egész Alaszkáért fizetett és csak a fókavadászat több bevételt hozott akkor az USA-nak Alaszkában, mint a fizetett vételár. Vagy megkérdőjelezhetnék Alaszka 1959-es csatlakozását az USA-hoz, hiszen amikor az oroszok a területet eladták, szó sem volt arról, hogy Alaszka tagállammá válik.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
54 038
113
Azért a propaganda sajtójukat ft, cnn, stb ne nézd le. Legalább olyan hatékonyak mint a Göbbelsi! Lásd a választási szerepüket.



Nem nézem le, csak ha a keleti fronton lesz napi 100 000 embernyi veszteség, akkor hamar alábbhagy a harci kedv,Az Oroszokkal nem lehet úgy háborúzgatni mint a katonailag lóf sz országokkal háborúzgatott a nyugat 45-óta,hogy majd unott arccal bombázgatunk, 2 kecskekoitálóra emeljuk az A10-et, Kína dettó, ahogy usánkát sem lehet legyozni otthon, úgy kb Oo, Kína is mission impossible.
Proxikkal lehet piszkálgatni, és ennyi.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Nem nézem le, csak ha a keleti fronton lesz napi 100 000 embernyi veszteség, akkor hamar alábbhagy a harci kedv,Az Oroszokkal nem lehet úgy háborúzgatni mint a katonailag lóf sz országokkal háborúzgatott a nyugat 45-óta,hogy majd unott arccal bombázgatunk, 2 kecskekoitálóra emeljuk az A10-et, Kína dettó, ahogy usánkát sem lehet legyozni otthon, úgy kb Oo, Kína is mission impossible.
Proxikkal lehet piszkálgatni, és ennyi.
Na látod, ezért nem akar az usa még egy közép hatalomnak se neki menni egyedül. Ezt csinálta az 1 és 2. világháborúban. Másokat véreztetett el ő csak a fegyvert, felszerelést adott hozomra és amikor már mindenki kivérzett bevonult és ellopott minden pénzt a győztesektől és vesztesektől is. Szerinted miért van még usa, milyen pénzből élnek és etetik a semmirekellő népességüket!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 838
81 270
113
T-72b szállítmány az orosz -ukrán határnál

pHV95aW3-0c.jpg
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
54 038
113
Na látod, ezért nem akar az usa még egy közép hatalomnak se neki menni egyedül. Ezt csinálta az 1 és 2. világháborúban. Másokat véreztetett el ő csak a fegyvert, felszerelést adott hozomra és amikor már mindenki kivérzett bevonult és ellopott minden pénzt a győztesektől és vesztesektől is. Szerinted miért van még usa, milyen pénzből élnek és etetik a semmirekellő népességüket!



Annyira már nem etetik a saját népességüket sem,már nem derékig tejfel ott sem az élet,akármennyi pénzt is nyomtatnak háborúra,de még sincs vagy 30 milliónak semmilyen eü biztosítása,milliók élnek az utcán,ez egyszerüen méltatlan egy szuperhatalomhoz.
Stratégiai szempontból jól csinálja,azt el kell ismerni,és igaza is van,itt inkább a mi európai,és hazai elitek felelőssége,árulása a baj,mert cseszhetné usánka,ha kibackodnák az ep-ből a munkavállalóit,és 2 hét alatt megszerveznék az eu határvédelmét,feloldanák az Orosz szankciókat,kipoucolnák a helyi végrehajtó szervezeteket a gyuribá fanoktól,meg kitakarítanák a zozókat.
De kicsit most benézte az eurázsiai páholy az utóbbi 20 évet,kihúzták a transzatlantiak a szájukból a rántotthúst gyakorlatilag ellenállás nélkül.
A mi szegénységi bizonyítványunk lesz ha sikerül megint megháborúztatni ny európát kelet európával.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 143
113
De hát arra ott vannak az ERA kockák.

Az ERA virtuálisan megtöbbszörözi az alatta lévő páncélvastagságot (ERA típustól, elhelyezéstől függően 1,5 - 2 - 2,5-szres szorzó). De mivel a tetőpáncél elég vékony, az ERA csak a kisebb átütőképességű töltetekkel szemben véd (pl: kazettás töltetek). Ez a rács viszont bizonyos arányban megfogja a nagyobb átütőképességű rakétákat is. Nem 100%-os, de egyszerű és olcsó.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 419
25 006
113
"Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése után kommentálta a Bayraktar TB2 pilóta nélküli légijárművek ukrán hadsereg általi alkalmazását a donbászi érintkezési vonalon folytatott ellenségeskedés során. Erről a Daily Sabah című török kormánypárti lap számolt be .

A török külügyminisztérium vezetője, Mevlut Cavusoglu szerint "a fegyver megvásárlása után a vásárló országé, és már nem nevezhető töröknek ".
" Törökországban gyártották, de Ukrajnához tartozik " - mondta a török külügyminisztérium vezetője. – tette hozzá Cavusoglu
Emellett arra a következtetésre jutott, hogy a török hadsereg a terrorizmus elleni küzdelem során különféle országokban, köztük Oroszországban gyártott fegyvereket talál, de soha nem hibáztatta ezért Oroszországot.

2020 novemberében megállapodást írtak alá további 5 drón Ukrajnába szállításáról. Új tétel szállítását figyelembe véve a készülékek száma eléri a 11 egységet. A tervek szerint összesen 50 Bayraktar TB2-es blokkot vásárolnak az ukrán fegyveres erők számára, és közös gyártóüzemet építenek Törökországgal Ukrajna területén.