[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
<blockquote rel="phaidros">Asszadék felajánlották a korábbi években, hogy a normálisabbakkal hajlandóak tárgyalni és ha leteszik a fegyvert, akkor amnesztiát kapnak. Ezzel sokan éltek is. Valószínűleg ezek voltak azok, akik valami változást, jobb életet akartak (hogy mennyire volt ez jogos, vagy nem jogos, arról lehet vitatkozni, de most és már nem erről szól a dolog). Akik pedig inkább harcolnak együtt őrült, szélsőséges iszlamistákkal, akik külföldről jönnek, külföldről pénzelik őket, azokat had vegye már egy kalap alá az ember. (Ismered azt a magyar mondást, hogy madarat tolláról, embert barátjáról?) /Tudom, azt fogod majd mondani, hogy az asszad rezsimet is támogatják külföldről... csak itt a folyamat sorrendjére kell figyelni! Nem az oroszok, irániak mentek oda és támogatták kezdetektől fogva az egyik oldalt./

Mellesleg igazából érdemben nem reagáltál a hozzászólásomra, csak az amerikai "propagandát mondod vissza", és kiállsz olyan morális ""értékek"" mellett, mint az egy perc hírnévért, rettegés keltésért, és beteges ingerekből, ártatlan emberek showműsorba illő értelmetlen kivégzése, annak propagálása. Majd ha Asszadék is keresztre feszítenek, tankkal taposnak, százasával lőnek fejbe, fojtanak vízbe, birka módjára elvágják emberek nyakát, akkor tőlük is el kell fordulni, őket is terroristának kell bélyegezni, de még mindez csak az egyik koalícióra igaz, addig csak az egyik oldal lesz a terrorista.

Mikor volt ez a felajanlas ? Kik voltak azok akik elfogadtak ezt ?

Csak mert idaig Asszadek kizarolag az ero nyelven beszeltek barkivel akik nem ertettek veluk ellent. Kulon borton a politikai foglyoknak stb stb. Ez a polgarhaboru nem a semmibol jott. Mar ott gyulemlett a feszultseg evtizedek ota. Egy dinasztikus alapokon uralkodo csalad aki elnyomja az orszaqgaban a tobbseget. Amikor meg azok ewngedmenyeket aksrtyak akkor jott a terror. Ennek lett vege a polgarhaboru kirobbanasa. Azota erdemi targyalasos kezdemenyezest nem hallottam bar lehet tevedek.</blockquote>

Csak néhány magyar nyelvű link amnesztiáról, tárgyalási kísérletekről, direkt nem Asszadbarát oldalakról. Jó olvasgatást kalapács!

2012. 04 - http://hvg.hu/vilag/20120408_sziria_fegyverletetel_eseten_egyezkedik

2012. 07 - http://komlomedia.hu/hir.php?hir=1703#sthash.AmwtQXTI.dpbs

2012. 10 - http://index.hu/kulfold/2012/10/23/aszad_amnesztiat_hirdetett/

2014. 06 - http://www.origo.hu/nagyvilag/20140609-aszad-amnesztiat-hirdetett.html

2014. 11 - http://www.2424.hu/kulfold/2014/11/11/sziria---damaszkusz-szerint-11-ezer-rabot-engedtek-szabadon-a-juniusi-amnesztia-ota

2015. 07 - http://www.blikk.hu/aktualis/sziria-aszad-altalanos-amnesztiat-hirdetett-a-dezertorok-szamara/5q5ym72
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Na, de amiért most írok és úgy döntöttem, hogy megszólalok, hogy nemrég egy Közel-Kelete szakértő jó barátom küldött egy tanulmányt: ebben nem más szerepel, mint hogy a nyugati akadémikus közeg is kezdi felismerni: nincs olyan, hogy "mérsékelt ellenzék", amiről itt néhányan szeretnek beszélni, mert nem lehet őket megkülönböztetni az iszlamistáktól.

Ajánlom ezt a brit tanulmányt mindenkinek (különösen olyan személynek pl. szatomi69), ami röviden arról szól, hogy...

1. A szíriai fegyveres ellenzéki csoportok hatvan százaléka iszlamista szélsőséges. Ehhez pedig további 23 százalék tartozik, mivel nem egyértelmű, hogy valójában kinek az oldalán állnak és mit képviselnek, többnyire "akinél az erő és a haszon" ahhoz húznak.

2. A fegyveres ellenzék 90 százaléka Assad távozását akarja. DE! Csak 38 százalék akar leszámolni az ISIS-el, ugyanennyien akarnak demokráciát és 68 százalék saríáért harcol.

3. Amint megsemmisül az ISIS, akkor kb. 15 másik hasonló ideológiájú csoport áll készen arra, hogy átvegye a helyét, hasonló ideológiákat vall és van is akkora ereje, hogy betöltse az űrt. Ezek után, hogy az oroszok a "mérsékelt felkelőket" támadják már nem is tűnik annyira hülyeségnek, hisz azokkal számolnak le, akik ezt a helyet átvennék.

http://tonyblairfaithfoundation.org/religion-geopolitics/reports-analysis/report/if-castle-falls
 

szatomi69

Active Member
2015. december 22.
1 477
7
38
Tisztelt Fórumozók!

Már egy jó ideje követtem ezt a topicot, ami véleményem szerint rendkívül hiánypótló a magyar médiában és közösségi oldalakon, ugyanis félig szírként számomra eléggé frusztráló volt, hogy Magyarországon kerek-perec beveszik és kritika nélkül elfogadják a nyugati-szaúdi-katari-török és a "mérsékelt ellenzék" propagandáját az egyik országomról. De végre egy hely, ahol ez sokkal árnyaltabban foglalkoznak a témával.

Először is az ilyen nagy "nyugatosok" számára leszögezném, hogy egyáltalán nem voltam rendszerpárti, egyike voltam azoknak, akik támogatták a reformokat és a politikai élet átalakulását Szíriában. DE! Ez már nem a szírekről szól, ugyanis orosz-iráni beavatkozás 2015-ben ide vagy oda, de már 2012-től számítva nem szírek (sőt nem is mindig arabok), harcoltak a szíriai "demokráciáért", ami legtöbbször abban merült ki, hogy keresztényeket, alavitákat és a teljesen szekulárisan gondolkodó, kevésbé vallásos szunnitákat végeztek ki a nagy szíriai "demokraták". Ezeknek nagy része, azon kívül, hogy Aszad távozzon, alig egyharmada akar "demokráciát", kétharmada pedig saríiát szeretne az országban.

Tudom, hogy alapos agymosás ment itt végbe 5 év alatt, de Aszad még mindig hatalmon van, az állam nem omlott össze, mint a Líbiában (tehát Aszadnak még mindig van támogatása és van olyan, hogy szíriai nemzettudat), és érdekes módon a nagy "demokraták" menekülnek az országból Európába.
Azért "menekülnek" Európába a "kevésbé demokraták" is.

https://unfetteredfreedom.wordpress.com/2015/10/03/list-of-shabiha-posing-as-refugees-in-europe/
 

rocky

Member
2015. december 25.
42
0
6
Assad elnök hazája lobogójáról büszkén néz szembe az Iszlám front harcosaival.https://youtu.be/zPmEujBC-O0

Mondjuk Magyarországnak van 150 év "történelmi tapasztalata" az iszlám front harcosaival. Tönkre is tették Magyarországot, egész országrészek néptelenedtek el, mert eladták a magyarokat rabszolgának, stb. Asszad-ékkal és egy normális, nem sharia alatt vegetáló életet akaró szírekkel (a nagy többséggel) is ugyanez történt volna. Szerencsére a szírek fegyvert fogtak hazájukért a hódítóként beözönlö vallási fanatikusok ellen.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 224
113
Akárki volt, jól tette :

http://vs.hu/kozelet/osszes/valaki-nagyon-rarontott-torokorszagra-1225?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Kedves szatomi69!

Legalább kétszer-háromszor ennyi ellenpéldát tudok hozni, köztük személyeseket, hogy akik korábban az édesapám származási falujában végezte ki az egyik család tagjait és büszkén posztolgatta a netre a "dicsőséges tetteit" a "szíriai demokrácia terjesztése közben", most éppen a menekültekkel együtt ott van Németországban...

De a vita maradjon abban a mederben, hogy valójában mennyire beszélhetünk-e - különösen a tanulmány elolvasása után is - olyanról, hogy szíriai "mérsékelt ellenzék"

Igen, Aszad sem szent, de ellentétben a másik oldallal, egy szekularizált államért harcol, ahol a kereszténynek annyi joga van, mint egy muszlimnak. Örök kérdéseim, amire soha nem kaptam választ egyetlen ellenzéki ismerősömtől vagy őket támogató nyugatitól sem. Talán Ön, ha már ilyen szakértő és biztos járt/élt Szíriában talán tud válaszolni:

Vajon, ha Aszad megbukott volna, most beköszönne a "demokrácia"? Vajon egyben lenne az ország, vagy Líbia sorsára jutna? Netalán a vallási és etnikai kisebbségnek mennyire lenne beleszólása,de egyáltalán létjoga egy új "demokratikus" Szíriában? Vajon a menekültválság elkerülhető lett volna Aszad megbukásával, vagy pont ellenkezőleg: a síiták, alaviák, keresztények, kurdok, drúzok stb menekülnének most Európába? Sőt, ők ellentétben szunnita társaikkal, nem maradhattak volna meg a szomszédos Törökországban, Jordániában, mert más vallásúként szintén elüldözték volna őket a menekülttáborokból, szóval ők valóban teljes létszámmal jöttek volna ide Európába...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Chief of Main Operational Directorate summed up results of operation carried out by the Russian aviation group in Syria
https://www.youtube.com/watch?v=tzYHp2KiD6c
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Elimination of conentration of oil transporting vehicles
https://www.youtube.com/watch?v=lfO50uWxL7A

Elimination of oil produce and refinery facilities of the ISIS in the territory of Syria
https://www.youtube.com/watch?v=-uvTqF-Q5GI

Oil trucks are crossing Syrian-Turkish bordeline
https://www.youtube.com/watch?v=sH9oB1YChHs

Strikes carried out by the Russian Aerospace Forces on terrorists' facilities in Syria
https://www.youtube.com/watch?v=pXxzmaf1G4I
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 224
113
Igabo : Like

Rocky : Üdy, minket minden érdekel, sőt engem speciel a nyugati társadalom tisztánlátása, vagy fátyolos tekintete kifejezetten..
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Syria: Russia's S-400 missile system flexes its guns at Hmeymim airbase
https://www.youtube.com/watch?v=gLQbXNA-jtQ

Syria: Russian S-400 missile defence system active at Hmeymim airbase
https://www.youtube.com/watch?v=ylEmQLBQokk
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Damaszkuszi Mikulások
https://www.youtube.com/watch?v=h3CQI63b5j8

Tűzszünet lehet Szíriában
https://www.youtube.com/watch?v=YTQaZymWxkQ
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
Igabo : Like

Rocky : Üdy, minket minden érdekel, sőt engem speciel a nyugati társadalom tisztánlátása, vagy fátyolos tekintete kifejezetten..

Csak ovatosan mert nagy nagy "meselo" az illeto.
Volt hogy a mesejet azzal tamasztotta ala hogy o mar csak azert is jobban tudja a dolgot mert neki HARVARDI DIPLOMAJA van. Aztan meg kiderult hogy megsincs..... es meg sok minden mas.

Szoval nagy meselo :)
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 224
113
Üdv Atreidesnek is !

Kalapács :
A mese sose ártalmas, a felnőtté váláshoz kell ez is. Ha meg nem tudjuk elválasztani a valóságtól, akkor meg még mindíg gyerekek vagyunk...

Más :

MAPECZKA.jpg


http://gefira.org/en/2015/12/22/world-war-in-syria-and-iraq/
 

szatomi69

Active Member
2015. december 22.
1 477
7
38
Kedves szatomi69!

Legalább kétszer-háromszor ennyi ellenpéldát tudok hozni, köztük személyeseket, hogy akik korábban az édesapám származási falujában végezte ki az egyik család tagjait és büszkén posztolgatta a netre a "dicsőséges tetteit" a "szíriai demokrácia terjesztése közben", most éppen a menekültekkel együtt ott van Németországban...

De a vita maradjon abban a mederben, hogy valójában mennyire beszélhetünk-e - különösen a tanulmány elolvasása után is - olyanról, hogy szíriai "mérsékelt ellenzék"

Igen, Aszad sem szent, de ellentétben a másik oldallal, egy szekularizált államért harcol, ahol a kereszténynek annyi joga van, mint egy muszlimnak. Örök kérdéseim, amire soha nem kaptam választ egyetlen ellenzéki ismerősömtől vagy őket támogató nyugatitól sem. Talán Ön, ha már ilyen szakértő és biztos járt/élt Szíriában talán tud válaszolni:

Vajon, ha Aszad megbukott volna, most beköszönne a "demokrácia"? Vajon egyben lenne az ország, vagy Líbia sorsára jutna? Netalán a vallási és etnikai kisebbségnek mennyire lenne beleszólása,de egyáltalán létjoga egy új "demokratikus" Szíriában? Vajon a menekültválság elkerülhető lett volna Aszad megbukásával, vagy pont ellenkezőleg: a síiták, alaviák, keresztények, kurdok, drúzok stb menekülnének most Európába? Sőt, ők ellentétben szunnita társaikkal, nem maradhattak volna meg a szomszédos Törökországban, Jordániában, mert más vallásúként szintén elüldözték volna őket a menekülttáborokból, szóval ők valóban teljes létszámmal jöttek volna ide Európába...
Tisztelt Atreides
Statisztikát én is tudok hozni amely az én álláspontomat támasztja alá, hogy Assad a fő baj okozója.
http://gepnarancs.hu/2015/10/nem-az-iszlam-allam-miatt-menekulnek-sziriabol/
Kérdéseidre rátérve: Nem, nem tudom én se mi lett volna ha Assad korábban megbukott volna. De azt hiszem erre a kérdésre te sem tudod a választ. De úgy gondolom, hogy Assadék elég sok emberiesség ellenes bűnt követtek el ahhoz, hogy Hágában legyen a helyül egy felelősségre vonásban. A terrorista csoportoknak ennyi sem járna, csak kinyírni őket. A nehéz meghatározni a határt, de szerintem ez lehetséges. Egy mindenki számára kötelező fegyverletétel után, ha a lakosság félelem nélkül eldönthetné kit akar, az lenne az optimális. Nem gondolod, hogy most már olyan sok vér folyt el. hogy a békés együttélés nem lehetséges, akárki győz is? Talán itt lenne az ideje az egységes Szíria álmának hajszolása helyett egy vallásilag, etnikailag, párttámogatás szerint szétválasztott területeknek. Egy föderatív, külön enklávékra szabdalt ország nem hozná el inkább a békét?
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
Valóban, nem tudhatom a választ, de "sejthetem", hogy mi lehetne akkor most Szíriával. Mert erre van egy elég konkrét példa: Líbia. Valahogy arról senki nem beszél (a nyugati médiában), hogy ott viszonylag gyorsan lezajlott Qaddafi bukása, volt "rendes forradalom" olyan dolgokért, hogy demokrácia, emberi jogok,meg némi nyugati rásegítés (brit-francia majd amerikai). Qaddafi megbukott, meglincselték, törzséből senki nem maradt vagy lett volna, aki átvette volna a hatalmat, minden megvolt a tiszta lappal indulással, sőt ahhoz, hogy a Nyugat mondhassa: Na végre itt egy ország, aminek a demokráciájába segítettünk. Ott is tudtommal "föderációt" próbálgattak, ami elviekben Bengázinak, Tripolinak, beduinoknak stb. adott volna nagyobb jogokat.

És most van Líbiában, ami nem nevezhető egyetlen országnak. Polgárháború, ISIS, a Száheltől délre részről érkező afrikai menekültek átjáróháza. A nőket, akik korábban az arab világ egyik leginkább szekularizált és integrálódott női rétegnek számítottak (a nők háromnegyede érettségivel rendelkezett), most visszakényszerítették a poligámiába, nem tanulhatnak, sőt az aktivista nőket, akik valóban a demokráciát akarnak a nyílt utcán lelövik... Tanulságos olvasmány ezzel kapcsolatban: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/03/libya-women-murder-situation-gaddafi-regime-militias.html

Szóval kérdem én: ha Líbia, ami vallásilag teljesen homogén (szunniták), etnikailag líbiai-beduin (lakosság 95%), nyelvileg is nagyjából egységes ország, csak a törzsi szinten megosztott, és ilyen mélypontra zuhant és szinte egy bukott állam "állatorvosi ló példájává válik", akkor vajon mi lenne Szíriával egy megosztás után? Vajon Libanon után Közel-Kelet leginkább etnikailag-vallásilag sokszínű országának lakosaival, főleg a kisebbségekkel, milyen sorsuk lenne?

A másik, hogy jól hangzik Szíria felosztása, de tudod a szíreknek, még az elviekben demokráciáért harcolóknak is egyetlen rémálma: van Szíria feldarabolása. A két világháború között hat Szíria létezett, és mindenki egyesíteni akarta őket és minden értelmiségi, vallástudós, politikai szereplő egyetlen dologtól igazán: nem Izraeltől,hanem az országot külföldi hatalmak szétdarabolják. https://en.wikipedia.org/wiki/French_Mandate_for_Syria_and_the_Lebanon#/media/File:French_Mandate_for_Syria_and_the_Lebanon_map_en.svg Szóval lehet egy darabig lenyugodnának a kedélyek, de csak addig, amíg mindenki erőt gyűjt: mert utána megindulna, akár mindegyik oldal felől, az egységes Szíria megteremtéséért folytatott harc...

És emiatt a történelmi okok miatt sok szír, legalábbis a tanult réteg, legyen az szunnita vagy síita, nem hihető egy olyan "ellenzék", ami 1. külföldön működik és külföldieket,de nem a szíreket szólítja 2. ugyanazt a zászlót választják, ami a mandátum idején volt Szíriának, amikor hat részre volt osztva 3. Olyan államokkal működik együtt, mint Törökország és Izrael, akik szépen meg akarják szerezni az ország egyes területeit. Ezek ekkor vesztették el a legtöbb szíriai előtt a szavahihetőségüket, amikor nyíltan örültek a török beavatkozásoknak vagy az izraeli bombázoknak.
 

atreides

Member
2015. december 25.
60
94
18
És csak egy jó nyugati cikk (mert gondolom kedves szatomi, csak azt fogadja el), hogy miért nem lehet Szíria esetében szunnita-síita ellentétről beszélni csak és arról, hogy "Aszadot csak az alaviták-keresztények" támogatják, de a szunniták nem. Nos, ez így nem igaz, mert akkor már rég összeomlott volna az ország, ha a több mint 70 százalékot kitevő szunnita muszlim honfitársaim fellázadtak volna a rendszer ellen. Mert közülük is sokan támogatják és harcolnak mellette szabad akaratból. Talán ez a mondat fejezi ki leginkább, ami a cikkben van. Persze tudjuk, hogy lehet Aszad alatt nem volt jó és nem lesz jó, ha marad. De még mindig jobb, ha ezek a a vallási őrültek győznek, mert szekularizált és világias életvitelt folytató szunnitaként még borzalmasabbak is...
http://foreignpolicy.com/2015/11/05/assads-sunni-foot-soldiers-syria/
 

rocky

Member
2015. december 25.
42
0
6
<blockquote rel="atreides">Kedves szatomi69!

Legalább kétszer-háromszor ennyi ellenpéldát tudok hozni, köztük személyeseket, hogy akik korábban az édesapám származási falujában végezte ki az egyik család tagjait és büszkén posztolgatta a netre a "dicsőséges tetteit" a "szíriai demokrácia terjesztése közben", most éppen a menekültekkel együtt ott van Németországban...

De a vita maradjon abban a mederben, hogy valójában mennyire beszélhetünk-e - különösen a tanulmány elolvasása után is - olyanról, hogy szíriai "mérsékelt ellenzék"

Igen, Aszad sem szent, de ellentétben a másik oldallal, egy szekularizált államért harcol, ahol a kereszténynek annyi joga van, mint egy muszlimnak. Örök kérdéseim, amire soha nem kaptam választ egyetlen ellenzéki ismerősömtől vagy őket támogató nyugatitól sem. Talán Ön, ha már ilyen szakértő és biztos járt/élt Szíriában talán tud válaszolni:

Vajon, ha Aszad megbukott volna, most beköszönne a "demokrácia"? Vajon egyben lenne az ország, vagy Líbia sorsára jutna? Netalán a vallási és etnikai kisebbségnek mennyire lenne beleszólása,de egyáltalán létjoga egy új "demokratikus" Szíriában? Vajon a menekültválság elkerülhető lett volna Aszad megbukásával, vagy pont ellenkezőleg: a síiták, alaviák, keresztények, kurdok, drúzok stb menekülnének most Európába? Sőt, ők ellentétben szunnita társaikkal, nem maradhattak volna meg a szomszédos Törökországban, Jordániában, mert más vallásúként szintén elüldözték volna őket a menekülttáborokból, szóval ők valóban teljes létszámmal jöttek volna ide Európába...
Tisztelt Atreides
Statisztikát én is tudok hozni amely az én álláspontomat támasztja alá, hogy Assad a fő baj okozója.
http://gepnarancs.hu/2015/10/nem-az-iszlam-allam-miatt-menekulnek-sziriabol/
Kérdéseidre rátérve: Nem, nem tudom én se mi lett volna ha Assad korábban megbukott volna. De azt hiszem erre a kérdésre te sem tudod a választ. De úgy gondolom, hogy Assadék elég sok emberiesség ellenes bűnt követtek el ahhoz, hogy Hágában legyen a helyül egy felelősségre vonásban. A terrorista csoportoknak ennyi sem járna, csak kinyírni őket. A nehéz meghatározni a határt, de szerintem ez lehetséges. Egy mindenki számára kötelező fegyverletétel után, ha a lakosság félelem nélkül eldönthetné kit akar, az lenne az optimális. Nem gondolod, hogy most már olyan sok vér folyt el. hogy a békés együttélés nem lehetséges, akárki győz is? Talán itt lenne az ideje az egységes Szíria álmának hajszolása helyett egy vallásilag, etnikailag, párttámogatás szerint szétválasztott területeknek. Egy föderatív, külön enklávékra szabdalt ország nem hozná el inkább a békét?
</blockquote>

Nekem nem igazán úgy tünik, hogy Asszad felelös a mai helyzetért Szíriában. Nem véletlen, hogy a szír népesség döntö többsége úgy 2011-ben, mint ma is a törvényes szír kormány és Asszad mögött áll. Ami Szíriában történik, az egy tipikus imperialista neokolonialista rablóháború egy független ország ellen. Megint csak gondoljunk az ún. "Szíria-konferenciára" ugye szírek nélkül. Mert az olyan "demokratikus", "európai", "liberális", meg "emberjogilag kifogástalan", ha egy nép helyett idegenek döntenek a sorsáról. Ugye a "nagy demokraták" hallani sem akarnak választásokról, mert ugye öket a nép nem választaná. Mit keres Szaúd-Arábia meg Katar Szíriában? Az ENSZ alapokmánya szerint minden jogalap meglenne mindkettö katonai erövel történö megregulázására. Vagy mi a lótúrót pattognak az usákok, franciák, törökök meg a britek? A nagy gyarmati birodalmak kora végleg lejárt. Milyen alapon repülnek be egy független ország légterébe engedély nélkül idegen repülögépek, stb.?

Németországban is egyre többen emlegetik a migráncsválság nyomán a "Verursacherprinzip"-et (a kár okozója köteles a kártérítésre). Szíria nem volt azelött sem Németországgal azonos szinten, de forradalmi helyzet sem volt. Ha csak Asszad lenne a baj forrása, a nép már rég elzavarta volna. Ehelyett a belsö menekültek száma (akik a kormány ellenörzése alatt lévö területre menekültek), kb. háromszorosa az egyéb menekültek számának. Szerinted miért? Miért nem a "mérsékelt" terroristákhoz menekültek? Németországban egyre többen tesznek fel kellemetlen kérdéseket, hogy pl. hogy van az, hogy egy, 180 szír kisfiút sajátkezüleg kivégzö "szír demokrata hazafi" (egy szadista tömeggyilkos) egy német pályaudvaron külön üdvözölve lesz. Egyre többen nem veszik többé komolyan a hazugságsajtót (Lügenpresse), új politikai erö lépett a színre alternatívát kínálván a népnek, stb. Meglátjuk, hogy mi lesz a dolog vége, de amint írtam, egy hete 180 fokban fordult a hivatalos német narratíva és Asszad tárgyalópartnernek lett elismerve.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 224
113
Kíváncsi vagyok az Orosz UCGV-k bevetésének híre mennyire valós. Ha igazolódik, vajon beválnak-e ?

CXEFisoWYAE-ll0.jpg