<blockquote rel="grabo112"><blockquote rel="blitzkrieg">
882 orosz vadászgép kontra 283 török ellen. Ok, hogy egy F-16 nagyobb eséllyel szed le egy Mig-29-est de 3-at már biztosan nem szed le. A 882 vadászon kívül az oroszoknak még rengeteg taktikai, stratégiai és harctámogatója is van, a törököknek meg konkrétan semmi ezen kívül.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_aircraft_of_the_Turkish_Air_Force
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_currently_active_Russian_military_aircraft
Ennek az összehasonlításnak ebben a formában legalább annyi értelme van mint az atomháborús gyermeki fantáziálásoknak.
Oroszország abszolút értelemben erősebb, de azt azért ne felejtsük el, hogy nagyhatalom, Kína, az USA és az egész NATO ellen is védenie kell a hátát, miközben a törökökkel hadakozik.
Máris ugrott a szóba jöhető erők legalább fele de inkább kétharmada, azokat lekötik a fent említett lehetséges fenyegetések, az erők egy másik része kiképzés/feltöltés alatt.
Törökország ellenben otthon harcolna, teljes erejével ráfordulhatna a ruszkikra. Nekik ez az ország létét fenyegető honvédő háborúval lenne egyenértékű, a kiképzést teljesen leállítanák, így akár 90% is bevethető/mobilizálható. Jól felszerelt, harcedzett sereg az övék, állandó készültség, majdnem mint Izraelben, a Közel-Keleten bealudni nem nagyon lehet. Én egy, a helyzetet kihasználó görög támadást is kizárnék, mert területi követelései a törököknek vannak és nem fordítva: az Égei-tengeri szigetek a görögök javára vannak szinte a pofátlanság határáig igazságtalanul elosztva, nem fordítva. Másrészt a görögök a gyengébbek, harmadrészt mindketten NATO-tagok. A kurdok persze biztos ugrálnának, egy nagyobb offenzívájuk biztos lekötne 10%-nyi haderőt.
És akkor az 5. cikkelyről még szó se esett.
Ahogy a szemben álló gépek technikai színvonaláról se.
A ruszkik számára ez nem lenne több, mint egy elkerülhető f@szhosszméregető katonai kaland, a legfőbb kérdés, hogy mit nyernének és mit vesztenének ezzel, és persze hogy milyen áron.
A törököknek ellenben Hamlet-i a kérdés: lenni vagy nem lenni, az oroszoknak meg kábé az, hogy menni vagy nem menni.
A wikipédia helyett meg inkább ezt ajánlom: évente frissül, ingyér van, és a wikivel ellentétben egységes adatbázis:
https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf
</blockquote>
Amiket leírtál, azokkal teljes mértékben egyetértek, csupán azt írtam feljebb, hogy nehogy már valaki azt állítsa, hogy a török légierő erősebb, mint az orosz (a múltkor még a lengyel hadsereget is erősebbnek tartotta valaki az orosznál).
Természetesen tudom, hogy nagyon nem mindegy, ha valaki messze az országától indít támadást vagy védekezik a saját országában.
Kösz a linket!</blockquote>
Srácok nekem ebbe a történetbe egy dolog nagyon furcsa. A törökök ezt azután tették, hogy az medve megmutatta valós képességeit. Értem ez alatt az orosz légierő nem olyan gyenge mint sokan gondolták, valamint 1000+km cirkáló rakétákkal is rendelkeznek. ISIS ellen kilőtt 144 darab robotrepülő ezek mind nukleáris harci résszel tervezett egységek. Ennyi EU-nak is bőven elég lenne nem hogy a törököknek. Így most török vs orosz ha NATO gyakorlatba nem mond Ankarának akkor 1-2 óra alatt vége a török államnak. jó 250db F-16 De ha a német patriotok nem segítenek, meg a helyi USA erők akkor game over.
Ez az izmozás törököknek szerintem még vissza üthet. Mivel légi hadműveletek kapcsán volt egy USA-Orosz megállapodás amit törököknek is be kellett volna tartania nem tette. Na ezek után álljon le velük az EU bürokraták egyezkedni. Mikor láthatják a törökök megbízhatatlanok.
Járulékos dolgok meg csak a hab a tortán. Oroszok gazdasági kapcsolatokat felfüggesztik, nemzetközi megítélése a dolognak stb.
Dolog nyertesei akaratlanul is valószínűleg a kurdok. Kapnak orosz fegyvereket, és orosz légierő bosszúszomja, ha F-16 mennének kurdokat bombázni kapnának rendesen. Türkmének is idióták voltak, első körben most rajtuk csattan a gyász dühe.
Roni ez esetben a orosz pilóták pontosan azt akarják majd, hogy úgy találjon a bombáik, hogy minél több türkmént kapjon el. Ez nekik személyes ügy.