[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 851
56 499
113
Rettegés II:

SZU-25SM repülőgépeket telepítettek át a Keleti Katonai Körzetből Fehéroroszországba:

MOSZKVA, február 5. /TASZ/. Befejezték fehéroroszországi áttelepülésüket az uniós állam reakcióerejeinek tesztjén részt vevő Szu-25SM támadó repülőgépek. Ezt jelentette az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma az újságíróknak.

"A Keleti Katonai Körzet Szu-25SM repülőgépének az uniós állam reagáló erőinek ellenőrzésében részt vevő személyzete befejezte az átcsoportosítást a Fehérorosz Köztársaság repülőtereire" - közölte a katonai osztály.

Orosz pilóták a Primorsky Krai repülőtérről repültek Breszt régióba, több mint 7000 km-t megtéve.

"Az ideiglenes repülőtérre érkezéskor az orosz legénység áttanulmányozza az elkövetkező repülések útvonalait, kidolgozzák az interakciót a repülésirányító csoporttal, és megkezdik a rendeltetésszerű feladatok elvégzését" - közölte a minisztérium.

Az uniós állam reagáló erőinek tesztelése két szakaszban zajlik majd. Február 9-ig befejeződik az átcsoportosítás és a csapatcsoportok mielőbbi létrehozása Fehéroroszországban, megszervezik a fontos állami és katonai létesítmények biztonságát és védelmét, valamint az államhatár védelmét a légtérben. A légvédelmi szolgálatot teljesítő erők és eszközök felkészültségét és képességét is tesztelik a köztársaság területén található fontos objektumok lefedésére irányuló feladatok ellátására.

Az ellenőrzés második szakaszában, február 10. és február 20. között „Allied Resolve – 2022” közös gyakorlatot tartanak, melynek keretében a külső agresszió megállítását és visszaszorítását, a terrorizmus elleni küzdelmet és az uniós állam érdekeinek védelmét gyakorolják/dolgozzák ki. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlatok során intézkedéseket tesznek az államhatár védelmének megerősítésére a fegyveres csoportok behatolásának megakadályozására, a fegyverek és lőszerek szállítási csatornáinak elzárására, valamint átkutatásra. Blokkolják és megsemmisítik az ellenség illegális fegyveres alakulatait és szabotázs- és felderítő csoportjait. A csapatok gyakorlati akcióira a Domanovszkij, Gozsszkij, Obuz-Lesznovszkij, Breszt és Osipovicsszkij gyakorlótereken, valamint Baranovicsi, Luninyec, Lida és Machuliscsi repülőtereken kerül sor.

https://tass.ru/armiya-i-opk/13625641
Hány gép ez?
 
W

Wilson

Guest

Új gázszerződés Kínával.....​



map_sila_sib_r2019_12_24.webp



A Gazprom és a CNPC szerződést írt alá a távol-keleti útvonalon (Power of Siberia-3) történő orosz gázszállításról Kínába.
A Kínába irányuló orosz csővezetékes gázszállítások szerződés szerinti mennyisége eléri a 48 milliárd m3/év mennyiséget.

Amint a projekt eléri teljes kapacitását, a Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás
10 milliárd m3/évvel, összesen 48 milliárd m3/évre nő, beleértve a Power of Siberia-1 törzsgázvezetéken (MGP) keresztül történő szállítást is.

Miért nem a Power of Siberia 2?

A Power of Siberia 3 (Szibériai Ereje) nyilvánvaló engedmény a kínaiaknak, akik már régóta keresik a földgáz legrövidebb útvonalát.
A Kínába irányuló orosz csővezetékek építésének költségei őszintén szólva drágák. A kínaiak például sokkal olcsóbbakat építenek vezetéket Mianmarból.
Az orosz vezetékek költségei beépülnek a gáz árába, ami Kína számára kényelmetlen.
Kína már régóta próbál tárgyalásokat folytatni a távol-keleti útvonalra vonatkozó szállítási szerződésről.

A Gazprom és a CNPC már 2015. szeptember 3-án egyetértési nyilatkozatot írt alá az Oroszországból Kínába irányuló földgázszállítási projektről és a Távol-Keletről induló Power of Siberia-3 gázvezeték megépítéséről. Az orosz hatóságok azonban nem siettek.
Egyértelmű volt, hogy először szerződést kell kötni a nyugati útvonalon (Power of Siberia-2) történő gázszállításról.

De ezt a szerződést nem lehetett aláírni:

Még 2006-ban Miller arról álmodott, hogy a Kínába vezető nyugati útvonal, amelyet akkor Altaj gázvezetéknek hívtak, prioritást élvez.
2016-ban, kínai látogatása során még Vlagyimir Putyin sem írta alá a Gazprom által oly nagyon várt szerződést a Power of Siberia 2 gázvezetéken
(a nyugati útvonal, az Altaj gázvezeték) keresztül történő gázszállításról.
V. Putyin mostani kínai útja előtt ismét bejelentették. Putyin Kínában ismét kijelentette, hogy hosszú távú szerződést lehet kötni a Power of Siberia 2 gázvezetéken keresztül Kínába történő gázszállításról.

Mit jelent 10 milliárd m3/év a Power of Siberia-2 évi 50 milliárd m3/év mennyiségéhez képest?

Most végre a nyugati útvonal megvalósítása mellett döntöttek.
2022 januárjában elkészült a Power of Siberia-2 gázvezeték Szojuz Kelet-Mongólia szakaszának megvalósíthatósági tanulmánya, amely lehetővé teszi, hogy akár 50 milliárd m3/év gázmennyiséget szállítsanak Kínába.
De még mindig ott van.

A Gazprom igazgatótanácsának elnökének, A. Millernek a jelenlegi tézisei:

a Kínába irányuló orosz gázszállításról szóló 2. szerződés aláírása már most a kölcsönös bizalom és partnerség legmagasabb szintjét mutatja országaink és vállalataink között;
kínai partnereink a CNPC-től már megbizonyosodtak arról, hogy a Gazprom megbízható gázszállító.

Emlékeztetünk arra, hogy a Szahalin-szigeti talapzatról Kínába irányuló gázszállítások távol-keleti útvonaláról (a Power Pipeline. Emlékeztetni kell arra, hogy nagyon keveset jelentettek a Kínába a Szahalin talapzatáról (a Power of Siberia-3 gázvezetékről) Kínába irányuló gázszállítás távol-keleti útvonaláról szóló tárgyalások előrehaladásáról.
Úgy tűnt, hogy ez egy kiépítetlen útvonal.

2014-ben. A Gazprom és a CNPC 30 évre szóló szerződést írt alá 38 milliárd m3/év gáz keleti útvonalon (a Power of Siberia 1) gázvezetéken keresztül) történő vételéről és értékesítéséről.
2019. december 2-án ünnepélyes keretek között megkezdődtek az orosz gáz Kínába történő első csővezetékes szállításai.

A szállítások még mindig csekélyek:

А. A Novak bejelentette, hogy a Power of Siberia 1 gázvezeték teljes gázszállítása 13,4 milliárd köbméter lesz 2021. november végén.
A 2019 decemberében és 2020-ra szállított mennyiségeket is beleértve ez 8,971 milliárd köbméter szállítási mennyiséget jelent 2021 első 11 hónapjára.
A 2021-es terv 10 milliárd köbméter, és ha a jelenlegi ellátási dinamika folytatódik, a cél várhatóan teljesül (2020-ban a tényleges ellátás 4,1 milliárd köbméter volt, ami 900 millió köbméterrel elmarad a tervtől).

A szállítások azonban fokozatosan növekednek, és 2025-ben várhatóan elérik a 38 milliárd m3/év tervezési kapacitást.

A távol-keleti útvonal (a Power of Siberia-3 gázvezeték), amely a Szahalin-selfről történő szállítást foglalja magában, már egy ideje mérlegelés alatt áll. Egy ideje már a távol-keleti útvonalat (Szahalin-sziget) tekintik a Szibéria-2 szemben prioritásnak.
Az ilyen szállítások gazdaságosságát a rövidebb szállítási szakasz miatt magasabbnak ítélték, de ezt ellensúlyozta a drágább tengeri kitermelés és a gázszállítás.

Ezen túlmenően a távol-keleti útvonal erőforrásbázisát, a Szahalin-3 projektet is problémákba ütköztették, miután az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Juzsno-Kirinszkoje mezőre, amely miatt a Gazprom kénytelen volt megkezdeni a hazai tenger alatti termelési komplexumok (SPC-k) fejlesztését.

Korábban arról számoltak be, hogy a mező beindítása késhet, de eddig a Gazprom tartja a menetrendet, az első gáz bevezetését 2023-ra tervezik.
A. Denisov, Oroszország kínai nagykövete egy 2022. január 25-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy Oroszország és Kína közötti tárgyalások egy új projektről, amely a Távol-Keletről és Szahalinról szállítana földgázt Kínába, magas fokú készültségi szintre jutottak.

 

JTDP

Well-Known Member
2010. december 17.
61
378
53
a szögesdróton meg aknán kívül van oylan eszköz ami védekező fegyver?
Rosszul látjátok az egész logikáját. A támadó fegyver is védelmi fegyver, mivel ugye a legjobb védekezés a támadás, ezért ha támadó fegyverekkel támadást indítasz, akkor végeredményben te csak védekezel. Tetszik érteni? :D
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 833
113
Márciusban már olvadni fog a talaj(a sárban elakadnak a tankok), épp ez miatt mondtak először januárt majd februárt. Márciusban lesz április és így tovább a végtelenig....:)
Akkor majd elmondják, hogy az oroszok miattuk hátráltak meg, pedig nagyon meg akarták támadni Ukrajnát, de az amerikaiak / nyugat / NATO / akármi jól el ijesztették őket. És hogy ez így is maradjon, mégtöbb katona kell K-Európába, mégtöbb fegyver meg "tanácsadó" Ukrajnába és mégtöbb szankció Oroszország ellen.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 833
113
Rosszul látjátok az egész logikáját. A támadó fegyver is védelmi fegyver, mivel ugye a legjobb védekezés a támadás, ezért ha támadó fegyverekkel támadást indítasz, akkor végeredményben te csak védekezel. Tetszik érteni? :D
Úgy, mint a megelőző csapás, ami teljesen jogos, mert a másik hanem biztos megtámadott volna?
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and fip7

Vindicare

Well-Known Member
2022. február 1.
262
1 399
93
Akkor majd elmondják, hogy az oroszok miattuk hátráltak meg, pedig nagyon meg akarták támadni Ukrajnát, de az amerikaiak / nyugat / NATO / akármi jól el ijesztették őket. És hogy ez így is maradjon, mégtöbb katona kell K-Európába, mégtöbb fegyver meg "tanácsadó" Ukrajnába és mégtöbb szankció Oroszország ellen.
Ne felejtsd el hogy emellett,természetesen a "demokratikus átmenetet" is ezerrel nyomni kell,hogy a katonai nyomásgyakorlás mellett az "orosz nép" is nyomást gyakoroljon a zsarnokra illetve alávaló szövetségeseire.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 833
113
Orosz AN-2k települése az ukrán határra.Az örmény-azeri konfliktusban az örmény légvédelem kiugrasztására pilóta nélüli AN-2ket vettetek be az azeriek.Úgytűnik a ruszkiknak is megtetszett az ötlet
Egy radarkezelő nem látja, hogy milyen gép van a levegőben és ha AN-2, akkor semmire sem jó? Hanem mehetnének relatív kis drónok is valamilyen szögvisszaverővel, hogy nagy gépnek nézzenek ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and fip7

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Új gázszerződés Kínával.....​



map_sila_sib_r2019_12_24.webp



A Gazprom és a CNPC szerződést írt alá a távol-keleti útvonalon (Power of Siberia-3) történő orosz gázszállításról Kínába.
A Kínába irányuló orosz csővezetékes gázszállítások szerződés szerinti mennyisége eléri a 48 milliárd m3/év mennyiséget.

Amint a projekt eléri teljes kapacitását, a Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás
10 milliárd m3/évvel, összesen 48 milliárd m3/évre nő, beleértve a Power of Siberia-1 törzsgázvezetéken (MGP) keresztül történő szállítást is.

Miért nem a Power of Siberia 2?

A Power of Siberia 3 (Szibériai Ereje) nyilvánvaló engedmény a kínaiaknak, akik már régóta keresik a földgáz legrövidebb útvonalát.
A Kínába irányuló orosz csővezetékek építésének költségei őszintén szólva drágák. A kínaiak például sokkal olcsóbbakat építenek vezetéket Mianmarból.
Az orosz vezetékek költségei beépülnek a gáz árába, ami Kína számára kényelmetlen.
Kína már régóta próbál tárgyalásokat folytatni a távol-keleti útvonalra vonatkozó szállítási szerződésről.

A Gazprom és a CNPC már 2015. szeptember 3-án egyetértési nyilatkozatot írt alá az Oroszországból Kínába irányuló földgázszállítási projektről és a Távol-Keletről induló Power of Siberia-3 gázvezeték megépítéséről. Az orosz hatóságok azonban nem siettek.
Egyértelmű volt, hogy először szerződést kell kötni a nyugati útvonalon (Power of Siberia-2) történő gázszállításról.

De ezt a szerződést nem lehetett aláírni:

Még 2006-ban Miller arról álmodott, hogy a Kínába vezető nyugati útvonal, amelyet akkor Altaj gázvezetéknek hívtak, prioritást élvez.
2016-ban, kínai látogatása során még Vlagyimir Putyin sem írta alá a Gazprom által oly nagyon várt szerződést a Power of Siberia 2 gázvezetéken
(a nyugati útvonal, az Altaj gázvezeték) keresztül történő gázszállításról.
V. Putyin mostani kínai útja előtt ismét bejelentették. Putyin Kínában ismét kijelentette, hogy hosszú távú szerződést lehet kötni a Power of Siberia 2 gázvezetéken keresztül Kínába történő gázszállításról.

Mit jelent 10 milliárd m3/év a Power of Siberia-2 évi 50 milliárd m3/év mennyiségéhez képest?

Most végre a nyugati útvonal megvalósítása mellett döntöttek.
2022 januárjában elkészült a Power of Siberia-2 gázvezeték Szojuz Kelet-Mongólia szakaszának megvalósíthatósági tanulmánya, amely lehetővé teszi, hogy akár 50 milliárd m3/év gázmennyiséget szállítsanak Kínába.
De még mindig ott van.

A Gazprom igazgatótanácsának elnökének, A. Millernek a jelenlegi tézisei:

a Kínába irányuló orosz gázszállításról szóló 2. szerződés aláírása már most a kölcsönös bizalom és partnerség legmagasabb szintjét mutatja országaink és vállalataink között;
kínai partnereink a CNPC-től már megbizonyosodtak arról, hogy a Gazprom megbízható gázszállító.

Emlékeztetünk arra, hogy a Szahalin-szigeti talapzatról Kínába irányuló gázszállítások távol-keleti útvonaláról (a Power Pipeline. Emlékeztetni kell arra, hogy nagyon keveset jelentettek a Kínába a Szahalin talapzatáról (a Power of Siberia-3 gázvezetékről) Kínába irányuló gázszállítás távol-keleti útvonaláról szóló tárgyalások előrehaladásáról.
Úgy tűnt, hogy ez egy kiépítetlen útvonal.

2014-ben. A Gazprom és a CNPC 30 évre szóló szerződést írt alá 38 milliárd m3/év gáz keleti útvonalon (a Power of Siberia 1) gázvezetéken keresztül) történő vételéről és értékesítéséről.
2019. december 2-án ünnepélyes keretek között megkezdődtek az orosz gáz Kínába történő első csővezetékes szállításai.

A szállítások még mindig csekélyek:

А. A Novak bejelentette, hogy a Power of Siberia 1 gázvezeték teljes gázszállítása 13,4 milliárd köbméter lesz 2021. november végén.
A 2019 decemberében és 2020-ra szállított mennyiségeket is beleértve ez 8,971 milliárd köbméter szállítási mennyiséget jelent 2021 első 11 hónapjára.
A 2021-es terv 10 milliárd köbméter, és ha a jelenlegi ellátási dinamika folytatódik, a cél várhatóan teljesül (2020-ban a tényleges ellátás 4,1 milliárd köbméter volt, ami 900 millió köbméterrel elmarad a tervtől).

A szállítások azonban fokozatosan növekednek, és 2025-ben várhatóan elérik a 38 milliárd m3/év tervezési kapacitást.

A távol-keleti útvonal (a Power of Siberia-3 gázvezeték), amely a Szahalin-selfről történő szállítást foglalja magában, már egy ideje mérlegelés alatt áll. Egy ideje már a távol-keleti útvonalat (Szahalin-sziget) tekintik a Szibéria-2 szemben prioritásnak.
Az ilyen szállítások gazdaságosságát a rövidebb szállítási szakasz miatt magasabbnak ítélték, de ezt ellensúlyozta a drágább tengeri kitermelés és a gázszállítás.

Ezen túlmenően a távol-keleti útvonal erőforrásbázisát, a Szahalin-3 projektet is problémákba ütköztették, miután az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Juzsno-Kirinszkoje mezőre, amely miatt a Gazprom kénytelen volt megkezdeni a hazai tenger alatti termelési komplexumok (SPC-k) fejlesztését.

Korábban arról számoltak be, hogy a mező beindítása késhet, de eddig a Gazprom tartja a menetrendet, az első gáz bevezetését 2023-ra tervezik.
A. Denisov, Oroszország kínai nagykövete egy 2022. január 25-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy Oroszország és Kína közötti tárgyalások egy új projektről, amely a Távol-Keletről és Szahalinról szállítana földgázt Kínába, magas fokú készültségi szintre jutottak.

Mennyiségileg ez a 48 milliárd m3 nem tűnik olyan óriásinak egy Kína tekintetében, jóval nagyobbra gondoltam volna.
Ahhoz képest, hogy nekünk évi 10-11 kell. Nem mondom, hogy kicsi, csak meglepett a mennyiség.
 

Vindicare

Well-Known Member
2022. február 1.
262
1 399
93
Egy radarkezelő nem látja, hogy milyen gép van a levegőben és ha AN-2, akkor semmire sem jó? Hanem mehetnének relatív kis drónok is valamilyen szögvisszaverővel, hogy nagy gépnek nézzenek ki.
Tekintve az ukrán hadsereg muzeális eszközparkját,plusz hogy a kiképzés hiánya,a kezelelők fizetése, szerintem ilyen fajta trükközést feleslegessé teszi,a kisebb drónokat pl az OSZA nem is nagyon észleli.Plusz mivel az AN-2k felszerelhetők bombákkal tehát valamiféle veszélyt jelentenek,amit el kell hárítani.Keverd még hozzá hogy az ukrán kezelőknél nagy valószínűséggel tele lesz a gatya ha a ruszkik megindulnak.Felesleges kiadás
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Mennyiségileg ez a 48 milliárd m3 nem tűnik olyan óriásinak egy Kína tekintetében, jóval nagyobbra gondoltam volna.
Ahhoz képest, hogy nekünk évi 10-11 kell. Nem mondom, hogy kicsi, csak meglepett a mennyiség.
Kína éves gázfogyasztása 2017-ben 237 milliárd m3 volt, az oroszok szerint 2035-re 80-100 milliárd m3 gázt fognak Kínába exportálni.
A Kínai Tudományos Akadémia 2018-as jelentése szerint Kína éves gázfogyasztása 2030-ra 520 milliárdra 2050-re pedig 800 milliárd m3-re nő....
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 130
28 776
113
Eörsi Mátyás "külpolitikai szakértő"

Birom, hogy amikor levitézlett, semmihez nem értő embereket elővesznek, odatesznek egy szakértő címet. Onnan a belpesti szagos lakásából tudja, hogy Orbánt lehalgatják és mit csinált.
Ennyi erővel e topic összes lakója felveheti az oroszország szagértő címet. És ha lxdx tudja, hogy Orbánt megzsarolta Putyin, hogy atomot dobhasson Pécsre, az épp ennyire hiteles.
Bocs, de melyik topiklakónak van annyi hálózatis rokona, mint Eörsinek?! Na ugye!
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Kína éves gázfogyasztása 2017-ben 237 milliárd m3 volt, az oroszok szerint 2035-re 80-100 milliárd m3 gázt fognak Kínába exportálni.
A Kínai Tudományos Akadémia 2018-as jelentése szerint Kína éves gázfogyasztása 2030-ra 520 milliárdra 2050-re pedig 800 milliárd m3-re nő....
Ehhey csak egy szemléletes grafikon
Orosz szénhidrogén export régiónként és országonként 2020 ban
aa.png
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113
A jenkik ilyen Mk 19 40 mm-es gránátvetőket is szállít az ukránoknak, ami támadó fegyver.

gHERjqN__tQ.jpg

31WWRO2-V-0.jpg

o6J7a7IDhyE.jpg

mziJyNyngYs.jpg

Xjyi136fYAk.jpg
Fogadni mernék, hogy még "halálos" fegyver is! :rolleyes: :D
Te, azt hallottad, hogy az ukránok tegnap kaptak kézigránátot? Remélem azzal nincsen semmi probléma az a "védekező" kézigránát, mert azt nem lehet olyan messzire eldobni.
Volt a csomaghoz egy halom jobbkezes kalapács is. Na azellen az ENSZ is állasfoglalást adott ki!
Azt írták, hogy az ukránok kezébe csak a verziót szabad adni. Az az üveggörbítő kalapáccsal, és a violin kulccsal együtt csak békés célokra lehet felhasználni.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Galthran