Egyre furcsább ez a "téves" amerikai bombázás...
Az eddigi leg objektívebb összefoglaló a tényekről amit eddig olvastam:
warisboring.com/u-s-warplanes-mowed-down-dozens-of-syrian-troops-c30652c35995#.vlzszpcas
A tények: 2 A-10-es és 2 F-16-os (amiből az egyik Ausztrál volt) támadta több rácsapásban a szír kormányhadsereg állásait Deir ez-Zor-nál 6 km-re a reptértől.
A légtérben mindvégig jelen volt legalább egy amerikai drón is.
A legközelebbi kurd állások 100 km-re vannak Deir ez-Zor-tól.
Az USA légierő hivatalosan utoljára múlt év májusában járt a térségben amikor egy kommandó megölte Abu Sayyafot és kiszabadított egy csomó yazidi túszt.
Következtetések: az amik látták hogy mit csinálnak (ott volt a drón!) Az is valószínű hogy földi egységeik nem voltak a térségben (az szerintem túl durva feltételezés lenne hogy közvetlen az ISIS csapatok közé vegyülve lennének USA célmegjelölők).
Kérdés:
- mit kerestek 100 km-re délebre a legközelebbi szövetségeseiktől (ahol másfél éve nem is működtek)?
- a szíriai helyszíntől több mint 10 eKm-re (Las Vegas - Creech Air Force Base) ülő operátorok és parancsnokok tévedhettek-e akkorát hogy hogy a szír kormánycsapatokat összekeverjék az ISIS-szel?
Szerintem két válasz lehet és az egyik sem túl hízelgő az amikra:
1.) szándékos volt a támadás;
2.) az amiknak hiába vannak precíziós fegyverei ha a felderítési (illetve az adat kiértékelési) képességeikben és a parancsnoki láncban -a jelekből ítélve - óriási bugok vannak!