Remélem ebben a fórumban még lehet egy kicsit "atomozni", persze nagy atomvitát nem óhajtok generálni.
Részletes és átfogó terveket szerzett az orosz haditengerészet potenciális nukleáris háborús célpontjairól a brit központú FT.
www.portfolio.hu
A cikk hivatkozva a Financial Times-ra több, mint 1000 európai célpontot említ, amelyre taktikai atomcsapást mérhetnek az oroszok.
A jelenlegi hivatalos adatok szerint Oroszországnak 5600-6000 darabszám közötti nukleáris robbanófeje van, ebből 1800-2400 db a taktikai töltet. Fogadjuk el, hogy ezek az adatok reálisak, ebből az következik, hogy Európa felé észak-nyugati, nyugati és dél-nyugati irányba elvileg belefér akár 1000 db bevethető taktikai atomtöltet is.
Ugyanakkor, ha kicsit reálisabban nézzük a helyzetet én nagyon nehezen tudnék 200-250 db reális atomcélpontnál többet kijelölni Európában, ami lássuk be, alsó hangon is 200 db nukleáris csapást jelentene európai célpontok ellen. Még akkor is, ha csak taktikai a töltet, átlagosan vegyünk 25-50 kT közötti hatóerőt, ez 200 x 37,50 kT = 7.500 kT robbanóerőt jelent (kb. 570 db hirosimai bomba).
Azt gondolom, ez már bőven sok ahhoz, hogy Európa minden szempontból KO-ra kifeküdjön.
A cikk által hivatkozott tervezetek (2014 előttiek) arra engednek következtetni, hogy Oroszország nem gondolkodik semmiféle „nukleáris maszatolásban”, azaz nem fog pár darab atomtöltetet Ukrajnára dobni, mert ennek sem katonai, sem politikai, sem semmilyen előnye nem lenne. Ellenben eljuthat az orosz vezetés arra a pontra, hogy vagy általános mozgósítást rendel el és bevezeti a hadiállapotot, vagy végrehajt egy komoly nukleáris megelőző csapást Európa ellen, amivel viszont esélyesen lefejezheti az Európában lévő brit és francia atomarzenál egy jó részét is. Ebben az esetben nem klasszikus hadiállapotot kellene bevezetniük, hanem PV riadót fújni és a válaszcsapások előzetes kárenyhítésére rádolgozni.
Tehát a nagy kérdés ebben a szituban az, hogy a hadiállapot bevezetése és az általános mozgósítás megoldaná-e Oroszország számára a katonai helyzetet, vagy csak tovább eszkalálná a háborút addig a pontig, amikor úgy is atomháborúba sodródik mindenki.
A választ erre a kérdésre természetesen nem nekem és nem neked kell megadni, hanem az orosz vezetésnek, én a legjobb esetben is csak felvetni tudom egy ilyen helyzet kialakulásának a veszélyét. Ami reális lehet, az az, hogy egy ilyen orosz atomtámadás kombinálva EMP/HEMP eszközökkel Európát tönkre vágná igen gyorsan, de nem érintené közvetlenül az Egyesült Államok területét, tehát egy ilyen lépést követően az USA térfelén pattogna a labda, azaz vagy lenne amerikai válaszcsapás Oroszország ellen és ezzel együtt orosz viszont csapás az USA ellen, vagy nem.
Én a magam részéről azt gondolom, ha az orosz (vagy épp a NATO) döntéshozói elkerülhetetlennek ítélnek egy katonai összecsapást a másik féllel, akkor az, aki hamarabb jut erre a következtetésre, annak nem marad oka nem meglépni a csapások megindítását. Tehát a háttér alkuk és egyeztetések során folyamatosan olyan kötéltáncot kell járnia mindkét félnek, hogy a másik ne jusson ilyen végkövetkeztetésre. Ellenkező esetben nem fogunk itt agyalni tovább semmiről.
Ha a fentiekben leírtakra ráhúzzuk a potenciálisan reális jelzőt, akkor szembe kell nézni azzal is, hogy az USA nélkül az európai katonai hatalmak (Franciaország és Nagy-Britannia) önmagukban képesek lennének-e akkora kárt okozni Oroszországnak, mint fordítva.
Ha a területek nagyságát és a populáció sűrűség eloszlását nézem, akkor ebben az esetben én azt válaszolnám, hogy nem lennének képesek.
Tehát katonai szempontból (mint valós képesség) nem zárható ki egy Európa/Nyugat-Európa elleni orosz megelőző atomtámadás, ami során a dedikált orosz stratégiai atomarzenál érintetlen maradna. Nincs rájuk szükség, mert stratégia léptékű csapásmérésre Európa ellen a nagyszámú taktikai atomtöltet egy része is több, mint elég.