[BIZTPOL] Szíriai helyzet

6 Szu-34 érkezett
66826d1443501025-photo.jpg

a brazil kollégák kirakták az útvonalat is:
66827d1443501193-photo.jpg

A Twitteren már találgatnak, hogy melyik gép intéz csapást eloszor.

Remélem videoket is készítenek mint a jenkik.

Az meg + pont hogy szu-34-sek is mennek, afgánban ilyen sem volt nekik így ezeket már nem lövik le stinger rakétával.

Roni

<i>"Az meg + pont hogy szu-34-sek is mennek, afgánban ilyen sem volt nekik így ezeket már nem lövik le stinger rakétával."</i>

Most nem azért, de semmit se lőnek le stingerrel ami 3.5 km-nél magasabban van... Lehet az akár Mig-23 is, de akár még Mi-24-is ha képes ilyen magasra emelkedni megpakolva :-)

Bizony, erről is van fent nem egy videó, ahogy a SAA Mi-8 ról dobál hordó bombákat jó magasról. Ez egyértelműen azért van, mert magasabban kell repüljenek, mint a Manpadok hatómagassága. Ezzel csupán annyi a gond, hogy így egy hordóbomba kb. semmire sem jó, csak a polgári lakosság vegzálásra, mert 4-5km ról ledobva olyan pontosságot lehet velük elérni, mint a II.vh-s szőnyegbombázásokkal, semmilyet. Megy ahova érkezik. Ha precíziósan akarnak támadni IS-célpontokat, oda kevés lesz az, hogy 5km ról dobálnak majd bombákat a Szuhojok. Szerintem be fognak repülni, muszájból a Manpadok magasságába, és le lesz tesztelve a mostani passziv - aktiv védelme az orosz gépeknek. Ha nagyon nagy veszteséget szenvednek, akkor jön majd valami más megoldás.

https://www.youtube.com/watch?v=preEIDWvRNw

Syrian Special Forces spotted with British Accuracy International AWM sniper rifles
http://spioenkop.blogspot.hu/2015/09/syrian-special-forces-spotted-with.html

3694.png

5191.png

3914.png

7292.png

179.png

Bizony, erről is van fent nem egy videó, ahogy a SAA Mi-8 ról dobál hordó bombákat jó magasról. Ez egyértelműen azért van, mert magasabban kell repüljenek, mint a Manpadok hatómagassága. Ezzel csupán annyi a gond, hogy így egy hordóbomba kb. semmire sem jó, csak a polgári lakosság vegzálásra, mert 4-5km ról ledobva olyan pontosságot lehet velük elérni, mint a II.vh-s szőnyegbombázásokkal, semmilyet. Megy ahova érkezik. Ha precíziósan akarnak támadni IS-célpontokat, oda kevés lesz az, hogy 5km ról dobálnak majd bombákat a Szuhojok. Szerintem be fognak repülni, muszájból a Manpadok magasságába, és le lesz tesztelve a mostani passziv - aktiv védelme az orosz gépeknek. Ha nagyon nagy veszteséget szenvednek, akkor jön majd valami más megoldás.

Azért nem egészen II. VH-s pontosság. Afganisztánban is pakoltak hagyományos légibombákat helikopterre (főleg Mi-24-re), amivel preciziós bombázást csináltak olcsó orosz módszerrel. A heli lebegésbe váltott a célpont felett és dobta a bombát. Mivel vízszintes sebesség nem volt, a bomba fügőlegesen zuhant. Csak a szél térítette el. 500 méter magasból ezzel pár 10 méteres pontosság érhető el (ha jó volt a célzás), ami egy 250, vagy 500 kg-os bomba tömör repeszhatás körzetét és rombolási sugarát figyelembe véve kielégítő pontosság pontcél ellen is. 4 km magasból persze arányosan pontatlanabb, de az sem rossz, ha a kinézett célpontot mondjuk csak 10-20 % eséllyel tudod megsemmisíteni, viszont azt nagyon olcsó fegyverrel. Pár hordóbomba pusztítási közete abból a kb. 100-150 méter sugarú körből, amit a szórás jelent 10-20 % azért le tud fedni. Egy Mi-17 4 km-re talán ha 2 bombát (vagy 4 kisebbet) visz fel, de annak nincs akadálya, hogy 2-3 gép egymáshoz közel oldja ki a bombákat. Nem épp egy sebészi pontosságú módszer, viszont olcsó.

Abban megegyezünk azért sztem, hogy ŐK sem ezzel a módszerrel fogják megtörni a ISIS erők gerincét, ugye?

Nyilván nem, de kipróbálnak minden módszer és eszközt, ami csak eszükbe jut, meg amihez hozzáférnek, le tudnak gyártani. Az erőforrásaik végesek és hatás/költség hányadosban nem biztos, hogy ez olyan nagyon rossz módszer. A tüzérség sem pontosabb.

Azért ez a Mi-8 ről(vagy bármiről) történő hordóbombázgatás sztem. nem méltó az Orosz légierőhöz:P. A tüzérség az annyival másabb, hogy ha mellémegy az első, állítasz kicsit, belövöd a célt, és nagyon pontos lesz egyből, meg azért más a pusztító erő. Szerintem pont egy ISIS-t komoly tüzérséggel szarrá lehetne szedni, viszonylag hamar. Hordóbombákkal meg nem.

zsolti

<i>"Azért ez a Mi-8 ről(vagy bármiről) történő hordóbombázgatás sztem. nem méltó az Orosz légierőhöz:P. "</i>

Szerintem a szírek hordó bombázgatnak nem az oroszok...

Igen, persze. Erre írtam azt, hogy azért ha beavatkoznak, én többet várok ennél, tőlük. Ahhoz viszont, sanszosan be kell repüljenek majd a Stinger kaliberű fegyverek magasságába. Tesztelve lesz mindenféle önvédelmi rendszere a csapásmérőiknek, élesben.

http://orientalista.hu/orosz-katonai-tanacsadok-veszik-at-a-kelet-aleppoban-zajlo-hadmuveletek-felugyeletet/