[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali

Member
2014. augusztus 5.
187
0
16
<blockquote rel="tomippo">Ali imám brigád Aleppóban, ők segítettek a lajramúni gyárak felszabadításában.

CpuToWmXgAAwdsn.jpg

pepsit inni? a mocskos nyugat, mocskos dekadens italát? Allah szakállára, nincs ezeknek vmi házi kólájuk? Vagy vmi polkorrekt orosz kóla vagy vmi?
</blockquote>

Van (vagy volt) egy nagyon finom almás-mandarinos szénsavas (dobozos) üccsijük...messze veri a colát ;)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Ez egykori sorálomány mára 40-50-60 éves korosztály. 2-3 gyerek esetleg nagypapa. Én elhiszem mindenkinek maradandó élmény volt meg ma is harcias Rambónak érzi magát de teljesen felesleges azon görcsölni behívják e valaha még. Ma már semmi de semmi nincs meg abból ami a szocializmusban is néhol csak papíron működött volna.
Se idő,se hely,se felszerelés,se kiképző, se technika nincs amire kiképezzenek újra bárkit. Se BMP-1, se T-55, se semmi abból a korból legfejebb csak az AMMSZ. Úgyhogy maradjunk meg a szíreknél meg a fotelharcnál szerintem az való nekünk.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 915
113
Harc az IÁ ellen belülről: Ghosts of the Desert (A Sivatag Szellemei)
http://www.conflict-news.com/articles/the-ghosts-of-the-desert-fighting-isis-from-within
 

szatomi69

Active Member
2015. december 22.
1 477
7
38
A rezsim klórgázzal támadott Kelet-Aleppóban.
OPCW-20151029-Barrel-bomb-graph-1024x671.jpg

https://www.bellingcat.com/uncategorized/2016/08/13/reports-of-chlorine-gas-that-targeted-civilians-in-aleppo/
 

guderian

Member
2015. április 3.
38
0
6
Én a 8.Gépesített Lövészhadosztálynál másképp emlékszem.Ennél a Csehszlovákiát megjárt,elsőlépcsős,háborús létszámra feltöltött hadosztálynál igazi katonai kiképzés,komoly szakmai munka folyt.
A 70-es évek végén kezdődött az MN lezüllesztése.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 074
113
Én a 8.Gépesített Lövészhadosztálynál másképp emlékszem.Ennél a Csehszlovákiát megjárt,elsőlépcsős,háborús létszámra feltöltött hadosztálynál igazi katonai kiképzés,komoly szakmai munka folyt.
A 70-es évek végén kezdődött az MN lezüllesztése.
A 70 években még komoly kiképzés folyt, én is úgy tudom, de egy '80 ban kiképzett akkor 20 éves kiképzett most 56 éves. Nincs miről beszélni. Amit megtanítottak neki, azt elfelejtette, meg már annak is örül ha fájdalmak nélkül sétálni tud 2 km-t.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
béna féreg prop. anyag
CpwIAzAXYAACiIG.jpg

Nincs ebben semmi béna. Eddig is a kurdok felszabadítós propagandája volt a legszarabb mind között. A valóságban ezekben az elfoglalt arab településeken általában véres etnikai tisztogatás, az arab lakosság elűzése kezdődik ilyenkor, de ha nem, a kurdok itt akkor is ellenséges területen járnak és a helyi lakosság legföljebb akkor "ünnepel", ha megmondták nekik, hogy fültől-fülig lesznek vagdosva a torkok, ha nem gazsuálnak a propagandához.

A szunni arab civil lakosságnak az ISIS az életet és szabadságot jelenti a síita arab vagy éppen kurd erőkkel szemben. Igazából őszinte felszabadulást csak a szíriai kormányerők tudnak hozni, de ők se feltétlenül.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Én a 8.Gépesített Lövészhadosztálynál másképp emlékszem.Ennél a Csehszlovákiát megjárt,elsőlépcsős,háborús létszámra feltöltött hadosztálynál igazi katonai kiképzés,komoly szakmai munka folyt.
A 70-es évek végén kezdődött az MN lezüllesztése.

87-88-ban voltam a szombathelyi dandárnál BMP-RPK beosztásban. Nem éreztem akkor hogy ne lett volna pénz, legalábbis akkor ott, minden kiképzés és gyakorlat meg volt tartva.
Egyfolytában ment a harcászati és lőkiképzés, megspékelve a dandáron belüli és Néphadsereges hadgyakorlatokkal. Az viszont igaz, mára már kívül esem a mozgósítható életkorú emberanyagon. :)
A Honvédség használható, valós tartalékát az fogja jelenteni, ha egyszer módosítják a honvédelmi törvényt, miszerint, mindenki, aki a Honvédség kötelékében, hivatásos, vagy szerződéses katona volt, leszerelése után "x" éves életkoráig, automatikusan tartalék állományba kerül.
Bocs hogy ide írtam, mert nem ez a topic témája, csak itt merült fel tegnap.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Örülök, hogy Zsolti ilyen optimista.
1. A "rettenetes régi" szovjet elnyomás alatt Mi sem a VSZ-re esküdtünk fel!
2. A kölcsönös katonai segítségnyújtás a NATO-n belül semmivel sem különbözik a VSZ-nél lévőtől és az 5. cikkely ezt tökéletesen leírja.
3. Ha bárkit a NATO-n belül megtámadnak (vagy csak akár hivatkoznak rá ürügyként), akkor senkit nem fognak aktív katonaként megkérdezni, hogy akar-e menni, hanem a politika dönt, hogy menni kell. Utólag lehet panaszkodni, ha túlélik.
(pl. ha Törökországot az oroszok kicsit megpiszkálták volna és az 5. cikkely szerint menni kellett volna - dudiéknak, vagy zsoltiéknak - mert Mo.-t utasították volna erre, akkor lehet, hogy azt se tudták volna, hova mennek, csak miután megérkeztek). Ezt már csak így csinálják mindenütt, nem kell a fejünket a homokba dugni.
4. Igen, el lehet menekülni, disszidálni, elbújni, kibújni okkal vagy ok nélkül, de az már egy kényszer cselekvés. Lehet harcolni vagy munka szolgálatosnak lenni.
5. Egy veszélyeztetett, vagy háborús helyzetben a békebeli állapotokat és jogokat mindenki kenheti a hajára, akár aktív, akár nem. Egy törvényt, rendeletet, utasítást mennyi időbe is telik módosítani? de nem is kell, mert az kis betűvel úgy is le van írva már előre.
6. Ha úgy gondolják odafent, akkor bárkit behívhatnak, akit akarnak és oda visznek, ahová Ők akarják, nem fogják megkérdezni az adott illetőt, hogy mit akar.
7. Minden ugyan olyan, mint a másik oldalon volt, de akkor nyíltan meg is mondták, most meg szépen álcázva (csodálatosan becsomagolva) el mismásolják a lényeget.
8. Az, hogy ki mit tudna csinálni, mire lenne képessége fizikailag, szellemileg, kit érdekelne. Az állóképességét saját magának kellene felhoznia mindenkinek, ha túl akarja élni. Különben elnézve a mostani fiatalokat, lehet, hogy még az '50-es korosztály is rájuk verne. A tudás nem vész el, csak megkopik. Ha szükséges, sok minden vissza jön, mert legalább van mire emlékezni.
9. Ha balhé van, mindenki azzal harcol ami éppen akkor kéznél van. Lásd. Lengyelek 1939, lovasság a harckocsik ellen. Rajtuk nem múlt. Ebből a szempontból a jelenlegi "sereg" valószínűleg még rosszabb helyzetben van, mint anno volt úgy 25 éve.

Blogen meg jó lenne, ha nem érzelmi alapon állítana valamit és vitatkozna szakmai vonalon, főleg ha nincs is képben.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Ma ismét csapást mértek az orosz Tu-22M3 távolsági bombázók Szíriában .Ezúttal Deir ez Zor kornyékén bombázták a terroristák állásait és infrastruktúráját.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Mozdokból szállt fel ismét 6 Tu-22M3.
Videoval:
https://www.facebook.com/1492252324350852/videos/1784495905126491/
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Blogen meg jó lenne, ha nem érzelmi alapon állítana valamit és vitatkozna szakmai vonalon, főleg ha nincs is képben.

Mit állítottam? Vagy pontosabban mit hallucináltál? Ez volt ugyanis az állításom és ez a színtiszta igazság:

"Nincs kit behívni, mert a jelenleg toborzott aktív tartalékosokat leszámtíva <b>az ex sorosoknak nincs számonkérhető katonai tudása</b>, fizikai állapota, nincs hova behívni őket, mivel felszerelni, stb."

Nincs nekik. A legutolsó eresztés is tizenkét éve látott utoljára fegyvert és azt is minek, mert se lőni nem tanították meg, se rendesen kezelni azt. Talán a nyolcvanas évek végén, kilencvenesek elején lehetett utoljára rendes kiképzés egyáltalán! Ahhoz, hogy valakinek aktív lőtudása legyen hetente kell lőni járni legalább és ahhoz, hogy kezébe legyen értelme adni egy fegyvert is vagy havonta egyszer! Több éves kihagyás után jobb előről kezdeni az egész kiképzést, mert már mindent elfelejtett akár tetszik, akár nem. Márha egyáltalán rendesen megtanították legalább lőni, hogy alapvető reflexei meglegyenek, amihez minimum ezer lőszert el kell lőni a végtelen mennyiségű szárazgyakorlás mellett és akkor a csapat, raj szintű harctevékenység még szóba se került. Szakirányú szinten pedig ezek az ex-sorosok olyan technikák kezelését felejtették el, amiből lassan az utolsó példányokat is egy dekáddal ezelőtt vágták szét!

Ne hülyéskedjünk már, Magyarországon a jelenlegi néhány ezer műveleti tartalékost leszámítva nincs senki, akit árokásásnál bonyolultabb műveletre be lehetne hívni!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 074
113
Örülök, hogy Zsolti ilyen optimista.
1. A "rettenetes régi" szovjet elnyomás alatt Mi sem a VSZ-re esküdtünk fel!
2. A kölcsönös katonai segítségnyújtás a NATO-n belül semmivel sem különbözik a VSZ-nél lévőtől és az 5. cikkely ezt tökéletesen leírja.
3. Ha bárkit a NATO-n belül megtámadnak (vagy csak akár hivatkoznak rá ürügyként), akkor senkit nem fognak aktív katonaként megkérdezni, hogy akar-e menni, hanem a politika dönt, hogy menni kell. Utólag lehet panaszkodni, ha túlélik.
(pl. ha Törökországot az oroszok kicsit megpiszkálták volna és az 5. cikkely szerint menni kellett volna - dudiéknak, vagy zsoltiéknak - mert Mo.-t utasították volna erre, akkor lehet, hogy azt se tudták volna, hova mennek, csak miután megérkeztek). Ezt már csak így csinálják mindenütt, nem kell a fejünket a homokba dugni.
4. Igen, el lehet menekülni, disszidálni, elbújni, kibújni okkal vagy ok nélkül, de az már egy kényszer cselekvés. Lehet harcolni vagy munka szolgálatosnak lenni.
5. Egy veszélyeztetett, vagy háborús helyzetben a békebeli állapotokat és jogokat mindenki kenheti a hajára, akár aktív, akár nem. Egy törvényt, rendeletet, utasítást mennyi időbe is telik módosítani? de nem is kell, mert az kis betűvel úgy is le van írva már előre.
6. Ha úgy gondolják odafent, akkor bárkit behívhatnak, akit akarnak és oda visznek, ahová Ők akarják, nem fogják megkérdezni az adott illetőt, hogy mit akar.
7. Minden ugyan olyan, mint a másik oldalon volt, de akkor nyíltan meg is mondták, most meg szépen álcázva (csodálatosan becsomagolva) el mismásolják a lényeget.
8. Az, hogy ki mit tudna csinálni, mire lenne képessége fizikailag, szellemileg, kit érdekelne. Az állóképességét saját magának kellene felhoznia mindenkinek, ha túl akarja élni. Különben elnézve a mostani fiatalokat, lehet, hogy még az '50-es korosztály is rájuk verne. A tudás nem vész el, csak megkopik. Ha szükséges, sok minden vissza jön, mert legalább van mire emlékezni.
9. Ha balhé van, mindenki azzal harcol ami éppen akkor kéznél van. Lásd. Lengyelek 1939, lovasság a harckocsik ellen. Rajtuk nem múlt. Ebből a szempontból a jelenlegi "sereg" valószínűleg még rosszabb helyzetben van, mint anno volt úgy 25 éve.

Blogen meg jó lenne, ha nem érzelmi alapon állítana valamit és vitatkozna szakmai vonalon, főleg ha nincs is képben.
Ha az Oroszok odapiszkálnak a Szu-24 után a törököknek, akkor abból vagy egy nagy látványos cserbenhagyása a törököknek a NATO részéről, vagy III.vh lett volna a vége, ami ahogy mondtam, hamarabb lezajlana érdemben, mint hogy az első lépcsős alakulataink átlépnék a magyar határt, nem hogy még öreg csocseszeket akiket 30 éve képeztek ki, 55+ életkor felett, vagy most frissen összefogott 20 éveseket akiket még ki is kéne képezni, harcba küldjünk. Egyszerűen ez nem realitás. MA már nem tömeghadseregek korát éljük. Olyan lehet, mint Szíriában, hogy valami belső zűrzavar után harcolni kell mindenkinek, és mindenki azzal harcol amit talál, de az nagyon nem a NATO vs "gonosz kelet" felállás, amiből az egész indult.