Hogyan sivatagosodik el Havasalföld?
Németül tudóknak.
(Persze nagyon mi se örömködjünk, ránk is kb ez vár)
https://www.dw.com/de/wo-die-wüste-wächst-klimawandel-in-rumänien/av-56634405
Itt a kulcs mondat az ez: "Ez a globális felmelegedés és a könyörtelen agrárpolitika kombinációjának eredménye."
A '90-es években is ENSZ jelentések említették a mi Duna-Tisza közénket és az oroszok Kaszpi-tó/tenger északi partját úgy, mint Európa elsivatagosodás sújtotta területei. Ez nálunk megszűnt, 10 éve voltam a Kiskunsági Nemzeti Park területén és ott a vezető nekem azt mondta, hogy mesterségesen kell fenntartani már egy elhanyagolható területen a futóhomokot, mert különben ma már nem tudná a park szemléltetni a repertoárjában ezt a geológiai képződményt és a kapcsolatát a bioszférával.
"Az 1970-es és 1980-as években Nicolae Ceaușescu diktátor a nagyüzemi mezőgazdasági termelést akarta előmozdítani, ezért kivágta az erdőket és lecsapolta a tavakat."
Nálunk is ez volt a probléma, de mivel nem volt kényszerhelyzet, hogy a tavak szabályzását fenntartsuk, a vízelvezető csatornák lezárása után nagyon hamar visszaállt a régi rend. Addigra már több terület sivatagosodott el, mint amennyit a tavak eredetileg elvettek, így nekünk jobb is volt, ha a kiépített csatornarendszer nem csinál semmit. (Mielőtt valaki félre értené, ezek kis hepe tavak voltak, halgazdaság szempontjából alig értelmezhető a jelentőségük, ezért is szúrták a szemét a Kádár-rendszernek.)
Magyarország a vízgazdálkodásban tudásbázis és innováció szempontjából is a világ élvonalába tartozik és erre büszkék is vagyunk. Remélhetőleg azért a románok is meg tudják majd oldani a problémáikat.
"Dan Popescu erdőmérnökkel együtt meg akarja győzni a helyieket és a tisztviselőket, hogy új fákat ültessenek a használhatatlanná vált mezőkre."
Erről a részről azt érdemes tudni, hogy vannak talajvízszint szempontjából vízemelő és vízszintcsökkentő fajok. A fák gyökerei képesek lehatolni egész mélyre és a gyökerek szívó hatása képes (
hangsúlyozom egyes fajoknál) plusz vizet juttatni nem csak saját fogyasztásra, hanem a talaj felsőbb rétegeibe. Viszont ha tök mindegy milyen, csak erdő legyen, azzal a környezetvédők nem hogy jót csinálnának, hanem súlyosbíthatják a problémát.
Lehet csak a szokásos szkeptikusság beszél belőlem, de én állami program nélkül érdemi előrelépést nem tudnék elképzelni. Itt tudatos tervezés lenne szükséges, hogy fasort ültetek a szántóföld köré, így megakadályozom a vándorhomok bejutását és a termő réteg szél általi elfújását. És nem csak vertikálisan, hanem horizontálisan is messzire nyúlnak a fák gyökerei, ha az előre meghatározott fajtákból válogatok, akkor az plusz vizet ad a haszonnövényeknek is. Ha az egész területet beültetem, annak a vízfogyasztása eleve több, mint az egész terület utánpótlása.
Viszont valószínűleg csak a magyar beszél belőlem. Hazánkban ezt állami beavatkozással oldották meg, mert nálunk ez van a gondolkodásban és megvan hozzá a beavatkozni képes államigazgatás. Lehet náluk működik majd ez az alulról kezdeményezés, de ezt nekik kell kitalálni.