Az oroszok olyan jól eltitkolták az offenzívát, hogy senki nem vette észre. Ez a háború (is) elsődlegesen tüzérségi háború és az utóbbi hónapokban azt lehet megfigyelni, hogy a korábbi napi 20 ezer gránátról jelentősen csökkent a napi lőszerfelhasználás és ugyanez áll a cirkálórakétákra, drónokra is. Nekem nem úgy tűnik,hogy bármilyen orosz offenzíva lett volna télen, pont ellenkezőleg inkább a tartalékolás látszik. A behívott többszázezer tartalékos nagy részét sem vezényelték még a frontra. Bahmutnál valóban intenzív a harc, de már augusztus óta. Valószínűleg pont azzal a céllal, hogy kimerítsék az ukrikat.Ezzel szemben még az orosz médiában is orosz offenzívának tekintik a Geraszimov által januárban elindított orosz támadást, abban egyetértek veled, hogy mind a két oldal számára szimbólummá vált Bahmut, de az orosz propagandával szemben az ukrán vezetés nem tett fel mindent egy lapra Bahmut megtartásáért...
Igen a Wagner elítélt zsoldosait gyakorlatilag ágyútöltelékként használja az orosz hadvezetés , de Bahmutnál és a környékén vannak bőven magasan képzett orosz alakulatok is amelyek komoly veszteségeket szenvednek és az ukrán haderőben is vannak bőven területvédelmi és határőrerők (az önkéntes erókről nem is beszélve) Bahmutnál, természetesen az ukrán haderő is komoly veszteségeket szenved el Bahmut védelmében....
Igen az ukránok kevesebb tüzérségi lőszerrel rendelkeznek mint az oroszok ezzel kapcsolatban arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az amerikai elnök rendelkezhet és hozzányúlhat az amerikai haderő azon fegyverkészleteihez amely az USA mindenkori biztonsági tartaléka és ebbe a tüzérségi lőszerek is beletartoznak , ha nagyon szükséges az ukrik számára akár ebből a készletből is biztosítani fogják a tüzérségi lőszereket...
Ez a megfelelő rotáció kérdése nagyon érdekes ugyanis bizonyos alakulatoknál valós az az állítás, hogy kevés rotáció mellett az invázió kezdetétől a fronton harcolnak más alakulatoknál viszont nagyobb volt a rotáció, tehát szerintem nem lehet azt kijelenteni, hogy az ukrán haderőt az ukri hadvezetés a végletekig kifacsarta..
Ami a NATO tagállamokban kiképzett illetve kiképzés alatt álló ukrán katonák számait illeti az nem pár ezer, a legfrissebb információk szerint 12 dandár felállítása és kiképzése zajlik ebből 9 dandár állományát a NATO tagországokban képzik ki a 9 dandárból 6 március 31-ig áll fel a maradék 3 pedig április 30-ig ezt a 9 dandárt fogják ellátni a már bejelentett nyugati hadfelszereléssel a 9 dandár számára 250 harckocsi és 350 páncélozott harcjármű lesz biztosítva, ehhez kapcsolódva egy ukrán dandár 4-5000 katonából áll tehát a NATO tagországokban kiképzett frissen kiképzett katonák száma 40-45000 fő...
Természetesen a 250 harckocsi (a jelenlegi helyzet alapján) nem mind lesz nyugati gyártmányú MBT...
Mire várnak az oroszok? Vagy a nagy ukrán ellentámadásra vagy az érkező kínai fegyverszállítmányokra. Gondolom nem kell ecseteljem, hogy a kínaiak nem néhány db 152-s gránátot fognak küldeni. inkább néhány milliót. És akkor még a kínai drónokról nem is beszéltünk.
Egyetértünk, én is írtam, hogy Bahmutnál vannak orosz reguláris alakulatok is, de a siker nagyobb része a Wagner zsoldosainak köszönhető. Nagyobb létszámban a Wagner zsoldosai harcolnak Bahmutnál. Prigozsin itt akar eredményt felmutatni.
Nem akarlak elkeseríteni, de a június óta az ukriknak küldött 2 milliónál több 155-s gránát túlnyomó része az nem a gyártósorról érkezett. Hanem az USA és néhány másik Nato tagállam készletéből. Pontosan ezért utaltam rá, hogy a támogatás jelenlegi szintje teljesen fenntarthatatlan, mert az USA azt nem fogja megengedni hogy egy tajvani konfliktus esetén ne legyen megfelelő a lőszerkészlet. És valószínűleg pont ezért áll érdekében a kínaiaknak fegyvert szállítani az oroszoknak: ha elhúzódik a háború az USA és a Nato lőszerkészletei még inkább csökkennek.
A rotáció kérdésében eltérő az álláspontunk. Szerintem nagyon nem elfogadható az ukrán alakulatok pihentetése. Vegyük a munkácsi 128. hegyivadász dandárt. A háború kitörése óta 1 alkalommal biztosan tavaly szeptember elején Soledarnál és ezév januárban Bahmutnál valószínűleg (itt a cikkek nem egyértelműek, hogy kivonták-e a frontvonalból a nagy veszteségek miatt) vonták ki a frontvonalból és akkor is csak azért, mert óriási, 40-50%-os mértékű veszteséget szenvedett és újra fel kellett tölteni a személyi állományt.
Szerinted ez megfelelő pihentetés közel 14 hónap harc után Herszonban, Soledarnál és Bahmutnál?
A Nato tagállamokban kiképzett ukrik számáról én eltérő adatot láttam (néhány ezer fő a briteknél, pár ezer a németeknél és hasonlóan pár ezer lehet az USA által kiképzett létszám, mert csak a németországi jenki kiképzőbázisokat használják, meg nyilván még a többi Nato tagállamban is valamennyi). De azt fontos megemlíteni, hogy ezek nem kopaszok hanem jelentős részben már korábban kiképzett és frontszolgálatot ellátott katonák továbbképzése. A 9 dandár az szerintem a tervezett ukrán ellentámadás létszámára vonatkozik, legalábbis erről lehet olvasni. (ez is furcsa, hogy nyilvános) Nyilván nagy segítség az ukriknak, de ahhoz, hogy lényeges előrelépést érjenek el ahhoz többszázezer fő kiképzésére lenne szükség, márcsak a fent említett normális rotáció miatt is.
A 250 tank jelentős része Leo1 lesz és majd valamikor az év végén. Na ahhoz kell majd nagyon bátor kezszem....Leo2 ami tényleg segítene az ukrikon 1 zlj lesz.
+ a tavalyi évvel ellentétben amikor szerencséjük is volt az ukriknak most a Pentagon-iratok kiszivárogtatása több, mint pech az ukriknak: újra lehet tervezni az egész offenzívát és az oroszok lényeges információkat kaptak (pld most, hogy kiszivárgott, hogy a szerbek is fegyvert szállítanának az ukriknak biztos nem kerül rá sor, hogy ne bosszantsák a nagy testvért).