[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mcsaba

Active Member
2014. augusztus 23.
159
111
43
Az arab országokban nem túl szokatlan, hogy a hadsereg nem a politikusok akarata szerint cselekszik (pl. elég gyakoriak a katonai puccsok), erre azért Törökországban is volt már példa, de Egyiptom talán ismertebb ebből a szempontból. Nem lehet, hogy az orosz gép lelövése egy ilyen "önjáró" katonai akció volt, Erdogan meg jobb híjján beállt mögéje, mert ezt elismerni mégnagyobb blamázs lett volna? A határmenti bizniszben az ott levő katonaság nyakig benne lehet, hiszen ők "őrzik" a határt. Sokaknak nem tetszhet, hogy az oroszok bombázzák a határmenti "kereskedelmet", és az ott levő tisztek biztos a biznisz fő elemei lehetnek.
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
12250055_165977163754941_5833519395369239458_n.jpg
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Mondjuk megpróbáltam a forrásnak utánajárni, de a RT honlapján erről semmi nincs...
(és tényleg: honnan lenne 50 db Armata?)

Azt írja, hogy januárban vethetik be. Mennyi idő, míg legördül a gyártósorról 50 db? :)
Bár a forrás eléggé megkérdőjelezhető...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="jurgenbauer">http://index.hu/nagykep/2015/11/26/kurd_nagykep/

"A különböző kurd frakciók és milíciák ellentéteit az Iszlám Állam fenyegetése simította el. Amikor a lendületben lévő kalifátus harcosai 2014 szeptemberében Kobanihoz értek, úgy tűnt, bekövetkeztek a szíriai Rojava végórái. Az IS mudzsahidjei négyszáz falut özönlöttek el, és – a török kormány kétkulacsos politikájának köszönhetően – még a török határ felől is megrohamozták a várost. A civil lakosságból sokan ezért inkább vállalták a hosszabb és kockázatosabb utat Irak felé, mint hogy a török hatóságoknak szolgáltassák ki magukat."
Jó kényesek a határaikra, mi? :D</blockquote>

Ez is azért volt, mert kényesek a határaikra. Nem akarják, hogy megszülessen Kurdisztán.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
<blockquote rel="grabo112"><blockquote rel="blitzkrieg">
882 orosz vadászgép kontra 283 török ellen. Ok, hogy egy F-16 nagyobb eséllyel szed le egy Mig-29-est de 3-at már biztosan nem szed le. A 882 vadászon kívül az oroszoknak még rengeteg taktikai, stratégiai és harctámogatója is van, a törököknek meg konkrétan semmi ezen kívül.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_aircraft_of_the_Turkish_Air_Force
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_currently_active_Russian_military_aircraft

Ennek az összehasonlításnak ebben a formában legalább annyi értelme van mint az atomháborús gyermeki fantáziálásoknak.

Oroszország abszolút értelemben erősebb, de azt azért ne felejtsük el, hogy nagyhatalom, Kína, az USA és az egész NATO ellen is védenie kell a hátát, miközben a törökökkel hadakozik.
Máris ugrott a szóba jöhető erők legalább fele de inkább kétharmada, azokat lekötik a fent említett lehetséges fenyegetések, az erők egy másik része kiképzés/feltöltés alatt.

Törökország ellenben otthon harcolna, teljes erejével ráfordulhatna a ruszkikra. Nekik ez az ország létét fenyegető honvédő háborúval lenne egyenértékű, a kiképzést teljesen leállítanák, így akár 90% is bevethető/mobilizálható. Jól felszerelt, harcedzett sereg az övék, állandó készültség, majdnem mint Izraelben, a Közel-Keleten bealudni nem nagyon lehet. Én egy, a helyzetet kihasználó görög támadást is kizárnék, mert területi követelései a törököknek vannak és nem fordítva: az Égei-tengeri szigetek a görögök javára vannak szinte a pofátlanság határáig igazságtalanul elosztva, nem fordítva. Másrészt a görögök a gyengébbek, harmadrészt mindketten NATO-tagok. A kurdok persze biztos ugrálnának, egy nagyobb offenzívájuk biztos lekötne 10%-nyi haderőt.

És akkor az 5. cikkelyről még szó se esett.
Ahogy a szemben álló gépek technikai színvonaláról se.

A ruszkik számára ez nem lenne több, mint egy elkerülhető f@szhosszméregető katonai kaland, a legfőbb kérdés, hogy mit nyernének és mit vesztenének ezzel, és persze hogy milyen áron.
A törököknek ellenben Hamlet-i a kérdés: lenni vagy nem lenni, az oroszoknak meg kábé az, hogy menni vagy nem menni.

A wikipédia helyett meg inkább ezt ajánlom: évente frissül, ingyér van, és a wikivel ellentétben egységes adatbázis:

https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf
</blockquote>

Amiket leírtál, azokkal teljes mértékben egyetértek, csupán azt írtam feljebb, hogy nehogy már valaki azt állítsa, hogy a török légierő erősebb, mint az orosz (a múltkor még a lengyel hadsereget is erősebbnek tartotta valaki az orosznál).
Természetesen tudom, hogy nagyon nem mindegy, ha valaki messze az országától indít támadást vagy védekezik a saját országában.

Kösz a linket!</blockquote>

Srácok nekem ebbe a történetbe egy dolog nagyon furcsa. A törökök ezt azután tették, hogy az medve megmutatta valós képességeit. Értem ez alatt az orosz légierő nem olyan gyenge mint sokan gondolták, valamint 1000+km cirkáló rakétákkal is rendelkeznek. ISIS ellen kilőtt 144 darab robotrepülő ezek mind nukleáris harci résszel tervezett egységek. Ennyi EU-nak is bőven elég lenne nem hogy a törököknek. Így most török vs orosz ha NATO gyakorlatba nem mond Ankarának akkor 1-2 óra alatt vége a török államnak. jó 250db F-16 De ha a német patriotok nem segítenek, meg a helyi USA erők akkor game over.

Ez az izmozás törököknek szerintem még vissza üthet. Mivel légi hadműveletek kapcsán volt egy USA-Orosz megállapodás amit törököknek is be kellett volna tartania nem tette. Na ezek után álljon le velük az EU bürokraták egyezkedni. Mikor láthatják a törökök megbízhatatlanok.
Járulékos dolgok meg csak a hab a tortán. Oroszok gazdasági kapcsolatokat felfüggesztik, nemzetközi megítélése a dolognak stb.

Dolog nyertesei akaratlanul is valószínűleg a kurdok. Kapnak orosz fegyvereket, és orosz légierő bosszúszomja, ha F-16 mennének kurdokat bombázni kapnának rendesen. Türkmének is idióták voltak, első körben most rajtuk csattan a gyász dühe.

Roni ez esetben a orosz pilóták pontosan azt akarják majd, hogy úgy találjon a bombáik, hogy minél több türkmént kapjon el. Ez nekik személyes ügy.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 848
56 491
113
Az arab országokban nem túl szokatlan, hogy a hadsereg nem a politikusok akarata szerint cselekszik (pl. elég gyakoriak a katonai puccsok), erre azért Törökországban is volt már példa, de Egyiptom talán ismertebb ebből a szempontból. Nem lehet, hogy az orosz gép lelövése egy ilyen "önjáró" katonai akció volt, Erdogan meg jobb híjján beállt mögéje, mert ezt elismerni mégnagyobb blamázs lett volna? A határmenti bizniszben az ott levő katonaság nyakig benne lehet, hiszen ők "őrzik" a határt. Sokaknak nem tetszhet, hogy az oroszok bombázzák a határmenti "kereskedelmet", és az ott levő tisztek biztos a biznisz fő elemei lehetnek.

Ràtapintottàl a dolog lényegére. A török hadsereg ugyanolyan korrupt mint az egész török tàrsadalom. A sereg harci ereje több mint kétséges. A jòmòduak kibujnak a hadkötelezettsèg alòl, maradnak a többnyire vidéki, egyszerü emberek fiai. A sereg meg nem vivott soha tudtommal egy komolyabb harcot. A kurdokkal még az orszàgon belül sem boldogulnak èvtizedek (?) òta. Erösen kétlem, hogy a motivàciò tul magas lenne a legénységnél, a tisztek nagy része pedig inkàbb a bizniszben és a sajàt kivàltsàgos poziciòjànak megörzéseben érdekelt. Sok a hasonlòssàg az arab seregekhez, amelyeknek harci ertekét ismerjük...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
"A kurdokkal még az orszàgon belül sem boldogulnak èvtizedek (?) òta"

Mondjuk ez igaz pedig se modern orosz verba sincs náluk sem Kornet megnézném ha a kurdok kapnának vagy 400 db Kornetet milyen motiváltak lennének a törökök.
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
<blockquote rel="boki">Az orosz Specnaz támadást indított a terroristák ellen , akik megolték az orosz pilótát és rálottek a z orosz MI-8-ra.

A szír Specnaz is a térségben, akik elfogták a "turkmenisztán hadsereg" terrorista csoport parancsnokát, aki bevallotta, hogy az orosz pilótát ok olték meg. Még életben volt mikor foldet ért...</blockquote>

Hat ha tenyleg elfogtak a terroristat, aki parancsnokkent felelös ezert a haborus buntettert, es az oroszok kezebe kerult, akkor most nem lennek szivesen a helyeben...
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
"Az orosz félnek elsősorban diplomáciai, gazdasági, energetikai téren van, egyébként önmagára is visszaható eszköztára a válaszra" - fogalmazott a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az InfoRádióban.

Mekkora lehet az eselye es a realitasa, hogy a törökök egy orosz valaszlepesre ujabb valaszul lezarjak a Boszporuszt az orosz flotta elöl, es onnantol a Moszkva cirkalo es kiseröi kiszorultak a Fekete tengerröl?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
<blockquote rel="jurgenbauer"><blockquote rel="jurgenbauer">http://index.hu/nagykep/2015/11/26/kurd_nagykep/

"A különböző kurd frakciók és milíciák ellentéteit az Iszlám Állam fenyegetése simította el. Amikor a lendületben lévő kalifátus harcosai 2014 szeptemberében Kobanihoz értek, úgy tűnt, bekövetkeztek a szíriai Rojava végórái. Az IS mudzsahidjei négyszáz falut özönlöttek el, és – a török kormány kétkulacsos politikájának köszönhetően – még a török határ felől is megrohamozták a várost. A civil lakosságból sokan ezért inkább vállalták a hosszabb és kockázatosabb utat Irak felé, mint hogy a török hatóságoknak szolgáltassák ki magukat."
Jó kényesek a határaikra, mi? :D</blockquote>

Ez is azért volt, mert kényesek a határaikra. Nem akarják, hogy megszülessen Kurdisztán. </blockquote>

Ez dumának a kocsmában talán elmegy, de elfogadható magyarázatnak nulla. Törökországnak pont annyira van joga saját területének védelmére, amennyire a más területét tiszteletben tartja, azt pedig tudjuk, hogy hol a légierejük, hol a hadseregük is "átlátogat" időnként Irakba és Szíriába a kurdokhoz, és nem éppen barátkozni. Elméletileg joguk van, hogy akadályozzák Kurdisztán állam létrejöttét a mai török területeken, de azért én ezen is elgondolkoznék, mert mi van a többmilliós kisebbség jogaival? Ha viszont ez az új állam Irak vagy Szíria területéből kiszakadva jön létre, erről lehet véleményük, moroghatnak a bajuszuk alatt, de semmi jogalapjuk a katonai beavatkozásra. Ez pont olyan, mint mikor a szomszéd lánya férjhez megy, és átrendezik a lakást, mert odaköltözik az új férj. Lehet véleményem az új vejkóról (esetleg mert ismerem), adhatnék tanácsot az átrendezésre (ha kérdeznének), de semmi jogom beleavatkozni a dologba, pláne nem erőszakkal.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Orosz-török szócsata: Volt figyelmeztetés vagy sem?
https://www.youtube.com/watch?v=4zMgXBflE6M
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kositzky Attila nyugállományú altábornagy a lelőtt orosz repülőgépről (2015-11-24)
https://www.youtube.com/watch?v=eVwAdkmGs18
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Látom beszereztetek még egy Russzofób Julipókot Ratherol személyében:D Részvétem:D
A sok ruszofil mellé már elkelt úgyis ellensúlynak. (Elnézést az offért, de már nagyon unom az állandó primitív személyeskedést.)
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<blockquote rel="Python">"Az orosz félnek elsősorban diplomáciai, gazdasági, energetikai téren van, egyébként önmagára is visszaható eszköztára a válaszra" - fogalmazott a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az InfoRádióban.

Mekkora lehet az eselye es a realitasa, hogy a törökök egy orosz valaszlepesre ujabb valaszul lezarjak a Boszporuszt az orosz flotta elöl, es onnantol a Moszkva cirkalo es kiseröi kiszorultak a Fekete tengerröl?

</blockquote>

Megvan rá az esély, bár az 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény, amely szavatolja Törökország számára az ellenőrzési jogok kizárólagosságát a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosok felett hadihajók és ellátóhajók áthaladását tekintve, szabad áthaladást biztosít a polgári hajók számára békeidőben, viszont katonai tekintetben elsősorban a nem fekete-tengeri országok hajóit korlátozza.
Ha nincs hadiállapot a két ország között jogilag az egyezmény szerint kell eljárni, tehát a megfelelő vízkiszorítású hadihajók is átmehetnek.
Más kérdés, hogy a törökök mennyire tartanák be ezt, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy saját, kizárólagos nemzeti érdeki érvényesítése érdekében semmiféle jogsértéstől nem riadnak el.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Syria: RT journalists wounded in action fly home to Russia
https://www.youtube.com/watch?v=ZXV1OWBKvIM

Russia: RT journalists "glad to be home" after shelling in Syria
https://www.youtube.com/watch?v=ab31L9GRdpo
 
T

Törölt tag 008

Guest
Mégis, hogy zárja le? Keresztbeáll hajókkal? Mert ha fizikai akadályt nem tesz oda, az oroszok áthajóznak. Ha meg rálő a török partvédelem nem lesz gond új, olcsó építési telket találni arrafelé, csak picit dózerolni kell a romokat.
 

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
Kis pontosítás: Barcsnál a célterületet és körzetét illetően teljes radarlefedettség volt, még a várost bombázó gép útvonala is dokumentálva van. A keszit emelték is, de aki ismeri a MiG-21bisz éjszakai lehetőségeit, a repült órák és a képességek arányát, az akkor és ottani harci helyzetet, reakcióidőt, az tudja, hogy esély se volt az elfogásra.
A magyar fél akkor és ott amúgy nemcsak, hogy balfasz nem volt, de túl a korlátokon, jobb is, hogy nem reagált érdemben, hanem elengedte a nyíltr szerb provokációt.

Az oroszok útvonala nem volt provokatív, a légtérbe való belépés rövid időtartama nehezen lehet ok egy megtorló jellegű önvédelemre, különösen úgy, hogy minden jel szerint alaposan felkészültek a gép megsemmisítésére, azaz, az állítólagos figyelmeztetések vagy nem léteztek, vagy csak falból tették őket.
Nagyon nehéz elkerülni a határt akkor, ha azok a valakik szándékosan a határ mellé húzódnak.
Amit látni kell: tök mindegy, hogy USA Oroszország, Franciaország, vagy akárki, az iszlamistákat ütni kell.
Ha ezt Törökország nem érti, akadályozza, mi több ellenlépéseket tesz, akkor már őket is fel kell venni a célpontok közé...

Barcsot illetően szerintem ezt vehetjük hiteles forrásnak: http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/koteltanc_barcs_1991/ - nem tudták végig követni a szerbeket és a keszit is csak utólag emelték.
És bár érthető a nem válaszolunk a provokációra stílus is, de ha lezárják a határt és lőnek minden légtérsértőre, az nem jelent automatikusan háborút (de ha mégis, akkor se garantált, hogy bármilyen komolyabb harccselekmény lesz), viszont egyértelmű jelzést küld a másik félnek, hogy jobb ha távol marad.

Az meg hogy mi számít provokatívnak és mi nem, erősen helyzetfüggő.. De ha fennáll az átsodródás veszélye, akkor nem sírok, ha utána véletlenül kilőnek.

Az iszlamistákat pedig nem ütni kell, hanem kiírtani. Ha egy mód van rá, akkor az egész vallásukkal együtt, mert nincs kedvem megvárni, amíg ők is lenyugszanak annyira, mint a többiek.
 

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
<i>"Ez a pénzeli dolog meg kb annyira kerek, mintha nálunk a déli határon egy falunyi ember foglalkozna kábítószer és fegyvercsempészettel, és utána automatikusan az államot okolnánk mindenért. Van felelőssége, de azért nagyon nem ugyanaz a kettő.." </i>

Már elnézést, de nem az állam feladata lenne a törvények betartatása?
Ha nem képes egy állam a saját területén a rendet fenntartani, akkor az állam működésképtelenné válik, és a polgárok meg egyéb szervezetek veszik majd kézbe a dolgokat.
A török politikai vezetésben (is) ülnek olyanok, akiknek pont nem érdeke, hogy az állam ebbe beleszóljon, hiszen a saját zsebükre megy a buli.

Örülök, hogy ugyanazt mondjuk.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Földi László: A törökök csak amerikai engedéllyel lőhettek.

Példát statuáltak?

A törökök biztosan nem saját elhatározásukból lőttek, és az is biztos, hogy nem egy pilóta tévedéséről van szó, Ankara Washington engedélye, együttműködése nélkül ezt biztosan nem tehette volna meg – jelentette ki Földi, aki szerint nem lényeges, hol tartózkodott a gép, mert bárhol is szállt, a protokoll szerint le kellett volna vezetni a földre. Más ok nem volt a támadásra, mint példát statuálni Oroszországnak, ami hadászatilag ugyan védhető, de politikailag biztosan nem, mert most szembemenni Moszkvával semmiképpen nem szerencsés dolog - mondta a terrorszakértő az M1 reggeli műsorában.
http://www.hirado.hu/2015/11/26/foldi-a-torokok-csak-amerikai-engedellyel-lohettek/
 

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
Látom beszereztetek még egy Russzofób Julipókot Ratherol személyében:D Részvétem:D

Tény, hogy szánalmasnak tartom a vergődést, ahogy megpróbálják hozni a Szovjetuniót ahelyett, hogy elfogadnák, hogy '91 után max regionális nagyhatalmi szinten lesznek (legalábbis amíg van mit kibányászniuk), de más bajom nincs velük. Szóval majdnem ;)