Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 972
37 348
113
Kövezzetek meg, de a kötelező olvasmányok éppen hogy szükségesek, és igen, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vass Albert, Tamási Áron, Szentmihályi-Szabó Péter, Kazinczy Ferenc, Jannus Pannonius, Zrínyi Miklós, Kós Károly, Gárdonyi Géza, Mikes Kelemen, Szabó Dezső, Petőfi Sándor stb így hirtelen, akik nyomán és olvasva őket válaszolni tudunk arra a kérdésre:
-"Mi a magyar?"
Ha valaki nem olvas, a gyökereit veszíti el. Sajnos ez a társadalmi leépülés folyamata. :mad:

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 580
20 981
113
Kövezzetek meg, de a kötelező olvasmányok éppen hogy szükségesek, és igen, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vass Albert, Tamási Áron, Szentmihályi-Szabó Péter, Kazinczy Ferenc, Jannus Pannonius, Zrínyi Miklós, Kós Károly, Gárdonyi Géza, Mikes Kelemen, Szabó Dezső, Petőfi Sándor stb így hirtelen, akik nyomán és olvasva őket válaszolni tudunk arra a kérdésre:
-"Mi a magyar?"
Ha valaki nem olvas, a gyökereit veszíti el. Sajnos ez a társadalmi leépülés folyamata. :mad:
Viszont tényleg kellene az összetételükön igazítani. A kincskereső kisködmön nem a legjobb olvasmány általános iskolásoknak. Középiskolában történelemórán a kitántorgókhoz a századforduló környékéhez jobban illene. Sok ilyen felülvizsgálat kellene, de attól még kellenek a kötelező olvasmányok, és nagyrész ezek amik vannak. Viszont több kelene középiskolába, kevesebb általánosba.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 833
37 611
113
Khmmm...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
-"Mi a magyar?"

„Aki embernek hitvány, magyarnak is alkalmatlan.”​

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 755
17 655
113
-"Mi a magyar?"
Civilizált országban ugye nem divat a megkövezés, csak mert vélemény különbség van! :)

Az alap kiindulási pont, hogy megszeressék az olvasást, és nem az, hogy megutáltassuk a minden áron ráerőltetett kötelezőkkel. Szerencsére bőven van irodalom amiből válogatni lehet.

Én valamikor 12éves koromban fedeztem fel pl. Rejtőt, amivel az egész nyaram megvolt. Faltam a regényeit, de hogy mi volt akkor a következő már nem emlékszem. ;)

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 972
37 348
113
Civilizált országban ugye nem divat a megkövezés, csak mert vélemény különbség van! :)

Az alap kiindulási pont, hogy megszeressék az olvasást, és nem az, hogy megutáltassuk a minden áron ráerőltetett kötelezőkkel. Szerencsére bőven van irodalom amiből válogatni lehet.

Én valamikor 12éves koromban fedeztem fel pl. Rejtőt, amivel az egész nyaram megvolt. Faltam a regényeit, de hogy mi volt akkor a következő már nem emlékszem. ;)
Rejtő nem irodalom, hanem ponyva. Én is szeretem, olvastam sokat. De mélyebb összefüggéseket ne várj tőle. Saint-Exupery: Kis herceg az a valami. Rejtő helyett akkor már Dumas. Tudod, nem a Három testőr Afrikában, hanem az eredeti regényfolyam például. Vagy ha színdarab, Molère. Esetleg Cervantès: La Mancha lovagja! Vagy Fekete István, Selma Lagerlöf: Nils Holgerson. Mark Twain, J.F.Cooper, így hamarjában.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 755
17 655
113
Rejtő nem irodalom, hanem ponyva. Én is szeretem, olvastam sokat. De mélyebb összefüggéseket ne várj tőle. Saint-Exupery: Kis herceg az a valami. Rejtő helyett akkor már Dumas. Tudod, nem a Három testőr Afrikában, hanem az eredeti regényfolyam például. Vagy ha színdarab, Molère. Esetleg Cervantès: La Mancha lovagja! Vagy Fekete István, Selma Lagerlöf: Nils Holgerson. Mark Twain, J.F.Cooper, így hamarjában.
Rejtőt csak arra hoztam példának, hogy mi ragadott meg 12évesen.
Az irodalom mint olyan osztom a véleményed, csak én nem tolnám ezt a kötelezősdit, nagyobb választási szabadságot adva a diáknak.
Tudom tudom, libernyák duma, a Finn iskolarendszernél mégis működik.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 689
36 413
113
Három férfi és két bébi: hivatalosan három apja van egy amerikai testvérpárnak

441111_4f1ab2153ed8954e3cc287e01e1d61ab5072c0c2-16x9-x1y0w1799h1012.jpg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 060
113

Kim Philby

A tied is csak egy vélemény. Tisztelem, hogy ismered a szépirodalmat, de amit te felnőtt fejjel irodalmi remekműnek látsz, az általános iskolás hatodik osztályos szemmel egy értelmezhetetlen kalap sz....
Az emberek minden életkorban mást fognak fel a világból. Az általad felsorolt irodalomhoz meg fejben felnőttnek kell lenni.
Talán a Kis Hercegből értenek valamit a gyerekek , de még abból se a teljes képet.
Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább Rejtőt olvassanak vagy Stephen Kinget , mint, hogy ne olvassanak semmit. (utóbbi nagyot ment nálunk közép suliban, ellentétben a kötelezőkkel) Vagy valamilyen sci-fi ponyvát.
Én például csak haditechnikai könyveket olvastam, meg általános alsóban dinós könyveket. A többi nem érdekelt. :)
A szép irodalom annak szép aki érti. A gyerekek pont nem ez a korosztály. Szerintem.

T

Törölt tag

Guest
-"Mi a magyar?"
Ne haragudj, de minden olyan felsorolás, amibe bekerül fasz albert, már gyanús. És ha Rejtő ponyva, akkor a fenn nevezett nem túl magyar nem túl uriember még annak se nevezhető.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 484
59 028
113
Ma már a kocsiban javarészt hangoskönyvet hallgatok és most pont az a bizonyos Piszok Alfréd nevű sörhajó kapitány regényei van soron .

Abban biza gyakran fordul a kocka. :D
Az igazi Threbits, Samtantónió hercege, meg a régenherceg kavarják a málnaszort.
A 14 karátos autó, Eloretolt helyorség, megunhatatlan. :D
De mind komoly.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 755
17 655
113
Abban biza gyakran fordul a kocka. :D
Az igazi Threbits, Samtantónió hercege, meg a régenherceg kavarják a málnaszort.
A 14 karátos autó, Eloretolt helyorség, megunhatatlan. :D
De mind komoly.
+ Láthatatlan légió, (nagy kedvenc) Vanek úr Párizsban, Vesztegzár a Grand Hotelben! Stb.

Persze jobb lenne, ha minden fiatal Aranyt, meg Jókait olvasna, de a kötelezősdi pont ott vérzik el, hogy már eleve nem egyforma képességűek a gyerekek, nem egyforma sociális háttérrel . Hol fog egy olyan gyerek Dumast olvasni amikor otthon se látja, hogy a szülei könyvet valaha a kezükbe vennének, olvasni is max a blikket, meg a nemzeti sportot olvassák.
Miért követeljük meg a gyengébbektől, akiknek még talán maga az olvasás is kihívás, hogy komoly irodalmat olvassanak?
Nem a színvonal leadását, a gyengébbekhez való igazítását propagálom, hanem a képességek szerinti elvárásokat.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 972
37 348
113
+ Láthatatlan légió, (nagy kedvenc) Vanek úr Párizsban, Vesztegzár a Grand Hotelben! Stb.

Persze jobb lenne, ha minden fiatal Aranyt, meg Jókait olvasna, de a kötelezősdi pont ott vérzik el, hogy már eleve nem egyforma képességűek a gyerekek, nem egyforma sociális háttérrel . Hol fog egy olyan gyerek Dumast olvasni amikor otthon se látja, hogy a szülei könyvet valaha a kezükbe vennének, olvasni is max a blikket, meg a nemzeti sportot olvassák.
Miért követeljük meg a gyengébbektől, akiknek még talán maga az olvasás is kihívás, hogy komoly irodalmat olvassanak?
Nem a színvonal leadását, a gyengébbekhez való igazítását propagálom, hanem a képességek szerinti elvárásokat.
Pedig az irodalom olyan szerepeket, élethelyzeteket mutat be illetve ábrázol, ami segít eligazodni később a világban. Ez mára "korszerűtlennek" tituláltatott. Ezért is tartunk itt. 0 történelmi ismeret, teljes érzéketlenség, hedonizmus. Hiányoznak az egyetemes példaképek. A kötelező olvasmányok pedig kellenek, olvasónapló stb. Szép beszéd alapja az olvasottság, ráadásul a szókincs (ami már nincs) szempontjából elengedhetetlenül fontos. Sajnos ma tanárnak sem az megy, aki példát tudna mutatni.

T

Törölt tag

Guest
Pedig az irodalom olyan szerepeket, élethelyzeteket mutat be illetve ábrázol, ami segít eligazodni később a világban. Ez mára "korszerűtlennek" tituláltatott. Ezért is tartunk itt. 0 történelmi ismeret, teljes érzéketlenség, hedonizmus. Hiányoznak az egyetemes példaképek. A kötelező olvasmányok pedig kellenek, olvasónapló stb. Szép beszéd alapja az olvasottság, ráadásul a szókincs (ami már nincs) szempontjából elengedhetetlenül fontos. Sajnos ma tanárnak sem az megy, aki példát tudna mutatni.
Na jó, csak mi alapján ponyvázod le a nyelvi humor egyik legnagyobb mesterét, és nevezed ki irodalomnak pl: Szentmihályi-Szabó Pétert?
Ez a baj ezzel az egész van a szépirodalom, meg a ponyva felosztással. Az adott korszakban pl Sékszpír Vilmos és Petőfi Satya is ponyva volt

• Tetszik
Reactions: Kurfürst