[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Ezeket a modernizációs terveket rendszeresen elkészítik és a döntéshozók elé terjesztik. Eddig is ez történt. De nem valósulnak meg, mert mindig rájönnek, hogy vagy teljesen újra kellene tervezniük mindent, de ilyen kis darabszámnál egyszerűen nem éri meg a költséget lényegében egy új harckocsi megtervezése. Vagy nem csinálnak semmit. Költeni arra, hogy ne olyan szar legyen, meg majdnem jó, annak nem sok értelme van.
Negannak abban igaza van, hogy a tervezés elindításakor nem volt ez olyan rossz ötlet, mintha kétszer ennyire rossz lett volna. Egyfelől olcsónak gondolt modernizációs programmal (ami aztán mégis drágára sikeredett) semlegesítik a mi és más szomszédok T-72-es nyújtotta szintlépését. Csak hogy megjelent a Leo2 és rá válaszul a jugoszláv és más T-72 modernizáció is megtörtént. És emiatt értelmét vesztette. Mi szeretünk mindent úgy látni, hogy minden miattunk történt, de valójában ez állt már a TR-85 átalakítások be nem fejezése mögött is. Ahogy láttuk a '90-es években az M megjelenésével is, egyszerűen nem volt a gépben olyan potenciál, amivel ellensúlyozni lehetne akár csak egy 125-ös ágyús modernizált T-72-t. De legalább olyan szomjasra sikeredett a gép!
Sokakkal szemben nekem szimpatikus, hogy először motort néztek bele. (A mi T-72 fejlesztéseinknél pont azt tartom legnagyobb kritikának, hogy nem adtak neki plusz erőforrást, így lényegében minden ügyesnek tűnő próbálkozásunk adok-elveszek páros lett.) És megoldották ezt a vlachok saját gyártással. És utána ahogy Negan dicsérni szokta, valóban a kor kihívásainak megfelelően átnézték az összes többi igényt. Hogy pillanatok alatt kijött a talaj a modernizáció létjogosultsága alól? Az mondhatni nem az ő hibájuk volt.
Reméljük, hogy nem valósítják meg, mert ha modernizálják, akkor modernebb lesz. Veled ellentétben mindenki más, akinek esetleg harcolnia kell ellene, nem fog nevetni.
És ugyan ez a helyzet ma is. Ukrajnában nem látod, hogy amikor megkapták, a szlovén T-55-ösök az élére álltak volna bármi sikeres támadásnak. Miért? Mert nem alkalmasak a lándzsa hegyévé válni. Negannak legalább annyi józansága megvan, hogy nem fantáziál arról, hogy eleven vaskoporsókként végig robognak a csatamezőn és mindent egyetlen tűpontos lövéssel elintéznek. Mert harckocsi... Valószínűleg jól látja, hogy a terv az elmúlt 20 évben az volt odaát, hogy a tüzérségi párbajt megnyerni és utána romeltakarítóként beküldeni a híres (nem spártai) 300-at. Még ha szerintem a Zrínyi első lépcsője után ez már nem is működne pár év múlva. És hogy a pásztorok is így látják, annak ékes bizonysága, hogy új csöves tüzérség beszerzését szeretnék és mellé ők is lőszergyárat. Mert ami van nekik, az nem elegendő az ő helyzetükben.
Szóval ugyan ez a helyzet ma is, mint ami a TR-85 gyártás leállításakor. Lehet bele ölni újabb pénzeket, ez laboratóriumi körülmények között harcértéket növel, mert nem hülyeség, amit oda írtak, csak nem oldaná meg egyáltalán a problémáikat. Viszont pénzt elverni rá tökéletes.
A szlovén M55S-ek az egyik csodarohamdandár csodaharckocsiéke lesznek, szóval csak olvasgatnod kellett volna, legalább ezt a fórumot.
Én ezért is voltam mindig ellene az IFV-ből kialakított "tankpótléknak", ahogy Krisss egyszer nevezte, ha az egy hk súlyát, árát és fenntartását hozza, csak épp nem harckocsi. És ezért vagyok egyébként ellene annak is, hogy saját magunk szórakoztatására fejlesszünk egy következő generációs MBT-t legfeljebb két zl megvásárlásához. Akkor van értelme egy ilyen K+F-be beszállni, ha legalább 500 darabra megvan a szándék és a leendő vásárlók finanszírozzák közösen. (És van remény további 500 eladására ennek legyártása után.) És ha nem új csarnokot építünk fel hozzá, ami termelése leállna a megrendelés teljesítése után, ahogy kedves szomszédunk is jószerivel a semmire fizeti a bukaresti tankgyár fenntartási költségeit már lassan egy emberöltőnyi ideje.
De, harckocsi. A gyárüzemeltetéssel egyetértek.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Legalább néhány HARCÁSZATI kézikönyvet végig kéne olvasni.......
Ökölszabály.Hevenyészet védelem esetén vezetik csak a támadást a hk-ik,a gyalogság fedezetével,tüzérség támogatásával.KIÉPITETT védelem esetén a GYALOGSÁG vezeti a támadást,hk-k támogatnak.Sőt,ilyenkor,ha szükséges, a gyalogság GYALOG támad,nem a járművön robog be a kiépitett pct tűzrendszer kereszttüzébe.
Van még egy módszer,a túlterheléses támadás-lerohanás.Az orosz gőzhenger módszer.Keskeny frontszakaszon hatalmas túlerővel egyszerűen lerohanják a frontszakaszt,túlterhelve a védelmet.Ilyenkor több erőt összpontositanak a támadáshoz,mint az adott frontszakaszon védekezők pusztitó kapacitása,és áttörnek-nem törődve a veszteségekkel.Manapság ezt azért már nem nagyon opció,még az oroszoknál sem.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A szeretnénk az a fórumot takarja, vagy a hadvezetés és politikai vezetés 'szeretne'?

Teljesen konkrétan le lett nyilatkozva a magyar kormány részéről, hogy túl értékesek az új gépek ahhoz, hogy ne védjük meg. Mindegyikre APS lesz szerelve. Hogy azóta leváltás történt azoknál az embereknél, akik ezt nyilatkozták, az részemről másodlagos, az IFV tervezéstől fogva rendelkezik ilyen védelemmel és az MBT-ről is tudhatjuk, hogy így rendeltük meg. Valószínűleg az APC-ket is így fogjuk.
Attól még, hogy valaki úgy kezeli, hogy a románok mindenben előrelátóak, mi meg mindent úgy is el fogunk szúrni, ettől még nem lesz feltétlenül nekik még az új kerekes csodáikon sem aktív rendszer, ahogy még rakéta sem, pedig ez már a mi BTR-einken is volt. (A legnagyobb faszságuk meg az volt, hogy néhány darabra rendeltek külön 30-as ágyút befogadni képes tornyot, de csak .50-es géppuskát kértek bele... mert ez így olcsóbb. És ezt akarják majd a tankok mellé rakni.)

És hiába adod elő a besugárzásjelzőt csoda dolognak, amivel mindent kivédenek és mindent megsemmisítenek, mellesleg tudtam róla eddig is, de ezek a valóságban nem csodaszerek. Továbbra is fenntartom, hogy ez a technológia nem segít majd rajtuk, ha egy UAV rárepül, de az ellen sem véd, ha mondjuk egy Lynxből optikai rávezetéssel kapja a Spikeot. (Remélem hamarosan más platformokról is, amire komoly esély van.) És ha valakinek távolság kell és van esze, nem ezekre fog úgy sem mérni, hanem egy mellette lévő tereptárgyra. Megint csak saját csatatereden saját magad ellen harcolsz ezekkel a veszedelmes román "mozgó ágyúcsövekkel".

Az nettó hülyeség, hogy jobb szenzorokra cserélve a jelenlegit a TR-85 máris legyőzi a Leo2-t. (Ahogy senki nem mondta, hogy szülni fognak nekik a cicákat is überelő szenzorokat, csak saját magukhoz képest fejlődnek.) Mint mondtam, növelni fogja a harcértékét. Csak nem oldja meg a problémáit. Gyakorlatilag nem lesz továbbra sem a környéken olyan MBT, amit képes lenne átlőni. Jaj, de! Te majd neki vezeted a T-72-est csupaszon, hogy sikerélményük legyen.
A helyzettudatosság jó dolog, de nem varázsszer. Továbbra is szenved attól, hogy javul a látótávolsága, de ezzel csak egy modern hk fenntartási költségeiért továbbra is egy erősen korlátos képességű cucc marad.
Szoktak ők ilyet csinálni, okosan spórolni. Olyan lövésszállítót vásárolni, mely műholdas antennával rendelkezik és gondolom annak is kiváló a szenzora, de se gépágyúja, se ATGM-e nincs. De kicsapják és rettegjen tőle a világ. (50 tonna páncélnál és ha most megkapja a legkorszerűbb szenzorokat a TR-85, akkor lehetne már egy Leo2A4-esük is, csak nem lesz közelében mégsem a képessége.)


Egyszerűen bármennyire is úgy kezeled, hogy náluk a pénz a földből nő ki, meg az égből esik, ha költenek erre a modernizációra, akkor olyan késlekedést szenved a már most sem elegendő sebességű nehéz dd kialakítása, ami egy hazaárulással érne fel, ha itthon csinálnák. A valóságban nekik kritikus hiányosság az Abrams nem megléte. És ezt nem tudja ellensúlyozni az sem, ha 300 T-55-öst modernizálnak műhold kapcsolattal és új elektronikával.
Nem véletlenül esnek a rangsorban és jönnek fel melléjük a környező országok. Pedig mindig figyelmeztetek az őket lenézőket, hogy fejlesztések vannak, a sok szándéknyilatkozat után hosszú évekkel meg szoktak valósulni a beszerzések, de későn és nagyon kis darabszámban.

Ha valóban okosan akarnának gazdálkodni a meglévővel, akkor mondjuk a zsidóktól vásárolnának terveket T-55 átalakítása nehéz IFV-vé és arra azt mondanám, hogy azzal ők jobban járnánk, mint kerekes IFV alkalmazással, amit utána gyaníthatóan cserélni akarnak majd. Csak hogy nem ezt teszik, mert akkor sérülne a román nemzeti büszkeség és nem lenne 300, de lehet hogy akár 800 tankjuk is!
 
K

kamm

Guest
:D Nem mondtad. Viszont olvastam. Nem arról szólt, hogyan tehetik szarabbá a gépet.

Konkrétan jelenleg a mi gépeinken is soft-kill-ről tudunk alaptartozékként beszélni, ami jó, de ez hurráoptimista ötvennévveefejlettebb fantáziálással sem fog hard-killt jelenteni. A szeretnénk az a fórumot takarja, vagy a hadvezetés és politikai vezetés 'szeretne'? :D

Na, hát akkor lássuk az elavult szart (google fordítóval is értelmezhető):
A TR-85M1 lézeres megvilágítású figyelmeztető érzékelőkkel van felszerelve, amelyek automatikusan aktiválhatják a GFM-76 füstgránátokat és fáklyákat, ezáltal megzavarva a termikus és infravörös irányított rakéták irányítási rendszereit. A SAILR (Sistem de Avertizare la Iluminarea Laser și Radar, laser and radar illumination warning system) lézeres figyelmeztető vevő képes megtalálni és azonosítani a fenyegetést, figyelmeztetni a legénységet és elindítani a DLC-t (Dispozitivul de Lansare Contramăsuri, Countermeasures Launch Device).

Ugye csak egy sima wikis keresés kellett volna, hogy beleállj vitázni nagy szakértelemmel. Ne aggódj nekem sincs nagy, de még mindig ugyanaz a helyzet, mint az eddigi összes vitánkban.

Hogy lefordítsam, az elavult szar rendelkezik lézerbesugárzásjelzővel ami azonosítja a fenyegetés irányát és automatikusan ellenintézkedik rejtő és zavaró ellentöltetekkel.


Szívesen.

Ez a része a dolognak maximum a románokat érdekelné, hohohó, van itt egy potenciális ősi dákóromán.

Valamiért mindenáron szeretettel hajtanád a Leopard 2 ellen ezeket 1 vs 1-ben, ezzel valószínűleg a román taktikusok is így számolnak. Jelezném, hogy amiképp a történelmi elődök esetében szerte a világon háborúkban, nyílt terepen rendelkezik a jobb szenzorokkal bíró jármű a biztos első lövés képességével ezzel szemben, ennek kiaknázásához a Leopard 2-vel bíróknak kell birtokolni a kezdeményezést és a harctér megválasztását. Abban az esetben is, ha csak a TR-85-tel kell számolniuk.

Itt foglak elkeseríteni, a román harckocsihordákkal rettegéssel, mert bár feltételezheted, hogy frontból a mezőn támogatás nélküli TR-85 fog robogni a halálba ahogy megtudja, hol is van az ellenséges sokkal erősebb fegyverzetű és védelmű csoportosulás, hogy aztán hatásos lőtávon kívül halálra égjenek mind a járműveikben, attól még a valóságban ha ki is alakul páncéloscsata, ahol esetleges Abrams híján ezek lesznek a frontális harcérintkezésbe kerülő járművek, akkor is ott lesz a nem kevés fejletlenebb T-55 is, amik hogy még keserűbb legyen a pirula, szintén képesek alkalmazni a @Negan által is említett izraeli eredetű APFSDS lövedékeket.

Szeretném ha rámutatnál a drónrajunkra. :D Milyen típusból, mekkora rajjal bírunk? :rolleyes:

Pontosan azért lényeges elem, mert ugyanazt az előnyt okozza, mint amit a németeknek jelentett a világháború körülményei közt a harckocsiba egyenesen továbbított információk tömege a kiépített rádióhálózat által. Csak ez vizuális (is). lehet olcsójánoskodva is kiépíteni, ennek több lehetséges paramétere van. Az egyik, hogy csak parancsnoki jármű szintig van kiépítve teljes rendszer, ami információs szerverként működik az egység (zlj, vagy század szinten is lehet, fillérbaszás kérdése) részére, a másik, hogy kiépíted általánosan a rendszer hardverelemeit szélesebb körben, de szoftveresen a többség nem túltolt verziót kap.

Innentől bárhogy is nézzük, a parancsnokság különböző szintjeitől a drónokig tudnak azonnali céladatokkal és az útvonalválasztáshoz nem elhanyagolható fenyegetésekkel számolni. Ez az az előny ami miatt mindenki igyekszik telepíteni, egyszerű kommunikációs fölény vagy egyensúlyozás. Azon buta okból fontolgathatják, hogy megfelelő információátadási tempóval együtt tudjanak működni a többi fegyvernemmel, amik között bezony modern támogató eszközök is vannak.
Nem tudom, iszol-e mostanaban? Es eleget? :D A fentiekbol pont az derul ki, hogy egy elavult, ocska rakas szar az egesz roman hk allomany, amit vigyorogva lovoldoz ki a lotavjukon kivulrol szerintem mar a gyakorlo 2A4 is, nemhogy a 2A7HU.
Ami azt a bizonyos "countermeasurest" illeti, hat az a fenti leiras alapjan kb az RPG meg a 80-as evek rakettai ellen talan hatasos, barmi modern ATGM ellen szart nem er... arrol mar nem is beszelek, hogy ezeknek lefogadom, hogy a fele nem mukodik mar regen; no meg mire rafordul a torony, addigra reges-regen televagta oket a raketta.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Teljesen konkrétan le lett nyilatkozva a magyar kormány részéről, hogy túl értékesek az új gépek ahhoz, hogy ne védjük meg. Mindegyikre APS lesz szerelve. Hogy azóta leváltás történt azoknál az embereknél, akik ezt nyilatkozták, az részemről másodlagos, az IFV tervezéstől fogva rendelkezik ilyen védelemmel és az MBT-ről is tudhatjuk, hogy így rendeltük meg. Valószínűleg az APC-ket is így fogjuk.
Attól még, hogy valaki úgy kezeli, hogy a románok mindenben előrelátóak, mi meg mindent úgy is el fogunk szúrni, ettől még nem lesz feltétlenül nekik még az új kerekes csodáikon sem aktív rendszer, ahogy még rakéta sem, pedig ez már a mi BTR-einken is volt. (A legnagyobb faszságuk meg az volt, hogy néhány darabra rendeltek külön 30-as ágyút befogadni képes tornyot, de csak .50-es géppuskát kértek bele... mert ez így olcsóbb. És ezt akarják majd a tankok mellé rakni.)

És hiába adod elő a besugárzásjelzőt csoda dolognak, amivel mindent kivédenek és mindent megsemmisítenek, mellesleg tudtam róla eddig is, de ezek a valóságban nem csodaszerek. Továbbra is fenntartom, hogy ez a technológia nem segít majd rajtuk, ha egy UAV rárepül, de az ellen sem véd, ha mondjuk egy Lynxből optikai rávezetéssel kapja a Spikeot. (Remélem hamarosan más platformokról is, amire komoly esély van.) És ha valakinek távolság kell és van esze, nem ezekre fog úgy sem mérni, hanem egy mellette lévő tereptárgyra. Megint csak saját csatatereden saját magad ellen harcolsz ezekkel a veszedelmes román "mozgó ágyúcsövekkel".

Az nettó hülyeség, hogy jobb szenzorokra cserélve a jelenlegit a TR-85 máris legyőzi a Leo2-t. (Ahogy senki nem mondta, hogy szülni fognak nekik a cicákat is überelő szenzorokat, csak saját magukhoz képest fejlődnek.) Mint mondtam, növelni fogja a harcértékét. Csak nem oldja meg a problémáit. Gyakorlatilag nem lesz továbbra sem a környéken olyan MBT, amit képes lenne átlőni. Jaj, de! Te majd neki vezeted a T-72-est csupaszon, hogy sikerélményük legyen.
A helyzettudatosság jó dolog, de nem varázsszer. Továbbra is szenved attól, hogy javul a látótávolsága, de ezzel csak egy modern hk fenntartási költségeiért továbbra is egy erősen korlátos képességű cucc marad.
Szoktak ők ilyet csinálni, okosan spórolni. Olyan lövésszállítót vásárolni, mely műholdas antennával rendelkezik és gondolom annak is kiváló a szenzora, de se gépágyúja, se ATGM-e nincs. De kicsapják és rettegjen tőle a világ. (50 tonna páncélnál és ha most megkapja a legkorszerűbb szenzorokat a TR-85, akkor lehetne már egy Leo2A4-esük is, csak nem lesz közelében mégsem a képessége.)


Egyszerűen bármennyire is úgy kezeled, hogy náluk a pénz a földből nő ki, meg az égből esik, ha költenek erre a modernizációra, akkor olyan késlekedést szenved a már most sem elegendő sebességű nehéz dd kialakítása, ami egy hazaárulással érne fel, ha itthon csinálnák. A valóságban nekik kritikus hiányosság az Abrams nem megléte. És ezt nem tudja ellensúlyozni az sem, ha 300 T-55-öst modernizálnak műhold kapcsolattal és új elektronikával.
Nem véletlenül esnek a rangsorban és jönnek fel melléjük a környező országok. Pedig mindig figyelmeztetek az őket lenézőket, hogy fejlesztések vannak, a sok szándéknyilatkozat után hosszú évekkel meg szoktak valósulni a beszerzések, de későn és nagyon kis darabszámban.

Ha valóban okosan akarnának gazdálkodni a meglévővel, akkor mondjuk a zsidóktól vásárolnának terveket T-55 átalakítása nehéz IFV-vé és arra azt mondanám, hogy azzal ők jobban járnánk, mint kerekes IFV alkalmazással, amit utána gyaníthatóan cserélni akarnak majd. Csak hogy nem ezt teszik, mert akkor sérülne a román nemzeti büszkeség és nem lenne 300, de lehet hogy akár 800 tankjuk is!
Csak szólok,hogy ÖSSZESEN 1(EGY) zl TR85M van,és ezek elektronikai frissitéséről van csak szó..........Egyébként meg VENNI akarnak 400db hk-t.Abrams,Leo2 és a K2 közül valamelyiket szeretnék.T55 meg kivonásra kerülne,ha megtörténik az új hk beszerzés.Hogy "tartós tárolásra",átépitésre,vagy kohóba kerülnek e,nincs döntés.
Csak szólok,hogy a románoknak van láncos IFV-jük.Az MLI84M
63d64319ea1c5985.jpg

Helyi gyártású BMP modernizálva egy Rafael toironnyal.25milis Oerlikon gá,és Spice IPTR van rajt-vagyis szemből ki tud lőni egy Lynxet is,fő fegyverével....
Azért a kerekes APC-kkel kezdték a váltást,mert a kerekeseik nagyrésze éktelenül öreg helyi gyártású BTR60/70 változat.(meg a missziós részvételhez jobban kellettek)
És még1x,nincs már "tankgyáruk",önálló tankgyártásra nem képesek.Nincs már meg hozzá a háttériparuk.(az utolsó ilyen tervük a Tanku2000 volt,ami egy helyi,könnyebb Leo2 változat lett volna,de nem lett belőle semmi)
 
K

kamm

Guest
Csak szólok,hogy ÖSSZESEN 1(EGY) zl TR85M van,és ezek elektronikai frissitéséről van csak szó..........Egyébként meg VENNI akarnak 400db hk-t.Abrams,Leo2 és a K2 közül valamelyiket szeretnék.T55 meg kivonásra kerülne,ha megtörténik az új hk beszerzés.Hogy "tartós tárolásra",átépitésre,vagy kohóba kerülnek e,nincs döntés.
Csak szólok,hogy a románoknak van láncos IFV-jük.Az MLI84M
63d64319ea1c5985.jpg

Helyi gyártású BMP modernizálva egy Rafael toironnyal.25milis Oerlikon gá,és Spice IPTR van rajt-vagyis szemből ki tud lőni egy Lynxet is,fő fegyverével....
raw

De unalmas mindig ugyanazokat a zoldsegeket olvasni...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Nem tudom, iszol-e mostanaban? Es eleget? :D A fentiekbol pont az derul ki, hogy egy elavult, ocska rakas szar az egesz roman hk allomany, amit vigyorogva lovoldoz ki a lotavjukon kivulrol szerintem mar a gyakorlo 2A4 is, nemhogy a 2A7HU.
Ami azt a bizonyos "countermeasurest" illeti, hat az a fenti leiras alapjan kb az RPG meg a 80-as evek rakettai ellen talan hatasos, barmi modern ATGM ellen szart nem er... arrol mar nem is beszelek, hogy ezeknek lefogadom, hogy a fele nem mukodik mar regen; no meg mire rafordul a torony, addigra reges-regen televagta oket a raketta.
Ja, ezek szép illúziók, a valóság meg az, hogy az A4 ellen bezony hatékony az általuk használt APFSDS frontból is. Az meg, hogy a védelmét RPG-re vetíted ki egyrészt nem jelenti azt, hogyha modernizálják, ők is ezt fogják tenni tekintve, hogy ismerik a jelen eszközeik, mert hát ugye használják is, másrészt meg tökmindegy, mert ahhoz, hogy kiszedd, 100%-ban ugyanúgy kell eljárnod ugyanazzal a kockázattal mint egy kicsit vagy sokkal jobb harckocsi ellen és mivel a nagy modernitásban a hozzád meg vogonhoz hasonló szemléletek kibasznak mindent a kukába, nem is lesz RPG-d ellene, hanem lesz ATGM-ed amit el kell lőnöd rá. Ha ellövöd rá és automatikusan jelez a rendszerük és indít, a soft-kill rendszere a jelen állapotában is ugyanakkora százalékkal fogja megvédeni, mint egy Leopard 2-t a saját soft-kill rendszere. Ha nem jelez, de a személyzet észleli az indítást, ugyanez van. Egyszerűen vicc, ahogy ennyire nem érzékelitek. Ugye, hogy a szutyok orosz vasakból is milyen szuperül sikerült 60000-et kiszedni az odaküldött és ellőtt hajpermodern IPTR-rel? Vagy nem? Szólj, ha nem és még van az oroszoknak harckocsija.

Vogon meg kb. rakétázsdzsippet tenne a harckocsik helyére, majd meglátjuk mennyivel jobb elképzeléssel. :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Csak szólok,hogy ÖSSZESEN 1(EGY) zl TR85M van,és ezek elektronikai frissitéséről van csak szó..........Egyébként meg VENNI akarnak 400db hk-t.Abrams,Leo2 és a K2 közül valamelyiket szeretnék.T55 meg kivonásra kerülne,ha megtörténik az új hk beszerzés.Hogy "tartós tárolásra",átépitésre,vagy kohóba kerülnek e,nincs döntés.
Csak szólok,hogy a románoknak van láncos IFV-jük.Az MLI84M
63d64319ea1c5985.jpg

Helyi gyártású BMP modernizálva egy Rafael toironnyal.25milis Oerlikon gá,és Spice IPTR van rajt-vagyis szemből ki tud lőni egy Lynxet is,fő fegyverével....
Azért a kerekes APC-kkel kezdték a váltást,mert a kerekeseik nagyrésze éktelenül öreg helyi gyártású BTR60/70 változat.(meg a missziós részvételhez jobban kellettek)
És még1x,nincs már "tankgyáruk",önálló tankgyártásra nem képesek.Nincs már meg hozzá a háttériparuk.(az utolsó ilyen tervük a Tanku2000 volt,ami egy helyi,könnyebb Leo2 változat lett volna,de nem lett belőle semmi)
Hagyd, nem értik.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Csak szólok,hogy ÖSSZESEN 1(EGY) zl TR85M van,és ezek elektronikai frissitéséről van csak szó..........Egyébként meg VENNI akarnak 400db hk-t.Abrams,Leo2 és a K2 közül valamelyiket szeretnék.T55 meg kivonásra kerülne,ha megtörténik az új hk beszerzés.Hogy "tartós tárolásra",átépitésre,vagy kohóba kerülnek e,nincs döntés.
Csak szólok,hogy a románoknak van láncos IFV-jük.Az MLI84M
63d64319ea1c5985.jpg

Helyi gyártású BMP modernizálva egy Rafael toironnyal.25milis Oerlikon gá,és Spice IPTR van rajt-vagyis szemből ki tud lőni egy Lynxet is,fő fegyverével....
Azért a kerekes APC-kkel kezdték a váltást,mert a kerekeseik nagyrésze éktelenül öreg helyi gyártású BTR60/70 változat.(meg a missziós részvételhez jobban kellettek)
És még1x,nincs már "tankgyáruk",önálló tankgyártásra nem képesek.Nincs már meg hozzá a háttériparuk.(az utolsó ilyen tervük a Tanku2000 volt,ami egy helyi,könnyebb Leo2 változat lett volna,de nem lett belőle semmi)

Az MLI-84-eseket épp úgy kidobni tervezik, mint a szutyok TAB-okat a Piranha oltárán. Ez a szomorú hírem számodra. Hivatalosan ez a terv, de mint többször elmondtam már, szerintem az Abrams beérkezése után 10 éven belül keríteni fognak pénzt, hogy lecseréljék normális IFV-re. Csak hát ha összeadogatod, hogy azzal akár már valahol 2040 környékén járunk, akkor én sem vennék mérget arra, hogy pontosan mi fog akkor lejátszódni. De a BMP szökevényük szerintem még ebben az évtizedben eltűnik a rendszerükből, tippre 2026 tájékán.
És NEM, nem 400-at akarnak venni, ha hivatalos kommunikációt értesz ez alatt. 1 zl mennyiséget. Csupán "szakértők" álmodoznak 400-as mennyiségről, de erre nekik nincs pénzük. Amire nincs, az meg nem lesz leszállítva. (Hiába fantáziál Pogány meg páran itt arról, hogy csupán vélt Trianon nosztalgiából majd adnak a jenkik nekik 350-et ingyen. Kammm talán mesélhetne arról, mennyire is lenne fogadókészség az átlag amerikaiban, hogy egy brit haderő méretű MBT csokrot csak úgy barátságból még oda toljanak 1 zl vásárlásért.)

Az, hogy gyártás képessége hogy áll, azt rád bízom. Én nem jártam abban a gyárban, te viszont voltál már ott. Én azt látom, hogy a flotta önfenntartását meg tudják oldani. Nekem ez viszont szimpatikus, hogy ők egy konkrét időpontban -a Keleti Blokk szétesése előtt nem sokkal- nemzeti tankról álmodtak és végülis megcsinálták. Összenézték az elvárásokat a lehetőségekkel, bele rakták az energiát még abba is, hogy német motort tudjanak másolni, stb. És pár évig tényleg volt tankgyártásuk.
Az, hogy ez alatt a pár év alatt már végzetesen el is avult, mert jött a lengyel, szerb, orosz, stb. T-72 modernizáció a Leo2A4-re válaszul... Az pusztán sajnálatos.
Hogy fel lehet vetni, hogy ha én azt mondom, hogy érthető az, hogy az utóbbi időben miért mit raknak egy-egy modernizációs tervükbe, és hogy akkor nekünk itt van LMzek, hozzá én hogy viszonyulok? Hát körülbelül ugyan úgy mind a kettőhöz. Jobban jöttek ki azzal, hogy nem kezdtek bele már jó ideje újabba. (Pedig tényleg becsülendő LM-ben is, amikor megkérdezi, hogy hajnalban nézett valamit, de most nem találja és nem teljesen hasra ütve tervezgeti ő sem az ikonikus szovjet vas modernizációját.) Meglátjuk, hogy ebből a mostani szép tervből lesz-e valami. És milyen lesz, mikor bemennek a híres tankgyárukba, ahol most épp Pirát csavaroznak össze, és azt mondják, hogy pakoljunk össze mindent, mert a csarnokot át kell rendezni TR-85 átépítésre... Ennek mennyire fog örülni a külföldi részes, aki épp a megrendelést időre le akarná szállítani.


Tessék, itt van egy ukrán cikk is, hogy miről van szó. Nem, nem 400-ra, hanem 54 db Tábornokra nyújtottak be igényt. És nem Washingtonhoz, hanem ez még csak belső felhasználású papír. Közel sem garantálja senki, hogy az évtized végére végig megy a várhatóan csak jövőre elinduló közbeszerzés az Abramsre, miközben sokan több százat vizionálnak holnapi szállítással. (Ja, hogy addig még lehet egy újabb kormány akár.)

Vogon meg kb. rakétázsdzsippet tenne a harckocsik helyére, majd meglátjuk mennyivel jobb elképzeléssel.

Konkrétan több értelmét látom egy páncéltörő alegységnek egy dd-ben normális felszereléssel, mint 1 hk zl-nak végzetesen elavult eszközökkel, ami mellett nincs is modern MBT-jük. Néhány Spike NLOS és jóval több öngyilkos UAV például egy Gidránon hasznosabb, mint egy halom TR-85-öt vásárolnánk.
Tudom, te nem így gondolkodol. Mert te kiküldenéd a Gidránt a román "hát ez mozgó ágyú" elé, és BUMMM, mert a hk mindig mindent megsemmisít, mert egy harckocsit csak egy másik harckocsi tudja megfékezni.
A valóságban a pár évvel ezelőtti örmény-azeri háborúban gyorsan kiderült, hogy mire mennek az elavult MBT-k a drónrajokkal szemben. Mert hogy nem csak egy háború volt már eddig, csak hát aki szűrős szemüveget hord... Sőt, amikor tavaly az első hónapokban az ukrán topicban beszélgettük a többiekkel, hogy mit kéne csinálniuk az oroszoknak az ukrán taktikára válaszul, mindenki húzta a száját, mikor azt mondtam, hogy a gyalogságot előre küldeni és 1 km távolságból követnék őket csak a 72-esek. Azóta meg nagyjából ugyan erre jutottak az orosz hadvezetésben is. (Jó, ezzel a vezetéssel nem dicsőség közösséget vállalni, na de na!) Szóval megnézed a veszteség adatokat, akkor a románok gondban lennének, ha 2 megyét el akarnának foglalni a 300 hk-jukkal az oroszoktól... vagy akár ha az ukránoktól.
Lényegében ugyan ezt csinálták az orosz-ukrán csapatok Berlin ostrománál is. Ha nem tudod a kézi páncéltörők ellen felpáncélozni a járművedet, akkor ugyan azok a minták ismétlődnek korról korra. Ezért szurkolok annak, hogy a miénk APS-sel, benne a beígért csoda TAPS-sal kellő védelemmel rendelkezzen a modern csatatér kihívásai ellen. Így sem garantált a túlélés, csak kisebb eséllyel szaladunk bele egy mészárszékbe.
Nem túl divatos dicsérni Magyarországon Mordort, de sokkal jobb ötlet volt tőlük a kézi Spike beszerzése, mint hogy most modernizálják az egyébként is csoda TR-85M zászlóaljukat, miközben a T-55-össel felszerelt zl-ak meg mennyit is fognak érni akár csak raktárból előhozott '80-as évekbeli rakéták ellen?

Szerintem kár reagálnod, mert mindig ugyan oda lyukadunk ki. Nekik nem "lehet, akár 800 is van" hk-juk van, hanem összesen 4 zl. Ebből 2 modernizálatlan T-55-ös, már önmagában vicc kategória, mellette 1 db TR-85M, ami akkor sem lesz Tatával egyenértékű, ha most megszavaznák, hogy M2-esre fejlesszék. És 1 db alap TR-85.

És te itt sopánkodsz, hogy nem szeretnéd, ha modernizálnák, mert akkor nő a harcértékük.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Az MLI-84-eseket épp úgy kidobni tervezik, mint a szutyok TAB-okat a Piranha oltárán
Elárulom,hogy annoi,mig a vajda le nem fújta a programot,mi is ugyanezzel a Rafael toronnyal akartuk modernizálni a BMP-inket.Távlati tervként meg 2015-től csere szerepelt.A Keleti féle programban igy számoltak a rendszerbentarhatósági idővel.
És NEM, nem 400-at akarnak venni, ha hivatalos kommunikációt értesz ez alatt. 1 zl mennyiséget
400 akarnak,legalábbis a vezérkar.Csak éppen nincs rá pénzük,igy egyenlőre 1 zl tényleges beszerzését szeretnék kikinlódni a költségvetésből.Ezért is frissitik a TR85M-eket.Mert leváltani nincs pénz.Hk meg kell.
Az, hogy gyártás képessége hogy áll, azt rád bízom. Én nem jártam abban a gyárban, te viszont voltál már ott
Mikor én ott jártam,irtózatosan rossz állapotban volt.Egy posztapokaliptikus filmet simán le lehetett volna ott forgatni,szó szerint egy MÉH telep volt (ócskafém osztályozás és darálás folyt ott akkoriban).
Viszont a gyártási képesség nem egy gyártól függ,hanem a háttéripartol.Önálló tankgyártásra ma már nem képesek,nincs meg hozzá a háttéripar.(különben ezzel pl Izrael is igy van,Merkavát nem tudnák gyártani a külföldi beszállitók nélkül)
Ebből 2 modernizálatlan T-55-ös, már önmagában vicc kategória, mellette 1 db TR-85M, ami akkor sem lesz Tatával egyenértékű, ha most megszavaznák, hogy M2-esre fejlesszék. És 1 db alap TR-85.
Igen,ez van most náluk rendszerben.Meg igazábol ismeretlen számú,ismeretlen állapotú gép "tartós tárolásban"-ami általában esőáztatta rozsdakupacot jelent,amik gyári restauráció nélkül bevethetetlenek még bozótnéger kergetésre se.
A valóságban a pár évvel ezelőtti örmény-azeri háborúban gyorsan kiderült, hogy mire mennek az elavult MBT-k a drónrajokkal szemben
Mondok egy érdekeset-BÁRMELYIK hk kilóhető a levegőböl,ha nincs megfelelő légoltalom.
Sőt, amikor tavaly az első hónapokban az ukrán topicban beszélgettük a többiekkel, hogy mit kéne csinálniuk az oroszoknak az ukrán taktikára válaszul, mindenki húzta a száját, mikor azt mondtam, hogy a gyalogságot előre küldeni és 1 km távolságból követnék őket csak a 72-esek
Föltatláltad a spanyolviaszt.(najó,legyünk igazságosak-a forumtagok átlagos harcászati és hadmüveleti-harcászati ismeretei a bányászbéka ülepe tájékán vannak,igy azért már a spanyolviasz feltalálása is jó eredmény)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Konkrétan több értelmét látom egy páncéltörő alegységnek egy dd-ben normális felszereléssel, mint 1 hk zl-nak végzetesen elavult eszközökkel, ami mellett nincs is modern MBT-jük. Néhány Spike NLOS és jóval több öngyilkos UAV például egy Gidránon hasznosabb, mint egy halom TR-85-öt vásárolnánk.
Jelenleg a romànokról beszélünk, igen érdekes lenne TR-85-öt vàsàrolni. Bàr amekkora a nyugati gyàrtàsi volumen, nem zàrnàm ki a sci-fi vilàgàba.

Àmde ha harckocsi helyett amit ezek szerint te nem univerzàlis tüzérségi eszkôznek, hanem pàncéltörônek taryasz elsôsorban, rakétàs pàncélvadàsz alegységet szervezel akkor megnézem mivel vitelezel ki nemcsak egy gyors elôrenyomulàst, hanem azt is hogy mennyi idô lesz amíg zseniàlis vezetéseddel rà nem döbben a törzsed, hogy megfosztottad az egész dandàrodat a manôverereje központi elemétôl és fokozottan megnehezítettél minden létezô offenzív hadmozdulatot, amihez esetleg aztàn kunyeràlni kell erôket olyanoktól, akik nem voltak annyira hülyék, hogy kibasszàk a legfontosabb csöves tûzfegyverüket.

Az NLOS-t nem indítod àm csak úgy vaktàban, sôt, kimondottan kényes az a szituàció, amikor jól be tudod vetni. Kell neked egy tüzérségi megfigyelô egyenértékkel bíró felderítés, akàr drón, akàr gyalogsàg részérôl. Ezek mûködését, kommunikàciójàt sem elektronikusan, sem harctevékenységgel ne zavarjàk/tegyék lehetetlenné.

Kell egy olyan lehetôleg nem nagy sebességgel és nem magas objektumokkal szegdelt terepen mozgó cél amire felülrô akadàlytalanul ràvezetheted. Ezutàn lehet sikeres vagy sikertelen a talàlat.

Siker esetén sem mutattàl fel a harcàszati sikeren felül semmit, ahogy a keringô lôszer sem tartja meg neked a területet.

Arról meg halvàny fogalmad sincs, hogyan szervezném az erôket, pedig igen sokmindenrôl írtam. Nem àllok neki a kedvedért megint.
Szerintem kár reagálnod
:D :D :D
Ezért szurkolok annak, hogy a miénk APS-sel, benne a beígért csoda TAPS-sal kellő védelemmel rendelkezzen a modern csatatér kihívásai ellen. Így sem garantált a túlélés, csak kisebb eséllyel szaladunk bele egy mészárszékbe.
Ez az, amiért a leginkàbb reagàltam. A faszsàg központi eleme àbràndvilàgból. Milyen TAPS amit beígértek te szerencsétlen? Attól, hogy nàlad a KF51-nek keresztelt Leopard 2A4 modernizàcióra ràmarketingeltek egy ilyen szót, attól ez még önmagàban sem létezik, nemhogy a KMW Leopard 2A7+-ra barkàcsolva. Az egyetlen ami a kiindulópontja lehetne az felfelé nézô Strykeshield, aminek KMW gépeire történô integràlàsról még nem olvasgattunk sem itt sem màshol, pedig a rengeteg jelkisugàrzàs miatt igencsak siker lett volna. A KMW Trophy-t integràlt, ezt tudja csak úgy adni. Ha az lesz lesz, ha nem lesz akkor az APS az a Wegmann ködgrànàtvetô lesz. Esetleg frekvenciazavaró.
Sőt, amikor tavaly az első hónapokban az ukrán topicban beszélgettük a többiekkel, hogy mit kéne csinálniuk az oroszoknak az ukrán taktikára válaszul, mindenki húzta a száját, mikor azt mondtam, hogy a gyalogságot előre küldeni és 1 km távolságból követnék őket csak a 72-esek. Azóta meg nagyjából ugyan erre jutottak az orosz hadvezetésben is. (Jó, ezzel a vezetéssel nem dicsőség közösséget vállalni, na de na!) Szóval megnézed a veszteség adatokat, akkor a románok gondban lennének, ha 2 megyét el akarnának foglalni a 300 hk-jukkal az oroszoktól..
Tehàt gyalogsàg mellé rohamlöveg funkcióban osztanàl be harckocsit mégis? Hogyhogynem NLOS ATGM alegységet? Hiszen a romànoknak is sokkal jobb lenne gyalogsàgtàmogatàsra is mint egy harckocsi nem? Dobjàk ki a TR-85-öt, legyenek olyan hülyék hogy megteszik làtvàn hadszervezési zsenidet, nemhogy modernizàljàk hadviselésre alkalmasabbra. :D
Nem túl divatos dicsérni Magyarországon Mordort, de sokkal jobb ötlet volt tőlük a kézi Spike beszerzése, mint hogy most modernizálják az egyébként is csoda TR-85M zászlóaljukat, miközben a T-55-össel felszerelt zl-ak meg mennyit is fognak érni akár csak raktárból előhozott '80-as évekbeli rakéták ellen?
Az is-is ezek szerint szàmodra elképzelhetetlen. :rolleyes:
Nekik nem "lehet, akár 800 is van" hk-juk van, hanem összesen 4 zl. Ebből 2 modernizálatlan T-55-ös, már önmagában vicc kategória, mellette 1 db TR-85M, ami akkor sem lesz Tatával egyenértékű, ha most megszavaznák, hogy M2-esre fejlesszék. És 1 db alap TR-85.
Na és? Ezt mind tudjuk. És? A vicc 55-ös àllomànyuk is be tudja tölteni kis àgyújàba azt az izraeli APFSDS-t, amivel szép nyugodtan frontból is ki tudja baszni a Leopard 2A4 àllomànyunk bàrmely tagjàt értelmezhetô tàvolsàgból is, a gyalogsàg és eszközei ellen meg még mindig rendelkezik többfajta lôszerrel. Ebbôl jó sokat tud magàval vinni. Modern tàmogató alegységekkel a hàta mögött. Ehhez van még TR-85, meg TR-85M1, amik szintén tudjàk ezt, csak az utóbbit lehet modernizàljàk és emellé esélyesen egy zlj Abrams-t is beszereznek, nahàt, megintcsak nem Spike NLOS-t. Hogy lehet?

Megnézném a rakétàsdzsipp haderôdet ezzel szemben. :D
És te itt sopánkodsz, hogy nem szeretnéd, ha modernizálnák, mert akkor nő a harcértékük
Igen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Úgy általánoságban
A hk harcászat is összfegyvernem,ideális esetben összhaderőnemi harcászat.Hk csapatok magukban csak akkor vethetők be,ha a gaz ellennek nincs páncélelháritó fegyverzete.De ekkor is csak számukra ideális terepen,ideális körülmények között.
Hát ilyesmire manapság ne nagyon számitson senki.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Elárulom,hogy annoi,mig a vajda le nem fújta a programot,mi is ugyanezzel a Rafael toronnyal akartuk modernizálni a BMP-inket.Távlati tervként meg 2015-től csere szerepelt.A Keleti féle programban igy számoltak a rendszerbentarhatósági idővel.

Hasonlítsd össze a Keleti-program dátumát és a mait! És megint oda lyukadunk ki, hogy attól még, hogy akkor valami okés volt, abból nem következik, hogy a most következő 20 évre meg akarják tartani a pásztorok. Több ponton is hiányzik a híd a szakadék két oldala között. Egyfelől amikor nálunk a Keleti-program futott (amire nem sok ráhatásuk volt), akkor még nem volt a vlachoknak Piranhájuk. De ezt mindenki tudta.
De tovább megyek. Az, hogy ez a gép milyen módon/mértékben tudná szolgálni az ő igényeiket, nem feltétlen függ össze azzal, hogy Piranha IV-eseket akartak eredetileg a nehéz dd-be francia mintára. Úgy zongoráznak a különböző Piranha típusokon, hogy nem lehet megmondani, hogy a végén melyik lesz konkrétan. (Az egész programot kezdték egy olcsó, úszni tudó típus kiválasztásával és lett belőle egy drága, úszni nem tudó típus.)

Azzal egyetértek, hogy ritka faszok, hogy "a közös nyelv" miatti francia imádatukban hoztak egy döntést és dobni akarják a lánctalpas IFV vonalat, hogy ezzel is spóroljanak. És mint említettem, azt jósolom, hogy később meg vissza fognak térni.
Ha megnézed, hogy hivatalosan mennyi élte túl az elmúlt 30 év vérzivataros évtizedeit (2009-ben volt talán még 26 darab üzemképes az eredetileg tervezett 178 legyártottból), akkor megint ott tartanak, hogy kellene még gyártaniuk belőle, de ez egy más tészta. Azért erőltetik a Halacskát még ennél a gépnél is kevesebb túlélő képességgel, hogy ne kelljen azzal foglalkozni, hogy egyébként problémáik vannak a gyártás újraindításával.
De ez tényleg hosszú történet.

Àmde ha harckocsi helyett amit ezek szerint te nem univerzàlis tüzérségi eszkôznek, hanem pàncéltörônek taryasz

A vitánk pont itt reked meg mindig az egymás mellett elbeszélésben. Hogy te a tankot egy tüzérségi eszköznek tartod. Egy önjáró tüzérségnek. És ha valaki azt mondja neked, hogy nem elég csupán lánctalpra (vagy gumi kerékre, mint néhány 'light tanknál') tenni egy csövet és flangálni vele az első sorban, akkor fel vagy háborodva, hogy hk ellenes a vitapartnered. Amikor az orrod alá dugja, hogy amúgy ő azt jósolja, hogy fog még modern MBT-t beszerezni a Honvédség, akkor meg vakarod a fejed. És hát izé... Akkor "te nem gyalogsági tűztámogató tüzér alegységnek képzelsz el egy hk zl-at, hanem pct tüzérségnek. Értem!"
Nem, nem érted. Nem érted azt, hogy a harckocsi az nem tüzérségi (artilery) eszköz. Ahogy egy helikopter beszerzésnél is rohadt egyoldalú lenne, hogy ha valaki nem rakja tele két tonna rakétával az összes gépet, akkor az copter ellenes. Ja, hogy ő támogatta a beszerzést? Ja, hát akkor te csak légi teherszállító platformként gondolsz rájuk. És nem vagy képes megérteni, hogy milyen lehetőségek vannak abban, ha mindegyik tankokra vadászik. Esnél neki...
Miközben a forgószárnyasoknak van egy lista, amire képesnek kell lenniük. És nem helikopter ellenes az, aki szerint az összes feladatát el kell tudnia látni a légierőnek a kutató-mentőtől a szimpla fuvarozón át a tűztámogatásig. Ugyan úgy nem, és nem, egy Main Battle Tank nem páncéltörő tüzér alegység.
Ez a TR-85M zászlóalj akkor sem tudja ellátni a páncélos összes feladatát, ha a leírt frissítések belekerülnek. Továbbra is nem lesz kisebb, mint egy Leo2A4-es, vagyis nem lesz kevésbé szomjas. Egy román csodában nem mernék fogadni arra, hogy kevesebb kopó alkatrész van a hajtásnál és a motornál, mint abban a német motorban, amiről másolták. Vagyis itt sem lesz olcsóbb. Bármennyire is rajongsz ezekért a gépekért, nem fabrikálnak belőlük normális, modern MBT-t. De költenek rá annyit! Ez nekünk jó, ha még új modernizációs csomagra is költenek, amiből szintén nem lesz modern MBT, de utána 10 évvel elkezdik kidobálni és szétvágni. Mert az lesz, hiszen nem fogják megtartani az Abrams mellett.
Létre hoznak egy új variánst (ha átmegy a javaslat), ehhez pénzügyi forrást csoportosítanak át (gyanúsan az Abrams beszerzés időbeni kitolásával), hogy egyetlen nyamvadt zászlóaljra tervezés, majd teszt fázis, csapatpróbázás+igényekhez korrigálás, végül "tömeg gyártás" legyen (mind az 1 zl-ra). Nem tudom, mennyire beszéled a magyar szlenget, de ezt szokták díszhadseregnek nevezni.
És miért? Megállítják az oroszokat akkor, ha 1 db (egyébként eddig is a legjobb színvonalon lévő) zászlóaljukat polírozzák még egy kicsit? Gondolkodj el! Vagy ha balkáni háború lesz, megállítják ezzel a 300 szerb T-72-t? Egyetlen szomszédukat sem, még velünk szemben is hátrányt szenved a programjuk, ha később kapják az Abrams-et, de legalább modernizálnak 1 zl TR-85M-et helyette.

Ha ennyire rögeszméd, hogy mert nekik hk kell, akkor felteszem a kérdést számodra, hogy miért nem modernizálják az összes zl-ukat TR-85M szintre? Hmmm...? Meg vannak a tervrajzok, a román hadsereg még el is fogadta ezeket. Nem kell évekig mérnököket alkalmazni(ami nagy luxus, ha tényleg az oroszoktól meg tőlünk félnek), nem kell visszadobált teszteket kijavítani. Oké, ne menjünk bele a kérdésbe, hogy van-e még hozzá hadiparuk!
Tippelhetek, hogy miről szól ez az egész? Arról, hogy 2026 környékén az amerikaiak felülvizsgálatnál kevesebb büntető pontjuk legyen. Van egy olyan rosszindulatú feltételezésem, hogy valahogy minden ország -lengyelek kivételek- 1 darab nehéz dd-t próbál felállítani az elvárt 2026-os határidőre. És valahogy mindenkinél páncélgránátos dd lett 1 zl hk-val. És szerintem van a listán egy olyan sor, hogy van-e BMS ahhoz a bizonyos egy dandárhoz.
Fognak ők még nagy levegőket venni, mikor elmagyarázzák, hogy azért nincs IFV, mert ők francia mintára APC-t raknak, de annak van BMS-e. És tud-e kommunikálni ezen keresztül a hk-val az őt kísérő gyalogság?
Ha csatára készülnének, akkor meg elkezdenék átalakítani a 2 T-55-ös zl-ukat TR-85M-re és utána megpróbálnának összeguberálni még pár használható teknőt a raktárnak csúfolt roncstelepről. És akkor jönne szembe velük Mr. Valóság. (De nem hallunk olyat, hogy szaladgálnak összevásárolni minden használt vagy újonnan gyártott, gyorsan elérhető tankot. Ezt a lengyelek csinálják.
Ők meg büszkék arra, hogy van lehet akár 800 szuper kategóriájú tankjuk, és 1 zl modernizációját tervezik, amivel nem vernek meg senkit.)

akkor megnézem mivel vitelezel ki nemcsak egy gyors elôrenyomulàst

Erre a TR-85 alkalmatlan és a TR-85M2 is alkalmatlan lesz.

Ez az, amiért a leginkàbb reagàltam.

Sajnálom, ha el kell keserítselek, de egy olyan platform, ami nem fog rendelkezni minimális védelemmel sem a TOP ATTACK ellen, az végzetesen elavult le az elkövetkezendő évtizedekben. Akár hogyan reszeled ezt a történetet, ilyet a kedvelt román csodád sosem fog kapni. Egyáltalán semmi rakéta vagy drón elleni védelmet. És erre nem az a válasz, hogy de ki kell mögötte építeni egy baromi erős csapatlégvédelmet. A Gepárd vagy Skyranger csak egyik réteg lesz, de önmagában nem elegendő.
A Leopárdhoz lesz ilyen. És ahogy a Gripeneket folyamatosan modernizáljuk, úgy fogjuk a német MBT-ket is. Ráadásul a Leopárdhoz a darabszám miatt lehet kiszolgáló ipart kialakítani. A románoknál meg '90 óta minden fejlesztést egy darab, mindent legyőző, csoda zászlóaljra akarnak, a fele meg modernizálatlan T-55-ös? Sajnos ezzel kell szembe nézned, hogy a felülről jövő támadás ellen a keleti szomszédaink is megpróbálnak majd az Abramsre minden jót megvásárolni. (Tudom, ez fájdalmas nem csak neked hallani, sokan ki nem mondva drukkolnak annak, hogy M1A1-et vásároljanak csak, de nem ez fog történni.) A TR-85-ösre meg nem lesz semmi védelem felülről, de még frontból se.
Ezt nem tudom jobban elmagyarázni.

Az is-is ezek szerint szàmodra elképzelhetetlen.

Igen, elképzelhetetlen, mert a Spike beszerzése egy jó ötlet volt tőlük, a TR-85M2 meg egy faszság. Tudom, ez fordítva van, mert a tanknak van ágyúja és a harckocsi az mindig győz. A valóság meg az, hogy nekik raj szinten kurva jó páncéltörő képességük lett ezzel, de ez nem kiváltja, meg helyére áll a hk gyengeségének. Még TR-85M2-vel sem.
Erről van szó! Nekik nem modernizálatlan T-55-ös kell, amit közel bármi keresztül hugyoz. És a páncélos "csapásmérő erejük" többségében ebből áll, de költenek rá. És nem TR-85 modernizáció. Amíg ezek fenntartására és adja az Ég, hogy modernizációs programjukra költenek, addig kapunk mondjuk 1 év pluszt behozni őket.
Mert ma még van mit behozni velük szemben! És én drukkolok annak, hogy mi jól csináljuk és ne így, amiről a románokkal kapcsolatban most vitatkozunk!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Úgy általánoságban
A hk harcászat is összfegyvernem,ideális esetben összhaderőnemi harcászat.Hk csapatok magukban csak akkor vethetők be,ha a gaz ellennek nincs páncélelháritó fegyverzete.De ekkor is csak számukra ideális terepen,ideális körülmények között.
Hát ilyesmire manapság ne nagyon számitson senki.

Igen, de ezt Pogány előtt ne mondd, mert megsértődik, hogy "nekünk csak 200 darab hk kell és csókolom", a hk legyőzi az IFV-t, mert a tank át tudja lőni az IFV páncélját, az IFV gépágyúja meg nem tudja az MBT-jét.
Hagyjuk meg őt rettegni, hogy 200 román tank majd lerohan minket APC kísérettel, amin nincs se gpú, se ATGM.

A valóságban tökéletesen tudják, hogy már most nincsenek felkészülve egy támadó hadműveletre, ha beérkezne az általunk megrendelt vasak többsége. Még ha mi sem leszünk 2026-ban készen egy háború megvívására. (Nem lesz rakéta tüzérség, nem lesz teljes a légvédelem rétegzettsége, sorolhatnám a hiányosságokat. Szarabbul állunk mint ők összhaderő szintjén, de gyorsabban fejlődünk.)

Amúgy ha már román topic... Azt hallottátok, hogy meg nem erősített információk szerint a LAROM átadásáról tárgyalnak? (Én ennek szurkolok, még ha nem is látom át az okait, mert azok a LAROM-ok bizony szúrják a szememet.)
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: papajoe and Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Hasonlítsd össze a Keleti-program dátumát és a mait!
Az,hogy mennyire figyelnek ránk,pontosan a Keleti féle program bukásával jol illusztrálható.Mikor nálunk leállt a program,ők is belassitottak.Mikor nálunk ment a levesbe a sereg,leálltak.
A 90es évek második felében a teljes TR85 állományukat modernizálni akarták M szintre,ÉS gyártani az egyszerűsitett Leo 2t Tanku2000 néven.1 zl TR85M után a program leállt.A teljes MLI84 állományt korszerűsiteni akarták,ez a program leállt 2 zl után.Modernebb kerekeseiket,és a hegyi láncos apc-iket is el akarták látni a Rafael toronnyal,plusz törökökkel közösen kifejlesztettek egy 3 tengelyes PSZH-t,amit szintén ezzel a toronnyal kivántak gyártani-ezekböl csak mintapéldányok készültek,sorozatátalakitás nem.
IAR330 helikböl a tervezett 3 ezred helyett csak 2 század lett felspécizve a zsidó rendszerekkel.Tervezték az AH-1F liszenszgyártását szintén kb 3 ezred mennyiségben,semmi nem lett belőle.ATMOS liszenszgyártásábol szintén nem lett semmi-mert már nem volt rá szükség.MH harcértékének drasztikus csökkenésével felelegessé vált a program.
Modernizált helyi gyártású BTR Rafael toronnyal (mintapéldány készült,több nem)
Zimbru_2000.jpg

Mivel a BTR utángyártásaik elavultak,de nagyon,ezért kezdték a mostani korszerűsitést a "halacskákkal".Korszerűsitett BMPik még rendszerben tarthatóak,azokat ráérnek késöbb is lecserélni.(majd ha sorrakerülnek,namegpersze ha lesz rá pénz)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 110
31 076
113
Igen, de ezt Pogány előtt ne mondd, mert megsértődik
Nem érted,hogy mit mond-a hiba az ön készülékében van.
Hagyjuk meg őt rettegni, hogy 200 román tank majd lerohan minket APC kísérettel, amin nincs se gpú, se ATGM.
MLI-ken van gá és ATGM is.Illetve a kb 6 zl-nyi nem korszerűsitett többin a szabvány BMP-1 torony,73 milis löveggel,és némileg korszerűsitett Maljutkával (helyi gyártás,a Rafael tornyok is tudják őket kezelni).Plusz van pct osztály,és bár vontatott (egyenlóre,mert most egy láncos önjáró lövegtipust is tervbevettek,régi 2S1 koppintásaikat tartalékba helyezték) D20 liszensz,de elég nagy tüzérségük támogatni őket (meg aknavetők,dögivel).Plusz egész jó rakétás tüzérségük.APR ugyan helyi BM21,de a HIMARS mellet a LAROM is még korszerűnek tekinthető.És támogathatja őket a szintén öregecske,de még mindig korszerűnek tekinthető harcrendszerekkel ellátott SOCAT helik (a mi levélnehezék Mihujainknál sokkal használhatóbbak).És az egészet fedezni tudják légoltalommal (nem csak Kub,meg Mistral,kicsinként cizelláltabb a rendszer náluk.De kivánságlistájukon ott van a NASAMS is)
Összeségében nem egy hűűűdeszuper,korszerű haderő-de ellenünk bőven elég.
És ez számit.A haderőnek nem kell feltétlen a világ legjobbjának lennie.Elég,ha csak a szóbajöhető ellenség legyőzésére képes,ahoz képest van fölényben.(Chile a 80as években vette meg az IDF kivont Shermanjait-micsoda ökörség.....nem az.Olcsók voltak,és bőven elegendőek az argentin TAMok ellen.Az ottani alapvetően hegyes vidéken még előnyös is volt a Sherman kis mérete.Az,hogy Europában meg már egy nevetnivaló relikvia,a helyi viszonyok szempontjábol nem számit)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az,hogy mennyire figyelnek ránk,pontosan a Keleti féle program bukásával jol illusztrálható.Mikor nálunk leállt a program,ők is belassitottak.Mikor nálunk ment a levesbe a sereg,leálltak.
A 90es évek második felében a teljes TR85 állományukat modernizálni akarták M szintre,ÉS gyártani az egyszerűsitett Leo 2t Tanku2000 néven.1 zl TR85M után a program leállt.A teljes MLI84 állományt korszerűsiteni akarták,ez a program leállt 2 zl után.Modernebb kerekeseiket,és a hegyi láncos apc-iket is el akarták látni a Rafael toronnyal,plusz törökökkel közösen kifejlesztettek egy 3 tengelyes PSZH-t,amit szintén ezzel a toronnyal kivántak gyártani-ezekböl csak mintapéldányok készültek,sorozatátalakitás nem.
IAR330 helikböl a tervezett 3 ezred helyett csak 2 század lett felspécizve a zsidó rendszerekkel.Tervezték az AH-1F liszenszgyártását szintén kb 3 ezred mennyiségben,semmi nem lett belőle.ATMOS liszenszgyártásábol szintén nem lett semmi-mert már nem volt rá szükség.MH harcértékének drasztikus csökkenésével felelegessé vált a program.
Modernizált helyi gyártású BTR Rafael toronnyal (mintapéldány készült,több nem)
Zimbru_2000.jpg

Mivel a BTR utángyártásaik elavultak,de nagyon,ezért kezdték a mostani korszerűsitést a "halacskákkal".Korszerűsitett BMPik még rendszerben tarthatóak,azokat ráérnek késöbb is lecserélni.(majd ha sorrakerülnek,namegpersze ha lesz rá pénz)

Azzal nem mondtál újat, hogy náluk nemzeti sport a hangzatos programok bejelentése és leállítása.

1, A '90-es években mindenkinél derékba törtek a nagy lendületű modernizációk, gyártások. Nem volt egy Keleti-terv és arra kitaláltak valamit a románok. Ahogy most sem azért fegyverkezik Lengyelország meg Ukrajna, mert mi magyarok fegyverkezünk.

2, Még a német RajnaiFém is tud neked mutatni egy sor félbe hagyott programot. Még csak nem is KKE specifikáció.

De elfogadom a véleményedet, hogy neked a Keleti-terv volt mindig is a szíved csücske, amit 'a vajda' leállított (és ezzel romlásba vitte a Hazát és a világot, még a románokat is elkorcsosította). Nem mondom, hogy ha nem kezdünk bele 1000 T-72 modernizációba, BMP-ket mellé, három ezredes légierőbe, akkor erre nem léptek volna semmit, mert de. Ebben igazad van, hogy mindenki néz mindenkit. Ők meg tényleg figyelmet szentelnek nekünk is.

Náluk bele illik egy sémába az, hogy most 400 db Abrams megvásárlását... hogy is fogalmaztál, talán "tartaná jónak a vezérkar", de 1 zl-ra nyújtják most még csak be az igényt. Hogy három F-35 századra cserélést tartanának jónak 2030-ban a lassan beérkező 3 F-16-nál, de nem lenne 10 év a gépek beérkezése és a cseréjük között. Hogy ASCORD-ot tartanának ők jónak az MBT mellé, de Piranhát terveznek rakni .50-es főfegyverrel IFV-nek.

Neked ez a véleményed, nekem meg ez; de ezen ne vesszünk össze, mert mind a kettőnké megindokolható és mind a kettőben van igazság.
 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0 and Negan