BMPT / BMPT-72 / Object 199 Ramka / Terminator (Oroszország)

Sajna nem találom. Az első nagy gyakorlat volt 2020 körül amikor először 14 került bevetésre a Bakonyban.

Nem tudom de talán az orosz technika minősége a kulcs. Nem a félig fekvő pozíció.

Èn csak btr-t vezettem párszor.
A váltója katasztrófa volt.
Volt aminek beesett a kuplung pedál a lábam alatt. Pedig szethajtva nem voltak. A haver amikor szóltam neki iszonyat nyugalommal csak annyit mondott, "jól van húzd ki". Menet közben:rolleyes:. Meg jó, hogy gyaktèren 15tel mentünk.

Amikor ugyanez a lövész sofőr barátom vezetett piranjat/sisut azt mondta egy álom.
A nyugatiak jobban odafigyeltek az ergonómiára.

Persze azok újabb gépek. Egy Bumeráng nem tudom hogy áll ebben.

De nem akarom a ruszkik az szapulni.
A bmp vezetését minden sofőr ismerősöm dicsérte/szerette.

Hát de amint írtam, a BMPT az újgyártású, ott a kettő frontális, sofőr melletti üa tartály repül, a kapszula miatt.

Ez nem Objekt 787 Gadjuka-féle teszkós BMPT utánzat.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Ocses
Tévedhetek, de: a javuló orosz hatékonyság --szerintem-- inkább az erősen fogyatkozó jól kiképzett ukrán katonák és az ezért erősen romló ukrán hatékonyságból fakad.
Egyszerűen fogy az előző 8 év alatt kiképzett és fanatizált ember-anyag és ezzel együtt arányosan vélem "fogyni" a morált, ezek következményeként pedig rohamosan romlik a hatékonyság.

1 hónappal korábban például elképzelhetetlennek tartom, hogy egy AK-47-essel rongálható fegyverzetű harctéren 20-35 km/h-val haladó eszközt --a fórum tárgyét képező BMPT-t, a maga szinte védtelen fegyverzetével és szenzorjaival/kameráival-- nem csaptak volna meg" órákon belül.

Alap szintű kreativitást nem látok, a fényévekre lévő --ETALON !!! -- izraeli "rugalmas alkalmazás/alkalmazkodás" és órák/napok alatt keresztülvitt müszaki és taktikai optimalizáláshoz képest!!!
Például: én már bevetés előtt, alapban körbe raktam volna a fegyverzetet és a szenzoroka/kamerákat a "reaktív-homokzsák" ötletes megoldásával, ami elé ha kerül 30-50 cm-re egy masszív (csirke-)rács akkor --a papiron/elméletben "kétlépcsős (ATGM)védelem"-- a nem-felűlről-támadó tandem-fejes ATGM-eket is megfogja!
...ez egyuttal egy "feldobott" kérdés is volt dolog iránt érdeklődőknek/ehhez értőknek!!!

Ugyanezért csodálkozom, hogy az 1-2(-3) évtizede ismert/bevált ATGM-fogó/-roncsoló rácsok elöl/oldalt/minden szükséges helyen nem "rügyeztek ki" ebben a tavaszi hadjáratban, a járműveken!!!

Lassan ezrekben lehet mérni --becsülten-- az ilyen módon megmenthető életeket!!!

Én így/ezeket látom, ezt a két hibát, egyben lehetőséget --a fegyverzet-torony és teknő védelem-- az akár nagyságrendi szintű túlélőképesség javulás egyszerű lehetőségeként.

bmpt-vehicle-mod.jpg

Az a néhány milimétéres lemez fenti képen, na az mind "védelem". Tájékoztatásként: a 7,62-es átmegy a BTR-80/-80A 6-9 mm-es felületein. Ez a lemez talán a harmada!!!

Örülhetnek az oroszok, hogy nincs a másik oldalon pár-tucat Gepád romboló-puska.

Így a végén: Tanuljunk más hibájából! Valaki Más, valami mást???
;)
:)
:hadonaszos:

.

• Tetszik
Reactions: ravenlord
Például: én már bevetés előtt, alapban körbe raktam volna a fegyverzetet és a szenzoroka/kamerákat a "reaktív-homokzsák" ötletes megoldásával, ami elé ha kerül 30-50 cm-re egy masszív (csirke-)rács akkor --a papiron/elméletben "kétlépcsős (ATGM)védelem"-- a nem-felűlről-támadó tandem-fejes ATGM-eket is megfogja!

A rács semmit nem ér az ATGM-ek ellen. Még a 60's években gyártott orosz AT-2-nek is olyan a gyújtója, hogy mindenképpen elműködik....
A reaktív homokzsákról meg csak sejtem, hogy a relikt :)

Az a néhány milimétéres lemez fenti képen, na az mind "védelem". Tájékoztatásként: a 7,62-es átmegy a BTR-80/-80A 6-9 mm-es felületein. Ez a lemez talán a harmada!!!

Nem tudom melyikre gondolsz, de a kötényezés a képen olyan 3-4 cm vastag acél lehet, közte robbanó anyaggal.
A tank alap teknőpáncélja meg 79 mm. Az önmagában megfogja 0 méterről is a hagyományis gépágyú lőszereket.
A kötényezéssel meg a leváló köpenyes gépágyú lőszereket is.

A rács semmit nem ér az ATGM-ek ellen. Még a 60's években gyártott orosz AT-2-nek is olyan a gyújtója, hogy mindenképpen elműködik....
A reaktív homokzsákról meg csak sejtem, hogy a relikt :)

Nem tudom melyikre gondolsz, de a kötényezés a képen olyan 3-4 cm vastag acél lehet, közte robbanó anyaggal.
A tank alap teknőpáncélja meg 79 mm. Az önmagában megfogja 0 méterről is a hagyományis gépágyú lőszereket.
A kötényezéssel meg a leváló köpenyes gépágyú lőszereket is.

...rács: amcsik Irakban??? ...ha csak az RPG-k ellen jó, már az is jobb +kicsit" a semminél, a városi-harcban! ...vélem!

...lemezek, kötényezés:
A kétoldali, 2x2-es ATGM(és/vagy MANPADS ???) fegyverzeteten lévő "eső-védő" komolyságú lemezekre gondoltam!
A BMPT fegyverzete és szenzorai//kamerái --így ránézésre--egy 12,7/14,5-ös sorozatot sem bírnak ki--szerintem--, és akkor a SzU-örökség pár-ezres 20-30 mm-es célszerszáma nem is került szóba!

A kettős gépágyú lőszer-továbbítása sincs nagyon "takarásban" egy másik --nem-belinkelhető-- képen.

De a kamerák is hasonlóan "túlvédettnek" tünnek!!!
Vannak lehetőségek javítani, bőven! Szerintem. Minden újdonsága és benne erejlő lehetősége ellenére, nekem soknak tűnik az a "baki"! ...ezk ellenére én jó, eredményere továbbfejleszthetőnek tartom!

A torony felület 70-80%-a "puha", szerintem egy 12,7/14,5-es páncéltörős sorozatnak is:

BMPT_turret_at_Engineering_Technologies_2012.jpg

Nem kell elsőre kilőni, "elég" ha vak lesz, a többi csak idő kérdése! ...és ezt a sok esetben elégtelen darabból/mennyiségből álló harccsoport --magányos tankok esete-- lehetővé teszi!

Ezzel a szenzor/kamera/fegyverzet sebezhetőséggel a nyugati szárazföldi eszközök is "rendelkeznek", de ez az orosz személyzetet nem fogja vigsztalni.

.

A torony felület 70-80%-a "puha", szerintem egy 12,7/14,5-es páncéltörős sorozatnak is:
Ezeket nem lehet páncélozni érdemben. Ez van.

Vesznek egy M82-est / KSzVK-t, és az optikákat tönkre is tehetik, de ki lő el 1,400 + méterre, úgy, hogy stresszel és a mesterlövészkedés az magasszintű matek és fizika ?

Ki kell számolni, hogy a szél miatt akár több méterrel balra / jobbra, illetve több méterrel felfele kell lőnie.

– vagyis más irányban kell elsütnie a puskát, mint ahol a cél van. A lövedék egyszerre írt le egy kifliszerű oldal-, illetve egy függőleges irányú ívet, hogy eltalálja az érzékelőket / radardómot / bármi mást a harckocsi tetején.

És távmérés is kell, lézeres távmérővel beméri a spotter a lövő számára a BMPT-t, az LWS/LR egyből jelez, és egyből kútba dőlt a próbálkozás.

Én nem félteném a Termnátort.

Ezeket nem lehet páncélozni érdemben. Ez van.

Én tennék rá:
  1. 2-3 Tonna BDD-t vagy Acél/gumi rétegeket
  2. +APS-t!

Az első pont "gombok", ha van a második pont alatti védelem is, akkor pedig elég az APS nélküli állomány tizede! ...becsülve!
Költséghatékonyabb a tizedet ellátni APS-el, mint elveszíteni a tízszeres állomány jelentős részét!
...de tévedhetek! ennek ellenére így jobbnak gondolom.

Vesznek egy M82-est / KSzVK-t, és az optikákat tönkre is tehetik, de ki lő el 1,400 + méterre, úgy, hogy stresszel és a mesterlövészkedés az magasszintű matek és fizika ?

Ki kell számolni, hogy a szél miatt akár több méterrel balra / jobbra, illetve több méterrel felfele kell lőnie.

– vagyis más irányban kell elsütnie a puskát, mint ahol a cél van. A lövedék egyszerre írt le egy kifliszerű oldal-, illetve egy függőleges irányú ívet, hogy eltalálja az érzékelőket / radardómot / bármi mást a harckocsi tetején.

És távmérés is kell, lézeres távmérővel beméri a spotter a lövő számára a BMPT-t, az LWS/LR egyből jelez, és egyből kútba dőlt a próbálkozás.

Én nem félteném a Termnátort.

Én városi harcra gondolok most, ahol száz-méterek vannak. Az általad javasolt, létező/szükséges konvoj-kísérős feladat ebből a szempontból valóban más, ott döntően jól látod.

.

• Tetszik
Reactions: Mark1993
Én tennék rá:
  1. 2-3 Tonna BDD-t vagy Acél/gumi rétegeket
  2. +APS-t!

Az első pont "gombok", ha van a második pont alatti védelem is, akkor pedig elég az APS nélküli állomány tizede! ...becsülve!
Költséghatékonyabb a tizedet ellátni APS-el, mint elveszíteni a tízszeres állomány jelentős részét!
...de tévedhetek! ennek ellenére így jobbnak gondolom.

Én városi harcra gondolok most, ahol száz-méterek vannak. Az általad javasolt, létező/szükséges konvoj-kísérős feladat ebből a szempontból valóban más, ott döntően jól látod.

.

Ez a műszerezettség kérdése nem csak a BMPT-nél jön elő, hanem más harckocsiknál is. Pl. az Abrams-ben a Pk-nak van 2 digitális, és ha kivinnék valahogy az optikákat, mindkettőt, tartalékként van 1 hagyományos periszkópos is, és a lövegirányzóra is ez áll meg. És természetesen a Terminátornál is ez a kérdés, hogy van a tartalékoptika bevezetve.

Emellett egy másik kérdésem is lenne: Én pl. azt nem értem, bármelyik modern harckocsi "pilótafülkéjét" nézem, a parancsnoknál mindig tisztán, egyszerűen, rendezetten vannak a digitális kijelzők, viszont a lövegirányzónál pedig még mindig borzasztóan zsúfolt az ülés, és csak a rendszer agya digitális, különben lepusztult periszkópra emlékeztet, amibe bele kell nézniük.

Gondolom a Terminátor az Armatához hasonló elrendezése miatt mentes ezektől.

A BMPT-k Sziverszk elfoglalásában is részt vesznek

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az elmúlt napokban rakétatámadás ért egy ukrán lőszerraktárat Mikolaiv térségében. Nem megerősített információk szerint az orosz haderő egy nagy hatótávolságú Tornádó-Sz irányított rakétarendszerrel hajtotta végre a csapást; az incidensről készült videók alapján ez a feltételezés helyesnek tűnik.

durvulnak-az-oroszok-elovettek-a-rettegett-tornado-sz-raketarendszert

A Tornádó-Sz talán az a fegyverrendszer, amely orosz oldalon a legközelebb áll az amerikai HIMARS-rendszer képességeihez. Egy nagy hatótávolságú, irányított rakétarendszerről van szó, amely GPS-es, elektronikus tűzvezérlő rendszerekkel akár 100-120 kilométeres távolságból is képes pontos találatot leadni.

Eddig azért lehetett viszonylag kevés támadást látni Tornádó-Sz rendszerekkel, mert az orosz haderő viszonylat limitált számú ilyen fegyverrel rendelkezik; eltérő források szerint úgy 20-40 darabról lehet szó összesen. A csapással valószínűleg az oroszok azt akarták megmutatni, hogy ők is rendelkeznek hasonló képességekkel, mint az amerikai HIMARS-rendszer, mellyel az ukránok szintén elsősorban lőszerraktárakat támadnak.

IMG-20220722-213152-669.jpg

BMPT-72 Terminator

Mi alapján firkálják össze a BMPT-t mindenféle betűkkel ? Kézről kézre passzolják egymásnak az egységek, tesztvezetésre ?

• Tetszik
Reactions: tong djagbu
A kérdés jó. A háború elején jól elkülöníthetőek voltak az egyes haderő csoportok jelölései, azóta teljes a kavalkád

Itt már gyalogsági szinten sérül ez.

Egységes ruházat az csak békeidőbeni parádékon / bemutató jellegű hadgyakorlatokon van, különben mindenki abban megy háborúzni, ami tetszik neki, vagy tud összeszedni.

• Tetszik
Reactions: cirqle
Ukrán topikból áthozom:
Nem tudom mennyire hiteles a forrás, de a BMP-T-kel az oroszok tapasztalatai vegyesek.

Élőerő ellen brutálisan hatékony, még megerősített bunkerekből is ki tudja őket szedni.
Rakétái páncolosok és erődítmények ellen jól teljesítenek, akár 3km-ről is meg tudják semmisíteni őket.
Páncélzata 1. osztályúra vizsgázott, az egyik Terminator 4 találatot kapott frontálisan egy ellenséges harckocsi lövegéből és a személyzete karcolások nélkül megúszta, DE
Ami miatt 4 találatot kaphatott az a legnagyobb gyengéje.
A 4 db rakéta éles helyzetben nagyon kevés, ráadásul vezérlési módja miatt rossz látási viszonyok között (mondjuk az ellenség harcjárműve éppen lövi a frontpáncélt és a levegő tele van a felvert porral) csak nehézkesen használható, nem biztos, hogy lesz lehetőség 2. lövésre.
2. kisebb probléma 2-es verziókon leszerelt gránátvetők (képen 1. verzió, a pöckök a teknő 2 szélén), ami a tűzerő csökkenését is jelentette.
A 3. jelenlegi probléma a személyzet képzettsége és feladatok eloszlása, új harcjármű révén csak a sofőr kapott teljes kiképzést, a többieket eddig teóriák és hadgyakorlatok tapasztalatai alapján képezték, ami elégtelennek bizonyult, harci helyzetben a parancsnok egyszerűen túlterhelődik a jármű sokrétű felhasználhatósága miatt.

Összességében az eredeti feladatára (harckocsik frontvonalban történő támogatása) tökéletesen alkalmas, de a hibáit orvosolni kell.
659296_bmpt_terminator.jpg

Task&Purpose | What Happened to Russia's BMP-Terminator Sent to Ukraine?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Bleroka