A legális fegyvertartás meg igen macerás.
Miért lenne macerás ?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A legális fegyvertartás meg igen macerás.
Simán tarthatsz otthon fegyvert, csak vagy vadásznak, vagy sportlövőnek kell lenned. Pár tízezer embernek sikerül megugrani.A legális fegyvertartás meg igen macerás.
Nyilt fórumon nem jó ötlet ilyesmit megbeszélni.
Szerintem van létjogosultsága a nagy kaliberű vadászpuskának.Prepper guns ötletbazár (tényleg csak gondolatkísérletből)
A 12-es sörétes (univerzális mindenevő) és a .22-es (csöndes, nem hívod fel magadra a figyelmet, rengeteg lőszert vihetsz magaddal, ha akarod mindent meg tudsz vele oldani ami nem közvetlen konfrontáció) meg valamilyen 9 mm -es pisztoly (minden sarkon lesz hozzá lőszer) nálam is alap triumvirátus, több talán nem is kell.
A nagykaliberű vadászpuskának és gépkarabélynak kevés hasznát látom, egyszerűen azért mert a többi eszközzel hellyel közzel meg tudod oldani azt amire ezek valók, és nem cipelhetsz magaddal mindent, ha csak nem nagyobb csoportról beszélünk.
Szia,Ugyanebből a megfontolásból önvédelemre is.
sast minden háztartásba
![]()
Rám fogtak már töltött 300 WM vadászpuskát SP SP lőszerrel, és 9-es pisztolyt is. Egyik sem esett jól, de a puskás eset után sokkal jobban remegtem.Szia,
Az alapveto kerdes, hogy milyen TAVOLSAG van onvedelem eseten.
Itt szerintem nagyon sok fugg az egyen korulmenyeitol:
-Egy panellakas lakoja szamara nagyjabol akkor kezdodik a jogos vedelem, amikor ratorik az ajtot, oda nagyon nem valo a vadaszpuska (lassu, nagy, 2 kezes). Ha lat egy unszimpatikus embert setalni, akar csak 10 meterre a lakasatol, a vilagon semmit se tehet ellene.
-Egy tanyasi szamara meg akkor, amikor (fegyveresen) ratorik a sorompot. Ha ez a sorompo 300 m-re van a hazatol, akkor teljesen jo es helyenvalo eszkoz a vadaszpuska.
Nyilvan a fenti nagyjabol a 2 szelsoseget jeleniti meg, sok ember valahol a ketto kozott van, de a nagy tobbseg sokkal kozelebb a panellakashoz, szoval a nagy tobbseg szamara a vadaszpuska nem jo onvedelmi fegyver (nyilvan nem a semmihez viszonyitva, hanem pisztolyhoz).
Üdv neked,Szia,
Az alapveto kerdes, hogy milyen TAVOLSAG van onvedelem eseten.
Itt szerintem nagyon sok fugg az egyen korulmenyeitol:
-Egy panellakas lakoja szamara nagyjabol akkor kezdodik a jogos vedelem, amikor ratorik az ajtot, oda nagyon nem valo a vadaszpuska (lassu, nagy, 2 kezes). Ha lat egy unszimpatikus embert setalni, akar csak 10 meterre a lakasatol, a vilagon semmit se tehet ellene.
-Egy tanyasi szamara meg akkor, amikor (fegyveresen) ratorik a sorompot. Ha ez a sorompo 300 m-re van a hazatol, akkor teljesen jo es helyenvalo eszkoz a vadaszpuska.
Nyilvan a fenti nagyjabol a 2 szelsoseget jeleniti meg, sok ember valahol a ketto kozott van, de a nagy tobbseg sokkal kozelebb a panellakashoz, szoval a nagy tobbseg szamara a vadaszpuska nem jo onvedelmi fegyver (nyilvan nem a semmihez viszonyitva, hanem pisztolyhoz).
Aahhhhh elnézést akkor. Ebben az esetben azonnal revideálom a hozzászólásomat és @bel kolléga véleményét abszolút osztom.@reich_und_roll szerintem elbeszéltek egymás mellett, a klasszik forgó-tolózárás, távcsöves vadászpuskákról van szó, amivel pl. egy panel szűk folyosóin valóban nem öröm az élet, nem a sörétesről, ami ott épp hogy természetes élőhelyén van.
De szerencsére van köztes megoldás, a liebling, a drilling.
![]()
Látom KáVé után Te is bevásárlókosárral is készülsz a túlélésre.@reich_und_roll szerintem elbeszéltek egymás mellett, a klasszik forgó-tolózárás, távcsöves vadászpuskákról van szó, amivel pl. egy panel szűk folyosóin valóban nem öröm az élet, nem a sörétesről, ami ott épp hogy természetes élőhelyén van.
De szerencsére van köztes megoldás, a liebling, a drilling.
![]()
Szerintem van létjogosultsága a nagy kaliberű vadászpuskának.
Először is a vadászat. Hatékonyan tudsz messzire és pontosan lövést tenni, valószínűleg egyetlen lövés is halálos.
Ugyanebből a megfontolásból önvédelemre is.
Szerintem nincs az a kisebb csoportos támadás, ami nem fulladna ki azonnal, ha az egyik támadó bekap egy 375 HH SP-ot.
De túlerővel szemben szintén hatékonyabb a karabély 223 rem/300 blackout/308 win...
Sajnos nem vagyok hozzád hasonlóan szerencsés és a “köztes megoldás” helyett meg kell elégednem egy duplával.
Nem abból indultam ki, hogy hátizsákos turista az ember, hanem van egy helyed ahol élhetsz, amit meg kell védeni.Nekem a szituáció a bajom a hagyományos üveges nagyvassal - ha abból a fantáziából indulok ki, hogy valamilyen prepper szitu bekövetkezik, tehát a szokásos kereskedelmi - gyártási láncolatok megszűnnek, akkor semmiből nem lesz utánpótlás, jó eséllyel a gépjárműves közlekedésnek is rövid időn belül lőttek. Ilyen körülmények között egy 4-5 kilós, 1 méteres klasszik vadászpuska amihez nagyon nehéz lőszerhez jutni (pláne ilyen exotikumhoz mint a 375), illetve ha fel is tartalékolsz a lőszerből abból is végeset tudsz magaddal vinni, mert az is nagyméretű és nehéz, egyszerűen nem praktikus. Hiába tudja technikailag mindazt kiválóan amit mondasz, ha elment azt a kemény 20-40 lőszert amit magaddal tudtál hozzá vinni, egy vascsővé meg bunkósbottá redukálódik az egész.
Itt jönnek be az olyan kifejezetten nyominak tűnő megoldások, mint pl. az ortopéd Little Badger és társai, ami lehet hogy egy szutyok egy klasszik vadászpuskához képest, de cserébe alig másfél kiló, szétszedhető, befér egy hátizsákba egy termoszüveg helyére, és egy befőttesüvegnyi helyen ömlesztve elviszel hozzá 500 pukkancsot.
![]()
Problémákat egy prepper környezetben ilyennel is meg lehet oldani, méghozzá csöndben, és lehet hogy nem 500 méterről hanem csak 50-80-100m-ről megy vele a fejkoki, de cserébe 5 kilométeres körzetben nem is tudja meg mindenki, hogy ott vagy, és sereglik oda. Amire azért egy .375 HH-al urizálás mellett komoly esély van. Komoly korlátok között akár vadászni is lehet vele, apróvadra vagy jó lövéshelyezéssel akár bármire, mert az etikus vadászat most kicsit háttérbe kell szoruljon az praktikus kannibalizmussal szemben.![]()
Gondolom a 12-es sörétes+22-es kispuska+9-es pityu is elég nagy teher, ha mindent cipelni akarsz.
Nem kell cipelni. Ez a mászkálás filmekből eredő(?) pepper mánia.mindent cipelni akarsz
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..