Vannak Romániában is akik szembe mennek az elvárt történelmi valósággal.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát a korona amerikai kézre kerülésével sincs tisztában a "történész". Irigy, majdnem már kínai az irigységtőlAmikor egy román beszél a Magyar Koronáról. Szerintek irigykedik?
Van mire. Nekünk nem kell történelmet csinálnunk mint nekik. Ezt ismeri be, csak sajnos ezt nem sokan tudják ott.Hát a korona amerikai kézre kerülésével sincs tisztában a "történész". Irigy, majdnem már kínai az irigységtől
Ne kérdezzétek hol olvastam, mert nem tudom, de állítólag a román forradalomnál felmerült a beavatkozás, de el kellett hessegetni a tervet nagyon gyorsan, mert talán 3, vagy 4 napig lett volna elég lőszer (ha hülyeség, akkor az -tényleg annyi amit hallottam). És hogy utólag az amik lefuttattak mindenféle scenariót és szinte mindből mi jöttünk volna ki győztesen. Sokkal kisebb, ám jobban felszerelt volt a magyar haderő. Raffay akkor még ellenzékben volt és törit tanított.Honnan veszed? A felvidék megszállása felmerült, de jött jeszenszky. Romániába nem volt beavatkozási szándék, ilyet Raffay sem állít. Erőnk se lett volna. Délvidék kapcsán komoly aktivitás volt (horvát fegyverszállítások, felderítők átdobása, stb), de beavatkozás akkor sem volt tervezve komolyabb, sőt. Nem volt háziőrizetben sem...messze még április elseje.
"1989-ben a Magyar Néphadsereg kisebb, volt ugyan, mint a román, de ütőképesebb, jobban képzett és jobban felszerelt. A különbség az, hogy akkor még tudtunk volna hathatós védelmet nyújtani legalább az észak-erdélyi magyaroknak, minimum Kolozsvár mélységéig, de akár Székelyföldig is. Ceaucescu nem bízott a katonákban, ezért nem bízott bennük, a gazdasági nehézségek miatt vicc volt a kiképzés, új eszközöket nemigen tudtak rendszerbe állítani."Ne kérdezzétek hol olvastam, mert nem tudom, de állítólag a román forradalomnál felmerült a beavatkozás, de el kellett hessegetni a tervet nagyon gyorsan, mert talán 3, vagy 4 napig lett volna elég lőszer (ha hülyeség, akkor az -tényleg annyi amit hallottam). És hogy utólag az amik lefuttattak mindenféle scenariót és szinte mindből mi jöttünk volna ki győztesen. Sokkal kisebb, ám jobban felszerelt volt a magyar haderő. Raffay akkor még ellenzékben volt és törit tanított.
Megjegyzés: A román Ceaucescu még atommal is fenyegetőzött Magyarországgal szemben (volt is egy komoly kétoldalú találkozó Grósz Károly és Ceaucescu között). Úgy tudom részben ez okozta a vesztét. 68 után egyfajta belső ellenzékféleség volt a keleti blokkban és most lehet hogy nagyon meredeket mondok, de úgy tudom az amerikaiaktól volt alapanyaga atomfegyverhez. Az oroszoknak (főleg a peresztrojkás Gorbacsov féle vezetés) kezdett vállalhatatlanná válni, az amerikaiaknak is sok volt már (főleg hogy visszafizette az államadósságot), illetve hogy a széteső keleti blokkot már nem gyengítette, hanem a szétesést gátolta.
A plutónium nagyon gyorsan eltűnt a forradalom alatt. Megjegyzem Japánban is van vagy 300kg plutónium, bár Japán deklaráltan nem atomhatalom.
"1989-ben a Magyar Néphadsereg kisebb, volt ugyan, mint a román, de ütőképesebb, jobban képzett és jobban felszerelt. A különbség az, hogy akkor még tudtunk volna hathatós védelmet nyújtani legalább az észak-erdélyi magyaroknak, minimum Kolozsvár mélységéig, de akár Székelyföldig is. Ceaucescu nem bízott a katonákban, ezért nem bízott bennük, a gazdasági nehézségek miatt vicc volt a kiképzés, új eszközöket nemigen tudtak rendszerbe állítani."
David Autere Máglyatűz
Jobb híján kikerestem és kimásoltam, de nem erre gondoltam. Időközben rájöttem hogy egy Nógrási György könyvben volt a forrás, arra hogy az amik számítógépen lejátszották a 89-es magyar-román konfliktust. A Máglyatűzben azt írták nem terveztünk akciót, de Nógrádi szerint ha felelős vezetők nem is terveztek akciót, de katonai vezetők számoltak ezzel az opcióval.
Bocsi az OFF-ért!
Vastagon benne voltunk a romániai forradalom kirobbantásában.Hivatalosan elismert dolog,hogy a katonai lehallgató szolgálat végig lehallgatta a Cau hű erőket,és tájékoztatta a forradalmárokat.Nem hivatalosan zavarták is a kormányárti erők hirközlését.Szintén nem hivatalosan,a forradalom bukása esetére voltak tervek a beavatkozásra.Valójában a román hadsereg akkor is joval erősebb volt,mint az MN,és jobban is felszerelt.Morálisan voltak teljesen szétesve."1989-ben a Magyar Néphadsereg kisebb, volt ugyan, mint a román, de ütőképesebb, jobban képzett és jobban felszerelt. A különbség az, hogy akkor még tudtunk volna hathatós védelmet nyújtani legalább az észak-erdélyi magyaroknak, minimum Kolozsvár mélységéig, de akár Székelyföldig is. Ceaucescu nem bízott a katonákban, ezért nem bízott bennük, a gazdasági nehézségek miatt vicc volt a kiképzés, új eszközöket nemigen tudtak rendszerbe állítani."
David Autere Máglyatűz
Jobb híján kikerestem és kimásoltam, de nem erre gondoltam. Időközben rájöttem hogy egy Nógrási György könyvben volt a forrás, arra hogy az amik számítógépen lejátszották a 89-es magyar-román konfliktust. A Máglyatűzben azt írták nem terveztünk akciót, de Nógrádi szerint ha felelős vezetők nem is terveztek akciót, de katonai vezetők számoltak ezzel az opcióval.
Bocsi az OFF-ért!
igen, ott van..ezen a pici helyen és csőre vannak töltve.Hol van 100 ezres orosz sereg?
Transnistriában?
Területileg akkora mint Csongrád-megye, de szinte sehol nem éri el a bűvös 20km-es szélességet... Egy hosszú ferde szivarhoz lehetne hasonlítani. 500ezer orosz ajkú lakosa van és 2500 orosz katona állomásozik ott. Moldávia lemondott a jogáról, hogy befolyást gyakoroljon a területre, de le nem mondott róla. Nagyjából, mint a szerbek Koszovóval ahogy vannak, csak azt elismerte a "nyugati" világ.
Ráadásuk egyik oldalon Ukrajna van a másikon meg Moldávia. Nem olyan bulis hely azért ez a hely. Úgy tudom fullra a helyi maffia uralja az országot, azt kész!
Szintén ide tartozik, valahol olvastam, hogy amikor megtudták hogy csau mit tervez , paks környékére valami japán légvédelmi ütegeket /rakétákat telepítettek. ezt csak olvastam..de ezt talán maróthi vagy maróthy elvtárs -tól.Vastagon benne voltunk a romániai forradalom kirobbantásában.Hivatalosan elismert dolog,hogy a katonai lehallgató szolgálat végig lehallgatta a Cau hű erőket,és tájékoztatta a forradalmárokat.Nem hivatalosan zavarták is a kormányárti erők hirközlését.Szintén nem hivatalosan,a forradalom bukása esetére voltak tervek a beavatkozásra.Valójában a román hadsereg akkor is joval erősebb volt,mint az MN,és jobban is felszerelt.Morálisan voltak teljesen szétesve.
Románoknak valóban volt atomprogramjuk,az irakiakkal dolgoztak eggyút.Nem kaptak amerikai segitséget.Nem is jutottak vele semmire.
"Ceausescu 1989 áprilisában nyilvánosan is tett egy megjegyezést, miszerint Románia "képes előállítani bármilyen gépet vagy berendezést, törekedjünk arra, hogy minden téren versenyképesek legyünk a világon megjelenő legjobb termékekkel. Egyetlen területen, a nukleáris fegyverzetek terén, nem kívánunk versenyre kelni, bár technikailag arra is megvan a képességünk, ám szilárdan elszántuk magunkat az atomfegyverek elleni harcra".Vastagon benne voltunk a romániai forradalom kirobbantásában.Hivatalosan elismert dolog,hogy a katonai lehallgató szolgálat végig lehallgatta a Cau hű erőket,és tájékoztatta a forradalmárokat.Nem hivatalosan zavarták is a kormányárti erők hirközlését.Szintén nem hivatalosan,a forradalom bukása esetére voltak tervek a beavatkozásra.Valójában a román hadsereg akkor is joval erősebb volt,mint az MN,és jobban is felszerelt.Morálisan voltak teljesen szétesve.
Románoknak valóban volt atomprogramjuk,az irakiakkal dolgoztak eggyút.Nem kaptak amerikai segitséget.Nem is jutottak vele semmire.
Japán légvédelmi üteget???????????Na,ez biztos,hogy nem igaz.Szintén ide tartozik, valahol olvastam, hogy amikor megtudták hogy csau mit tervez , paks környékére valami japán légvédelmi ütegeket /rakétákat telepítettek. ezt csak olvastam..de ezt talán maróthi vagy maróthy elvtárs -tól.
De az én véleményem az , hogy szerbia jobban védené paksot mint mi..ugyanis a szélirány miatt Ők gyakorlatilag megsemmisülnének egész belgrádig 1-2 hét alatt. Aztán persze a duna miatt végül dél-románia is úgy ahogy van.szóval nem érné meg senkinek..maradjunk ennyiben.Isten Őrizzen még a gondolattól is.
Hát tényleg nem ehez a rovathoz illik.Románok kanadai CANDU reaktort vettek,amit azóta se fejeztek be.A reaktorba való dúsitott urán,még nagyon messze van a fegyverbe való szinttöl.A dúsitás technológiailag tulajdonképpen megoldható,40es,50es évekbeli technikával.Csak marha drága az üzem.Argentinok,brazilok és a románok is az anyagiakon buktak el.Mint ahogy az IAR95 vadászgép programja is,többek között"Ceausescu 1989 áprilisában nyilvánosan is tett egy megjegyezést, miszerint Románia "képes előállítani bármilyen gépet vagy berendezést, törekedjünk arra, hogy minden téren versenyképesek legyünk a világon megjelenő legjobb termékekkel. Egyetlen területen, a nukleáris fegyverzetek terén, nem kívánunk versenyre kelni, bár technikailag arra is megvan a képességünk, ám szilárdan elszántuk magunkat az atomfegyverek elleni harcra".
Ezekhez az akár szájhősködésnek tűnő megjegyezésekhez érkeztek aztán 1989 során olyan információk, amelyek arra utaltak, hogy Románia tényleg készül valamire.
A hetvenes évek elején Románia is atomerőmű építését határozta el. Románia összesen 54,4 kilót magasan dúsított urániumot vásárolt az Egyesült Államoktól, hivatalosan a trigai kutatóreaktor számára. 1989 végén ebből 16,4 kiló még arra várt, hogy Románia biztonságosan el tudja szállítani.
És bár az engedélyek hivatalosan megvoltak, egy amerikai nukleáris fegyverzet-ellenőrzési kutató intézet 89. december 12-én jelezte, hogy ellenzi a maradék urán kiadását. A tiltakozók megbízhatatlannak minősítették a Ceausescu-rendszert, és nagy kockázatot láttak abban, hogy a románok esetleg továbbadhatják – akár terroristáknak is – az atombomba-alapanyagnak is használható dúsított urániumot.
A tiltakozók emlékeztettek arra is, hogy Románia már megsértette az atomfegyverek, illetve az atomfegyverek előállításához szükséges anyagok továbbadását tiltó atomsorompó-egyezményt. A megállapodás szerint a résztvevő államoknak nemzetközi ellenőrzés nélkül nem lehet egy tonnánál több nehézvízet exportálni, ezzel szemben Románia 1986-ban 12,5 tonna nehézvizet vásárolt Norvégiától, s nem volt hajlandó magyarázatot adni, mi lett a sorsa az anyagnak.
Erős volt a gyanú, hogy a nehézvizet titokban eladta. A magyar állambiztonsági szervek által összeállított 1989. szeptember 9-i napi operatív jelentésben az állt, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség – nem ellenőrzött – értesülései szerint Románia továbbadja a Norvégiából importált nehézvizet az atomsorompó egyezményhez nem csatlakozott Izraelnek, és ennek ellentételezéseként lehetősége van nagy tisztaságú urán- és plutóniumérc vásárlására. (1990 áprilisában végül derült ki, hogy Románia valóban továbbadta a hivatalosan atomreaktorai számára vásárolt norvég nehézvíz egy részét, de nem Izraelnek, hanem Indiának.)"
https://index.hu/belfold/1989/2009/12/21/ha_nincs_a_forradalom_haboruzunk_romaniaval/
"Szűrös Mátyás 1988 végén adott egy rádiónyilatkozatot, amelyben felidézte, hogy az aradi magyar-román csúcstalálkozón Ceausescu megjegyezte: Románia képes atomfegyverek előállítására is. "Ez afféle odavetett megjegyzésnek tűnt, de mi felfigyeltünk rá" - mondta Szűrös."
De ez tényleg nem a topik-hoz kapcsolódik. Lehet hogy Románia topikban kéne folytatnunk.
A nehézviz a CANDU reaktorba kell,és india azért vette meg,mert nekik is CANDU reaktoraik vannakHát tényleg nem ehez a rovathoz illik.Románok kanadai CANDU reaktort vettek,amit azóta se fejeztek be.A reaktorba való dúsitott urán,még nagyon messze van a fegyverbe való szinttöl.A dúsitás technológiailag tulajdonképpen megoldható,40es,50es évekbeli technikával.Csak marha drága az üzem.Argentinok,brazilok és a románok is az anyagiakon buktak el.Mint ahogy az IAR95 vadászgép programja is,többek között
Japán légvédelmi üteget???????????Na,ez biztos,hogy nem igaz.
Kutya sem támadná Paksot.Legföljebb általános atomháborúban,de akkor már minek?Ako mán nem oszt,nem szoroz úgysem