Szia,
Alapvetoen azzal lehet a legjobban novelni a kozbiztonsagot, ha minel jobb a tisztesseges fegyveresek/bunozo fegyveresek ara'nya
Ezt azzal lehet elérni, ha az emberek természetes szinten magától értetődő módon, fegyverhez jutnak.
Javitani ugy lehet, ha a bunozoknek tovabbra sem szabad, a tisztessegeseknek meg a racionalis leglazabb szabalyt hozzuk.
A racionális tehát az, hogy simán bemegy a boltba, leveszi a polcról, odamegy a pulthoz, az általad említett normális számítógépes rendszerben utánanéznek, nem gyilkos erőszakoló, nem szed skizogyógyszert, mehet. Köszönjük a vásárlást, a viszontlátásra.
Nyilvan ezen az ara'nyon nagyon konnyu rontani: minden olyan szabaly, ami akadalyozza a tisztesseges emberek fegyvertartasat, az ront, hiszen a bunozok ugysem tartjak be a torvenyeket.
Tehát minden felesleges pénzlehúzó szabályt megszüntetni, a kapcsolt bürokraciát sóval behinteni. A bűnözők úgyis fegyverhez jutnak, nem azoktól az emberektől, akiket szabályok közé szorítanál, hanem azoktól akik a szabályokat hozzák és akiket felfegyvereztek, hogy betartassák.
Alapvetően ritkábban olvasni illegálisan tartott fegyverrel elcseszett otthoni balesetről, mint legálisan de bután tartottról. A bűnözői réteg ilyentén mód felelős fegyvertartónak tűnik, akik tán jobban vigyáznak a helyzetük miatt,.mint a 'felelős és hű de kurvára szabályosak'.
Illetve az is érdekes, szőrszálhasogatható kérdés nekem, hogy egy sikkasztásért elítélt átlagjóska miért kerülne a puszta elítéltsége miatt miatt fegyveres rablók, erőszakolók szintjére a fegyvertartás megítélésében?
A fegyveres rablók a levonható tanulságok szerint az elkövetéskor is felelős, gyakorlott fegyverhasználóként szoktak eljárni, hiszen a céljuk az útonálló rablástól az intézmények elleni támadásokig vagy kizárólag pénzszerzési központú a fegyvert pusztán az igényelt fenyegetési szintig alkalmazva, vagy szigorúan a célzott személyek likvidálásáig terjed. Szóval mégha a céljuk nem támogatandó is, maga a fegyvertartásuk, fegyverkezelésük módja nem teszi indokolttá szerintem ez alapján a rossz példaként bemutatásukat a felelős fegyvertartás terén.
Az nem felelős fegyvertartás szerintem, ha hatóság vagy és engedélyed van, meg az összes buzi papír és közben a társad mögül kezdesz baromállat mód lőni úgy, hogy ő a tűzvonaladvan van. Az engedélyezettség mint a papírbaszó bürokracia lázálmai és a valóság általában, nem azonos a tudással sokszor ez esetben sem.
Ez indokolja, hogy a minimum szabalyok koze beraknam a buntetlen eloeletet.
Még annyit ehhez, hogy amikor háború van, akkor a bürokrácia szívesen ad ugyanezen emberek kezébe katonai célú fegyvereket. Undorít, hogy gusztustalankodunk, aztan rinyálunk egy adott csoportnak, legyünk következetesek.
A pszihiatriai kezeltek tobbsege nem ura onmaganak, ha barmi ok miatt nem kapja meg a gyogyszereit (ide ertve az olyan egyebkent johiszemu helyzeteket is, hogy elfelejti, epp nem kaphato, utazas soran kimarad a csomagbol, ...). A fegyvertartas felelosseget igenyel, ezert a minimum feltetelek kozott szinten beraknam, hogy ne legyen pszihiatriai kezelt.
Ez oké, de itt is egy pozitív zárójelentés azért lehet mentesítő dolog. Tekintve, hogy a kezelés oka lehet egyszeri sokkoló trauma is.
Ez az elozo ponthoz hasonloan adatbazisbol lekerdezheto, normalis informatikai rendszer eseten az esetek 99%-ban a lekerdezes meghatarozo ideje a nev begepelese, mivel ennel sokkal gyorsabban jon meg a valasz. Vagyis egyik pont sem akadalyozza a tisztesseges embereket (marmint nem kell a szabadidejukbol napokat aldozni az elintezesehez).
Ennek a rendszernek a fegyverboltok adatbázisát kell képezzék, nem a hivtalokét.
Onvedelmi/ otthonvedelmi fegyverhasznalat jogi szempontbol egy hihetetlenul problemas dolog; hiszen ha valakinek nem jogszeruen elveszik az eletet, azert szo szerint evtizedekre bortonbe lehet menni (figyelem: azt irtam, hogy nem jogszeruen, mikozben az ugy egyebkent lehet etikus, indokolt). Ezert elmeleti vizsga mindenkeppen a fegyvertarto erdeke. Es ez nem szolhat csak a jogi reszekrol, hanem nehany technikai kerdest is tartalmaznia kell, pl. a loszerek athatolokepessege, veszelyes tavolsaga. Ha ennyi mindenrol szol, akkor mar par technikai kerdest is hozza tennek, ami nem letkerdes, de szerintem egy fegyverforgato altalanos muveltsegehez hozza tartozik, hogy tudja, hogy pl. mi az a ta'r, vagy markolat (a sza'n es a cso" nem ide tartozik: azok engedelykoteles fodarabok, ezert azt mindenkeppen muszaly ismerni
Katonai célú karabélyt mindenkinek otthonra. Amíg a visszacsapó íj volt a korszak karabélya, bárkinek a szaros engedélye nélkül tarzott.otthon sajá jogon a tarsadalmunk bármely tagja. A nők is. A gyerekek is gyakorolni. Pszicho vizsga nélkül. Akkor is, ha elmentek vele rabolni a frankokhoz hordában, vagy legyilkolták az aktuális germán hordát. Fegyverismeret oké. Szétszed, összerak, szétszed, összerak...jutúb videón lehet elsajátítani.
Gyakorlati vizsga: alap szintu fegyverkezeles szerintem elvarhato mindenkitol. Itt olyan szintet varnek el a vizsgan, ami egyebkent szerintem nagyon alap: kepes legyen a fegyvert biztonsagos kezelni egy helyben allva (tehat tolteni, uriteni, loni), es mondjuk pisztollyal 5, puskaval 10 m-rol minden lovese A/3 meretu celban legyen, mondjuk 25 masodperc alatt 5 loves (azt gondolom, hogy ez a klasszikus pontlovok szamara is kenyelmesen teljesitheto tempo, mikozben azert ad egy ici-pici streszt barmilyen idokorlat). Aki erre a szintre nem kepes pici stressz alatt, annak felesleges a fegyver
Tegyük fel kelljen tényleg egy vizsga. Miért ne, legalább magára se.legyen veszélyes ha annyira félreérti is. Ez pipa.
A fegyvert felelosseggel kell hasznalni. A 8 altalanosnak nem veletlenul az a neve, hogy "altalanos", mert egy olyan alap, altalanos szintet ad az elvegzese, ami szerintem minden cselekvokepes embertol elvarhato lenne, ide ertve a fegyvertartokat is. Aki nem kepes elvegezni a 8 altalanost, az szerintem a fegyvertartas felelosseget sem kepes atlatni. De mivel ez jelenleg nem elvaras, ezert errol a feltetelrol lebeszelheto vagyok.
8 általános nélküli emberek sima tapasztalati úton messze bonyolultabb hangszereket is megtanulnak professzionális módon kezelni, így ez megintcsak egy szubjektív kritérium. Ha érdekli maga a fegyver, minden darabját professzionálisan fogja ismerni és így lesz a használatával is.
A fentiek vonatkoznanak a fegyvertartasra, vagyis kozteruleten csak elcsomagolva szallitva a fegyvert
Fenét, tokban, vállon, ki épp mivel akar közlekedni. A rendőrség a nyomozati és a behatoló műveleteken kívül kb. értelmetlenné válna, a társadalom maga intézné a rendje fenntatását.
1. Kepes megfelelo donteseket hozni. Ez a valosagban eleg nehezen merheto, de ami erre utal, mikozben nem okoz plusz adminisztrativ akadalyokat az engedelyes szamara, az egyszeruen az, hogy a multban felelosegteljes donteseket hozott. Persze ehhez kell valami leirhato, jogilag megfogalmazhato hatar, ezt fogalmaztam ugy meg, hogy "egyertelmuen a MIG-29 fegyverzet a jobb ezen a tavon." Nyilvan a technikai reszletek (1 ev vagy negyed) azok vitathatoak.
2. Kozteruleten hasznalni a fegyvert, es extrem stresszben megkimelni a vetleneket nehez feladat. Ehhez mindenkeppen olyan gyakorlati vizsgat varnek el, ami legalabb minimalisan szimulalja ezt a helyzetet. Erre egy jo pelda lehet pl. a CMA versenyek 48 loveses minosito feladata, vagy az IDPA versenyek 72 loveses minosito feladata, mivel ezekben kell mozogni, fedezeket hasznalni, idore kell vegrehajtani, szamit a pontossag is. Termeszetesen egyaltalan nem "mester" szintu vegrehajtast varnek el a vizsgan, hanem inkabb vagy a ... Ez viszont egyben kivaltana az elozo pontot is (nyilvan ebben az esetben kellene tobb szaz video, amibol valaszt a vizsgaztato, hogy ne lehessen ugy csalni, hogy elore bemagoljak, hogy az elso 3-ban kell loni, a 4-ben meg nem).
Mi a felelősségteljes döntés? Alávetni magadat egy rakás bürokratának akik fegyveresek által nyújtott fenyegetés által megfosztanak az életed alatt felhalmozható javaid hatalmas részétől ennek az időterhét is rádhárítva, felelős, logikus, értelmes döntések láncolatát jelzi?
A fegyvert engedély nélkül eladó fehyveres szerv tagja felelőtlen? Annak a tudatában, hogy a magát államnak nevező homo sapiens csoport egyes ágai szintén ezt teszik adott esetekben, felelőtlen(ebb)? Vagy csak engedélyezetlen?
A társát hatulról fejbelövő kretén aki mögüle nyit tüzet miközben az egyértelműen mozog felelős? Nekem csak engedélyezettnek tűnik.
A bankrabló aki a megfelelő, általa ismert fegyverrel szisztematikus terv alapján sikeres cselekménnyel viszi véghez az akcióját felesleges áldozatok nélkül, az felelőtlen? Vagy csak engedélyezetlen?
Szóval nekem a bajom azzal van, hogy Klárika unott arccal a 37. évet nyomva az asztal mögött kiad egy engedélyt, le sem szarja, nem is érdekli, hogy a formanyomtatvány szokás szerint hatodszorra jött ki a gépből miközben előtte bágyú mosollyal ül az ügyfél és ezzel születik meg a felelősség fogalma, pedig egy papír amit pénzért és életidőért adtak el és ennyi az egész tényleges értelme, az egy gyakorlati vizsga felvetéseden kívül minden szakaszában ugyanígy, unott arccal letolva a napi futószalagot.