Rumcájsz gondolom viccnek szánod, hogy hazánk Gripen vadászbombázói nem alkalmasak földi erők támogatására, amikor a JAS-39-hez integráltak vagy egy tucat földi célok elleni, bombát, rakétát, irányított rakétát, sőt robotrepülőgépet is.
Ezekből, jelenleg páncéltörő és betonromboló fejjel AGM-65 Maverick rakéták, valamint a kb. egy hónapja, már GBU-12 Paveway II. 227kg-os lézerirányítású bombák is korlátozott számban de, rendelkezésre állnak honvédségünknél. 2016.január 1-től az EU közös Visrgrádi harccsoportjának, amely fél évig az EU harccsoportja is egyben dandárerővel, Magyarország adja a CAS-t 4 Gripen vadászbombázóval (tehát a tartalékokkal együtt 6-8 géppel.
Á, csak arra gondoltam, hogy mivel a honvédségnek sosincs pénze semmire, a Grippenek mellett amolyan csapattámogatásra jók lehetnek a cseh ALCA-k. Igaz azóta okosodtam jelen oldal és bizonyos molnibalage egykori fórumtárs jóvoltából aki szerint hacsak nem fajul odáig a helyzet, hogy a déli határon kelljen disznózsírt és egri bikavért permetezni a migrancsokra, vagy nem kell maverick rakétákkal lőni a tiszai ukrán cigicsempész ladikokat akkor nincs sok értelme. Azt viszont fenntartom, hogy az a 11-12 (a géptörések után vajon mennyi a bevethető?) Gripen rohadt kevés. Legalább a duplája kellene. Egy század mondjuk Szolnokra vagy Kecskemétre egy meg valahová a Dunántúlra. Arra meg pénz sose lesz, hát elgondoltam rajta, hogy ha Szíriában egész jól elboldogulnak a Szu-25-ök akkor talán Magyarországon is beválna valami hasonló. Hiszen egy esetleges fegyveres konfliktust itt is csak valami olyanként tudok elképzelni mint ami kelet-ukrajnában meg Szíriában zajlott-zajlik. Jó, tudom kufircoljunk és ne háborúzzunk, de az ördög nem alszik és nekem határontúliként duplán fájna ha felkészületlensége okán Magyarország szaladna bele egy olyan tockosba mint Ukrajna, Különben meg a gyakorló-kiképző repüléseket is fel kellene pörgetni, mert a legutóbbi géptörésekben nagyon gyanús, hogy senki nem hibádzott, csak a gépek mentek gallyra és erre is jó lenne az ALCA mert olcsóbb az üzemeltetése, ugyanazokkal a fegyverekkel málházható, műszerezettsége szinte megeggyezik a JAS-39-el és mind tudjuk hogy a gyakorlás a tudás jó k....-va édesanyja. Márpedig nem mindegy, hogy mennyibe kerül az a fránya gyakorlás.
A fentieket minden rosszmájúság nélkül írtam. Azzal, hogy csóró a magyar légierő nem kívántam senkit megsérteni, hiszen nagy szerelemem a magyar hadirepülés. Ideát is igyekeztem népszerűsíteni a témát egy helyi lapban bár néha ezért az orromra koppintottak, mert interjút kapni Szentgyörgyi Dezsőtől, vagy bemutatni az olvasónak Heppes Aladár, Kis József, Szobráczi Negró Aladár (kárpátaljai légigyőzelmek) életútját még most sem egészséges.