Semmilyen gyanús körülmények nem voltak a drón lezuhanásánál. Ezt már csak te akarod belelátni.
De akkor nézzük a tényeket.
1. Lezuhan egy Global Hawk Kaliforniában. A hírportálok egyből beszámolnak róla, videó is van a füstölgő hegyről, ahol lezuhant. Egy évvel később a hivatalos vizsgálat kivonata is elérhető.
2.
Miután a drón lezuhant Kaliforniában és a nemzetközi média beszámolt az eseményről, felbukkant az interneten a szokásos "névtelen szerzők-források" tollából, hogy valójában nem is ott zuhant le, hanem lelőtték Szíria partjainál (nyilván az oroszok...). És ezt a világon semmivel nem tudják alátámasztani természetesen.
3. Sem a szír kormány, sem az oroszok nem beszélnek semmilyen amcsi drón lelövéséről.
4. Azóta is volt még Tomahawk-szalvó, lőttek le amerikai gépek szír repülőt, ami az SDF-et támadta, láthattunk szép videókat, amint orosz Szuhojok megközelítenek amcsi Reapereket ésatöbbi. Ja és a wagneres-lebombázós ügy is már ezután volt. Drónlelövés viszont nem volt azóta sem.
Tehát, az eseményeket és folyamatokat nézve és összefoglalva:
Te úgy véled, hogy pár névtelen arctól származó netes baromság pariban van az ismert tényekkel, hivatalos nyilatkozatokkal, vizsgálattal és annak eredményével.
Te úgy véled, hogy ha az oroszok lelőnének egy amerikai drónt, akkor simán elképzelhető, hogy az amerikaik ahelyett, hogy ujjal mutogatnának a "gonosz rezsimet kiszolgáló" oroszokra a lelövés miatt, inkább nekiállnak legendát gyártani, kamu hírekkel, kamu kivizsgálással (nekem mondjuk fogalmam sincs miért tennék ezt...).
Te úgy véled, hogy ha tényleg lelőttek ott egy amcsi Global Hawk-ot, akkor, még ha nagyon el is akarnák titkolni a lelövés tényét az amcsik, akkor nem azt mondanák, hogy műszaki hiba miatt lezuhant ott, hanem simán elképzelhető, hogy sebtiben megszerveznek egy lezuhanást a világ másik végén, ezzel azt kockáztatva, hogy a lelövő fél (ezen esetben az oroszok) nyilvánosságra hozza a radarképeket, rosszabb esetben akár videót is, ha van és ezzel keményen beégeti az amcsikat.
Azt hiszem, most már értem.
Vagy tudták, vagy nem. 50-50
Ha a wagneresek mondjuk elővigyázatosságból nem rádiózgattak, vagy legalábbis oroszul nem, akkor akár az is lehet, hogy nem tudták az elején, csak akkor, amikor már elkezdték megszórni őket. De ez lényegtelen, mivel biztos vagyok benne, hogy mindenképpen szétbombázták volna őket, akár vannak köztük oroszok, akár nem. Mivel azok megtámadták az SDF-et.
Biztosra nem lehet kijelenteni természetesen. Ha támadás volt, pláne légi, akkor lehettek az amcsik is. Csak nem túl valószínű.
Igen, azok a fránya netes propagandabaromságok...
Én egyetlen egy olyan esetről tudok, amikor az SAA-t bombázták úgy, hogy az ISIS is érintett volt, bár akkor sem "egy jól álló offenzívájuk közepette" és nem igazán ők támadták az ISIS-t, hanem az ISIS fenyegette őket.
Ez pedig 2016 szeptember 17-én történt Deir-ez-Zor városában, amikor is az ott az ISIS által már több, mint egy éve körülzárt SAA egységek egyik posztját bombázták le (elmondásuk szerint téves célazonosítás miatt) a koalíciós erők (amcsi, dán, brit és ausztrál gépek).
De ha tudsz még olyan esetről, ahol az ISIS-t támadta az SAA és az amcsik lebombázták őket, akkor tedd már be légyszi, mert nekem ezek kimaradtak.
Mert ezen kívül én csak olyan esetekről tudok, amikor SAA (esetleg velük az irániak is) bepróbálkoztak az SDF, vagy az al-tanf-i, amcsik által támogatott lázadók támadásával és olyankor az amcsik megszórták őket.