Monte, kiragadtam néhány dolgot, amivel kapcsolatban úgy gondolom, egyértelműen tévedsz (tárgyi tévedésekre gondolok).
"Románia születéséhez a Monarchiának szét kellett esnie. "
Románia már 1878 -ban nemzetközileg elismert, független állammá vált.
"El kell keserítenem mindenkit, 1849-ben nem azért jöttek be a cári seregek leverni a rebellis magyart, mert annyira haragudtak a magyarokra vagy annyira szerették a Habsburgokat. Egyszerűen csak azért, mert a magyarok álltak nyerésre, ami a Monarchia felbomlását jelentette volna."
Én sehol sem olvastam vagy hallottam azt, hogy az oroszok magyar utálat/Habsburg szeret miatt jöttek volna ide, tehát nem hiszem, hogy ez bárkinek újdonság.
Egyébként meg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Szövetség
"Ez volt Trianon röviden és tömören. Nem a Monarchia volt a fő célpont, (az a cári birodalom volt), de útban volt."
Az első vh. -ban az oroszok elég jó szövetségesként viselkedtek és nem volt köztük és a franciák/angolok között komoly feszültség, egyébként a cári birodalom a Trianoni szerződés idején már nem létezett, csak a SzU.
"A Szovjetunió nem azért nem verte agyon a románokat a II. VH idején, mert amikor meglátták az első szovjet tankokat a Kárpátok lábánál, akkor azonnal átálltak, hanem azért, mert időközben létrejött az antant és az oroszok külön megegyeztek a franciákkal bizonyos kérdésekben, melyek többnyire adott régiókat érintettek."
Az antant az első világháború előtt jött létre, a másodikban nem létezett ilyen szervezet. ( hiryu is erre utalhatott).
A románoknak sem nézték el a tetteiket.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Romania
"Magyarul az orosz életben hagyja a francia egyik pincsijét, cserébe dettó ugyanez máshol."
Hol máshol?
"Ilyen környezetben Putyin szívesen ad némi kölcsönt és támogatást Magyarországnak, aki jó szokásához híven mindig túlteljesíti az elvárásokat"
Érdemes néha külföldi sajtót is olvasni.
Más:
"Vukovárnál volt egy pillanat, amikor reménykedtünk mi is és horvát testvéreink is"
Ez alapján szerintem téves feltételezni, hogy bármelyik szomszédunktól több segítséget kapnánk, mint amit mi attunk annó nekik.