Borsuk IFV (Lengyelország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 150
13 634
113
Elvileg valami baj van a borz felfüggesztésével és ha nem sikerül záros határidőn belül javítani akkor vesznek készen egy IFV-t
screenshot_20240212_171412_com-android-chrome_edit_170348984171921-jpg.6700587


...
Említést érdemel még Rafał Weber (PiS) képviselő nyilatkozata és Paweł Bejda miniszterhelyettes válasza az új Borsuk gyalogsági harcjármű gyártásával kapcsolatban. Weber képviselő többek között emlékeztetett: a Huta Stalowa Wola S.A. által az elmúlt években kötött Krab önjáró lövegtarubicák szállítására vonatkozó szerződésekről, majd azt mondta: "A jó hír az, hogy felülmúlhatja ezeket a rekordszerződéseket. Borsuk - itt Bejda miniszter úr bólogatott - megértettem ezt a viselkedést, hogy Borsuk még nem áll készen a parancsra. Egyrészt a keretmegállapodást Mariusz Błaszczak miniszter írta alá, másrészt Borsuk már sikeresen teljesítette a ballisztikai teszteket, a lövöldözéssel kapcsolatos teszteket, az úszással kapcsolatos teszteket, szintén pozitívan, a megfelelő futásteljesítményre vonatkozó tesztek utolsó fázisában van utazott, és a második negyedév elején, valószínűleg idén áprilisban, a katonák rendelkezésére fog állni, a Huta Stalowa Wola pedig idén 18 egység borzot fog gyártani, és a számla, mert óriási jövőt lát ebben a projektben. és olyasmit lát ebben a gyalogsági harcjárműben, hogy "egyrészt a védelmünk megerősítéséhez van rá szükségünk, másrészt a Hutának szüksége van rá, hogy növelje kompetenciáit".

Bejda miniszterhelyettes ezekre a szavakra reagálva azt mondta: „Képviselő úr, nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy a PiS képviselői valótlanságot mondanak, többek között: Most hiányzik az igazság. Azt mondtad, hogy Badger minden teszten átment. Nem tudom, honnan szerezted ezt a tudást, de Borsuk nem ment át a vizsgákon. Ez az első dolog. Másodszor pedig azt mondtad, hogy a Huta Stalowa Wola 18 Borsuk egységet fog gyártani, és meg tudod mondani, kinek a megrendelésére? … Képviselő úr, szeretném tájékoztatni, hogy a Fegyverkezési Ügynökség nem rendelte meg ezeket a borzokat. 1400 darabra van keretmegállapodás, talán 150 darabot szállít a Huta Stalowa Wola, nem tudni, mikor, ha évente 18 darabot gyárt, és ezt szeretném elmondani, hogy a Huta Stalowa Wola képes legyen. előállítani és fizetni érte, nem keretmegállapodásnak, hanem csak egy végrehajtási megállapodásnak kell lennie, ahol finanszírozást biztosítanak.”
...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 150
13 634
113
Egy múlthéti cikk:


Borsukra várva
A Szejm Kancelláriájának honlapján február 6-án jelent meg a Honvédelmi Minisztérium válasza Andrzej Tomasz Zapałowski parlamenti interpellációja a Huta Stalowa Wola pénzügyi helyzetével és jövőjével, valamint a Borsuk gyalogsági harcjármű gyártásával kapcsolatban.

A fenti interpellációt január elején küldték meg a Honvédelmi Minisztériumnak. Paweł Bejda védelmi miniszter helyettes válaszában tájékoztatom, hogy jelenleg is folynak a BORSUK gyalogsági harcjármű minősítési vizsgái. Majd a kutatás pozitív lezárása után tervezik a végrehajtói szerződés megkötését.

Emlékezzünk vissza, hogy 2023. február 28-án írták alá a keretmegállapodást a lengyel fegyveres erők csaknem 1400 darab Borsuk gyalogsági harcjármű és univerzális moduláris lánctalpas platformon alapuló speciális jármű gyártására és szállítására. Ekkor még nem jelöltek ki szállítási dátumot. Végső soron a Lengyel Hadseregben jelenleg használt, teljesen elavult BWP-1 gyalogsági harcjárműveket és más, a Szovjetunióból származó járműveket váltja fel. Eddig a Huta Stalowa Wola S.A. megrendeléseket szerzett és hat példányt készített.

Érdekesség, hogy február 7-én a Szejm Kancelláriájának honlapján újabb interpelláció jelent meg a Borsuk programmal kapcsolatban, ezúttal Mariusz Błaszczak (Jog és Igazságosság Parlamenti Klub) tollából. Azt olvassuk benne, hogy a Szejm 2024. január 26-i 4. ülésén Paweł Bejda, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy aktuális kérdésre válaszolva kijelentette: "A volt honvédelmi miniszter Mariusz Błaszczak jóváhagyta a 700 nehéz lánctalpas gyalogsági harcjármű szállítására vonatkozó keretmegállapodást. Ez olyan kulcsfontosságú feladat, amely közvetlen hatással van a szárazföldi erők harci potenciáljának erősítésére. A probléma az, hogy a szerződés a járművek szállítását 2 évre tervezte, míg a páncélos óriásoknak több mint 10 évre volt szüksége. Még országgyűlési képviselőként és az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnökeként interpellációmban rámutattam e feladat valószerűtlenségére. 2023 elején honvédelmi miniszterként keretmegállapodást hagytam jóvá a Huta Stalowa Wola SA által vezetett konzorcium által gyártott 1400 Borsuk gyalogsági harcjármű vásárlására. A lengyel fegyveriparral szoros együttműködésben megkötött megállapodás értelmében a Borsuk IFV szállítását 2024-ben kellett volna megkezdeni.

A fentiek figyelembevételével válaszoljon a következő kérdésekre:

 • Bejda miniszter szavait úgy kell értelmezni, mint a Borsuk IFV szállítási dátumának változását?
 • Mikor írják alá a végrehajtói szerződést a BWP Borsuk szállítására?
 • Milyen szállítási dátumok fognak szerepelni a BWP Borsuk esetében a végrehajtói szerződésben?
 • A Borsuk IFV szállítására vonatkozó végrehajtási szerződésben megmarad az 1400 darab Borsuk gyalogsági harcjármű és az univerzális moduláris lánctalpas platformon alapuló speciális jármű?

A vezetői szerződések megkötésének kulcsa minden bizonnyal a minősítési tesztek (pozitív eredménnyel) teljesítése.

--------------------------------
A januári interpelláció:


Mi a következő lépés a Borsuk IFV megvásárlásával és a HSW S.A. állapotával?​


Január 11-én parlamenti interpelláció jelent meg a Huta Stalowa Wola S.A. pénzügyi helyzetével és jövőjével kapcsolatban a Szejm Kancelláriájának honlapján, valamint a fenti dokumentum a Borsuk IFV beszerzésére és gyártására vonatkozik.

Az interpelláció szerzője Andrzej Tomasz Zapałowski (Klub Poselski Konfederacja). A honvédelmi minisztériumhoz eljuttatott dokumentumban azt olvashatjuk - Közvetlenül a választások előtt a PiS közleményt adott ki, hogy a HSW-t "tőkésítették" (600 millió PLN összegű beruházási támogatást kapott). A beruházások részeként a kínaiaktól – a LiuGong Dressta Machinery-től – egy volt polgári gyártóüzemet vásároltak, ahol az M16-os és Z2-es csarnokokat vásárolták meg. A HSW teljes tőkeinjekciójának összege 1,8 milliárd PLN volt. Az alkalmazottakat egy héttel a választások előtt vették át. A választások után a Fegyverkezési Ügynökség megrendelést írt alá a koreai K9 tarackok szállítására, ezzel blokkolva a HSW-vel kötött szerződésre fordítható forrásokat. Ugyanakkor, mint kiderült, a HSW közel 600 alkalmazottat vett át mindenféle felszerelés nélkül. Fennáll a veszélye annak, hogy a következő néhány évben a HSW egy modern, jövedelmező fegyvergyárból csődbe ment holttestté válik, a Bumar pedig a takarékosság mintaképe.

Ezért szeretném a miniszter urat felkelteni ennek a védelmünk szempontjából kritikus gyárnak a helyzete iránt.

Kérjük, válaszoljon a következő kérdésekre:

 • Milyen volt az árbevétel és a személyi költségek aránya a HSW-nél az elmúlt 4 évben?
 • Mennyivel nőnek a személyi költségek a csődbe ment LiuGong üzemek átvétele következtében, és a jelenlegi megrendelésekkel tud-e nyereséget termelni a HSW?
 • Mekkora tőkeinjekciót nyújtottak már a HSW-nek, és milyen igények szükségesek az üres csarnokok átalakításához és a fegyvergyártáshoz való igazításához?
 • Mi volt a HSW feltőkésítésének tényleges jogi formája? Nem fenyegeti a HSW-t annak a veszélye, hogy az EU „jogosulatlan állami támogatással” vádolja, ami miatt vissza kell fizetni ezeket az alapokat (így rombolták le a lengyel hajógyárakat)?
 • Milyen lépéseket szándékoznak tenni az új állami vagyon- és honvédelmi miniszterek a MSZSZ pusztulásának megakadályozása érdekében?
 • Mikor kezdődik a Borsuk gyalogsági harcjármű gyártása? Az IFV gyártását "bármelyik pillanatban" el kellett kezdeni a HSW-nél, bár még nincs megrendelve olyan előgyártási sorozat, amely a hadseregnek való átadás után üzemi tesztekre szolgálna, és alapot adna a nagyüzemhez. parancsokat.

Emlékezzünk vissza, hogy 2023. február 28-án írták alá a keretmegállapodást a lengyel fegyveres erők csaknem 1400 darab Borsuk gyalogsági harcjármű és univerzális moduláris lánctalpas platformon alapuló speciális jármű gyártására és szállítására. Ekkor még nem jelöltek ki szállítási dátumot. Végső soron a Lengyel Hadseregben jelenleg használt, teljesen elavult BWP-1 gyalogsági harcjárműveket és más, a Szovjetunióból származó járműveket váltja fel. Eddig a Huta Stalowa Wola S.A. megrendeléseket szerzett és hat példányt készített. Egyiküket sem szállították a lengyel hadseregnek.

HSW S.A. projekteket hajt végre, beleértve a gyártást és az egymást követő szállításokat, többek között: Krab tarackok, Rak önjáró aknavetők, tüzérségi rendszerek kisegítő járművei, kerekes alvázas K239-es kilövők integrációja, ZSSW-30 távirányítós toronyrendszerek, logisztikai járművek, Baobab-K szórványaknajárművek. Emellett a gyártó az egyik legfontosabb alvállalkozóként más programokban is részt vesz.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 370
28 138
113

Az UMPG - univerzális moduláris lánctalpas alváz - családját ábrázoló grafika . Az óramutató járásával megegyező irányban: - "Borsuk" gyalogsági harci jármű - "Oset" parancsnoki jármű - "Gotem" Medevac jármű - 120 mm-es Rak aknavető- CBRN felderítő jármű "Ares" - "Gekon" páncélozott mentőjármű
F6x-deaWgAArpCE

GGzCSXhasAEcC_U

GGzCSZJagAAIsmj

GGzCSbHasAMqyf_

GGzCSdDbAAAmFP7
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 150
13 634
113
Borsuk problémái állitolag meg voltak oldva:
A 8 éves uralkodás korszaka a @PGZ_pl-nél éppen lejárt - politikai babér, tudatlan emberek csoportja, akik semmit sem tudtak a fegyverekről és az iparról, mielőtt elfoglalták volna pozíciójukat!

Remélem, hogy az új csapat gyorsan áttekinti a pénzügyi és személyi helyzetet a központban és az alárendelt cégeknél. A @MON_GOV_PL megrendeléseinek skálája és a külföldi beszállítókkal való együttműködés arra kényszerít bennünket, hogy visszaszerezzük azt, amit a @pisorgpl elvesztett idő

Azonnal el kell búcsúznunk a több mint 450 főt (2015-ben kb. 70 főt) foglalkoztató PGZ-székház minden politikai kinevezettjétől, akik semmit sem tudtak csak a fizetésüket szedték össze.

Meg kell nézni az olyan programok sorsát és hatásait, mint: játékautomaták, Orlik és Wizjer drónok, BMS, 400-as program, MSBS GROT puska, Autosan átvétel, Liu Gong vásárlás, EXATEL átvétel

A kiadások elszámolásával is számolok az ún marketing a PiS-szel baráti médiára irányult, ami semmilyen módon nem eredményezett eladásnövekedést

A PGZ jelenleg nem rendelkezik egyértelmű rendszerrel a külföldi cégek partnereinek kiválasztására. A PiS nemcsak a honvédelmi tárcánál hagyta fel a pályázatokat, hanem sáros vizeket is teremtett a PGZ-ben, ahol senki sem tud navigálni (hacsak nincs barátja az igazgatóságban vagy pozícióban).

Meg kell jelölni azokat a fegyvergyárakat, amelyeknek az állam kezében kell lenniük, mert ezek valóban az ország biztonságáért dolgoznak, és csak rájuk koncentrálnak, és az egész csoport jövőjét építik.

A fegyvergyártó cégeket nem teheti cselekvőképtelenné a központ, ahol műszaki kompetenciákkal nem rendelkező emberek kötnek milliárd dolláros szerződéseket külföldi partnerekkel. A PGZ központnak a teljes csoport Shared Services Centerévé kell válnia a következő területeken: http://m.in. pénzügy, HR, marketing, beszerzés

A PGZ-nek jobban meg kell nyitnia a lengyel magáncégekkel való együttműködést az alkatrészek vagy akár maguk a modulok gyártásában, a végső összeszerelést és értékesítést pedig magára kell hagynia.A BUMAR Łabędy-től kényszerrendelt fogaskerekek több hónapos késésekbe kerültek a Borsuk kutatásában!!

A PGZ-nek a honvédelmi tárca nagy megrendelései ellenére már az exportképességeken kell gondolkodnia, ahol a termékek minősége lesz fontos, de az ár is, aminek versenyképesnek kell lennie a többi piaci ajánlattal...

A K+F munka hatásait azért érdemes alaposabban megvizsgálni, mert gyakran olyan programokról van szó, amelyek egy fegyvergyártó cég meghatározott alkalmazotti körének pénzkeresetet céloznak, nem pedig egy konkrét terméket. Az alapkutatás helye az egyetemeken van, nem a termelő üzemekben!

A PGZ cégek egyik vezérigazgatója sem került alkalmazásra újsághirdetés vagy fejvadász ügynökségnél! Legtöbbjük a PiS kinevezettje, akiknek nem sok értéke van a vállalata számára. Ideje búcsút venni a buszok, a beléptetőrendszerek és a közösségi akciók specialistáitól. Ez nem veszélyezteti az üzletmenet folytonosságát, sőt bizonyos esetekben még segít is!

Kihívások itt: @PGZ_pl sokkal többről van szó, még egyes cégek csődjének szélén és a jelenlegi működés magas költségein is, amelyeket néha nem fedeznek a legmagasabb árak, messze nem attól, amit a versenyképes cégek kínálnak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 060
92 112
113
Borsuk problémái állitolag meg voltak oldva:
A 8 éves uralkodás korszaka a @PGZ_pl-nél éppen lejárt - politikai babér, tudatlan emberek csoportja, akik semmit sem tudtak a fegyverekről és az iparról, mielőtt elfoglalták volna pozíciójukat!

Remélem, hogy az új csapat gyorsan áttekinti a pénzügyi és személyi helyzetet a központban és az alárendelt cégeknél. A @MON_GOV_PL megrendeléseinek skálája és a külföldi beszállítókkal való együttműködés arra kényszerít bennünket, hogy visszaszerezzük azt, amit a @pisorgpl elvesztett idő

Azonnal el kell búcsúznunk a több mint 450 főt (2015-ben kb. 70 főt) foglalkoztató PGZ-székház minden politikai kinevezettjétől, akik semmit sem tudtak csak a fizetésüket szedték össze.

Meg kell nézni az olyan programok sorsát és hatásait, mint: játékautomaták, Orlik és Wizjer drónok, BMS, 400-as program, MSBS GROT puska, Autosan átvétel, Liu Gong vásárlás, EXATEL átvétel

A kiadások elszámolásával is számolok az ún marketing a PiS-szel baráti médiára irányult, ami semmilyen módon nem eredményezett eladásnövekedést

A PGZ jelenleg nem rendelkezik egyértelmű rendszerrel a külföldi cégek partnereinek kiválasztására. A PiS nemcsak a honvédelmi tárcánál hagyta fel a pályázatokat, hanem sáros vizeket is teremtett a PGZ-ben, ahol senki sem tud navigálni (hacsak nincs barátja az igazgatóságban vagy pozícióban).

Meg kell jelölni azokat a fegyvergyárakat, amelyeknek az állam kezében kell lenniük, mert ezek valóban az ország biztonságáért dolgoznak, és csak rájuk koncentrálnak, és az egész csoport jövőjét építik.

A fegyvergyártó cégeket nem teheti cselekvőképtelenné a központ, ahol műszaki kompetenciákkal nem rendelkező emberek kötnek milliárd dolláros szerződéseket külföldi partnerekkel. A PGZ központnak a teljes csoport Shared Services Centerévé kell válnia a következő területeken: http://m.in. pénzügy, HR, marketing, beszerzés

A PGZ-nek jobban meg kell nyitnia a lengyel magáncégekkel való együttműködést az alkatrészek vagy akár maguk a modulok gyártásában, a végső összeszerelést és értékesítést pedig magára kell hagynia.A BUMAR Łabędy-től kényszerrendelt fogaskerekek több hónapos késésekbe kerültek a Borsuk kutatásában!!

A PGZ-nek a honvédelmi tárca nagy megrendelései ellenére már az exportképességeken kell gondolkodnia, ahol a termékek minősége lesz fontos, de az ár is, aminek versenyképesnek kell lennie a többi piaci ajánlattal...

A K+F munka hatásait azért érdemes alaposabban megvizsgálni, mert gyakran olyan programokról van szó, amelyek egy fegyvergyártó cég meghatározott alkalmazotti körének pénzkeresetet céloznak, nem pedig egy konkrét terméket. Az alapkutatás helye az egyetemeken van, nem a termelő üzemekben!

A PGZ cégek egyik vezérigazgatója sem került alkalmazásra újsághirdetés vagy fejvadász ügynökségnél! Legtöbbjük a PiS kinevezettje, akiknek nem sok értéke van a vállalata számára. Ideje búcsút venni a buszok, a beléptetőrendszerek és a közösségi akciók specialistáitól. Ez nem veszélyezteti az üzletmenet folytonosságát, sőt bizonyos esetekben még segít is!

Kihívások itt: @PGZ_pl sokkal többről van szó, még egyes cégek csődjének szélén és a jelenlegi működés magas költségein is, amelyeket néha nem fedeznek a legmagasabb árak, messze nem attól, amit a versenyképes cégek kínálnak.
Szal politikai leszámolás és a haderőfejlesztési pénzek kiszervezése államiból magáncégeknek (amerikai??), míg az allamit vagy megnyesegetik, leeépítik vagy privatizálják.
Természetesen mindent szakmai alapon. Ühüm,ühüm.