[BIZTPOL] Szíriai helyzet

commandante ezt honnan vetted?
"Hiszen a 20-35 mm kumulatív gránátok átütése elég tetemes még nagy távolság esetén is"
Ilyen űrméretben manapság csak kísérleti jelleggel fordul elő kumulatív gránát. A másik fele hogy a a széles körben használt CTG-40 HEDP verzió sem igazán használható egy páncélozott cél ellen sem. (kivéve a szuicid hajlamúakat)

Tényleg Dudi és melyik az? :))) Csak mert a 40eshez sincs. Ugyanis az oroszoknak volt annyi agyuk hogy ne kezdjenek bele egy felesleges szar gyártásába.

"Python" Friss videó:
13.40-nél jöttek friss tankok....olyan mint ha T-90 lenne...

varga dima: T-90 -s nincs Szíriában. Viszont vannak T-72AV (T-72 M1V) gépeik, és T-72M1M harckocsik, amelyekbe a modernizáció során beszereltek egyes a T-90 -ben megjelent rendszereket is.

Nagy valószínűséggel ezek közül a modifikációk közül valamelyik szerepel a videókban, akár egyszerre mindkettő is, de ebben a videóban én az AV variánsra tippelnék.

De erről a témakörről dudi többet tud nálam. ;)

Ma linkeltem egy Anna News -os videót
Friss videó:
http://www.youtube.com/watch?v=JaBlExBQXFU

Arról érdeklődik dima.
De ez tényleg elég szűk városi utcákon, környezetben T-72 -el és BMP-2 -el, a tipikus mindenre lövünk módszerrel.

Igen az több mint valószínű,hogy egy T-72AV amit a szíriaiak elvileg a T-72M1-ek modernizálásával hoztak létre.Néhány helyen T-72 AV/M1-ként hivatkoznak rá.

Egyébként furcsa öszvér ez az szíriai T-72 AV mert ez valami T-72M1 és T-72BM keverék akar lenni.

Mack kínai 35-öst én is linkeltem anno mikor valami jövőbeli gyalogsági fegyverről volt szó de a pct. hatása akkor is erősen limitált ha kínai, ha nem. Ugyanis egy adott űrméretben nem lehet korlát nélkül növelni a kumulatív hatást.

Valami rémlik. Azt hiszem láttam valahol képeken amin olyan 1+ cm páncéllapok vanna átlőve. Ez megfelel átlag PSZH védelemnek. Szerintem senki nem remél csodát az ilyesmiktől.

Az az igazság egy fórumon indultam el az ott kapott link alapján. Nos az igazság volt más töltet is hozzá de a kísérletekben ez a töltet szerepelt inkább ha jól emlékszem. Az aszimmetrikus hadviselés kapcsán jött szóba ez a fegyver. Az a gond hogy jó az RPG meg más milyen fegyver is a harcban, de az aszimmetrikus hadviselés során kevés az utánpótlás, és a csapatok ritkán találkoznak harckocsi csoportokkal, lásd Afganisztáni hegyi utakon.
Ugyan akkor van egy csomó jármű amelynek páncélzatát a mostani nehéz puskák sem viszik át, vagy csak kis távolságból azonban akkor sem igazán hatásosan. Így ezek a testpáncélok kapcsán lassan anti materiálisból anti manus fegyverré lépnek elő irtózatos kb 1000 mm max távolságig. Így szükség lenne egy fegyverre ami könnyű (egy ember eltudja vinni + a lövészfegyverét) nem feltétlenül nagy hatótávolságú fegyver (kb. mint az RPG ) sok lőszert lehet hozzá 1 embernek szállítani, és képes nagyobb páncélt átnőni mint a nehéz-puskák. Tipikus célpont lehet csapatszállító, páncélozott járművek (kivéve tankok) és alkalmas más lőszerrel erődített körletek ellen is. Nos valahol valamelyik merevlemezen fáradságosan laponként lementettem a fegyver bemutatóját. Azt hiszem! A fegyver érdekessége a zárszerkezet volt, és vállon fölött átvetve a kezelő mögé ért, már csak azért is mert elég hosszan zárszerkezetestől hátrasiklott.(egy nagy hosszúságú rugó ellenében mely majdnem olyan hosszú volt mint maga az egész fegyver) A zárszerkezet egy egyszerű ékzárhoz hasonlított. A megtámasztás a külső csövön található válltámasz volt, az elsütő szerkezet külsőre hasonló mint az RPG. Az egész fegyver kb. 1 m hosszú lehetett. És szerintem a hátrasiklás is kb. a hossz fele lehetett max. Az elsütő szerkezet a cső külsején lett hátra vezetve. Azt hiszem 2 páncéltörő gránát is volt említve mert azt próbálták optimalizálni.

commandante ezt honnan vetted?
"Hiszen a 20-35 mm kumulatív gránátok átütése elég tetemes még nagy távolság esetén is"
Ilyen űrméretben manapság csak kísérleti jelleggel fordul elő kumulatív gránát. A másik fele hogy a a széles körben használt CTG-40 HEDP verzió sem igazán használható egy páncélozott cél ellen sem. (kivéve a szuicid hajlamúakat)

épp ez az hogy manapság már az "utcai harcos" jellegű IFV-k is olyan extra pótpáncélokkal jönnek ki, hogy a kis űrmérettel nem igazán érdemes próbálkozni. A kínai QBZ-nél is kb 200 m/s a kezdősebesség, ez alapján gondolj bele mekkora lőszert kellene csinálni hogy 1000 körülire emeljék.

Az is igaz de egy igazán jó .50 elég nagy darab fegyver, de ha igaz hogy a z átütés az átmérő 1-2 szerese akkor is 20-70 mm lehet sikeres optimalizálás esetén. és nem függ a lő távtól. Képézeljünk el egy olyan fegyvert ami kb. úgy néz ki mint egy töltetlen RPG valamivel rövidebb és ugyan olyan átmérőjű. Egy sima optikai irányzék és hasonló elsütő szerkezet. Maga a lőszer leginkább a 90 hispanó löszeréhez hasonlított, de a gránát része ultramodern. Az RT20 denel hatásadatait kapod (legrosszabb esetben 20 mm esetén) annak súlyának töredékéért. Most az is igaz hogy a denel cég gyárt arra a lőszerre könnyű fegyver (de nem lehetséges az űrméret növelése abban a konstrukcióban). De ha tudod a lövész terhelését egy ilyen megoldással csökkenteni akkor lehetséges a 35 mm is és talán a nagyobb is +csőszájfék, (mint az irániaknál) a külső csőre erősítve. A lényeg hogy a torkolati sebesség ne csökkenjen jelentősen. (szubszonikus)

A 35 mm QBZ így néz ki
1228659543_36334-tfb2.jpg

Újjabban, meg így
http://chinesemilitaryreview.blogspot.ro/2012/03/chinese-qlb06-qlz-87b-35mm.html
Szerintem kb. ez a maximum amit ki lehet hozni a konstrukcióból. Ja és a páncélátütése kb cm szinten mozog.
És lassan át kéne költözni egy másik topikba...

Amit én láttam az ennél sokkal könnyebb volt és kisebb is. Nos ha valamikor megtalálom, ha még érdekel valakit jelzem.