Sziasztok! Régóta olvasom a fórumot, mert érdekel a téma, egyrészt katonai fősulin végeztem és érdekel a haditechnika, a harcászat, másrészt mert a Rendőrség idegenrendészetén dolgozom, napi kapcsolatban vagyok ebből a térségből érkező emberekkel. Ami miatt hozzászólok az az, hogy elment ez a fórum nagyon orosz és Asszad imádatba és aki mást mond az hülye. Nekem személyes (több ezer emberrel "beszélgettem") tapasztalatom az, hogy Asszadot senki sem szereti Szíriában, jobban gyűlölik mint az IS-t, az Al-Nuszra pedig egy Vörös Félhold hozzá képest. Akikkel beszélgettem, mind azt mondja, hogy egy kegyetlen diktátor és tömeggyilkos. Évtizedek óta (már az apja is) terrorral tartja kézben Szíriát, aki egy rossz szót is szól róla nyilvános helyen minimum hónapokig tartó kínzás, rosszabb esetben halál vár rá. Minden az ő és a családja kezében van, korrupció van mindenhol, mindenből le kell adni nekik a sápot. Az arab tavasz Szíriában békésen, tömegtámogatottsággal indult és ha nem is egy liberális demokráciát, de egy Asszad és családja nélküli szabad országot akartak létrehozni. Ezt olyan brutálisan verte le Asszad, hogy átállt a tömeg a szélsőséges szervezetekhez, pedig a szírek nem fanatikus muszlimok. Ezek a szélsőséges szervezetek pedig katari, szaúdi, török pénzekből polgárháborút robbantottak ki. Mivel nekik van pénzük és így fegyverük, akinek nincs választása (pl. Európa) azok beálltak hozzájuk. A mérsékelt ellenzék pedig, akiknek eredetileg az arab tavasz idején még meg volt a tömegtámogatottsága, meggyengültek, korrupt vezetőik lettek, akik csak a nyugati segélyeket nyúlják le. A szélsőségesek simán nyertek volna, de ugye jöttek az oroszok, irániak és megfordították a háborút. Asszad mellett viszont már senki sem harcol, csak külföldi zsoldosok (afgánok, oroszok) így ha győznek is, tartós béke nem lesz. Most olvastam, hogy a börtönökből viszik már az utánpótlást a frontra... Nem fog visszajönni már az arab tavasz előtti diktatúra, ami valójában csak kívülről volt békés, belülről azért kőkemény elnyomás volt, amit már nem fognak elviselni. Ezért is menekülnek el a szírek, mert nincs jó választás számukra. Igaz, hogy volt kórház, meg oktatás, meg nem volt háború, de százezrek voltak Asszad börtöneiben és sok család gyászolta a halottait. Az Asszad által uralt területeken a mindennapok most is olyanok, hogy éjjelente átlagos családok ezreire törik rá katonák az ajtót, fegyvert keresnek, a férfiakat elviszik, megkínozzák, IS vagy Al Nusra pártisággal vádolják őket, csak azért mert szunniták, hónapokig börtönben tartják, aztán mehetnek a frontra. Ezt pl. egy palesztin származású, siíta, Hezbollah párti tolmács mesélte, akinek szülei, testvérei most is Damaszkuszban élnek. Szóval csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy szerintem korai az öröm, persze, jó hogy legyőzik a IS-t, de ezzel nem lesz vége, nagyon sokan fognak még ott meghalni vagy elmenekülni, amíg Asszadnak vége nem lesz.