1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. ksspsta

  ksspsta New Member

  Mi is?
   
 2. Fade

  Fade Well-Known Member

  Mack: "Még mindíg nem győzöm csodálni az orosz hadsereg profizmusát. Gyakorlatilag vérfürdő nélkül foglalják el az orosz lakta részeket."

  Nem profizmus, win-win szituácio és ez nyiltan deklarálva van. Ha Ukrajna bármit lép Oroszo azonnal megindul és akkor nem csak Krím de KUkrajna is bukik. Persze erősen München szagú a dolog és lehet így is.
   
 3. Python

  Python Well-Known Member

  "Ukrajna behívja az összes tartalékost
  Ezt a kormány jelentette be. Ukrajna biztonságának és területi integritásának a megőrzése miatt van szükség a mozgósításra.

  Életbe léptette Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) döntését, amely szerint teljes készültségbe lép az ukrán hadsereg. A védelmi minisztérium feladata a hadkötelesek mobilizálása és gyorsított kiképzésük megszervezése.

  Mindenütt a félszigeten látható az orosz katonai erők mozgása. A félsziget északi bejáratánál 20 páncélozott szállítójármű – BTR – beásta magát, láthatóan tartós védelemre készülve – tudta meg az Index a Kijevhez hű krímitatár parlament egyik képviselőjétől."
   
 4. Rommel28

  Rommel28 Active Member

  Szerintem itt a többség nem attól fél, hogy a hivatalos ukrán hadsereg fogja cseszegetni, a kárpátaljai magyarokat, hanem attól, hogy különféle félkatonai szabadcsapatok kezdenek vérengzésbe, mint annó a szerbeknél. És ennek leállítására nem nagyon lesz ereje az ukrán kormánynak.
   
 5. Montezuma

  Montezuma New Member

  http://hvg.hu/vilag/20140302_Pancelosokkal_kozelednek_az_oroszok_ukran#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
   
 6. Rommel28

  Rommel28 Active Member

  Elindult az ukrán tüzérség az egyik laktanyából:

  http://www.youtube.com/watch?v=m8Y96VhmxK4
   
 7. donpepe84

  donpepe84 Member

  Szerintem eddig sem attól kellett félni hogy ukrajna minket támad meg, hanem attól hogy ha az oroszok esetleg nem állnak kelet ukrajnánál. (bár akkor se érne semmit a MH. ellenük) Úgy gondolom hogy mivel a szomszédban harckészültség van, azért nálunk is lehetne valami mozgolódás! Ha kitör a háború, akkor a MH.-nak segíteni kell a rendőri erőket a menekültek fogadására, ami benne van a pakliban.
   
 8. Python

  Python Well-Known Member

  Kicsit bővebben arról a bizonyos fényképezkedjünk orosz katonákkal életérzésről...:
  http://englishrussia.com/2014/03/01/crimea-ukraine-yesterday/
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Ez a dolog nem Mo-rol szol...Se Ukrajna, se Oo. nem fogja megtámadni Mo-ot.Veszélyben a kárpátalajai magyarok érezhetik magukat a nacionalista jobb szektortol, ezért is fontos, hogy az oroszok elérjék a kisebbségi jogok visszaállítását....
   
 10. Python

  Python Well-Known Member

  Korábban linkeltem egy videót, ahol egy ukrán tiszt beszél. Nagyjából erről:

  "Mindössze három egység maradt a Krímben, amelyik nem állt át orosz oldalra – közölte az Indexszel Refat Csubarov. A krímitatár parlament (medzslisz) helyettes vezetője szerint az ukrán kormánynak sok mulasztása van az elmúlt tíz évről: most erről akarok a legkevésbé beszélni, de tény, hogy a mulasztások eredménye, hogy lényegében nincs Kijevhez lojális erő a Krímben. Az egyik utolsó csoport Szimferopol alatt van, amelyiknek vezetője közölte: halálukig küzdenek az orosz támadás ellen. A 36-os brigád nevében ezt egy tartalékos tiszt, Szergej Lapsin közölte az Uniannal, hozzátéve, hogy a támadásra magyar idő szerint délután egyig sor kerülhet."
   
 11. Python

  Python Well-Known Member

  Ukrajna behívja tartalékosait, rendkívüli értekezletet hív össze a NATO
  http://hvg.hu/vilag/20140302_Ukrajna_behivja_tartalekosait_rendkivuli
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  ez alatt pontosan mit értesz? a kormányhatározatot nem írta alá az aktuális elnök, így nem lépett érvénybe. De hogy ez mit befolyásol azon, hogy egy fegyveres csapatnak ha úgy tetszik akkor rátámadjon a kárpátaljai magyarokra azt én nem tudom.
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Engem már csak egy dolog érdekel. Átálltak. De pontosan hova?
  A krími önvédelmi erők, mint testület kik ellen véd kiket?
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  A krími önvédelmi erők lehetnek az Oroszok, gondolom. :)
   
 15. Unio

  Unio New Member

  És mi a helyzet az elfoglalt atomerőművel?
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Hír tv-ben Nógrádi György, most !
   
 17. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Unio: szerintem az sem biztos,hogy szimpla tüntetők foglalták el. Mi van ha a ruszkik? :)) Nem katonaként,hanem a tüntetők közé "beépülve".. de lehet én vagyok ilyen hiszékeny. Attól tartok ha a tüntetőknél lenne már, hallanánk róla.
   
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Váratlanul érte Európát és az Egyesült Államokat szombaton az AFP francia hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint, hogy Barack Obama amerikai elnök figyelmeztetése ellenére - miszerint minden ukrajnai intervenciónak ára lesz - bejelentették a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett katonai beavatkozást.
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/mindenkit_megleptek_az_egesz_vilag_improvizal.196021.html

  http://www.youtube.com/watch?v=R16HeWbd09M
   
 19. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azért gondoljuk végig, hogy mégis miről beszélünk. Magyarország NATO-tag, ha az orosz sereg végig is rongyol Ukrajnán és nem áll meg az ukrán-magyar határnál, akkor nem csak Magyarországot, hanem a NATO-t támadja meg. Életbe lép az 5. cikkely, a NATO-nak cselekednie kell (és lehet azzal jönni, hogy a NATO gittegylet, meg nem érdekli őket Mo. sorsa, de Ukrajna a jelenlegi állapotában nem ér semmit, ezért Mo. stratégiai szerepe mostanában felértékelődik, mint potenciálisan az oroszokkal szomszédos állam, egy ilyen szövetségest pedig nem hagyhat veszni a NATO, az arcvesztésről nem is beszélve, amely meg be is dönthetné az egész szövetséget (ha Mo.-t nem védi meg, akkor mi garantálja a többi NATO-tag védelmét?)).

  Másrészt ha a Honvédség ne adj isten Kárpátalján, azaz Ukrajna területén találja magát szembe az oroszokkal, akkor így jártunk, mivel bevonultunk egy szuverén állam (Ukrajna) területére, szóval kvázi nem lehet az ellen kifogásunk, ha egy másik agresszor sereggel szembetaláljuk magunkat.
   
 20. Unio

  Unio New Member

  pela: Én azért az ilyenektől fosok rendesen ha pl hozzá nem értő csürhe embereket hagynak beszabadulni olyan intézményekben ahol van egy "nagy piros gomb"

  - Nézd Antonovics! mi ez a kapcsoló?
  - Nem tudom Bélovics, nyomjuk meg.
  - .....
  -Búm!

  Persze most ezt itt túlreagáltam, de azért én aggódnék az ilyen erőművekért vagy egyéb vegyi gyárakért, stb...

  Akkor már remélem, hogy inkább civil ruhás orosz különlegesek foglalták el mint ezek az agyhalott szélsőséges ukrán orkok.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása