[BIZTPOL] Szíriai helyzet

wikiről egy lista kb mutatja milyen légvédelemmel rendelkezik syria:
"
Soviet Union 320 Lavochkin CP-75 Dvina/S-75M Volga (SA-2) launchers - under upgrade

Soviet Union 148 Isayev S-125 Neva/S-125M Pechora (SA-3) launchers - under upgrade

Soviet Union 48 S-200 Angara (SA-5) launchers
Soviet Union 200 2K12 Kub (SA-6) launchers
Soviet Union 60 9K33 Osa (SA-8) launchers
Soviet Union 20 9K31 Strela-1 (SA-9) launchers [3]
Soviet Union 35 9K35 Strela-10 (SA-13) launchers [3]
Soviet Union 20+8 9K37 Buk М1-2+Buk М2 (SA-11) launchers[4]+[5]
Soviet Union N/A 9M311-1M Tunguska (SA-19) launchers"
és S300 kérdőjellel.
Brutálisak a számok. A rendszer maga Szovjet(Orosz) mintára épül, tisztek nagyját még Szuban képezték.... A Neva upgradet elvileg befejezték Oroszok, S-75 upgrade fenet tudja hol tart.
kicsit részletesebb írás: http://www.ausairpower.net/APA-Syria-SAM-Deployment.htm

Szóval elég impresszív... mégis láthatóan Izrael ha van kedve berepül lekapja amit magára nézve veszélyesnek érez pl most SS-21 azt hazarepül.

Impresszív légvédelem... Izrael mégis kb akkor megy be amikor akar. Trollkodni akarnék azt mondanám láthatóan ennyit ér a fenti lista, Szovjet képzés.... és igazam is lenne. :p

Még az első fél évben kiütötték a légvédelem túlnyomó részét, nem a szíreket minősíti a mostani csapásmérés.

Erről nem készólt videó?
http://www.scmp.com/news/world/article/1435972/pro-assad-forces-kill-175-rebel-fighters-ambush-south-damascus

Itt az akcio. Ugyesen kitervelték a szír katonák.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=phAw7Q25Lw8
Az akcio után-nappal
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YZW73iHO3T0

Távirányított robbantások voltak. Az út mentén aknák és robbanoszerkezetek voltak elhelyezve .

Ezek szerint mindíg ugyanazt az útvonalat használták. Meg sem próbálták kiszámíthatatlanná tenni a mozgásukat. Nem is beszélve arról, hogy egy nagy tömegben vonúltak.
Úgy tűnik eléggé el voltak bizakodva.

Ennyire kiszámíthatóak nem lehettek. Én azt hittem valami kazettás bombával szórták meg őket felülről.

Nekem is tüzérségnek tünt, mivel volt egy második robbanás is, pont azon a részen ahol még maradt belőlük.

A hírek szerint Hezbollahos szakértok végezték a munkát, amit a libanoni video is bizonyít....

Hát észrevétlenül telepíteni ennyi aknát és pont alattuk sikerüljön berobbantani nagyon nagy mázli, precizitás és rengeteg meló. Nem tudom egyszerűbb lett volna-e lövegekkel megszórni őket vagy bombázókkal (igaz azok zajosak és emiatt szétszaladhatnak). Ha volt aki túlélte, szerintem ezentúl a kerti WC-re is mindig más útvonalon megy a biztonság kedvért.

A löveg egyáltalán nem zajos. Mire a lövegek dörrenése odáig elér (ha egyáltalán elér odáig) már rég vége mindennek.

A repülőkre gondoltam, hogy zajos, mert a sugárhajtómű hangját - ha nem hangsebesség felett közelít - azért elég könnyen meg lehet hallani már jó messziről. Annyi löveget meg előre odavinni észrevétlenül és mindegyikkel pontosan célozni elég bajos.

Ha figyelmesen megnézed a videot, várták amig a menetoszlop megérkezik az elaknásított útszakaszra és a robbanás a menetoszlop teljes szakaszában volt és utána a biztosíto robbantás a túléloknek...Ez nem tuzérségi loveg volt.

A löveget nem viszed oda. Több kilóméterről, néha több 10 kilóméterről lőnek velük. A lőszer meg a hangsebesség többszörösével repül. És nem egy ágyú lő, hanem üteg, ütegek egyszerre. Tehát szinte azonos időben akát röbb 10 gránát is robban egyszerre.

Ismerem a mukodését.:) Esetleg aktív katona is megszakérthetné, milyen robbanás volt ez.

Nekem irányított robbantásnak tűnik. Mert az össztűz egy ütegnél nem ennyire egyszerre csapódik be, az emberi tényező miatt, mindig van pár sec. eltérés ágyúnként. Továbbá, ha ezek 152 v. 120mm -es tüzérségi repesz v. repeszromboló gránátok lettek volna, no akkor nem ennyire egyben lennének a holtestek.
Itt inkább egy telepített aknazárra v. robbanóanyagos csapdára gyanakszom, amit lesállásból hoztak működésbe, már csak a Hezbollahos szál miatt is...!