[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 648
113
Ovatossag biztos van. Meseltek a TV - ben hogy a Szovjetunio szetbomlasakor az oroszok meg arat is mondtak a Moldvai Koztarsasagert. Osszeszedtek a penzt a romanok, de Iliescu az akkori roman elnok nem merte bevallalni a dolgot. Paunescu meselte el a dolgot aki letargyalta az oroszokkal moldova megvetelet.
Mondjuk, ha ez igaz lenne akkor kárpátalját is eladták volna!!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ne feledjétek, mi csak olyan felületes infókat kapunk erről a háborúról! Tehát ha a románok bátrak akkor nem csak az Ami gazdi mondja hogy gyengébb az orosz mint gondolták hanem a saját hírszerzésük is megerősíti ezeket.
Meglátjuk a jelekből mennyi fegyvert és képzést kapnak a románok, mikor érkeznek az Ami tankok (na és melyik verzió) az évszámból látjuk, hogy mikor várható a balhé ha várható egyáltalán!
Nem kell nagy hírszerzés ahhoz, hogy tudja valaki, hogy Oo.-nak van atomfegyvere.
Vagyis nincs olyan, hogy gyengék lennének. Még legelesettebb helyzetében képes egész Lo. és Ro.-t zárójelbe tenni örökre. És ezt az USA sem tudja megakadályozni.
Azonban azt is el tudom képzelni, hogy mind USA részről, mind pedig Oo. részéről (ortodox egyházi vonalon megy az infó ide-oda) rábólintanak az egyesülésre.
De még így sem biztos, hogy az van amit mondanak nekik.
Mi van ha csak csapda? Ahogyan Neutronbagoly (korábban Hóbagoly néven írogatott ide) szokta mondani, USA-Oo. a háttérben már rég megegyezett, hogy K-Európa az oroszoké lesz, ha segít No.-ot lerendezni, Kína kapcsán pedig nyugton ül, amíg az USA fegyelmezi. Ebben az esetben az Oo. által titkon "támogatott" egyesülés egy nagy csapda lesz. Ha pedig nincs semmilyen egyezség a két nagy között, hanem csak a háború ereje, akkor még nagyobb a kockázata egy nyugat támogatta egyesülésnek. Ugyanis azt az USA sem tudja megmondani 100%-ra, hogy miként zárul az ukrán háború. A vágyai nem biztos, hogy teljesülnek.
Mi van, ha nyugat veszít?
Na akkor a románok kúrva nagy szarban lesznek. Nekik az lenne a legjobb, ha szépen kiforrná magát a helyzet egy olyan szintre amikor már látható a végeredmény, és ők csak akkor lépnének be, ha már tuti biztos a nyereségük.
Jelen körülmények között azonban erre nem lesz idő. Hamarabb be kell lépjenek a konfliktusba, mint hogy kiderülne, melyik irányba dől el az. Ez az ő nagy problémájuk. Az USA-val a hátukban, nincs idejük várni és taktikázni.
Az pedig, hogy milyen hadieszközöket fognak kapni az USA-tól, teljesen mindegy is. Oo. ellen semmit sem fog érni. Legfeljebb arra lenne jó, mint egy kukoricaszár a kaukázusi pásztorkutya ellen. Csak felbosszantja a medvét.
Egyébként valószínű, hogy nem fog semmilyen USA eszközt kapni egy esetleges ukrajnai bevonuláshoz, mivel az USA egyedüliként csak Romániának hagyta meg a volt SZU haditechnikát. Gondolom olyan elgondolással, hogy gazdálkodjanak abból és ha esetleg sikerül is átállnia valamilyen módon az orosz oldalára, akkor legalább nem visz magával nyugati haditechnikát. Most is valamennyi HIMARS és PATRIOT rendszer mellett ott vannak az USA bakák, aki az indításhoz szükséges forráskódokat továbbítja, illetve biztosítják az őrzésüket.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 033
113
Ennél azért bonyolultabb,nem olyan mint a német buli volt.
Miben különbözik? A két ország parlamentje megszavazza, és kész. Ha a nagyok (USA, németek, franciák) támogatják, akkor meg tudják csinálni.

Eddig is az volt a fő akadály, hogy ha egyesül a két ország, akkor az eddig Moldovát vezető elit egy ország vezetése helyett maximum egy tartományt vezethet, sokkal kisebb lehetőségekkel. Emiatt nem merült fel a részükről soha komolyan az egyesülés.
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 648
113
Miben különbözik? A két ország parlamentje megszavazza, és kész. Ha a nagyok (USA, németek, franciák) támogatják, akkor meg tudják csinálni.

Eddig is az volt a fő akadály, hogy ha egyesül a két ország, akkor az eddig Moldovát vezető elit egy ország vezetése helyett maximum egy tartományt vezethet, sokkal kisebb lehetőségekkel. Emiatt nem merült fel a részükről soha komolyan az egyesülés.
Ha bizonyos köröknek ez lesz az érdeke akkor a lőtéri kutyát nem érdekel a moldovai elit érdekei. Kárpótolnák őket floridai borászattal pl vagy aligátor farmmal.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 046
6 460
113
Ha Románia és Moldova hivatalosan egyesül, akkor az már Románia, és érvényes rá a NATO védelme.
Ha egyesülnek, akkor még az is kérdéses, hogy Románia maradhat-e EU tag és minden EU-s országnak van vétó joga erre (és nem csak nekünk nem tetszene, hanem a bolgároknak sem).

A NATO tagságnál is minden tagnak jóvá kellene hagynia elvileg.

Továbbá Moldovának van egy befagyott katonai konfliktusa Dnyeszter mentével, az EU erre hivatkozva blokkolja Koszovó miatt Szerbiát és a NATO sem vehet fel ilyen tagot.

Ha Moldova és Románia egyesülni akarna, akkor Moldovának lenne még egy csúnya konfliktusa a területén lévő autonóm gagauzokkal, akik nem akarnak nagyon nagy Romániában élni (jogosan, mert egyrészt látják, hogy milyen szuper a román kisebbség politika, másrészt nekik sem mindegy, hogy 6 millió románhoz viszonyítják a szavukat, vagy 25 millióhoz - a magyarokat kivettem a képletből). Továbbá Románia nem ismeri el az autonómiát, ami nélkül a gagauzok morcosak lennének (a kérdés, hogy mennyire).
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 314
46 040
113
Andorra - Romania 0 - 2, a szepseghiba hogy a romanok egymas kozt megint osszeverekedtek. Ezert kar volt kiutazni.
Az mind semmi, de a stadion eredményjelzőjének kezelője hogyan különböztette meg őket? Biztosan ez lett a végeredmény? :cool:
Andorra-vs-Romania.png
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 327
13 642
113
Ha Románia és Moldova hivatalosan egyesül, akkor az már Románia, és érvényes rá a NATO védelme.

Az meg azért fasza, mert ugye azt az orosz nem ismeri majd el + onnantól minden Krímet meg a 4 megyét ért csapás szintén CSTO hatáskörként értelmezhető (hiszen ott meg a helyiek kérték a csatlakozást népszavazással)... nem beszélve az orosz védelmi doktrína ide vonatkozó passzusairól.
Okkal nem feszegetik a kérdést sem orosz sem nyugati oldalról (milyen csend lett az Ukrajnától elvett területek jogi státusza témában) - egy ilyen Moldáv buli viszont kinyitná a pofonládát a kérdésben.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 387
16 534
113
Miben különbözik? A két ország parlamentje megszavazza, és kész. Ha a nagyok (USA, németek, franciák) támogatják, akkor meg tudják csinálni.

Eddig is az volt a fő akadály, hogy ha egyesül a két ország, akkor az eddig Moldovát vezető elit egy ország vezetése helyett maximum egy tartományt vezethet, sokkal kisebb lehetőségekkel. Emiatt nem merült fel a részükről soha komolyan az egyesülés.
Lásd a kollégák válaszait.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ha Moldova és Románia egyesülni akarna, akkor Moldovának lenne még egy csúnya konfliktusa a területén lévő autonóm gagauzokkal, akik nem akarnak nagyon nagy Romániában élni (jogosan, mert egyrészt látják, hogy milyen szuper a román kisebbség politika, másrészt nekik sem mindegy, hogy 6 millió románhoz viszonyítják a szavukat, vagy 25 millióhoz - a magyarokat kivettem a képletből). Továbbá Románia nem ismeri el az autonómiát, ami nélkül a gagauzok morcosak lennének (a kérdés, hogy mennyire).
"Különben mi 2014 februárjában népszavazást rendeztünk a kérdésről, megkérdeztük a gagauzokat, hogy mit tegyünk, ha például Moldova egyesülne Romániával. Hetven százalék feletti részvétel mellett az emberek 98,9 százaléka úgy döntött, hogy Gagauziának joga van kiválni a köztársaságból, ha Moldova többé nem független ország."
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 033
113
Az meg azért fasza, mert ugye azt az orosz nem ismeri majd el + onnantól minden Krímet meg a 4 megyét ért csapás szintén CSTO hatáskörként értelmezhető (hiszen ott meg a helyiek kérték a csatlakozást népszavazással)... nem beszélve az orosz védelmi doktrína ide vonatkozó passzusairól.
Okkal nem feszegetik a kérdést sem orosz sem nyugati oldalról (milyen csend lett az Ukrajnától elvett területek jogi státusza témában) - egy ilyen Moldáv buli viszont kinyitná a pofonládát a kérdésben.
Az oroszok még a 4 megyét sem tudják elfoglalni. Ha jól tudom, akkor egyik megyének sem sikerült a teljes területét behúzni.
Csend meg azért van a jogi státusról, mert nincs új hír. Az ukránok és a nyugat nem fogadja el, ezért azé lesz, aki erősebb.

Az oroszok egyébként mit tudnak csinálni? Bevonulni nem tudnak, mert ukrajna útban van. A gázt már elzárták. Atomháborút meg nem valószínű hogy kezdenek.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 033
113
Ha egyesülnek, akkor még az is kérdéses, hogy Románia maradhat-e EU tag és minden EU-s országnak van vétó joga erre (és nem csak nekünk nem tetszene, hanem a bolgároknak sem).

A NATO tagságnál is minden tagnak jóvá kellene hagynia elvileg.

Továbbá Moldovának van egy befagyott katonai konfliktusa Dnyeszter mentével, az EU erre hivatkozva blokkolja Koszovó miatt Szerbiát és a NATO sem vehet fel ilyen tagot.

Ha Moldova és Románia egyesülni akarna, akkor Moldovának lenne még egy csúnya konfliktusa a területén lévő autonóm gagauzokkal, akik nem akarnak nagyon nagy Romániában élni (jogosan, mert egyrészt látják, hogy milyen szuper a román kisebbség politika, másrészt nekik sem mindegy, hogy 6 millió románhoz viszonyítják a szavukat, vagy 25 millióhoz - a magyarokat kivettem a képletből). Továbbá Románia nem ismeri el az autonómiát, ami nélkül a gagauzok morcosak lennének (a kérdés, hogy mennyire).
Nem hiszem, hogy a NATO és EU szerződések nagyon részletesen szabályoznák az ilyen eseteket. (Nem néztem utána, ha tudsz konkrét jogi szöveget, az érdekelne.)
Ha pedig nincs szabályozva, akkor a tagállamokon múlik, hogy hogyan viszonyulnak hozzá.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
...másrészt nekik sem mindegy, hogy 6 millió románhoz viszonyítják a szavukat, vagy 25 millióhoz - a magyarokat kivettem a képletből.
Hivatalosan is 2.6 millió, de jó ha van az 2 millió Moldáv állampolgár.
Az elmúlt 25 évben, amióta Ro. osztogatja a közöttük a román állampolgárságot, nagyon sokan kiköltöztek nyugatra, ill. Romániába.
Az igazi nagy kérdés az egyesülés kapcsán a Gagauz autonómia. Ha azt csesztetik, abból könnyen lehet egy polgárháború. Ha pedig az egyesülést követően akarják felszámolni, abból szép kis NATO-n belüli balhé kerekedne. Könnyen leszakadhat a szervezet déli tagsága. Bolgár és Török is magáénak vallja a Gagauzokat. Ro. úgy tudná elfogadtatni az egyesülést, ha alkotmányba rögzítené a Gagauz autonómiát. Igaz, akkor a Székelyföld is jogosan alapítaná meg. Na ettől van a nagy kapálózás. Egyébként még biztos nem lesz ebből az együlésesből semmi, ha csak az USA nem akarja felrobbantani az egész Balkánt (ha már az övé nem lehet, akkor másé csak káoszba hullottan legyen, alapon).
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nem hiszem, hogy a NATO és EU szerződések nagyon részletesen szabályoznák az ilyen eseteket. (Nem néztem utána, ha tudsz konkrét jogi szöveget, az érdekelne.)
Ha pedig nincs szabályozva, akkor a tagállamokon múlik, hogy hogyan viszonyulnak hozzá.
Nagyon bírom ezt.
Ti nyugatimádók, azaz mértékadó demokraták, ha valamilyen érvvel találkoztok, ami nem tetszik nektek, akkor mindig konkrét forrást, megtalálhatóságot kértek az állítás alátámasztására.
Azonban ha mi kérjük valamely állításotok alátámasztását, a válaszotok jellemzően abban merül ki, hogy "csak mert az elvek". Hogy aztán EU-s, NATO-os, demokratikus (melyik, Görög, Spártai, Angol, USA, Irán, Izraeli elvek?), azt már nem határozzátok meg. Főleg, hogy azt nem, hogy mit kell érteni az elvek alatta.
 

nizdam

Well-Known Member
2021. december 14.
217
765
93
Hivatalosan is 2.6 millió, de jó ha van az 2 millió Moldáv állampolgár.
Az elmúlt 25 évben, amióta Ro. osztogatja a közöttük a román állampolgárságot, nagyon sokan kiköltöztek nyugatra, ill. Romániába.
Az igazi nagy kérdés az egyesülés kapcsán a Gagauz autonómia. Ha azt csesztetik, abból könnyen lehet egy polgárháború. Ha pedig az egyesülést követően akarják felszámolni, abból szép kis NATO-n belüli balhé kerekedne. Könnyen leszakadhat a szervezet déli tagsága. Bolgár és Török is magáénak vallja a Gagauzokat. Ro. úgy tudná elfogadtatni az egyesülést, ha alkotmányba rögzítené a Gagauz autonómiát. Igaz, akkor a Székelyföld is jogosan alapítaná meg. Na ettől van a nagy kapálózás. Egyébként még biztos nem lesz ebből az együlésesből semmi, ha csak az USA nem akarja felrobbantani az egész Balkánt (ha már az övé nem lehet, akkor másé csak káoszba hullottan legyen, alapon).
Az alkotmany szerint egyesules eseten a Gagauzoknak joguk van kivallni. Elobb azt a jogot kellene megszuntetni. Bonusz problema a Dnyeszteren tuli terulet, akik oroszok.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 033
113
Nagyon bírom ezt.
Ti nyugatimádók, azaz mértékadó demokraták, ha valamilyen érvvel találkoztok, ami nem tetszik nektek, akkor mindig konkrét forrást, megtalálhatóságot kértek az állítás alátámasztására.
Azonban ha mi kérjük valamely állításotok alátámasztását, a válaszotok jellemzően abban merül ki, hogy "csak mert az elvek". Hogy aztán EU-s, NATO-os, demokratikus (melyik, Görög, Spártai, Angol, USA, Irán, Izraeli elvek?), azt már nem határozzátok meg. Főleg, hogy azt nem, hogy mit kell érteni az elvek alatta.
@imike írt olyanokat, hogy egy egyesülés esetén még románia EU tagsága is kérdéses. Én meg kíváncsi voltam, hogy ezt miből gondolja. Mert hogy szerintem ez tutira nincs sehol semmilyen egyezményben leírva.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 387
16 534
113
@imike írt olyanokat, hogy egy egyesülés esetén még románia EU tagsága is kérdéses. Én meg kíváncsi voltam, hogy ezt miből gondolja. Mert hogy szerintem ez tutira nincs sehol semmilyen egyezményben leírva.
Akkor légyszíves próbálj meg logikusan gondolkodni. A két koszfészek egyesülése esetén,hogy képzeled el a moldávok bekerülését?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 314
46 040
113
Akkor légyszíves próbálj meg logikusan gondolkodni. A két koszfészek egyesülése esetén,hogy képzeled el a moldávok bekerülését?
Hát azért ez nem túl bonyolult.
Mivel egy egyesülés kapcsán Románia lenne a befogadó állam, így annak a jog-, és szabályrendszerét terjesztenék ki rájuk.
Az állampolgárok sima EU-s állampolgárokká válnának.
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 387
16 534
113
Hát azért ez nem túl bonyolult.
Mivel egy egyesülés kapcsán Románia lenne a befogadó állam, így annak a jog-, és szabályrendszerét terjesztenék ki rájuk.
Az állampolgárok sima EU-s állampolgárokká válnának.
Hát persze.Gondolod,hogy ebbe minden EU tag belemenne?Naív ne legyél. Nincs egy kritérium se aminek a moldávok megfelelnek,és akkor hipp-hopp a románok pillanatok alatt átalakítják a struktúrát? Maradjunk a realitás talaján.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 314
46 040
113
Hát persze.Gondolod,hogy ebbe minden EU tag belemenne?Naív ne legyél. Nincs egy kritérium se aminek a moldávok megfelelnek,és akkor hipp-hopp a románok pillanatok alatt átalakítják a struktúrát? Maradjunk a realitás talaján.
Milyen kritériumra gondolsz?
A gazdasági kritériumnak nem a moldáv terültenek kell megfelelnie, hanem az egyesült területnek.
Milyen struktúrát kell átalakítani?
Ha holnaptól Románia lenne, akkor onnantól a Romániában elfogadott EU konform szabályoknak kell megfelelni. Nyilvánvalóan kapnának 1-2 év türelmi időt, de mivel a szabályok készen vannak, így azoknak csak meg kell felelni.
A csatlakozási folyamat leghosszabban tartó része a lépésről lépésre való jogharmonizáció. Itt nem lenne másról szó, mint a komplett román jogrendszer, szabályrendszer komplett átemeléséről. Itt nem új törvényeket kell alkotni, hanem egyetlen szavazással - mint egy gordiuszi csomó átvágásával - csatlakozni mindenben a román jogrendhez.
Jelzem, hogy ugyan ezen a módon működne Kárpátalja Magyarországhoz csatolása is, ha esetleg szükség lenne rá...
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66