1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Társadalmi folyamatok

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - nekerdez által indítva @ 2012. december 27..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Egy szép liberális nagyváros.
  San Francisco
  https://444.hu/2019/11/13/san-francisco-utcain-szetszakadt-a-tarsadalom

  "A pékség előtt szakadt ruházatú, zavart tekintetű asszony ácsorgott. Nem szeretném a zombi kifejezéssel feleslegesen borzolni a kedélyeket, ezért csak tényszerűen leírom: rám meredt, és amikor elhaladtam mellette, egy harapó mozdulatot tett felém a levegőbe. Ösztönösen hátrahúzódtam, mire egy kicsit nevetett magában. Ő aztán ott maradt a pékség mellett, én tovább sétáltam a szikrázó kaliforniai napsütésben.
  A következő néhány sarkon belül több tucat hajléktalan embert láttam az utcán. Voltak, akik csoportban beszélgettek a holmijukkal telerakott bevásárlókocsijaik mellett, és voltak, akik a betonon feküdtek, láthatóan öntudatlanul. Az egyik mellékutca teljes hosszában sátrak sorakoztak. Amerika egyik legdrágább és leggazdagabb városának belső kerületében jártam ekkor, de ezt csak az adatokból tudtam: ahogy elhaladtam a fényes nappal az utcán vizelő emberek és az út menti injekciós tűk mellett, nem feltétlenül gondoltam volna erre.
  Az utam elvitt a világ egyik legbefolyásosabb techcége, a Twitter székháza mellett is. Amiről ebben a székházban döntenek, ez mindannyiunk életére hatással lehet: nemrég például bejelentették, hogy betiltják a politikai reklámokat a platformon, és sokan azóta is azt elemzik, hogyan érinti ez a 2020-as amerikai elnökválasztást. Az épület körül viszont elveszett embereket látni az öntudatvesztés különböző fázisaiban, kezükön az intenzív intravénás szerhasználat tagadhatatlan jeleivel.
  Amit még ezen kívül lehetett látni az utcán, az sok-sok emberi ürülék. Ennek szaga pedig olyan szervesen keveredik a matchás croissant-hoz hasonló finomságok kávézókból kiszűrődő illatával, amilyen természetesen ellépkednek a jól öltözött kaliforniaiak a rongyokba csavart emberek felett.
  Ilyen ma San Francisco
   
  zsolti, Pogány and antigonosz like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Felmérések szerint pedig az itt élő hajléktalanok 39 százalékának vannak mentális problémái, és 42 százalékuk drog- vagy alkoholfüggő. Az opiátok, a fentanyl és a metamfetamin mind pusztítanak itt.

  A város közben valóban dollárszázmilliós nagyságrendben költ szociális tételekre, a hajléktalan-politika pedig kifejezetten liberális itt. Hatósági fellépés helyett például tűcsere-program működik. A probléma megoldásához viszont egy új tanulmány szerint sokkal több pénzre, 12,7 milliárd dollárra lenne szükség a teljes Bay Areában.

  És ez nem túlzás: London Breed demokrata polgármester, aki egy szegény lakótelepen nőtt fel, mondta azt, hogy soha nem látott annyi emberi ürüléket az utcán, mint most. Az elmúlt tíz évben 400 százalékkal nőtt az ezzel kapcsolatos lakossági panaszok száma, egy riportban pedig egy utcán hagyott, tíz kilós, színültig teli zsákot mutogattak a forgó gyomrú nézőknek.
  [​IMG]

  A helyiek egy részében egyre nő az ellenérzés, egy felmérés szerint az itt lakók harmada tervezi, hogy elköltözik a városból. És arról is érkeznek már hírek, hogy lakosok falakat emelnek az utcáikba.
   
  zsolti, Pogány, b4l4g3 and 4 others like this.
 3. Roni

  Roni Well-Known Member

  Szeretem Amerikát de nem szeretném hogy a jovőben minálunk is ilyen gettó legyen

  Los Angeles : Az angyalok városa, Idézőjelben  Ez még brutálisabb   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Család most jött vissza Rómából. Mondták szép az a város, csak nagyon szemetes és szarszag van... :eek:
  Étteremben enni sem volt gusztusuk, mert mindenen ott voltak a legyek, ami a fekete dolgozókat persze nem zavarta. Találtak egy tiszta helyet és nem kockáztattak a többivel. Egész héten ott kajáltak, ...egy indiainál. :D
   
  zsolti, b4l4g3, fip7 and 4 others like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Hát,aki ott döglődik,az ne a rendszerben keresse csak a hibát...
  Ott egy erős közepes szakmunkás simán meg kell tudjon élni alkalmazottként is,ki tud fizetni 1 normális lakásbérletet,rezsit,kaját,kocsit,ha nem rest napi 8-10 órát dolgozni, persze el lehet szívni,meg piálni,pókerezni is a fizut,de az nem a rendszer hibája.
  Persze nem kevesen szívták meg ott is a válságot,meg a lakáshiteleket,de nem ennyien,mint ahányan az utcán élnek.
  94-ben,mikor kint voltam,Miamiban 10$ kaptam illegális bevándorlóként óránként,igaz,öttel kezdtem egy kis bútor készítő üzemben,méretre vágtam a bútorlapokat,majd ragasztó,rá a borító,zárak,fülek,összeállítani stb.
  2 hét után már rajz után 1 nap alatt összeraktam a mexi segéderővel 1 átlagos konyhát,2 hónap múlva már rajz sem kellett, séróból nyomtam a 16odokat,meg a 32eket,fél év után, mint önálló harci egység 2mexi segéddel 1 nap alatt összeraktam 1 rafkósabb konyhát,de becsomizva,felpakolva a tranyóba,másnap reggel felfejlödtünk a harctérre,és beépítettünk mindent a helyére,összepászítva,magunk után összetakarítva,este 6ra beérve a tranyóval a céghez.
  1 év után, mikor mondtam a főninek,hogy hazamegyek,12őt ajánlott kapásból,meg fizeti a part time-os zöld kártyát,meg minimálra bejelent,nemet mondtam.
  Lehet(?) már saját üzlethálózatom lenne.:D
  Taktikusan hazajöttem óránként 300forintért kotrózni az autópályán 95ben.:confused::oops:
  Nade...
   
  BiancoGasto, zsolti, Pogány and 9 others like this.
 6. Loken

  Loken Well-Known Member

  fip7 likes this.
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Késő.
  Már ott a minds.com és a gab.com. Mindkettő twitter klón és a kicenzúrázottak már átköltöztek.
   
 8. Na igen, van aki melléesik a széknek... nagymuter szomszédában volt egy tőlem pár évvel idősebb srác, ő 86-ban gondolta úgy hogy elég az elnyomó rezsimből(valami rock koncerten történt verekedés miatt vitték be és pofozták fel :D), ezért lelépett az osztrákokhoz(amúgy nem volt nehéz, egyszerűen nem jött haza valami rokonlátogatásból) hogy majd ő jól átszökik Júeszéjbe. Ez olyannyira nem sikerült neki hogy Bécsújhely mellett egy faluban lett véletlenül 4 gyereke. :D Azóta se járt Európán kívül.
   
  Pogány, b4l4g3, fip7 and 1 other person like this.
 9. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Egy értelmes arc...
   
  papajoe likes this.
 10. Pozsonyi Ádám - No war!

  " Nézem a képet. Szemüveges, oldalt lenyalt hajú fiatalember tart egy táblát. „NO WAR!” Mellette fiatal és középkorú emberek. Arcuk eltökélt. Ők a háborút tényleg nem akarják. (Atyaég! Ki akarja? Pár elmebeteg legfeljebb.)

  Az a baj, hogy a XX. század túl jól sikerült. A kisember túl jól él, túl nagy a szabadsága – Nyugaton, mondjuk, egyre kevésbé –, és túl sokat hisz magáról. Nem azt mondom, hogy ez okvetlen rossz, fene se nyirbálná az emberek jólétét, bár most egy Tesco-árufeltöltő él úgy, mint egykor egy herceg.

  És azt, hogy „mindennapi kenyerünket”, már senki nem érti, csak ismételgeti, mint egy mondókát. Valaha a kenyér tényleg, az étel volt.

  „No war!” Ez éppolyan jóléti hiszti, mint az oltásellenesség. Meg a vegánság. Meg az összes ilyen elmebaj. És az ember tényleg elhitte, hogy neki beleszólása van, miközben a természete nem változott. Nem változott az irigység, a rosszindulat és a képmutatás. Komolyan elhiszi valaki, hogy a szemüveges ifjú aggódik X. Y. Z. kurd emberért? Ha ott ülne a nappalijában, és negyedóráig viselkedne úgy, ahogy természetes környezetében, az ajtón hajítaná ki, pontosabban rimánkodna, hogy menjen már. Félne tőle és rühellené. Mert a kurd csak a táblán szép, a valóságban ellenkezik mindennel, amit ő helyesnek és kényelmesnek tart.

  Az ember nem változott abban sem, hogy nem tud mit kezdeni a kozmikus méretekkel. Mint a gyerek. „Nekem ezermillió billió legóm lesz.” Ez elhangzik, majd elillan. Száz dobozzal nem tudna mit kezdeni. Túl emberközeli. „Ezermillió billió.” Ez van a humanistával is. Ő sajnálja a kurdot, és meg akarja menteni. Vagy az örményt. Vagy az indiánt.

  Megfigyeltem valamit.

  A népekért és emberekért való aggodalom mértéke hatványozottan növekszik aszerint, hogy az illető népcsoport vagy egyén minél messzebb van tőlünk, és minél kevesebb közünk van hozzá. A kurdokért vagy Tibetért aggódni hősi tett, a csángók ehhez képest már érdektelenek, ám Dönci bácsi elpatkolhatna már a szomszédban, mert mindig hangosan hallgatja a rádiót."
   
  zsolti, krisss, vilmoci and 10 others like this.
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  zsolti likes this.
 12. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Ezt először indiaban es afrikaban vezessék be.
   
  tonyo, fip7, zsolti and 1 other person like this.
 13. milagro

  milagro Well-Known Member

  "Minden reális előrejelzés szerint 2050-re 8 millióra csökken a most 9,8 milliós magyarországi lakosság..."
  Kezdi a szokásos riogatásos felütéssel ezúttal a Portfolio!
  https://www.portfolio.hu/unios-forr...tak-napvilagot-a-ciganysag-helyzeterol-408493
  ..
  Úgy látom a gondolkodás és a józan ítélőképesség náluk is kiveszőfélben van!
  Vecsei Miklós vehetné a fáradságot, hogy számol és gondolkodik mielőtt átvesz minden légbőlkapott ostobaságot!
  30 év alatt 1,8 millió minusz azt jelentené, hogy évente átlagosan 60 ezerrel fogynánk (30 x 60 ezer = 1,8 millió!)
  Mitől, kérdem én? Jóllehet jelentős volt a népességfogyásunk az elmúlt 40 év! alatt, de így - keresztbeverve ezt a 40 évet egy rendszerváltás okozta társadalmi sokkal - sem érte el az 1 milliót!
  tények: 1980-ban a csúcson ~10,7 millió, 2019-ben ~9,8 millió!
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html
  ..
  Eurostat előrejelzése egyébként 2090-re, majd fél évszázaddal későbbre kalkulál csak 8 milliós népességgel Magyarországra!
  http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00002.html
  ..
  Na ebből az látszik, hogy mennyit érnek ezek az előreszámítások!
  Érdemes visszanézni a 20 évvel ezelőtti előrevetítéseket a jelenre! Óriási a szórás, hogy mi jött be, s mi nem!
  Megéri felkutatni ezeket, mert egészen elképesztő felsülések is láthatóak bennük!
  ..
  Jó lenne, ha legalább a szakmai konferenciákon nem az "egymás hülyítése menne"...
  A várható életkilátások sokkal jobban javulnak, mint azt sejtettük korábban és a termékenység ezzel párhuzamosan nem zuhan
  szabadesésben, hanem éppenhogy stabilizálódik, sőt enyhén növekszik Magyarországon!
   
  antigonosz likes this.
 14. milagro

  milagro Well-Known Member

  Ez a drogozás-dolog ráadásul annyira terjed a jenkiknél, hogy több demográfus felvetette már, hogy emiatt állt meg a születéskor várható átlagos élettartam növekedése az Egyesült Államokban!
  Jól láthatóan ott tartanak mint tíz éve:
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int008b.html
  ..
  Fejlett országokban ilyen sehol sincsen, ez példátlan jelenség a modern kori amerikai történelemben!!!
  Többen a fentanil származékokat teszik felelőssé, ami rengeteg fiatalkori halálesetet okoz...!
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Jobban járt, Ausztria a világ egyik legjobb helye, meg közelebb is maradt a szülőföldjéhez!
   
 16. aamen

  aamen Well-Known Member

  közelítsük meg másképp
  2050-ben mi már nem nagyon fogunk itt netezni, az akkori derékhad nagyjából a ma születő gyerekek lesznek
  aszonnya a ksh hogy 2018-ban születtek magyarországon 89.800-an
  https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html
  ez ugye már nem fog nőni visszamenőleg, de az előző években is ennyi körül volt, utoljára '97-ben voltunk 100 ezer felett
  kerekítsük ezt fel százezerre mert pártunk és kormányunk olyan szülési boomot fog elérni a fiatalságnál mint még senki, és a kivándorlással se foglalkozzunk mert majd hazajönnek
  tehát évi 100.000, és nagyon optimistán
  évi 100.000-ből a nyolc milliós lakosság úgy jön ki hogy nyolcvan éves átlag élettartam
  opsz
  lehet hogy azok a kiváló statisztikusok bevándorlással számolnak? mert a mostanság inkább optimista 70-nel az egy hét millás ország
   
  Robur likes this.
 17. milagro

  milagro Well-Known Member

  Világos, amit levezetsz, ezt én is így látom, de van két nagy nagy tévedés a gondolatmenetedben.
  Nevezetesen az, hogy az évi születésszámot csak 2050-ig terjedően vetítsd ki, ha már egyszer a 2050-es vélt állapot az, amit cáfolni akarsz.
  (ha 70 éves várható élettartammal és konstans születésszámmal számolsz, akkor is az általad említett 7 millió,
  az a 2090-re vonatkozó feltételezett helyzet, ~2020 + 70 év = 2090!)
  Másfelől, igen, egy-két évtized távlatában nyugodtan kalkulálhatsz a 80 éves átlagéletkorral, de inkább még többel!
  Amit, te "inkább optimista 70-nek" gondolsz, az a valóságban már most, 2019-ben is ~76 év!
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html?down=748
   
 18. aamen

  aamen Well-Known Member

  a születésszám ugye nem konstans hanem folyamatosan csökkenő:
  https://www.ksh.hu/thm/2/indi2_1_3.html
  és a ma megszülető korosztályok húsz év múlva még kevesebbet fognak szülni mert a 2 alatti tfr az csökkenés, és egyáltalán nem látszik esély arra hogy az európai - és a magyar - nőt bárki is rávegye arra hogy hármakat szüljön átlagban
  a fehér ember ideje lejárt
  a születéskor várható átlagos élettartamra az általad hozott tábla számomra meglepő, főleg hogy a '90-es születésűekre még az általam is ismert és reálisnak vélt 69 évet hozza - nem tudom mitől van ennyivel jobb esélye a ma születőnek, én inkább pesszimista lennék az egészségügy kilátásai alapján
  de biztos tudnak valamit azok a derék statisztikusok amit én nem
   
  Robur and antigonosz like this.
 19. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Az a 8 milliós előrejelzés, még hamarabb is megvalósulhat, mert addigra a Ratkó gyerekek megtérnek teremtőjükhöz, és ettől megnő a halá
  lozás/születés arány.
   
  Robur likes this.

Ezen oldal megosztása