Egyébként néhány hozzászólással előbb jelzett " új légvédelmi rendszer " esetében, nehéz megmondani hogy az tulajdonképpen új, vagy leporolt. A rendszer mind a 3 fajta rakétája megvolt már úgy tudom évekkel ezelőtt. Az alapja a rendszernek az oroszok segítségével kifejlesztett K-sam rendszer. Már akkor is gondolkoztak a hazai verzión, de gondolom a hadseregnek vagy nem volt pénze, vagy nem érdekelte. A vityaz 2000 néven a porosodott évekig. Az igazi újdonság úgy gondolom amiben eltér a rendszer az eredeti elképzeléstől az a rakéták irányítása. Úgy tudom hogy aktív önirányítás, és korrekciós csatorna is van még az infravörös keresővel ellátott egységnél is. És szerintem itt van végre az áttörés. Ugyan is indítás után lehet pakolni, a rakéta meg megy a célra, fújhatják a lokátor elleni rakétákat. Mindezt mondom annak ellenére hogy az indítókban látszólag az sxxx sorozat kisebb rakétája van. Az egyik közleményben említették például hogy az infravörös keresősnek rácsos vezérsíkja van. Úgy hogy lehet gondolkodni melyik orosz rakéta lehet belepakolva, kis skálázással, és vajon mi lehet a többiben.